Soparnik, pršut, panceta, pečenica,..

Nakon Poljičkog soparnika, dalmatinskog pršuta i drugih izvornih hrvatskih jela i Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica zaštićeni su europskom oznakom kvalitete u cijeloj uniji, odnosno upisani su u EU Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Panceta i pečenica, naši trajni suhomesnati proizvodi od svinjskog mesa imaju svojstva, blago slankast okus, mekoću, topljivost i sočnost pri žvakanju uz blago izraženu aromu po dimu, koja su rezultat posebne metode i vještine konzerviranja mesa soljenjem morskom soli i sušenjem na buri, a pod utjecajem dalmatinske klime, piše Dalmacija Danas.
Bravo, a sada valja poraditi i na zaštiti i domaće, dalmatinske kobasice.
 

Valja dobro jesti i u ovom nevremenu

Na području Općine Dugi Rat (i šire) dio ugostiteljskih objekata tijekom trenutnog "zaključavanja", organizirano dostavlja hranu na kućne ili druge adrese ili su organizirali preuzimanje hrane na svojim lokacijama. Ugostiteljima i restoraterima (i ne samo njima!) doista ove neobične godine nije nimalo lako, pa iako ("uvijek gladni") i upućeni već njihovu ponudu dobro znaju, nije naodmet olakšati im promidžbu i na ovom portalu to ponoviti za sve ostale. Da ne duljimo, evo popisa onih koji dostavu vrše na području naše općine:
Restoran "ROGAČ" (Duće Rogač), svaki dan osim nedjelje dostava od 10 do 14 h, a za preuzimanje hrane od 10 do 22 h, kontakt: 021/734-491, 095/777-7774 / Facebook stranica
Konoba "BRACERA" (Dugoračka Glavica), standardni i fast food meni od 10 do 24 h, a marende od ponedjeljka do subote od 10 do 15 h, dostava ili preuzimanje hrane na lokaciji, sniženja,  
kontakt: 021/735-400 i 021/735-444 / Facebook stranica
Restoran "BABILO" (Brzet), svaki dan od 10 do 14 h za dostavu, a od 10 do 22 h za preuzimanje hrane i pića / kontakt: 021/861-429 / Facebook stranica .
Naravno, pozvamo ugostitelje koje nismo u ovoj objavi spomenuli da nam se jave kako bi na jednom mjestu objavili podatke o svim onima koji su organizirali dostavu ii preuzimanje hrane u ovom "zaključanom" vremenu.
Jer i u korona nevremenu (i unatoč njemu) kvalitetno, dobro i pristupačno jesti se mora. A tu su uvijek spremni da pomognu, naši dragi i prilagodljivi restorateri sa svojom slasnom gastronomskom ponudom.
 

Babina kužina tradicionalnih poljičkih jela

Soparnik, tituš, šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, fritule sa krumpirom, poljička torta... samo su dio tradicionalnih gastro užitaka drevne Poljičke knežije. Za većinu od tih jela mnogi od nas nikada nisu ni čuli, pa su okupljenima svoje umijeće u pripremanju jela čudnovatih naziva pokušali objasniti Manda Muše, Tonka Barić i Jelica Muše, članice Udruge "Cvit Srinjina" su u tamošnjem mjesnom domu proslavili Međunarodni dan seoske žene. Ovogodišnja fešta pod radnim nazivom "Babina kužina", za komine i štednjake prikovala je Poljičanke koje su se svojski potrudile i svojim gostima pripremili i prezentirali stara poljička jela, piše Mladen Nejašmić na stranicama Slobodne Dalmacije. Šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, soparnik, tituš, fritule sa krumpirom, poljička torta... Tjedan restorana na Poljički način...
 

21. Tjedan restorana

Otkad se prije 10 godina manifestacija Tjedan restorana počela odvijati i kod nas, dobili smo priliku otići u mnoge restorane koje možda inače nikad ne bismo posjetili, a pristupačna cijena menija s tri slijeda daje nam priliku isprobati brojna zanimljiva jela u deset dana hedonističkog uživanja u svakom zalogaju. Unatoč čudnim i drugačijim vremenima u kojima se nalazimo, 21. Tjedan restorana održat će se kao i do sada, točnije počeo je u petak i traje do 18. listopada. Cilj je omogućiti što većem broju građana posjet restoranima, promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske.
Kako će sve skupa izgledati s obzirom na najave uvođenja obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, ostaje za vidjeti, najbolje je da posjetitimo restoran već ovog vikenda, a idućih deset dana imamo priliku, uz oprez i poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, uživati u jelima po cijeni od 100 i 125 kuna. Većina restorana u ponudu ima uključenu i čašu vina ili aperitiv. Ove godine akciji se nisu pridružili naši lokalni resotorani (poput Kaštil Slanice), pa Vam valja skonuti do Splita ili Baške Vode. Ili pak svratiti do "kauboja" Jure u Podstrani.
 

Ar'ja, ča mi dušu kripi

Arja, ča mi dušu kripi
Arja, ča je dišen ja
Arja, ča mi tilo liči... pivao je šjor Oliver dok smo se te kišne nedjeljnje večeri penjali polako susjedovim Berlingom uz Brnistru do Gata i do konobe istog imena - Ar'ja - koju je na proliće s najdražom otvorio mladi poduzetni Gaćanin Robert Beović. Valjalo je napokon povirit, s dragim ljudima obić druge drage ljude, svratit na čašicu razgovora i zašto ne, nešto malo i ćalabrcnit usput , marendat, stavit u kljun... a Robert je prošlog vikenda za specijalitet dana imao lipe odležane steakove, koji kao da su stigli s Pampe ili iz Kobea. Naravno da smo se počastili tim izvrsno pripremljenim i nesvakidašnje ukusnim obrokom te osladili domaćim fritulama i štrudelom.
Ponovilo se! I hoće. Jer... Ar'ja, ča mi dušu kripi
Ar'ja, ča je dišen ja
Ar'ja, ča mi tilo liči...
 

Michelinova priznanja splitskim restoranima

Splitski restorani Kadena, Zoi, Zrno Soli, Dvor, Konoba Trs i Jeny dobili su Michelinovu preporuku, a Konoba Trs i Konoba Škoj dobile su Michelinovu oznaku Bib Gourmand. U Michelinov vodič za 2020. godinu uvršteno je ukupno 70 restorana iz svih krajeva Hrvatske, čime je hrvatska gastro scena obogaćena sa sedam novih domaćih restorana koji nose Michelinovu preporuku. U trenutnim okolnostima, kada su ugostitelji suočeni s izazovima u poslovanju, Michelinova priznanja mogu doprinijeti pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj karti izvrsnosti.
 

20. Tjedan restorana

Davno najavljeni i zbog korone odgođeni 20. Tjedan restorana održati će se od 12 do 21. lipnja u desetak restorana u okolici koje Vas čekaju s tri pomno birana menija u tri slijeda za ručak (100 kn) i večeru (100 ili 125 kn). Evo lijepe prigode izaći malo vanka sa najdražom/im ili ekipom i nazdraviti nadolazećem ljetu. Restorani u okolici koji su se odazvali akciji su splitski restorani Bajamonti, Brasserie on 7, Da'Mar (hotel Marvie), Dujkin dvor, Hotel Cvita, Mala Kavana, Median (Hotel Briig), Noir, Perivoj, Zinfandel, Tusculum (Solin), Dolis (Dugopolje), Heritage hotel Pašike, Tragos (Trogir) i Puntin (Baška Voda). Pažljiviji gastroljupci primjetiti će da u popisu fali restoran Kaštil Slanica, no on ionako već od svibnja ima posebnu vikend ponudu s menijem od tri slijeda po cijeni od 125 kn koju su valjda produžili i na lipanj. Provjeriti ćemo!
 
Ne, nismo zaboravili, kao i svake godine na prvi lipnja "urbi et orbi" obavjestiti sve lokalne i srednjoeuropske pizzoljupce, te štovatelje manistre s domaćom šalšom (i ostalim vrstama manistre - a sve ih volim!), da je u ponedjeljak svoja vrata u ulici knezova Kačića opet otvorila popularna omiška pizzerija "Antula" još popularnije dugoraćke braće Bulić.
Lani sam grintao što ću opet "visiti" na zidu preko puta sa prijateljima čekajući da se "oslobodi" neki stol, jer zna se, u braće Bulić nema rezervacija, tko prije djevojci - njemu pizza i pivo!
Sve mi se čini da će tako opet biti i ove godine, unatoč svim nevoljama u koje je neka čudno ljuta gripa uvalila nas i naše drage turiste i uglavnom cijeli Svijet.
Večeras za besprijekorno dezinficiranim šankom nije bilo uobičajene ekipe "pokućnih croonera", Matinih i Ivičinih prijatelja, ali valja istaknuti da je uvijek lipo, šesno i uhodano osoblje od danas spremno ispuniti vaše gastronomske želje popularnim talijanskim specijalitetima... još samo da proradi "dostava" iz Tugarskih komina, pa da se menu Antule obogati i s Poljičkim soparnikom i gdje bi im bio kraj! Odnosno tko bi nabavio toliko blitve, dolačkog luka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja?
Valjalo je stoga i večeras, kao i svakog prvog dana u lipnju, testirati da li je pizzaioil Ivica već dosegao formu i da li Mate, neumorni rocker s tacnom ima nešto novo za preporučiti na vinskoj listi. Ima! No ipak sam se odlučio za craft pivo iz  "Barila" našeg mladog dugoratskog pivara Tome Raosa, za nekoliko decilitara točenog "Malduka" i malu, najmanju pizzu "Antula". Radni je dan i nećemo sad pretjerivati. Dok ne nahrupe horde Mitteleuropljanki s gorim polovicama, a doći će oni s gladnim pomlatkom, ne brinite, dočim se opet otvore granice,.. imamo vremena prob(r)ati sve s zanimljivog menija Antule. Koji je isti kao i lani. Kao i popularne cijene. Što je izvrsno u vremenima kada se Plenki & Marić spremaju naplaćivati i čisti zrak. Naravno, nakon izbora. A ja i ovog ljeta umjesto "prijatelja Vilija" planiram opet pametno (pro)birati po Antulinom meniju, Joskanovom roštilju i "ribicama" s plate U našeg Marina.
 

Tjedan restorana

Gastronomska manifestacija "Tjedan restorana" u svom 20. izdanju očekuje nas u vremenu 13.03.-22.03.2020. u ponajboljim splitskim restoranima i jednom, ali vrijednom, omiškom. Za gastroljupce, tradicija je to koja se ne propušta. Tjedan dobre  gastronomije dostupne svakome. Provjerimo jelovnike jer cijene su popularnije i od nekih razvikanih VIS boy bandova koje izvan Omiša i dalje zovu klapama. Menu od 3 slijeda nudi se za ručak po cijeni od 100 kn, a za večeru po 100 ili 125 kn. Svi restorateri u ovoj su se akciji istinski potrudili složiti odlične menije, a najveća dilema bit će izabrati u koji restoran otići. Evo i popisa: Kaštil Slanica, pa Splitske uzdanice: Split 1921 (hotel Park), Bajamonti, Da'Mar (hotel Marvie), Brasserie on 7, Dujkin dvor, Mala kavana, Median (Briig Boutique hotel), Zinfandel food & wine bar, ZOI. U akciji su i restorani Del Posto (hotel Slavia, Baška Voda), Tusculum (Solin), Tragos i Heritage hotel Pašike (Trogir) i Dolis (Dugopolje).
 
Hrvatska je od danas bogatija za dva restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, piše portal Dalmacija Danas. Naime, baš kao što je nedavno predvidio naš mladi omiški gastro-nomad/kritičar Ivan Kaštelan, restoranima Boškinac iz Novalje i LD Terrace iz Korčule dodijeljena je jedna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali svoje zvjezdice.
Uz to, na meni puno zanimljivoj listi Bib Gourmand, oznake koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama, uz dosadašnje laureate Konobu Vinko (Konjevrate), restorane Batelina (Banjole), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb), ove godine su na listi i Konoba Škoj (Šolta) i Zlatne Gorice (Varaždin Breg), čime se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 70 restorana s Michelinovim oznakama.