12. Almissa Open Art Festival

Večeras počinje 12. Almissa Open Art festival pod egidom "Slikati po platnu života". Ovaj festival suvremene umjetnosti održava se u svrhu proširenja suvremene umjetnosti u sredinama koje su u pravilu uvijek izolirane od ovakvih i sličnih događanja.

"Ovogodišnji Almissa Open Art Festival fokusira se na procesualne umjetničke prakse u kojima se život tretira kao umjetnički materijal koji se izvodi, kreira i oblikuje u umjetničkim procesima, odnosno na umjetnost koja postaje životom, a ne tek prikazom života u obliku umjetničkog proizvoda. Kritički se osvrćući na potrebe tržišne logike kapitalizma ovakva umjetnost ne proizvodi umjetnička dijela nego sam život pretvara u umjetnost, u platno na kojemu svaka ideja, intencija i djelo postaju umjetnički potez, ukazujući na umjetničku praksu kao umjetnost, odnosno umjetnost kao oblik ili proces življenja."  -  Gildo Bavčević, kustos 12. Almissa Open Art festivala

15.08., Nedjelja
Igor Grubić - Slikati punim bićem po platnu života, meditacija, Velika plaža -10h
Sandra Sterle, Dan Oki –Južnjačka utjeha, izvedba, privatni prostor, Nemira (12-21h)
Laurent Van Lancker, Gildo Bavčević - Inferno, Kino u hodu, javni gradski prostor - 22h.
 

Izložba Dobrojutro more u Galeriji Krug

U petak, 6.8. u 20:30 sati u galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "KRUG" u Dugom Ratu otvoriti će se izložba "Dobro jutro more" likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane i prijatelja. Izlaže 49 autora. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti.
 

Promocija monografije: Tin je bio prvi

11.07.2021. – nedjelja
Dugi Rat, Poljički trg 1, 19:30 sati
Promocija monografije  "Tin je bio prvi“  
Autor: Vlade Zemunik
Organizator: Udruga "Tvornica“

11.srpnja ratne 1991., prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" izašao je kruga naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i predan je 4. brigadi Zbora Narodne Garde.

U okviru Dugoratskog kulturnog ljeta na Poljičkom trgu u nedjelju, 11.7.2021. u 19.30 sati u povodu 30. godišnjice izlaska prvog ratnog transportera "Tin" iz tvornice “Dalmacija” u Dugom Ratu, svečano će se promovirati monografija “Tin je bio prvi" autora Vlade Zemunika u nakladi udruge Tvornica. O knjizi će govoriti dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, umirovljeni general Ivan Beneta i bivši, ratni gradonačelnik Omiša Ivica Franić. Kroz program će voditi i moderirati dramska umjetnica Ivana Giove Župa, a nastupiti će i mješovita klapa “Praska” iz Podstrane (apsolutna pobjedanica ovogodišnjih večeri mješovitih klapa FDK-a). Organizator događaja je udruga Tvornica iz Dugog Rata.

Vidimo se!
 

Izložba u Galeriji Krug

U utorak, 6.7. u 20 sati u galeriji KRUG Poljičke likovne udruge "KRUG" u Dugom Ratu otvoriti će se izložba likovnih radova Nikše Ercega. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti.
 
U uvali Vruja, smještenoj između Brela i Piska, u nedjelju, 4.7.2021. će se održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode s ciljem upozoravanja na nereagiranje državnih institucija na uništavanje prirode na ovom području koje lokalni moćnik provodi već 20 godina. Organizatori navode da posjetitelje očekuje 10 događanja kroz četiri sata programa kao i da je Festival dobio podršku poznatih imena poput Dina Rađe, Rade Šerbedžije, Darka Rundeka, Mile Kekina, Jurice Pađena, Zorana Predina, Saše Antića, Siniše Labrovića, Ede Maajke i mnogih drugih čije video-pozivnice i pjesme podrške možete pronaći na Facebook stranici i YouTube kanalu Festivala.
Program u "prekrasno razorenoj uvali Vruja" počinje u 17 sati osnovama joge na bespravno izgrađenim površinama. Radionicu će voditi instruktorica iz Brela Dora Puharić. Održat će se na plaži koju je, kako kažu organizatori, cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. "Plaža se na Google tražilici reklamira kao 'privatna' plaža njegova Resorta Vruja. Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici"...
 
Poljička likovna udruga "Krug" iz Dugog Rata, koja okuplja likovne umjetnike ovog kraja, kako amaterske, tako i akademske, ovog je toplog lipanjskog vikenda priredila 11. likovnu koloniju u Dugom Ratu na kojoj je sudjelovalo 40-ak istaknutih likovnih autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Ciljevi ove internacionalne likovne kolonije su popuna fundusa slika udruge Krug, druženje i razmjenjivanje iskustva te stvaranje presjeka slikarskog stvaralaštva Hrvatske i okoline ovoga vremena. A koji su bili glavni motivi umjetnika na likovnoj koloniji u Kadića dvorima u Dugom Ratu pogledajte u foto-galeriji marljivog Ante Čizmića, fotoreportera Cropixa.
 

11. Likovna kolonija KRUG Dugi Rat

Naši poljičani amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim tehnikama, okupljeni u PLU "Krug" Dugi Rat, do sada su priredili 10 likovnih kolonija na kojima su okupili svoje amaterske i akademske kolege da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima. Nakon prve "desetljetke" mogu se pohvaliti postignutim rezultatima: 400 radova u Fundusu PLU i Galerije Krug, 4 skulpture u Javnom prostoru, 25 radova je u javnim prostorima Hrvatske i Europe koje su poklonili Općina Dugi Rat i udruge sa područja naše općine, 40 radova donirano je u humanitarne svrhe.. Za svaku likovnu koloniju izrađen je katalog i prigodne zahvalnice za učesnike, koji jedva čekaju na iduću koloniju Kruga...
I naposljetku, u vikendu smo kada KRUG-ovalci priređuju 11. Likovnu koloniju Dugi Rat 2021. Neki od istaknutih Dubrovačkih kolorista već su u Dugom Ratu, a u subotu ujutro stiže i lokalni dio ekipe na likovnu koloniju.. bit će to prava fešta boja, stilova i dalmatinskih motiva!
 

Izložba u Galeriji Krug

Uoči ovogodišnje Likovne kolonije PLU KRUG 2021, u petak, 4.6. u 19 sati otvoriti će se izložba likovnih radova cjenjenih hrvatskih likovnih umjetnika Marije Božić, Željka Breke i Dijane Mlinarić. Vidimo se u galeriji na otvaranju izložbe.
 

Muzej vode u Splitu

Adaptacija stare zgrade vodovoda u Splitu u Ulici Domovinskog rata 9 u izložbeni prostor je dovršena. U prizemlju preuređene neoklasicističke zgrade vodovoda na Međunarodni dan Muzeja, 18. svibnja 2021. biti će otvorena izložba ‘Muzej vode u Splitu’. Izložba će kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazati povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu. Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija. Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall’Ara iz Milana u kojoj je klesana i splitska Monumentalna fontana. U središnjem gornjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljon s jedinim prikazom cara Dioklecijana u Splitu.
Izložba se u staroj zgradi vodovoda može razgledati od 18. svibnja 2021. radnim danom dvokratno od 10 do 14, te od 16 do 19 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati. Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.
 

Grgatovi 'Fragmenti' se izlažu na Priku

U Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, u utorak u 19 sati, otvara se izložba 'Fragmenti 2' kipara Marka Grgata.
Serija od šesnaest radova, kojima se Grgat predstavlja temelji se na studijama grčkog kiparstva. Jasna je njegova zaintrigiranost antičkom umjetnošću i radovima starih majstora.
Fragmenti lica otkrivaju nam robusnost lika kojim umjetnik repetativno manipulira. Ne ponavljajući se u doslovnom smislu postavlja naglaske na razne segmente; fragmente lica, fragmente koji nedostaju, položaj lica, oči, boje,… Premda su radovi napravljeni u terakoti, bojama vješto imitira patinu pooštravajući dojam drevnoga. Korištenje boja u skulpturi nije bilo strano ni u vrijeme Egipta, antičke Grčke, gotike ili primjerice baroka. Osim bronce i kamena poigrava se zlatnim i plavim nijansama. Iako se obje boje povezuju s kraljevstvima i božanstvima, plava boja simbolizira besmrtnost, vječnost i istinu, dok je zlatna znak moći i bogatstva.
Uparivanjem vlastite interpretacije antičkih djela s komadima drva koji imaju ulogu postamenata i bojom komplimentiraju svom paru, postigao je suvremenu cjelinu. Premda oduzimanjem dijelova lica Grgat ukazuje na prolaznost, raspadanje i samu smrt, plavom bojom daje dozu mističnosti i duhovnosti čime nas navodi na promišljanje o vječnosti - napisala je u najavi ove izložbe mag. art. Zorica Muše.