Priča za laku noć: Na Sinaju ništa novo..

Ima već 11 godina otkako je veliki engleski istraživač i pustolov lord Richard Huwley na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu otkrio piramide šljake, danas nadaleko najpoznatiji simbol Dugog Rata, vidljiv golim okom i iz Svemira, ako je vjerovati Johnu Glennu, simbol koji se u međuvremenu prometnuo u bjelosvjetski spomenik gubljenja vremena i propuštenih hrvatskih prilika.
Umjesto heavy metalnog sjaja tvorničkih hala,  vreline zastrašujuće visokih pećiju i još većih filtera, umjesto operativne obale s heavy duty dizalicama, brodovima kakve su nekad proizvodili naši škverovi,...  umjesto hotela s pregršt zvjezdica, kilometarskih sitno šljučanih plaža, time sharing apart-stanova, vrića turističkih eura i dolara, miteleuopskih smišnica željnih druženja, te velike marine pune Sunseekera, danas se na dugoratskom nalazištu nerada, birokracije i marčapije još uvijek nalaze samo dugoratske piramide s cca. 1,6 milijuna kubika troske.
Troske koja je, pokazalo se, toliko vrijedna da se u kuloarima počelo pričati kako britanski investitori nisu ni zainteresirani za izgradnju turističke zone "Dalmacija" i peterozvjezdanog hotela na rubu Korenat Pointa, marine "La Marina" i vrlog Novog Rata, već tek za eksploataciju i brz profit na preprodaji ove vrijedne rude koja se još od vremena don Frane Ivaniševića (još jednog našeg zaslužnika čije se ime u ovim surovim vremenima kroatolibana ne smije glasno ni spomenuti, a kamoli štovati) ili malo kasnije, počela taložiti na "pomorskom dobru" našeg Polja, Naplovina i Dugog Rata..

Na Sinaju ništa novo..

Piše: Mladen Banović
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Video: Jakov Velić / TV Dugi Rat

Popularni Jere, čuvar kompleksa dugoratskih piramida i budućih plaža, u ovom ljutom nevremenu koje nas je zadesilo u našoj mladoj hrvatskoj državi, samo slježe ramenima stisutima u stari tvornički trliš i na svako pitanje - "Ima li što novo, šjor Jere? Kad će ti 'oteli, marine i šesne fureštice?" - odgovara samo sjetnim uzdahom.

Na Sinaju niša novo..

A nije da se ništa nije pokušavalo, nije da se ništa nije radilo... reći će Vam svi u općini Dugi Rat.

Eto, u proteklih 11 godina vodeći svjetski stručnjaci za piramide šljake došli su u Dugi Rat i dali punu podršku istraživanju naših piramida kroz šest znanstvenih konferencija i 120 izvještaja.

Južnoafrički graditelj piramida Sam Jones sa svojom ekipom i aparaturom ubrzo je prionuo proučavanju svih vrijednih elemenata koje su koristili drevni graditelji piramida u Dugom Ratu. Sve do iznenadne zabrane radova na iskopinama piramida.

Na Sinaju niša novo..

Profesor John Carrinchich s s Cambridgea, izumitelj metode za mjerenje uticaja energija piramida na dalmatinskog čovjeka, ostao je zapanjen blagotvornošću energije koja je od 1914. pa sve do 2006. zračila arijom u Dugom Ratu donoseći stanove, zemlju, plaće i ostalo blagostanje njegovim žiteljima. Puno praznih vreća dolara, još iz onog crvenog vremena obilja, pronašao je marljivi Englez u mračnim odajama piramida koje su odavno poharale i opljačkale divlje horde lokalnih razbojnika.

Francuski istraživač piramida, dvostruki doktor znanosti Pierre Diverne, izjavio je nakon svog trećeg posjete Dugom Ratu, da će ‘egiptolozi morati mijenjati definiciju piramida zbog otkrića u Dugom Ratu’.

Talijanski trostruki doktor rudarskih znanosti Gino Donegan postao je nadaleko poznat po svojoj izjavi koju su prenijeli svi najznačajniji svjetski mediji da je ‘Keopsova piramida najveličanstvenija na svijetu, ali da su Dugoratske piramide najveće na svijetu po svom enormnom rudnom blagu’.

Dugi Rat / foto: Mirko Beović
foto: Mirko Beović


Američki industrijalac David Vincent još je 2011. godine, nakon 42 dana istraživanja iskopina rudnog blaga u Dugom Ratu, ustvrdio u svom znanstvenom izvještaju da su dugoratske piramide "nekretnine nedvojbeno 100 posto napravljene stoljetnim trudom i mukom tisuća ljudi Poljičkog kraja i njegovog zaleđa".

O dugoratskim piramidama se i nadalje pišu znanstveni, diplomski i magistarski radovi.

Jedna škola u Norveškoj čak predaje učenicima o dugoratskim piramidama nakon što su se njeni profesori zapili u popularnoj konobi u Dugom Ratu te poslije s Čapom pogubili u vijađu po predantičkom industrijskom lokalitetu. Našli su ih HGS-ovi specijalci u konobi nakon tri dana grozničave pretrage svih dugoratskih uzvisina i tajnih tunela.

Na Sinaju niša novo..

Ima već 11 godina otkako je veliki engleski istraživač i pustolov lord Huwley na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu otkrio piramide šljake, danas nadaleko najpoznatiji simbol Dugog Rata, vidljiv golim okom i iz Svemira, simbol koji se u međuvremenu prometnuo u bjelosvjetski spomenik gubljenja vremena i propuštenih hrvatskih prilika.

Korenat point Resort

Investitori iz Zapadnobalkanske zemljomarkerske uljudbe, zajedno sa svojom svitom državotvornih odvjetnika, lucidnim gornjogradskim (uptown?) arhitektima i svom tom sitnom boranijom čuvara i udarača pečata, koja se razmilila kao potkornjak po državnim uredima, a koja ište, jelte, nešto i pod svoj zubić, ma i zubić vilu ako može kao Rossanda, a ako ne, barenko kakvu šuštavu kuvertu,... i dalje, kao i sve ovo vrijeme, marljivo nastavlja raditi na iskopavanju dozvola, privola, suglasnosti, usaglašavanju i promjeni prostornih planova, laboratorijskim analizama mora, tla, zraka i svemira, sanacijskimm planovima, studijama utjecaja na žabe i crvrčke, radiokarbonskim datiranjima i energetskim mjerenjima, i sve to sve s još većim intenzitetom.

Na Sinaju niša novo..

dugi rat

Jebi ga.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 458 guests and no members online