Zdravstvo: Pobuna na Ostojićevu brodu 'Bounty'

Nataša ŠkaričićMinistarstvo zdravlja u svega dva mjeseca uspjelo je i uvesti i ukinuti smjenski rad u bolnicama, čime je ostvaren apsolutni rekord u lutanju zdravstvenim sustavom. Ministar Ostojić je "odokativno" uveo smjenski rad, bez ikakve analize kadrovske situacije u bolnicama i odjelima, iako su iza njega dvije godine mandata, rad sanacijskih vijeća i kupljena analiza francuske konzultantske kuće koja je izradila masterplan bolnica! To je skandalozno. Dva mjeseca je potom trajala pobuna hrvatskih liječnika na Ostojićevu brodu "Bounty", pri čemu nema onoga tko nije nešto rekao na temu neprovedivosti smjenskoga rada u svojoj bolnici ili odjelu. Najstrašnije od svega je to što oboljeli opisuju takav organizacijski i komunikacijski kaos u bolnicama zbog smjenskog rada kakav nijedan ministar nije smio dopustiti ...

NATAŠA ŠKARIČIĆ ANALIZIRA STANJE U HRVATSKIM BOLNICAMA

Pobuna na Ostojićevu brodu 'Bounty'

Piše: Nataša Škaričić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Samo da podsjetimo da smjenski rad u bolnicama, u normalnim uvjetima, služi tome da bolnice sa svim svojim kapacitetima oboljelima budu na raspolaganju čitav dan i da se na taj način reguliraju beskonačno duge liste čekanja u tzv. javnom sustavu. To se, naravno, može provesti ondje gdje postoji mogućnost preraspodjele kadrovskih i ostalih resursa.

Za diskusiju o smjenskom radu liječnika u Hrvatskoj - kao i bilo gdje u svijetu - nije dovoljna statistika o ukupnom broju liječnika po glavi stanovnika, što je jedini fakat kojim administracija i liječnici barataju. I to krivo.

liječniciHrvatska sa 2,8 liječnika na 1000 stanovnika ne stoji tako loše kako liječnici vrište u odnosu na europski prosjek od3,4 liječnika na 1000 stanovnika. Znamo li da nizozemsko zdravstvo - ove godine proglašeno najboljim europskim zdravstvenim sustavom - ima 2,9 liječnika na 1000 stanovnika, onda se još bolje shvaća da problem nije u općoj brojci, već u funkcionalnosti načina distribucije.

No, za ovu je priču važno da je Ostojić "odokativno" uveo smjenski rad, bez ikakve analize kadrovske situacije u bolnicama i odjelima, iako su iza njega dvije godine mandata, rad sanacijskih vijeća i kupljena analiza francuske konzultantske kuće koja je izradila masterplan bolnica!

To je skandalozno. Dva mjeseca je potom trajala pobuna hrvatskih liječnika na Ostojićevu brodu "Bounty", pri čemu nema onoga tko nije nešto rekao na temu neprovedivosti smjenskoga rada u svojoj bolnici ili odjelu.

Najstrašnije od svega je to što oboljeli opisuju takav organizacijski i komunikacijski kaos u bolnicama zbog smjenskog rada kakav nijedan ministar nije smio dopustiti.

E sad, što se događa nakon što je Ostojić uvidio da mu brod tone? Naravno, budući da smjenski rad nije uveo na temelju suvisle analize, tako svojim protivnicima ne može ni suvislo odgovoriti ili parirati u debati, pa je neodređeno najavio da će se smjenski rad "ukinuti tamo gdje je neprovediv".

Dakle, točno stanje se ni danas ne zna, a sindikati još čekaju na prijedlog izmjena kolektivnog ugovora koje će zbog svega morati uslijediti. "Neke" bolnice čekaju na ukidanje smjenskog rada, a "neke" čekaju na nešto drugo, skupa s pacijentima koji su već formirali kilometarske kolone u listama čekanja.

Epilog će najvjerojatnije biti potpuno ukidanje smjenskog rada i još jedno prihvaćanje da zdravstvom vladaju ulica i interesne skupine, koje ne žele da išta bude analizirano, transparentno i dosljedno. Kaos, ukratko.

Who's Online

We have 150 guests and no members online