Ante Kuzmanić: Luka za kruzere trebala je biti u Dugom Ratu

Drugačiji pogled na razvoj grada ili grad kakav bi mogao biti, predavanje s projekcijama nerealiziranih projekata u Splitu održao je arhitekt Ante Kuzmanić, redovni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, u organizaciji udruge bivših studenata FESB-a u sklopu ciklusa "Znanstveni kafić".  Kuzmanić je je oštar u kritici gradnje brzih cesta Trogir - Omiš i Solin - Klis, a prikazao je i projekt kojim je zamislio luku za kruzere u Dugom Ratu. - Cijela priča je završena prodajom zemljišta od strane lokalne vlasti mimo ikakvih javnih interesa - kazao je. ..

ZNANSTVENI KAFIĆ

Ante Kuzmanić: Spaladium Arena je trebala biti u Kaštelima, a luka za kruzere u Dugom Ratu

Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews

Ante Kuzmanić na Znanstvenom kafiću

Drugačiji pogled na razvoj grada ili grad kakav bi mogao biti, predavanje s projekcijama nerealiziranih projekata u Splitu održao je arhitekt Ante Kuzmanić, redovni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Predavanje je počeo s prikazom Palače i tvrdnjom da je Split kao grad nastao pretvorbom iz eminentnog privatnog sadržaja u eminentno javni. Prezentirao je razvojne planove s početka prošlog stoljeća, završno s GUP-om iz 2006. godine. Posebno je apostrofirao problem ulaza u grad.

- Nedostaje nam treći ulaz u Split. Preko čvora Vučevice kojega su pogrešno nazivali Sanaderovom petljom. Taj čvor je upravo ono što treba gradu. Na njega bi se nadovezao most koji bi išao preko Stinica i direktno povezivao tri općine - Split, Solin i Kaštela koje bi zajedno tvorile metropolitanski grad sa zajedničkom vizijom. Mostom bi 20 km bio bliži Zagreb i svi mogući pomaci u gradu bi se dogodili njegovom gradnjom - kazao je Kuzmanić o svom projektu kojeg je IGH ocijenio kao nepotrebnim. Otkrio je i da su kao ideju razvijali i paralelni most koji bi riješio i problem autobusnog i željezničkog kolodvora.

Ante Kuzmanić na Znanstvenom kafiću


Arhitekt je također naveo da je radio projekt da se Spaladium Arena izgradi u Kaštelima.

- Svugdje u svijetu takve arene se rade na sjecištu puteva, na silasku s autoceste ili u blizini dobre cestovne povezanosti - upozorio je. Ideja je propala, a Arena je izvan funkcije usred Splita.

Prikazao je i projekt kojim je zamislio luku za kruzere u Dugom Ratu.

- Cijela priča je završena prodajom zemljišta od strane lokalne vlasti mimo ikakvih javnih interesa - kazao je.

dugi rat

Od značajnih prometnih rješenja za Split argumentirano je iznio ideju o tunelu kroz Gupčevu ulicu. Izlazio bi u luci s jedne strane i vodio do Središnje knjižnice Marka Marulića u jednoj fazi, a u konačnici i do bolnice. Vrline projekta su između ostalog što je relativno jeftin, kako kaže Kuzmanić, nema rušenja kuća ni otkupa zemljišta, a cijelo vrijeme probijanja tunela promet na toj relaciji mogao bi se odvijati nesmetano. Izdvojio je i projekt Istočne obale, za koji kaže da je priprema natječaja bila neozbiljna.

- Oko 80 posto zemljišta na tom području je u vlasništvu države, a nitko nije pitao vlast o mogućnosti gradnje. To možda najbolje govori kako se u Splitu planiraju projekti - ustvrdio je.

Kao jednu od velikih nesreća Splita naveo je što gradu sve studije radi IGH jer nema vlastitu instituciju za takav posao.

- IGH je dioničko društvo koje radi za svoje interese. Preko svojih planera u Splitu realiziraju ono što je njima isplativo - poručio je Kuzmanić.

Na djelu je, kaže, obrnuta premisa od početaka grada.

- U Splitu se događa pretvorba iz eminentno javnog sadržaja u eminentno privatne interese. Zaostajemo u infrastrukturi 50 godina, nemamo plan kako se razvijati. U gradskoj upravi ne postoji zaposlena osoba za planiranje razvoja Splita. Razvoj grada je strategija i ne može se mijenjati sa strankama ili nezavisnim listama. Odgovorno tvrdim da novi gradonačelnik neće moći raditi niti jedan projekt, jer nema planova za njihovu realizaciju - poručio je Kuzmanić.

zaobilaznica omiša

Oštar je bio i u kritici gradnje brzih cesta Trogir - Omiš i Solin - Klis. Ustvrdio je da niti jedan gradonačelnik nije kucao na vrata Vladi, a pogotovo ne zajednički da se ubrzaju te vitalne prometnice.

- Potrebno je više promišljanja o razvoju grada kao i strategija razvoja i u tom se kontekstu slažem s izlaganjem, ali Split nije toliko nerazvijen koliko bi neki i htjeli - komentar je Ive Baldasara, kandidata SDP-a za splitskog gradonačelnika koji je došao poslušati temu o mogućnostima grada.

Dodajmo da je predavanje arhitekta Kuzmanića organizirala Alumni, udruga bivših studenata Fakulteta, elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u sklopu ciklusa Znanstveni kafić koji se održava u splitskoj kavani Luxor.

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online