Dugoratsko ljeto: Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Nedjelja, 23.06.2019. – Dugi Rat, plaža, od 18 sati pa nadalje
"Baklje svetog Ivana"    
Organizator: Udruga "Tvornica" Dugi Rat

18 - 20 h: Zumba party by Plesni studio STEP
Od 20:30 h pa nadalje:
- Klapa Pokornik / Ostrvica / Dugi Rat
- Klapa Mirabella / Omiš / ženska klapa
- poetski recital učenika OŠ Jesenice Orij
- Fire dance show Elsie Angeles - Novaković
- cetinska vila Ivana Giove Župa vodi program
- soparnik priprema meštrica o' soparnika Marica Grgat
- tvorničari pripremaju srdele s gradela
- dica i hrabri će skatat priko krijesova

Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
Dođite popodne / večeras u dugoratsku lučicu i zabavimo se!

Posebna zahvala ide članovima Vlastitog pogona općine Dugi Rat i Plesnog studija STEP na velikoj pomoći u organizaciji ovog događaja. Fala, ekipa!

* * *
Oaamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2019. - otvara se u petak, 21. lipnja 2019. Dva dana poslije, u nedjelju navečer slijedi nam tradicionalna manifestacija "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, organizatori se nadaju da će uspjeti okupiti dugoraćane svih generacija,a pogotovo mlade, oko prigodnog programa u dugoratskoj lučici. Program dugoratske Ivanjske večeri, tik do popularne plaže koju će osvjetljavati baklje stvarajući lijepi, romantični ugođaj, voditi će naša dobra vila Ivana Giove Župa, usljediti će uvijek efektna točka plesa s vatrom u izvedbi vatrene Elsie Novaković. Zagrijavanje za večernji dio programa proteći će uz glazbu i ples u dugoratskoj lučici (od 18 do 20:30 sati) uz Zumba party plesnog kluba Step i njihovih zumba prijatelja iz cijelog svijeta. Tijekom večeri uz Ivanjske svitnjake meštrica od soparnika Marica Grgat prezentirati će pripremu i pečenje Poljičkog soparnika, a svi zainteresirani od moći će saznati sve o pripravi ove naše nadaleko poznate gastronomske delicije. Osim soparnika posljetitelji će se moći osladiti i srdelama s Jalinih gradela U glazbenom dijelu programa izmjenjivati će se naše klape, klapa Pokornik i ženska klapa Mirabella, te učenici iz OŠ Jesenice s poetskim recitalima, a show program imati će i naše popularne zumba djevojke. Tijekom večeri voditeljica će kroz niz malih crtica približiti prisutnima stare običaje našeg naroda koji su se prakticirali na Ivanjsku večer: paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama..
Ivanjski krijesovi bili su vezani uz žetvene običaje i početak ljeta. Od starine se ovi običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjske su svečanosti s vremenom u mnogim dijelovima Europe kasnije pod religijskim utjecajem postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima postojali su Ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga.
Tko je na to zaboravio, ili to nije znao, vila Ivana će ga i ove godine podsjetii te usmjerilti put kraja dugoratske lučice gdje će članovi udruge Tvornica zapalilti Ivanjsku vatru..

Izvješće samo što se nije napisalo... sad će..

DUGORATSKO LJETO 2019

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Piše: Mladen Banović
Foto: Ana Brničević; Vušković, Mladen Vušković / iz narhive DugiRat.com

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online