Dugoratsko ljeto: U Blagajni će se uskoro 'blagovati' kultura

Jeseničani u BlagajniU staroj jeseničkoj "Blagajni" kulturno-zabavnom večeri otvoreno je Dugoratsko ljeto. U starom selu Jesenice, u zgradi koja je svoje najznačajnije trenutke svjedočila još prije 90-ak godina, okupili su se brojni potomci ondašnjih Jeseničana, ali i neki novi Poljičani, predstavnici lokalne zajednice, načelnik Općine Jerko Roglić, dio vjećnika, skoro svi članovi Kulturnog vijeća, te naši gosti i dobro informirani turisti. Na kulturnoj večeri koju je priredila mlada, agilna udruga "Jesenice" bilo govora o životu i djelu don Ante Škobalja, Dućanina rodom i Jeseničanina službom i životom, o kome je nadahnuto govorio možda i najmlađi doktor znanosti u RH, naš sumještanin Gracijano Kalebić. Poslije njega skupu se obratio Jurica Ivanišević, predstavnik organizatora, koji je spontano govorio o povijesti i značaju zadrugarstva u Jesenicama, s kojim počinje značajan iskorak u razvoju ovog malog mjesta u Primorskim poljicima, te ljudima koji su najzaslužniji da se zadrugarstvo i druge važne inicijative pokrenule i ova danas zapuštena stogodišnja zgrada sagradila ...


STARO SELO JESENICE

U Blagajni će se uskoro "blagovati" kultura i "nazdravljati" tradiciji i zajedništvu naših predaka

Piše: Davor Grgat, Mladen Banović
Foto: Davor Grgat, On The Fejs Of The Place

Ivanišević je najavio inicijativu za revitalizaciju zgrade  stare "Blagajne", pa i susjedne pastoralne kuće, gdje se je ne tako davno odvijao bogat i raznolik kako vrlo značajan gospodarski, tako i ništa manje važan društveno-kulturni i pastoralni život mjesta.

Jeseničani u Blagajni

60-tih godina prošlog stoljaća Jeseničani su počeli graditi  kuća uz more, koje su na obali nicale kao gljive poslije kiše, i počeli se baviti turizmom.  Staro selo Jesenice, dosadašnje središte Jesenica, bivalo je iz dana u dan sve napuštenije, da bi danas brojalo svega par stanovnika.

Neke nove generacije Jeseničana opet su pronašle onaj zlatni "grumen" zajedništva koje je krasilo Jesenice, pa je s ciljem volonterskog društveno korisnog rada u svojoj lokalnoj zajednici osnovana udruga "Jesenice" kojoj je cilj opet okupiti mještane, ali i prijatelje Jesenica i naše dugogodišnje goste oko očuvanja starih Poljičkih tradicija, bogatog gospodarskog, društvenog i kulturnog blaga ovog kraja, (s)vraćanja dužne pozornosti na djelo i život istaknutih Jeseničana i mještana Primorskih Poljica koji su obilježili svoje vrijeme, podsjećanja na društveni život starih Jesenica, revitalizaciji njenih znamenitosti i starih dosad samo zaboravu i propadanju prepuštenih objekata.

Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice

Nakon lanjskog podsjećanja na život i djelo don Frane Ivaniševića, ove je godine pozornost posvećena još jednoj značajnoj osobi ovog kraja, don Anti Škobalju.

Jeseničani u Blagajni

Na kulturnoj večeri predstavljena je i bista don Ante Škobalja, jednog od najpoznatijih  ljudi ovoga kraja  tijekom posljednjih 100-tinu godina, rad mladog umjetnika Tea Baučića. Gdje će se bista postaviti odlučiti će se dogovorom naknadno.

O životu, djelu i značaju don Ante Škobalja nadahnuto je govorio dr.sc. Gracijano Kalebić, povijesničar filozofije. Istaknimo nekoliko izvadaka iz njegovog govora...

Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice

"Nakon završene pučke škole, don Ante upisuje Sjemenište pri Splitskoj tada biskupiji, gdje se ističe svojom inteligencijom i širinom duha; piše pjesme, surađuje u Sjemeničkom listu,  priključuje se Križarskom tipu katoličkog pokreta, te na taj način pokazuje osnovne crte koje će ga de facto pratiti  čitavog života a to su izniman intelekt i eruptivna snaga, te izniman talent.

Don Ante je bio nadaren i svestran čovjek koji se iskazao svojim plodnim stvaralačkim radom i u domeni znanstvenog i u domeni umjetničkog.

Uz to je kao uvjereni kršćanin narastao i dosljedno svojim životom svjedočio evanđeosku poruku koji je prenosio. Kao svećenik živio je u najboljoj apostolskoj tradiciji
“, kazao je najmlađi izdanak iz duge loze Jeseničkih povjesničara, Gracijano Kalebić

Jeseničani u Blagajni

O staroj "Blagajni" i o njenoj ulozi u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Jeseničana, tijekom posljednjih 100 i više godina, spontano je govorio Jurica Ivanišević, član Općinskog vijeća općine Dugi Rat.

U kakvom je stanju zgrada (istina, lani friško iznutra opiturana) najbolje ilustrira više puta ponovljeni detalj s "propadanjem" stolica pod Jeseničanima. Tako je tijekom Juričinog izlaganja iz provog reda odjedanput "nestao" Kriljanski svećenik, a potom i još par mještana. Palo mi je odmah na pamet da je svestrani don Ante Škobalj napisao i znanstveno-fantastični roman i da je zaigrana mlada ekipa iz udruge "Jesenice" i Don Jimmy priredila puku i mali scenski performans na tu temu. Tko zna, možda i jest.

Da Domagoj Klarić nije počeo s predstavljanjem inicijativa udruge među kojima ističemo rekonstrukciju same zgrade Blagajne, tko zna, možda bi gromko "nestao" i autor ovog osvrta, te bi ste bili pošteđeni čitanja ovih redaka...

Klarić je rekao da je već napravljeno idejno rješenje rekonstrukcije, rad dugoratskog inženjera Joze Marušića, a za daljnje konkretnije iskorake biti će najprije potrebno osigurati financijska sredstva iz raznih izvora, od proračuna Općine, uz pomoć Županije, a poduzetni Klarić najavio je i pisanje i prijavu projekta za financiranje sredstvima iz pret i post pristupnih fondova Europske Unije. Super! A da nauči i naše Općinare kako se to radi?...

Jeseničani u Blagajni

Nedugo nakon što je "nestao" još jedan mještanin, usljedio je zabavni dio večeri u kojem smo se svi zajedni našli na zraku ispred Blagajne u kojem se ćutio dašak bave, gdje smo se lipo  počastili srdelom s gradela, domaćim vinom, kolačima i čašicama razgovora ugodnog s sumještanima.

Lipa i edukativna večer u starim Jesenicama, a veselimo se i najavljenoj izložbi starih fotografija koja je u posljednji tren odgođena za sredinu kolovoza (još se ne zna točan datum ali nećemo sad cjepidlačit, dogovorit će se ljudi) i predavanju još jednog Jeseničkog povjesničara.

 

FOTO GALERIJA

Foto: On The Fejs Of The Place

Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice
Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice
Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice
Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice
Kulturno-zabavna večer u Starom selu Jesenice

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online