Zemlja stada bez pastira

Hrvatsko stado bez pastiraPotpuno nezapaženo, bez ikakvih, pa i najmanjih reakcija, prošla je minulog tijedna vijest koja bi u nekim znatno 'normalnijim' državama s razvijenijom imigrantskom politikom i senzibilitetom za ta pitanja zasigurno digla na noge i izazvala žestoku polemiku u javnosti, među političarima, gospodarstvenicima, poslodavcima, svima. Ali, ništa. U novinama, na televiziji, niti slova. Nema mjesta, pored Big Brothera, dioničara Hajduka, Gotovaca, ubojstava, golih vijesti i ostalog blaga medijskoga... U posvemašnoj tišini medija i drugih, Gospodarsko socijalno vijeće, unatoč protivljenju sindikata, dalo je, naime, zeleno svjetlo da se do kraja godine broj radnih dozvola za strance s dosadašnjih 8.397 poveća na 10.242. Razlog za rekordno povećanje kroničan je nedostatak pojedinih zanimanja, u prvom redu tesara, zidara, armirača, pomoćnih stočara i ratara... U državi s tisućama hektara neobrađenih i zapuštenih poljoprivrednih površina nitko ne želi biti ratar. U državi gdje je lip bokun janjetine u tanjuru za mnoge misaona imenica, stada ovaca ne mogu godinama "naći" svog pastira ...

HRVATSKA - ZEMLJA STADA BEZ PASTIRA

Povećane kvote za radne dozvole stranim državljanima

U državi s tisućama hektara neobrađenih i zapuštenih poljoprivrednih površina nitko ne želi biti ratar

Piše: Pero Livajić

Najveće povećanje osjetit će se, tako, naročito u djelatnostima graditeljstva jer je tu broj stranih radnika s 3. 630 povećan na 5. 332. Riječ je o 1715 tesara, 2145 zidara, 865 armirača i 605 betoniraca.

Nema kuhara i masera

U sektoru turizma kvota za strane radnike s 240 povećana je na 287. Među njima najzastupljeniji su kuhari nacionalne kuhinje (114), a slijede turistički animatori (54), turistički zastupnik (50), maseri posebnih vrsta masaža (35), instruktori ronjenja (22), čak i kušatelji pića (4), pa održavatelj golf terena (3), ali i po dva instruktora golfa.

U djelatnosti poljoprivrede odobreno je, pak, točno sto radnih dozvola i to šezdeset za pomoćne stočare, trideset za pomoćne ratare i deset radnih dozvola za poslove običnog pastira, čuvara stada.


'Usklađivanje potrebe gospodarstva i obrazovnog sustava'

Ništa se godinama ne mijenja. Dugi niz vremena sindikati govore kako se trebaju uskladiti potrebe gospodarstva i obrazovnog sustava. Ali, tko njih još obadava.

Prema vijestima iz GSV- a u pripremi su, navodno, već i kvote za 2009. godinu, sa novim znatnim povećanjem kvota radnih dozvola za strance, posebice u nekim sektorima.

Riječ je, naravno, o poslovima koje nitko ne želi, niti trijezan pomišlja, raditi kod nas. Ako ne mora, pa ni tada. Poput, primjerice, zemljoradnika. U zemlji s tisućama hektara neobrađenih i zapuštenih poljoprivrednih površina.


Zidar i sram

Porasla je potreba i za građevinskim radnicima. Tako je zbog podizanja velikog broja infrastrukturnih projekata, pa i dovršetka izgradnje sportskih dvorana i arena za predstojeće Svjetsko rukometno prvenstvo, povećana potražnja za zidarima, tesarima, krovopokrivačima, svima onima čije zanimanje u Hrvatskoj svakodnevnici gotovo da izaziva sram.

Stada bez pastira


Za Čobana mama neću ni ja...

Mentalni sklop naših, uglavnom mladih, nezaposlenika, tražitelja posla, s već poznatim upućenim molitvama, najbolje oslikava primjer iz jednog sela u okolici Benkovca.

Tamošnji mještanin, vlasnik stada ovaca, već pune dvije i pol godine traži pastira. Nudi sigurnu mjesečnu plaću od 4. 500 kuna, uz pripadajuća davanja, toplu hranu i veliki uređen stan.

Unatoč tome na skoro požutjeli oglas mu se nitko ni do danas ne javlja.

Who's Online

We have 201 guests and no members online