Cjepljenje: poziv privatnim iznajmljivačima

Počele su pripremne aktivnosti za treću fazu cijepljenja u kojoj će se cijepiti i privatni iznajmljivači. Turistička zajednica Općine Dugi Rat poziva sve privatne iznajmljivače s područja Općine Dugi Rat koji su zainteresirani za cijepljenje da se prijave najkasnije do 5. svibnja 2021.  do 13:00 sati Turističkoj zajednici općine Dugi Rat putem telefona 021 735 244 ili na  mail-a: info @ visitdugirat.eu . Podaci potrebni za prijavu su: ime i prezime, datum rođenja, OIB, MBO (matični broj osiguranika HZZ), mjesto i poštanski broj, broj mobitela, e-mail. Podaci o privatnim iznajmljivačima koji se žele cijepiti dostavit će se županijskim zavodima za javno zdravstvo, a nakon toga će se izraditi plan cijepljenja i organizirati cijepljenje. Termini cijepljenja će ovisiti o prioritetima koje odredi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a mogućnost odabira određene vrste cjepiva ovisit će o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja. Cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na privatne iznajmljivače, poručuju iz TZO Dugi Rat.
 

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u utorak u Omišu

Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorima hotela "Plaža" u Omišu, u utorak, 04.05.2021. u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta...
Ukoliko namjeravate u utorak u Omišu darovati svoju krv, molimo vas da svoj termin dogovorite jednostavnim pozivom na broj 091 72 55 722.
 

Lito ide mala, a di si ti..

Prvi svibnja je dan, između svega ostalog, kada sam obično počinjao s kupanjem u moru, nakon zimske pauze. A kako je bolje da propadne selo nego običaji, valja mi sutra opet krenuti u novu sezonu. Kupanja. Plivanja u moru. Sunčanja. Vabljenja zdravlja. A ostalo... što se dogodi... mučati ćemo. I guštati. Lito ide... idućih šest mjeseci je ključno!
 

Naručite ljekove na telefon 021 441 065

Dragi sumještani, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, na lokaciji Trg Svetog Josipa 1 u Dugom Ratu Vam omogućuje naručivanje ljekova telefonom. Pozivom na broj 021 / 441 065 naručite vašu terapiju u dva jednostavna koraka. Nakon uspostave poziva, slijedite uputu govornog automata i pritiskom na broj odaberite svog liječnika. U Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, na lokaciji Trg Svetog Josipa 1 terapiju možete naručiti kod liječnika Marije Kalebić i Monike Leko. Nakon zvučnog signala RAZGOVIJETNO izgovorite ime i prezime, datum i gosinu rođenja te točan naziv lijeka. Poruka će se automatski proslijediti Vašem liječniku. Lijekove možete podignuti nakon završetka radnog dana ili sljedeći radni dan u bilo kojoj ljekarni. Lijekove možete naručiti najviše 7 dana prije nego što potrošite Vašu redovitu terapiju.
 

Prijave na cijepise.zdravlje.hr

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za cijepljenje i putem stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na broj 0800 0011, preko obiteljskog liječnika ili pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo. Nakon prijave osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja na svoju e-adresu, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Naravno, sve će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Višestruko naručivanje je onemogućeno, a biti će omogućen je uvid u cjepni status građana. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi.
 
Na Dan Općine i blagdan Svetog Josipa, 19. ožujka 2021., održana je i dodjela javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2020. godinu. Dosadašnjih godina javna priznanja laureatima uručivala su se tijekom svečane sjednice Općinskog vijeća povodom Dana Općine, no već drugu godinu zbog poznatih epidemioloških neprilika svečana sjednica nije održana, no dodjela javnih priznanja zaslužnima ni ove godine nije izostala.
Senka Čudina, dr.med. laureat je Nagrade Općine Dugi Rat za životno dijelo, ponajvećeg priznanja Općine Dugi Rat, za njen istaknuti, marljivi, odgovorni i vrlo zapaženi 40-godišnji rad specijalista opće medicine i obiteljskog lječnika u Dugom Ratu.
Senka Čudina je svojim dugogodišnjim radom i djelom dala izuzetan doprinos u području javnog zdravstva, a značajan doprinos i na različitim područjima društvenog i političkog života Općine Dugi Rat. Njena karijera specijalista opće medicine i obiteljskog lječnika može poslužiti kao uzor i primjer novim generacijama obiteljskih lječnika... naravno, ako ne odu svi za boljim uvjetima rada i primjerenom plaćom u Njemačku, Irsku,..
Čestitamo našoj Senki i ostalim dobitnicima javnih priznanja naše općine (o ostalim laureatima u nekom idućem članku) te im uz zahvalu na učinjenom, poželimo i puno uspjeha u životu, bilo u više nego zasluženoj mirovini ili pak u daljnjem radu. Javna priznanja su dobitnicima nagrada svečano uručili općinski načelnik Jerko Roglić te predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugi Rat, Bernardin Petrić.

Senka Čudina, dr. med. specijalista opće medicine, rođena je 28.5.1957. u Splitu, Podstrana, udata je i majka je dvoje djece. Živi s obitelji u Dugom Ratu. Osnovnu školu, a potom gimnaziju prirodoslovno-matematičkog smjera završila u Splitu 1975. godine, a Medicinski fakultet u Zagrebu 1980. godine. Stažirala u Domu zdravlja u Splitu, a potom se zaposlila u ambulanti u Dugom Ratu. Specijalistički ispit obiteljske medicine položila je 1994. godine. Tečaj ultrazvuka na klinici Merkur pod vodstvom prof. dr. sc. Drinković položila je 1995. godine.
Gotovo cijeli radi vijek od 40 godina odradila je u ambulanti u Dugom Ratu, prvo u zdravstvenoj stanici Bogoslav Kadić, potom pri Domu zdravlja Omiš, a od 1998. godine kao zakupac te zatim kao koncesionar ambulante obiteljske medicine do umirovljenja 2020. Cjeloživotno se usavršavala na brojnim seminarima i kongresima u RH, kao i na međunarodnim kongresima WONCA. Uz redovni posao imala je i status lječnika mentora i ovlaštenje za liječnike pripravnike - stažiste uputiti u posao.
Sudjelovala je u radu društvenih struktura od početka svog djelovanja. Tijekom 80-tih bila je predsjednik Crvenog križa općine Omiš, obrazovala se za predavača prve pomoći za vozače te održavala predavanja i ispite iz prve pomoći za vozače. Vodila je natjecanja prve pomoći za osnovnoškolce općine Omiš.
Bila je na raspolaganju za stručnu lječničku i psihološka pomoć na početku Domovinskog rata, pripadnicima 114. brigade HV na terenu u Kleku i Svilaju 1991. godine.
Za potrebe Općine Dugi Rat, 17 godina obnašala je dužnost mrtvozornika. Sudjelovala je u radu stranke HKDU. Bila je vijećnik Općine Dugi Rat u dva mandata, a u polovini prvog vijećničkog mandata obnašala je dužnost predsjednika Vijeća općine Dugi Rat. Otkad je otišla iz svoje ambulante u mirovinu, naravno da Senka ne miruje. Uživa u okružju svoje šire obitelji, koja je prije par mjeseci dobila i svog najmlađeg člana, Senkinog malog unučića Vitu! Baka servis je otad u punom pogonu... 
 

Pripreme za masovno cijepljenje u Splitu

Počele su pripreme za masovno cijepljenje i u Splitu. Ono će se provoditi u Spaladium areni, a ovih dana počele su pripreme za to, piše Dalmacija Danas. Spaladium arena bi u funkciji trebala biti već početkom ožujka.
- “Pripremamo se za masovno cijepljenje, ali ne znamo još hoće li početi od 1. ožujka, s obzirom na količine cjepiva, pa ćemo onda vidjeti. Već smo u pripremama, između 1. i 15. ožujka će biti spremna Arena, a ovisno o dozama cjepiva ćemo početi”, potvrdila je dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ.
Prvo će se cijepiti, dobro, nakon viđenijih hdz-ovaca, prioritetne skupine građana, a potom će se cijepiti i ostali građani. Podsjetimo, Zagreb je već počeo s masovnim cijepljenjem građana, koji su ovih dana u nepreglednim redovima čekali svoju dozu.
 

Kontroverzni stožer malo olabavio mjere

Premijer i kontroverzni stožer CZ popustili su malo stroge epidemiloške mjere koje će, ako se stanje s Covid-19 ne pogorša, vrijediti do kraja veljače. Od 15.02. dopušta se isporuke pića, hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata, ali samo za preuzimanje, bez ulaska u objekt i zadržavanja na terasi. Napokon su talib.. došli pameti pa se otvaraju teretane, bazeni i fitness centri uz pridržavanje epidemioloških mjera, pa dječje igraonice, škole stranih jezika (ovisno o tome je li poduzeće, obrt ili ustanova? WTF?). Otvaraju se i kladionice, casina i automat klubovi. Ali ne i treniranje u dvoranama i rekreativno bavljenje sportom u dvoranama za sve. Pa vi nađite tu neki smisao.
 

Hodanjem do zdravlja

HZJZ je osim cjepiva za covid, u sklopu projekta 'Živjeti zdravo' dostavio lokalnim tijelima sredstva za opremu i označavanje hodaće staze koje će do proljeća biti implementirane diljem Hrvatske za redovitu provedbu aktivnosti Hodanjem do zdravlja. Na taj način građanima će biti omogućeno da se uključe, ako još nisu, u redovito i organizirano grupno hodanje uz stručno vodstvo. Nastavlja se tako promovirati hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jačati svijest i motivirati tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje. Lokalne radne skupine odabrale su dvadeset i jednu hodaću stazu, samo jednu po svakoj županiji, a odabirom sprava za vježbanje, stalaka za bicikle i klupa za dojilje, hodaće staze prilagođene su pripadnicima svih dobnih skupina. O zdravlju se treba brinuti od najranije dobi, a kako bi se stvorili preduvjeti da tjelesno aktivno dijete odraste u tjelesno aktivnu odraslu osobu, važno je njegovati redovite zdrave navike poput hodanja.
Za one koji se pitaju zašto baš hodanje, treba naglasiti činjenicu da je to iznimno važna, a ujedno i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost. Mnogobrojne su prednosti hodanja jer ono ne zahtijeva posebne vještine i specijaliziranu opremu te je jednostavno za provedbu i dostupno svima. Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak posve dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom, kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika.
 

Upute za postupanje prilikom pojave simptoma Covida-19

Upute za postupanje prilikom pojave simptoma Covida-19. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kratke upute za osobe koje su dobile pozitivan nalaz na COVID-19 te osobe koje su bliski kontakt oboljele osobe...
 
Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorima hotela "Plaža" u Omišu, u ponedjeljak, 04.02.2021. u vremenu od 8 do 13 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta...
Akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa provode se i dalje na način da se poštuju najviši higijenski standardi, siguran razmak između darivatelja krvi te uz minimalan broj osoba u jednom prostoru. Bolesnici čije je izlječenje pa i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe. Molimo Vas da se odazovete ovoj redovitoj akciji davanja krvi, jer svaka darovana doza krvi može spasiti nečiji život.
 

Stiglo cjepivo, počelo cjepljenje

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo u subotu rano ujutro stiglo je prvih 9750 doza Pfizer-BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa u sklopu inicijalne pošiljke koju je u simboličnoj količini doza organizirala Europska unija za sve članice kako bi se započela kampanja cijepljenja. U nedjelju u Hrvatskoj kreće cijepljenje. Prvo će se cijepiti najugroženije skupine. Riječ je o štićenicima i djelatnicima domova za starije osobe te medicinskim djelatnicima, prvenstveno onima u dodiru s covid-pacijentima, te djelatnicima Hitne pomoći. Svi će se cijepiti u ustanovama u kojima borave ili rade. Od ponedjeljaka započinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim Hrvatskim županijama. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. Prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.
 
Čuda su ipak moguća. Hrvatski sabor je prihvatio Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. Dokument kojim se želi unaprijediti praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti konačno je, nakon 11 godina čekanja, usvojen. I to tako da su ga jednoglasno podržali predstavnici svih - inače međusobno zavađenih - političkih stranaka. Prof.dr. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju splitskog KBC-a, bio je na čelu tima liječnika i znanstvenika koji je strategiju izradio. I posljednjih je mjeseci činio sve da ovaj strateški okvir u Hrvatskoj dobije zeleno svjetlo.
- Na žalost, Hrvatska je posljednja država Europske unije koja je donijela Nacionalni strateški okvir borbe protiv raka. No to ne znači da iz tog plana nužno ne možemo izvući više nego ostali - kazao je za Slobodnu Dalmaciju. Statistika ne laže i kaže da trenutno za osobu koja oboli od raka u našoj zemlji postoji prosječno 55 do 60 posto vjerojatnost od smrti. U razvijenim europskim zemljama ta stopa vjerojatnosti je 40 posto.
- Planom želimo dovesti naše sadašnje i buduće onkološke bolesnike u perspektivu kakvu danas imaju oboljeli u Finskoj, Danskoj, Švedskoj ili Njemačkoj. Napravit ćemo istinsku reformu medicine jer ćemo bolesnike reintegrirati u društvo i napraviti od njih zdrave ljude. A to bez ovog važnog dokumenta ne bismo mogli - zaključuje Vrdoljak.
 

Ne stigmatizirajte zaražene i oboljele

U situaciji kada nam prijeti opasnost od virusa, i svaki je kontakt sa zaraženom osobom potencijalno opasan, velika je vjerojatnost stigmatizacije oboljelih od koronavirusa. Naime, u posljednje vrijeme možemo primijetiti da osobe koje su oboljele od koronavirusa, uz fizičke posljedice bolesti, doživljavaju i osudu okoline. To nazivamo stigmom. Društvena stigmatizacija u ovom kontekstu znači da se osobe koje su zaražene virusom i one koje se povezuje sa zarazom etiketira kao opasne ili neodgovorne, da im se pripisuju negativne osobine i diskriminira ih se, zbog čega se te osobe osjećaju loše ili manje vrijedno, piše portal N1.
Stigma je u pravilu uzrokovana kombinacijom neznanja i straha, što je podloga stvaranju mitova i predrasuda. U situaciji kada postoji velik strah od zaraze koronavirusom, a nesigurnost je velika (ona je izazvana našim trenutnim nepoznavanjem novog virusa, kao i nepoznavanjem načina uspješnog suzbijanja i liječenja oboljelih od virusa) razumljivo je da se javljaju tjeskoba, strah i panika među ljudima. Ljudi se uglavnom boje novog i nepoznatog. Taj strah smo tada skloni povezati s "drugima", kako bi nam djelovao udaljenije, kao nešto što se događa drugima, a ne nama. Međutim, to ujedno vodi nastanku predrasuda i stigmatizacije određenih skupina ljudi, a među njima posebno oboljelih od koronavirusa...
 

Brzo i jednostavno testiranje.. u trajektnoj luci

NAJNOVIJE:  "Drive in" testiranje od ponedjeljka 30.11.2020. bit će dostupno u splitskoj trajektnoj luci na terminalu za kruzere - vanjski vez u vremenu od 7 do 13 sati,  a istodobno od sutra prestaje testiranje u bolnici na Križinama.
Testiranju će moći pristupiti osobe koje su naručene isključivo putem on-line naručivanja s uputnicom. Na spomenutoj lokaciji biti će dva odvojena punkta. Jedan za osobe koje dolaze vozilom i koriste drive in uslugu i drugi punkt za sve one koji dolaze na testiranje kao pješaci, piše Dalmacija Danas.

Osjetiš simptome, utipkaš brzitest.com.hr, naručiš se i pričekaš termin. Kad ga dobiješ, odeš autom pred Dom zdravlja na testiranje, sjediš u autu i teta ti kroz prozor uzme bris, potom 15 minuta piješ kavu iz termosice u svom autu i - evo rezultata. Ako je on pozitivan, procedura s epidemiolozima i kontaktima ista je kao da se radio “standardni” test, a ako je negativan, a i dalje postoje simptomi, onda se osoba upućuje na testiranje kakvo se radilo i dosad. U najkraćim crtama, upravo će ovako izgledati testiranje na koronavirus u Zagrebu od ponedjeljka, a za njega potencijalnim oboljelima neće više trebati ni uputnice. Sve s ciljem da se širenje COVID-19 spriječi, ali i da se djelomice opterete zdravstveni djelatnici koji su dosad obavljali testiranja, odnosno njihovu obradu, piše Večernji List.
U Splitu simp(otom)atični Dalmatinci satima bezpogovorno stoje i čekaju na hladnoj buri u nepreglednoj fili (redu) pred Covid bolnicom, čekajući na testiranje koje će im otkloniti sumnje. Može li se Covid testiranje bolje i humanije organizirati i u Splitu, Dalmaciji? Mogu li i naše stožerlije, naši šefovi i ravnatelji organizirati svoje službe poput, recimo, svojih dragih kolega iz metropole.
Nadajmo se da možemo jer Covid pandemija ne posustaje. Dapače. A zima dolazi.