Poljička likovna udruga "Krug" iz Dugog Rata, koja okuplja likovne umjetnike ovog kraja, kako amaterske, tako i akademske, ovog je toplog lipanjskog vikenda priredila 11. likovnu koloniju u Dugom Ratu na kojoj je sudjelovalo 40-ak istaknutih likovnih autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Ciljevi ove internacionalne likovne kolonije su popuna fundusa slika udruge Krug, druženje i razmjenjivanje iskustva te stvaranje presjeka slikarskog stvaralaštva Hrvatske i okoline ovoga vremena. A koji su bili glavni motivi umjetnika na likovnoj koloniji u Kadića dvorima u Dugom Ratu pogledajte u foto-galeriji marljivog Ante Čizmića, fotoreportera Cropixa.
 

11. Likovna kolonija KRUG Dugi Rat

Naši poljičani amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim tehnikama, okupljeni u PLU "Krug" Dugi Rat, do sada su priredili 10 likovnih kolonija na kojima su okupili svoje amaterske i akademske kolege da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima. Nakon prve "desetljetke" mogu se pohvaliti postignutim rezultatima: 400 radova u Fundusu PLU i Galerije Krug, 4 skulpture u Javnom prostoru, 25 radova je u javnim prostorima Hrvatske i Europe koje su poklonili Općina Dugi Rat i udruge sa područja naše općine, 40 radova donirano je u humanitarne svrhe.. Za svaku likovnu koloniju izrađen je katalog i prigodne zahvalnice za učesnike, koji jedva čekaju na iduću koloniju Kruga...
I naposljetku, u vikendu smo kada KRUG-ovalci priređuju 11. Likovnu koloniju Dugi Rat 2021. Neki od istaknutih Dubrovačkih kolorista već su u Dugom Ratu, a u subotu ujutro stiže i lokalni dio ekipe na likovnu koloniju.. bit će to prava fešta boja, stilova i dalmatinskih motiva!
 

Izložba u Galeriji Krug

Uoči ovogodišnje Likovne kolonije PLU KRUG 2021, u petak, 4.6. u 19 sati otvoriti će se izložba likovnih radova cjenjenih hrvatskih likovnih umjetnika Marije Božić, Željka Breke i Dijane Mlinarić. Vidimo se u galeriji na otvaranju izložbe.
 

Muzej vode u Splitu

Adaptacija stare zgrade vodovoda u Splitu u Ulici Domovinskog rata 9 u izložbeni prostor je dovršena. U prizemlju preuređene neoklasicističke zgrade vodovoda na Međunarodni dan Muzeja, 18. svibnja 2021. biti će otvorena izložba ‘Muzej vode u Splitu’. Izložba će kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazati povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu. Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija. Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall’Ara iz Milana u kojoj je klesana i splitska Monumentalna fontana. U središnjem gornjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljon s jedinim prikazom cara Dioklecijana u Splitu.
Izložba se u staroj zgradi vodovoda može razgledati od 18. svibnja 2021. radnim danom dvokratno od 10 do 14, te od 16 do 19 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati. Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.
 

Grgatovi 'Fragmenti' se izlažu na Priku

U Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, u utorak u 19 sati, otvara se izložba 'Fragmenti 2' kipara Marka Grgata.
Serija od šesnaest radova, kojima se Grgat predstavlja temelji se na studijama grčkog kiparstva. Jasna je njegova zaintrigiranost antičkom umjetnošću i radovima starih majstora.
Fragmenti lica otkrivaju nam robusnost lika kojim umjetnik repetativno manipulira. Ne ponavljajući se u doslovnom smislu postavlja naglaske na razne segmente; fragmente lica, fragmente koji nedostaju, položaj lica, oči, boje,… Premda su radovi napravljeni u terakoti, bojama vješto imitira patinu pooštravajući dojam drevnoga. Korištenje boja u skulpturi nije bilo strano ni u vrijeme Egipta, antičke Grčke, gotike ili primjerice baroka. Osim bronce i kamena poigrava se zlatnim i plavim nijansama. Iako se obje boje povezuju s kraljevstvima i božanstvima, plava boja simbolizira besmrtnost, vječnost i istinu, dok je zlatna znak moći i bogatstva.
Uparivanjem vlastite interpretacije antičkih djela s komadima drva koji imaju ulogu postamenata i bojom komplimentiraju svom paru, postigao je suvremenu cjelinu. Premda oduzimanjem dijelova lica Grgat ukazuje na prolaznost, raspadanje i samu smrt, plavom bojom daje dozu mističnosti i duhovnosti čime nas navodi na promišljanje o vječnosti - napisala je u najavi ove izložbe mag. art. Zorica Muše.
 
Kamere TvDR se pale, koprena sa slika pada, a mreža će se oko Dugog Rata i vjeđa zažarit... u četvrtak, 06.05.2021. u 18 sati. Budite spremni (a i ne morate, jer sve će se moći pogledati i kad Vas bude volja, na popularnom Jubitu), natočite si čašu vina kojeg čuvate za posebne prilike, narežite pršut, sir, soparnik, pozovite najdražu da Vam se mazno pridruži na kauču ispred monitora ili projektora... i uživajte zajedno u lijepoj umjetnosti, u svim motivima, koloritu, tehnikama, igri sjena i svemu onome što će prof. Cota minuciozno pronaći u radovima s 10. likovne kolonije Krug koja je održana u sigurnom hladu borova i tamarisa na Dućama, u kovidno proljeće 2020. Lanjski radovi akademskih i amaterskih umjetnika dodatno su obogatili fundus galerije Krug naše istoimene Poljičke udruge likovnih umjetnika. Ima li boljeg poziva likovim umjetnicima za novu Likovnu koloniju 2021. koja će se, velepošasti usprkos, održati i ove godine, u hladovini Duća ili Dugog Rata, i to u nekoliko sigurnih jednodnevnih sesija tijekom svibnja i lipnja...
 

11. Likovna kolonija KRUG Dugi Rat

Naši poljičani amaterski likovni umjetnici vični kistu, akrilu i drugim tehnikama, okupljeni u PLU "Krug" Dugi Rat, do sada su priredili 10 likovnih kolonija na kojima su okupili svoje amaterske i akademske kolege da bi slavili umjetnost, radili na popuni fundusa galerije Krug, učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i družili se poslije rada, u večernjim satima. Nakon prve "desetljetke" mogu se pohvaliti postignutim rezultatima: 400 radova u Fundusu PLU i Galerije Krug, 4 skulpture u Javnom prostoru, 25 radova je u javnim prostorima Hrvatske i Europe koje su poklonili Općina Dugi Rat i udruge sa područja naše općine, 40 radova donirano je u humanitarne svrhe.. Za svaku likovnu koloniju izrađen je katalog i prigodne zahvalnice za učesnike, koji jedva čekaju na iduću koloniju Kruga...
Zbog epidemioloških ograničenja, radovi s prošlogodišnje kolonije predstaviti će se uskoro u formi virtualne izložbe, a ovogodišnja kolonija će se zbog istih razloga organizirati u više odvojenih jednodnevnih druženje (3 do 4, ovisno o trenutnim neprilikama). Ovog trenutka prvo okupljanje za dvije grupe planirano za vikend 07. i 08. svibnja 2021.
 

Almissa Open Art: Željko Kerum Željko Kerum

U četvrtak, točno u podne na Peristilu bit će realiziran spomenik "Željko Kerum Željko Kerum" poznatog konceptualnog umjetnika i perfomora Siniše Labrovića u formi ready-madea. Dakle, Željko Kerum, splitski gradonačelnik koji to planira opet postati, bit će proglašen spomenikom samome sebi, Željku Kerumu, javlja organizator izložbe Vice Tomasović za Slobodnu Dalmaciju. Objasnili su i odakle inspiracija za ovaj neobičan umjetnički čin, jedan od sastavnih djelova nadolazećeg festivala suvremene umjetnosti Almissa Open Art.
 

NFT 021: izložba NFT radova u galerijskom prostoru

New FacTory kustoski kolektiv priređuje u ponedjeljak, 26.4.2021. u 20 sati u Galeriji Škola (Split, Fausta Vrančića 15) NFT 021, prvu hrvatsku NFT izložbu umjetničkih radova, koja je i jedna od prvih svjetskih izložbi NFT radova koja se održava u stvarnom, fizičkom, galerijskom prostoru.
Što je NFT, garant se pitate? Kratica NFT označava naziv “non-fungible token”, neizmjenjivi digitalni token. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje digitalnih vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Tehnički rečeno, riječ je o kriptografski zaštićenim dijelovima blockchain lanca podataka koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto unikatno.
Nekolicina hrvatskih autora je već prepoznala mogućnosti prvih digitalnih tokena te aktivno proizvode umjetničke radove kriptirane u lance podataka - blockchain. Radovi ovih umjetnika prikazuju se u galeriji na ekranima televizora ili pomoću projektora, ali za razliku od uobičajenih video radova i instalacija moguće je putem linka na licu mjesta i kupiti originalni jedinstveni umjetnički rad - NFT - na on line platformama. Prodaja se, naravno, izvršava u kriptovalutama.
Na izložbi u Galeriji Škola predstavljaju se nacionalne snage ovog mladog umjetničkog područja. Cilj ove izložbe nam je približiti NFT umjetničke radove široj publici i ukazati na nove mogućnosti umjetničkog izražavanja u vremenu u kojem živimo i onome koje tek dolazi. Izložba ima i humanitarnu notu jer radove izlažu i članovi udruge za sindrom Down 21 Split.
A na NFT 021, izložba NFT radova, imati će te priliku vidjeti NFT koji je frame iz filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja Dalibora Barića, filma koji je nominiran za Oscara 2021. za najbolji animirani film.
Osim Barićevog rada predstavlja se i naš dućanin Ivan Perić, te radovi NFT-ijeve Prime render studia koji su posljednjih 10 godina dobili preko 70 međunarodnih nagrada, uključujući i kvalifikacijsku nagradu za OSCARA "Animated eye" u Aspen Shortsfestu u Coloradu.
 

Malo boje sa ljubavlju za šibenske Kamenčiće

Uvijek je lijepo i dobro pomoći prijateljima. A kad je taj prijatelj šibenska udruga "Kamenčići", udruga osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije "Kamenčići" koja aktivno djeluje od svog osnivanja 1997. g. na području Šibensko-kninske županije, onda je ta pomoć prijatelju posebna i društveno značajna. Vrijedni šibenski "Kamenčići", kao i svake godine, pozvali su u goste svoje prijatelje, naše likovne umjetnike iz Poljičke likovne udruge "KRUG" iz Dugog Rata. U sklopu jednog od svojih projekata, projekta "Planned Lifetime Assistance Network", krajem ožujka likovnoj koloniji upriličenoj na otvorenom, ispred prostora udruge u Šibeniku, pridružili su se i naši, poljički umjetnici. Na likovnoj koloniji su uz domaćine i naše umjetnike sudjelovali i štićenici, odnosno korisnici usluga udruge "Kamenčići", kojima je jedan od omiljenih načina provođenja vremena zajednička druženja uz izradu ukrasa, bojanje i općenito kreativno likovno izražavanje. Osim što je likovna umjetnost općenito jedna odlična "terapija" i lijek za prestresni život u ovom vremenu velepošasti na ponajljepšem dijelu Mediterana, pa i svijeta, a pogotovo za vladavine ovih naših neznalica i nesposobnjakovića, još jedna poveznica šibenskih "kamenčića" s Dugim Ratom su njihove nove prostorije u u prizemlju zgrade TEF-a, nekadašenje "feroleguraške" sestre naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat. "Kamenčići" su vrlo aktivni u svom radu na korist svojih štićenika, a i šibenska lokalna zajednica, kako gradska uprava tako i sportski i gospodarski subjekti te pojedinci koji su u mogućnosti, uvijek su spremni  priskočiti im i pomoći u brojnim humantarnim akcijama, projektima, donacijama..
Dugoratska delegacija likovnih umjetnika već godinama je rado viđen gost na likovnim kolonijama šibenske udruge, a tako je bilo i ove pandemijske godine, velepošasti unatoč, kada je "terapeutski učinak" i sinergija bila još i veća. Nogometni funcuti, istina, danas malo kvare idilu da bi mogli reći da ljubav Šibenika i Dugog Rata cvijeta kao u ono vrijeme zajedničkih igara feroleguraša, ali spone su još uvijek tu, čvrste, neraskidive! Ljubav je to... uz malo šljake...