Pošaljite prijedloge projekata kao i komentare i prijedloge na trenutnu verziju Nacrt Strategije

U ponedjeljak, 26.09.2016. u kino dvorani u Dugom Ratu pred "uobičajeno" malim brojem zainteresiranih mještana predstavljen je Nacrt Strategije razvoja Općine Dugi Rat  (PDF, 5 MB). Denis Rubić iz tvrtke Dalmaconsult d.o.o. u svojstvu izrađivača Strategije i u društvu načelnika općine Jerka Roglića predstavio je trenutnu, radnu verziju dokumenta koji je vrlo važan dokument za Općinu Dugi Rat, poglavito glede mogućnosti (su)financiranja razvojnih projekata sredstvima iz EU fondova i drugih fondova (financirati se mogu samo oni projekti koji uđu u Strategiju razvoja). U predstavljenu nam verziju nisu ušle tako krupne stvari kao turističke zone T1 i T2 na području bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, dionica brze ceste Solin - Omiš kroz našu općinu, turistička zona "Kava" poviše starog sela Duće, a krivo su navedena obilježlja luke u mjestima Krilo i Bajnice gdje "izgradnja sportske luke" ne odgovara većini mještana tog područja koji se bave turizmom na svojim turističkim jedrenjacima i malim kruzerima koji svi u postojeće luke više nemaju gdje ni stati... Proširenje i uređenje luke Krilo i Bajnice, po riječima prisutnih predstavnika udruge Kriljanskih brodara "moraju biti razvojni prioritet općine s obzirom na koliko ljudi brodari zapošljavaju", rečeno je na predstavljanju Nacrta Strategije u kojoj se, zanimljivo, spominje sekundarna faza kanalizacije u središnjem i zapadnom dijelu općine, no ne spominje se izgradnja primarne faze kanalizacije na tom području. Objašnjenje prisutnima je ispred Općine i ozrađivača plana dao Pavao Tomić rekavši da je već prilično primjedbi prikupljeno a koje još nisu stigle biti "ubačene" u ovaj radni dokument koji je u ponedjeljak predstavljen mještanima, a kojeg možete pronaći i pročitati na ovoj poveznici. Iduća verzija Nacrta Strategije trebala bi sadržavati i već zaprimljene i prihvaćene prijedloge i primjedbe. U raspravi na predstavljanju aktivno je sudjelovalo desetak mještana čiji su prijedlozi, pitanja i ispravke zabilježene od strane općinskih službi. Šteta samo što je "uobičajeno" mali broj mještana zainteresiran za ovu važnu problematiku koja nas, kao obrtnike, poduzetnike, iznajmljivače smještaja, članove udruga civilnog društva, kao mještane naše općine, itekako treba zanimati jer direktno može utjecati na buduću kvalitetu života u ovoj našoj sredini.

Stoga, ne libite se odvojiti malo vremena i pročitati Nacrt strategije te poslati vaše prijedloge projekata kao i komentare i prijedloge na ovu njenu trenutnu verziju! Prijedloge i komentare pošaljite zaključno do 02. listopada 2016. na službenu e-mail adresu Općine: općina.dugi.rat @ st.t-com.hr te pisano na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat (samo za komentare i prijedloge). Rok je, dakle, kratak i uskoro ističe! Svi pristigli komentari, prijedlozi i prijedlozi projekata će biti temeljito proučeni od strane radne skupine za izradu Strategije te će se oni najsvrhovitiji uključiti u finalnu verziju Nacrta Strategije o kojoj će uskoro odluku donijeti Općinsko vijeće Općine Dugi Rat.

Pošaljite prijedloge projekata kao i komentare i prijedloge na trenutnu verziju Nacrt Strategije razvoja općine Dugi Rat

Piše: Mladen Banović

Pošaljite prijedloge projekata kao i komentare i prijedloge na trenutnu verziju Nacrt Strategije

Naravno, nismo naivni i znamo da je put od neke ideje, prijedloga, osiguravanja finaciranja istog i njegove realizacije u našoj domovini i više nego dugotrajan i trnovit, no nemojmo izgubiti vjeru da jednog dana naš javna uprava uistinu može (s nekim drugim ljudima) profunkcionirati u skladu s EU standardima u 21 stoljeću i postati uistinu servis građana zadužen za pružanje brzih i pouzdanih javnih usluga, poticanje poduzetničke okoline i inicijativa, te osiguranje što boljeg standarda svih svojih građana koji se još nisu odselili odavde.

Pošaljite prijedloge projekata kao i komentare i prijedloge na trenutnu verziju Nacrt Strategije

Uostalom, ne zaboravimo da su dogodine i lokalni izbori, a tu imamo mogućnost birati ljude za koje ocijenimo da mogu, znaju i žele "gurati" ove naše prijedloge i inicijative..  :-))

 

 

Who's Online

We have 191 guests and no members online