Dugratsko ljeto: Cicibela bez Roka

Monodrama CicbelaU utorak 9. kolovoza na igralištu Streljana, koje je sasvim lijepo zaživjelo i kao ljetna pozornica Dugoratskog ljeta, s početkom u 20:30 sati održati će se monodrama Vlaste Knezović "Cicibela". Monodrama glumice Dramskog kazališta Gavella rađena je po uzoru na poznati lik Cicibele iz "Roka i Cicibele", drame pisca Miljenka Smoje ...


DUGORATSKO LJETO

09.08.2011., Utorak, Dugi Rat, Streljana, 20:30 sati

Monodrama: "Cicibela"

Autor: Miljenko Smoje
Glumi: Vlasta Knezović
Redatelj: Vlasta Knezović
Organizator: Udruga "Tvornica"

Predstava je nastala po Smojinim tekstovima, sve sam njegove knjige prevrtjela po tisuću puta, iščitala, izokrenula, sjela i spojila u jednu priču, moju priču, logičnu, onu o Cicibeli, rekla je Vlasta Knezović svojedobno za Slobodnu Dalmaciju.

Često se baveći ljudima s dna društvene ljestvice Miljenko Smoje je u svojim djelima ukazivao kako se i u siromaštvu može sačuvati ljudsko dostojanstvo, ne mireći se s nepravdama i buntovno (najčešće anarhistički) se suprotstavljajući moćnicima, istodobno pronalazeći smisao i radost u na prvi pogled nezamjetljivim sitnicama, a još više u ljudskoj toplini i iznad svega u ljubavi.

To je ono što daje neponovljivi šarm i privlačnost naslovnim junacima njegove jedine drame "Roko i Cicibela", koja je prenesena i na film, a njihova priča je bila i inspiracija za pjesmu "Ća je život vengo fantažija" Zdenka Runjića.

Vlasta Knezović

"Kako god okreneš, sve se svodi na matematiku. Zbrojiš godine, pomnožiš ih s brigama, podiliš s nostalgijon i vratiš se korijenima.... Vlastu Knezović nikad nisan upozna, a sto puti mi je doslo da je zagrlin. Ono kad je igrala Marijetu u Velo Misto, bilo joj je tridesetak godin, ja san je gleda u one velike oči i bila mi je najlipša i najdraža na svitu, jer su u njoj bile sakrivene sve one splitske cure za kojima san uzdisa po Bačvicama i Pjaci.

I evo je Vlasta došla u najlipje godine, kad te zrelost nauči procidit život kroz najfiniji filter, i onda se sve svede na djetinjstvo i zavičaj. Puknu te rodna kuća, dida, baba, otac, mater, uvala, more, škrape i ježinci. I jezik ti se vrati. Riči koje su te bole kad bi ti ih dida izgovara, sad ti zvonidu ka najlipja muzika. Pružiš ruku, vazmeš bilo koji Smojin libar, i eto te u ditinjstvo. Sve oživi. I dida i baba, i dvor i koze, i dica iz ulice, balun, vatalo i kukalo... Sve ti se vrati. Mirisi, vitar, valovi...Tako je i Vlasta dugo skupljala u prsi, a onda je stavila sve Smojine knjige oko sebe, stala je tražit, podcrtavat, spajat... I onda je iz nje buknilo i napisala je "Cicibelu". Mrvu je rasfriškala s današnjicon, ali nije se tribala puno trudit. Sve je to uvik isto. Gospodi pinezi, a pobasjemu svitu utjeha u pismi i njokima. I evo nas ovod. Smojin tekst, Cicibelina mudrost, Marijetina gluma i Vlastina režija. Ne more falit.
...."   Zabilježio je Đermano Ćićo Senjanović u programskoj knjižici monodrame "Cicibela" koju dugoraćani mogu pogledati u utorak u 20:30 sati na Streljani.

 

Najava lanjske, splitske premijere "Cicibele"

Izvor: TV Jadran

Povezani članci

Who's Online

We have 72 guests and no members online