Škver blues: Ili privatnik ili pravac stečaj?!

škverNapokon smo dočekali i tu vijest - počinje završna faza privatizacije splitskog škvera. No, temeljni je problem što je najveća tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji povjerena kupcu bez ikakvogiskustva u brodogradnji koji će navoze formalno dobiti za nula kuna. Taj splet negativnih referencija, na koji su sindikalci opetovano upozoravali, izazvao je revolt škverana koji bi se, uz poslovično podgrijavanje od tih istih sindikalnih lidera, mogao pretvoriti u plamen radničkog nezadovoljstva..., piše Gordan Zubčić na stranicama Slobodne Dalmacije ...

ŠKVER BLUES

Ili privatnik ili pravac stečaj?!

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Na prvi pogled moglo bi se reći daje otpor brodograditelja prema patuljku zvanom DIV posve opravdan, jer je država budućem vlasniku pogodovala na različite načine kako bi stavila ad acta barem jedno, ujedno i najveće, poglavlje upriči o privatizaciji jadranskih navoza.

škver

Međutim, kako svaka medalja ima dvije strane, sasvim je legitimno zapitati radnike "Brodosplita" i njihove predstavnike kakva trnje alternativa ako novi vlasnik ne preuzme tvrtku.

Možda stečaj, u kakav je Milanovićeva Vlada, nakon što joj je HDZ-ova administracija isporučila vrući krumpir, gurnula škver u Kraljevici, najstariji u Hrvatskoj.

radnici škvera

Međutim, budući da je riječ o vrlo složenoj gospodarsko-socijalnoj priči, koja bi u već pretrpane evidencije zavoda za (ne)zapošljavanje mogla ugurati nove stotine, pa i tisuće ljudi iz Splita i šire okolice, osjetljivoj problematici privatizacije "Brodosplita" moralo se pristupiti znatno kvalitetnije i realnije, bez kupovanja vremena i povjerenja građana.

Škverani su to zaslužili, pogotovo oni iz neposredne proizvodnje, koji nipošto ne smiju snositi krivnju za pogrešnu državnu politiku koja je brodogradnju dovela na stup srama s obilježjem gubitaške grane koju stalno trebamo sanirati.

radnici škvera

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online