Green Forrest Omiš: izložba 'Bonsai kao skulptura'

Green Forest festival 2019. već petu godinu za redom u Omiš dovodi i razne aktivnosti u kojima se "susreću" umjetnost, priroda i održivi razvoj. Ovogodišnja tema Green forest festivala je istok, točnije Kina i Japan. Jedan od glavnih ciljeva festivala je povezivanje lokalnih institucija,  promicanje umjetnost, angažiranje nove publike te poticanje zdravog i kreativnog razvoja. Stoga je  Forest  program započeo 26.6. predavanjem i predstavom "Priča iz drvene kutije". Riječ je o japanskoj tehnici kamishibai, sve popularnijoj na zapadu, koja je spoj kazališta, pripovijedanja i likovne umjetnosti. U suradnji s Dječjiom vrtićem Omiš, čiji su svi djelatnici sudjelovali na predavanju, ppokušalo se doći do odgovora o dobrobitima kamishibai predstava u odgoju djece. U parku srednje škole Jure Kaštelan, gdje  smo već u sklopu festivala oslikali herbarij omiških biljaka endema i time stvorili prostor za buduća događanja, Jelena Sitar i Igor Cvetko izveli su šest kratkih predstava za djecu. 
U srijedu, 10. srpnja, u omiškoj crkvi sv. Duha (istočno od Poljičkog trga) s početkom u 21 sat otvoriti će se izložba "Bonsai kao skulptura", umjetnice Marije Hajdić, a postavit će se i interaktivna instalacija "Haiku machine", umjetnice Matee Šabić Sabljić. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti bonsai maslinu i brojne druge domaće vrste u obliku "malog stabla". Izložba se može razgledati do 17.7.2019.
 

Dani splitske kulture u Beogradu

Ustanova kulture Stari grad i Hrvatski kulturni centar organiziraju Dane splitske kulture u Beogradu od 27. do 29. lipnja 2019. a otvaranje je u četvrtak, 27.6., u 20 sati, izložbom fotografija "Splićanke" legendarnog Feđe Klarića. Feđa Klarić je najnagrađivaniji hrvatski fotoreporter, izabran, između ostalog, u “Kuću slavnih” hrvatskog foto-novinarstva. Majstor životne, life fotografije ispekao je zanat kao fotoreporter prateći diljem Dalmacije velikog Miljenka Smoju. Već više od 40 godina Splićani gledaju svoj grad očima Feđe Klarića.
U petak, 28.6. u 20 sati održati će se večer posvećena prerano preminulom splitskom pjesniku Momčilu Popadiću Popu. Briljantan novinar “Nedeljne” i “Slobodne Dalmacije” iz zlatnog vremena splitskog novinarstva, novinar, reporter, pjesnik prije svega, skitnica, režiser i autor u lutkarskim kazalištima, kazališni kritičar, no najprepoznatljiviji je kao rodonačelnik pojma "dalmatinska šansona" kao autor legendarnih tekstova pjesama, poput: “Oprosti mi pape”, “Tonka”, “Skitnica”, “Svoju zvizdu slidim”,”Da mi je biti morski pas”,”Ča je život vengo fantažija” i mnogih drugih. Jedan od onih neponovljivih.
U subotu, 29.6. u 20 sati održati će se prezentacija knjige "Legende svjetla" Jurice Gašpara o hrvatskim svjetionicima i svjetioničarima. Jurica Gašpar, sa timom stručnjaka, nakon tri godine istraživanja objavljuje kapitalnu monografiju “Legende svjetla”, a u završnoj fazi je i dokumentarni film “Legends of the Light”. Projekat je, na poziv evropskih parlamentaraca, prezentiran i u sjedištu EU. Knjiga “Legende svjetla” Jurice Gašpara “vodi nas tamo dokle počesto mašta ne može dopreti – u čudesan svet svetionika i njihovih duša, svetioničara”.
 

Cetina od sevdaha

U petak, 21.6. od 20 sati na Ivanovom blatu uz Cetinu, na Slimenu, gdje se u organizaciji KUD-a Slime a u okviru 18. Ivanjskih večeri održava autorska večer Zvjezdane Čagalj na kojoj će sudjelovati niz istaknutih umjetnika: pjesnik i glumac Enes Kišević, interpretator Sead Muhamedagić, Ane Paška sa svojom ekipom, dok su za likovnost zaduženi Joško Čizmić, Kažimir Hraste, Mirjana Berka, Ivica Kundić, Nada Vučićić, Barbara Borozan, Zdravka i Antonio Bilandžić. Biti će to zanimljiva multi-kulti večer uz Cetinu, pa tko ne može večeras u Dugi Rat na otvaranje Dugoratskog ljeta evo lijepe, prozračne alternative za večer u Poljicima.
 
Sinoć je u galerijskom prostoru perspektivne Galerije KRUG iz Dugog Rata, otvorena, još jedna u nizu likovnih izložbi ove godine. Mlada akademska slikarica Lucia Pavlišinova pokazala je svoje koloritne radove ekspresivnih percepcija, koje lelujaju negdje između jave i sna s krajobrazom putujućih maštovitih promišljanja nutrina. Izvrsna posjećenost pri otvaranju, i kao i obično, bogat domjenak koji je u neizostavni Poljički soparnik začinila torta "Makaranka". Klapa Pokornik iz Ostrvice svojim obradama klapskih i pučkih uspješnica oplemenila je ovu lijepu dugoratsku večer i dodala Poljički obol i patinu prezentaciji mlade umjetnice iz Tučepa. Sve pohvale Dijani Marić, Jošku Čizmiću i Ivi Rakuljiću na trudu koji ulažu u rad Poljičke likovne udruge, a koja sigurnim korakom ide dalje, šire, više.
 

Mala retrospektiva

Likovni umjetnik Ante Bergam Momin nakon svibanjske izložbe u Galeriji Krug u Dugom Ratu, u utorak, 11.6. predstavlja svoje radove u Galeriji AZ na Priku, pri Centru za kulturu Omiš. Posjetitelji će moći uživati u razgledavanju njegove "Male retrospektive" nadopunjene sa nekoliko novih radova. Otvorenje izložbe je u 19:30 sati. Svi ste pozvani i dobrodošli.
 
Neumorni dugoratski likovni umjetnici iz Poljičke likovne udruge "Krug" pozivaju Vas da razgledate izložbu "Negdje između zbilje i sna" slovačke, a domalo i hrvatske, akademske slikarice Lucie Pavlišinove. Izložba će biti svečano otvorena u srijedu, 5. lipnja 2019. s početkom u 20 sati u Galeriji "Krug" u dugoratskom Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52), a moći će razgledati do kraja lipnja. U glazbenom dijelu programa zapjevati će nam klapa Pokornik. Vidimo se!
 
"Ovogodišnje izdanje Likovne kolonije "Krug" završeno je ovog kišnog nedjeljnog jutra. Tridesetak slikara iz Dalmacije i cijele regije, od Zagreba, Šibenika, preko Dubrovnika, Hercegovine, Sarajeva, pa sve do Novog Sada, slikalo je po kiši, ali u zatvorenom, natkrivenom prostoru OPG Konoba Kadić u Dugom Ratu. Radovi su izvrsni, imati će te ih priliku razgledati na ljetnoj izložbi PLU Krug u Dugom Ratu. Domaćini, vodstvo Poljičke udruge KRUG, bilo je zaista na visini zadatka, izvrsni, profesionalni, brižni i na usluzi umjetnicima u svakom trenutku. A tek popratni program i druženje uz dalmatinsku spizu i odličnu kapljicu u popularnoj dugoratskoj konobi. Čista petica!" - piše Jagoda Kecman, Poljička pjesnikinja i slikarica iz Tugara, te voditeljica likovnih radionica i književnih programa Umjetničke likovno-književne unije "Vlaho Bukovac", u svom osvrtu na upravo završenu 9. Likovnu koloniju "Krug". Bravo Dijana, Joško i Ivo! I Kadići, naravno!
 

9. Likovna kolonija 'Krug' u Dugom Ratu

Već deveta "protustresna" likovna kolonija "KRUG" Dugi Rat održava se ovog posljednjeg vikenda u svibnju 2019, kiši usprkos, u Kadićevim dvorima (i konobi!) u Dugom Ratu u organizaciji Poljičke likovne udruge KRUG, gdje se u miru rosnih vinograda, maslinika, travnjaka, uz kistove i platna okupilo raditi i družiti 20-ak likovnih umjetnika, što iskusnih amatera, a što akademskih umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radovi koji nastanu na ovoj dugoratskoj likovnoj koloniji nadopunit će rastući fundus slika Galerije "KRUG", a moći će se vidjeti na izložbi udruge u okviru nadolazećeg Dugoratskog ljeta.
 

Prva likovna radionica hrvatskih branitelja u Omišu

Prva likovna radionica hrvatskih branitelja u Omišu radi punom parom. Tko god ima volje i htijenja može se uključiti u rad. Organiziraju se radionice štafelajnog slikarstva (akrilik, ulje, akvarel) i izrade keramike. Kontakt voditelja radionice je Ivo Rakuljić. Nije nužno da ste branitelj ili braniteljica da bi sudjelovali u radionicama. I djeca su više nego dobrodošla. Likovna radionice je ugošćena u prostoru odmah preko puta prostorija HVIDR-a, Omiš Četvrt Vrilo 5. Dođite.
 
U dugoratskoj Galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u četvrtak, 23.5.2019. pred dugoratskoi ljubiteljima likovne umjetnosti i zainteresiranom javnošću predstavio se slikar Ante Bergam Momin s samostalnom izložbom naziva "Mala retrospektiva".
Ante Bergam je rođen u Krapnju, najnižem i najmanjem naseljenom otoku na Mediteranu, ali kako to često biva, mala mjesta iznjedre velike ljude. Njegov curriculum vitae kao slikara kronološki se determinira različitim ciklusima koje Bergam naslovljava poput "Četrdeset i devet crvenih ruža" ili "Transformacije", 2009. i 2018. "Transformacije 2", u Šibeniku. Čitav opus njegova umjetničkog stvaralaštva prožima konceptualizam, odnosno postmoderna, čije su glavne odlike spajanje spajanje umjetničkih formi tako da više nema jasne razlike između slikarstva, kiparstva i fotografije.
O autoru i njegovim radovima prof. Zdravko Cota napisao je prigodno slovo (u nastavku članka), a izložba će se u Galeriji KRUG moći razgledati idućih desetak dana u večernjim satima.