Brza cesta: uskoro započinju geotehnički istražni radovi na dionici TTS – Dugi Rat

Najkasnije do 2027. godine Split i njegova šira okolica trebali bi dobiti potpuno novu cestovnu infrastrukturu koja će omogućiti bolju prometnu komunikaciju nego što je danas i dnevnu migraciju bez gužvi. Hrvatske ceste već su počele radove na novoj infrastrukturi, no ono glavno tek predstoji. Naravno, nas najviše interesiraju radovi na brzoj cesti Split - Omiš.
Nesagrađeni dio od čvora Mravinci do Omiša dugačak je 21,5 kilometara, od čega će 15,4 kilometra  biti četverotračna cesta, a procijenjena vrijednost gradnje je oko 2,5 milijardi kuna. Izuzetno visoka cijena gradnje uvjetovana je velikim brojem objekata na trasi: 13 vijadukata, mostovi preko Žrnovnice i Cetine, sedam tunela, četiri čvorišta, tri nadvožnjaka, dva prolaza i jedan podvožnjak. Cesta je podijeljena na četiri dijela, a na nekima su radovi već u tijeku. Prvi dio je čvor Mravinci - čvor TTTS u dužini od 2,4 kilometra, a procijenjena je vrijednost oko 200 milijuna kuna. Zasad je ugovorena gradnja čvora Mravinci u iznosu od 54,3 milijuna kuna koji će graditi tvrtka Strabag. Rok za gradnju je 24 mjeseca. Slijede dionice čvor TTTS - Grljevac, Grljevac - čvor Stara Podstrana, čvor Stara Podstrana - čvor Jesenice, čvor Jesenice - čvor Dugi Rat te posljednja dionica čvor Dugi Rat - Omiš, most Cetina.
Dio dionice Dugi Rat - Omiš još se projektira i uskoro bi trebala biti ishođena građevinska dozvola, dok na drugom dijelu, kod Omiša, tvrtka Strabag gradi pristupne ceste do tunela Cetina u dužini 544 metra, tunel Komorjak Sjever u dužini od 600 metara te most preko rijeke Cetine dugačkog 220 metara.
Tijekom veljače 2022. godine planiran je početak geotehničko istražnih radova, geotehničkih istražnih bušenja, za potrebe izrade projekta dionice TTS – Dugi Rat.
Za vrijeme izvođenjaih  geotehničko istražnih radova na području Općine Dugi Rat, a riječ je o potezu Sumpetar - Mali Rat - Dugi Rat, dodatno će nas Hrvatske ceste ili Općina Dugi Rat obavijestiti o točnom vremenu i točnoj lokaciji izvođenja istih.
Napokon se nešto kreće i na nama bližim dionicama brze ceste. Samo naprijed!

Izvori: Slobodna Dalmacija, FB Renato Čupić, Općina Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online