Radionica camere obscure za djecu i mlade

Fotoklub Split organizira besplatnu četverodnevnu radionicu camere obscure za djecu i mlade. Radionica uključuje upoznavanje s osnovama fotografije, izradu camere obscure, fotografiranje te razvijanje i skeniranje negativa. Voditelji su mladi nagrađivani majstori fotografi Maja Prgomet i Milan Šabić, stručno osposobljeni od strane Hrvatskog fotosaveza za vođenje ove vrste radionice. Raspored održavanja radionica je od 9 do 13 sati u dane: 27.11., 28.11., 04.12. i 05.12.2021.
Prijavite se na e-mail adresu info @ fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split. Broj polaznika je ograničen.
 

Izložba fotografija Željka Šunjića

U sklopu Međunarodne noći kazališta, u Galeriji AZ, pri CZK Omiš, na adresi Glagoljaška 11. održat će se izložba 'Kazališne fotografije', in memoriam nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ. Zakazana je za subotu, 20. studenog, u 21 sat. Ulaz je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera. Organizatori ističu da nisu potrebne covid-potvrde.
 
U Galeriji fotografije Fotokluba Split pogledajte izložbu "One nisu stale" poznate dugoračke fotografkinje Maje Prgomet. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinom, piše Dalmatinski portal.
Izložba 'One nisu stale' obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Fotografirajući ženska tijela bez lica, autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama..
 
4. gardijska brigada HV, popularni "Pauci", u srijedu slavi 30 godina od osnutka, pa je tim povodom u splitskoj Marmontovoj ulici u organizaciji Slobodne Dalmacije postavljena izložba s 30 ratnih plakata koji prate put brigade od početka do kraja rata. Na plakatima su probrane slike iz arhiva Slobodne Dalmacije, agencije Cropix i Udruge 4. brigade. Izložba je pripremljena od arhivskih fotografija koje su snimali fotoreporteri Slobodne Dalmacije u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. i dijelom iz arhiva Udruge veterana 4. brigade.
Pridružujemo se čestitkama!
 

15. Splitska.tiramola

U subotu 12. 12. u 12 sati u Fotoklubu Split u Marmontovoj otvara se tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih autorica i autora - 15. Splitska.tiramola. Na natječaj kojeg je raspisala Udruga za promociju kulture mladih “Splitski portal” ove se godine odazvalo 77 autorica i autora mlađih od 30 godina te će na izložbi biti postavljeno 76 fotografija snimljenih u Splitu od čak 50 odabranih autorica i autora. Postav izložbe ovog puta je odabrao nagrađivani splitski fotoreporter Milan Šabić, koji je na početku svog fotografskog puta također izlagao na „Splitskoj.tiramoli“. Tiramola i ove godine ima humanitarni karakter, ali u drukčijem izdanju. Tradicionalni humanitarni buvljak “A di si ti?” udruge MoSt ove je godine otkazan, te ćete fotografije moći kupiti izravno u Galeriji, a sredstva donirati na poseban račun udruge MoSt.
 
Dobitnik nagrade Grada Omiša za životno djelo i službeni fotograf FDK Omiš, naš Sumperanin Vlade Zemunik autor je i ovogodišnjeg službenog plakata Festivala. Na plakatu je u prvom planu prikazan proizvod UZ “Rašeljka“; klapa Almissa, kojeg je osmislila profesorica likovne kulture Aleksandra Radunić. Festivalski plakati oduvijek su bili originalni, atraktivni i aktualni. Vjerujemo kako će te se složiti da je i ovogodišnji upravo takav.
 

Izolacija iz gušta

Fotografije maloračkog malog ribara Armanda, našeg foto-meštra Ante Čizmića, snimljene negdje u dugoraćanskom sutonu, baš su pravi melem na sve u ova virusna vremena...
 

Velićeve Art Foto Video čarolije!

 

Splitska.tiramola 2019

U Galeriji fotografije Fotokluba Split može se razgledati 14. izložba mladih fotografa Splitska.tiramola, koja i ovog puta ima humanitarni karakter, jer će se sve fotografije odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavati na 19. humanitarnoj akciji A di si ti? udruge MoSt, ispred HNK. Izložbu fotografija Splitska.tiramola pokrenula je Udruga za promociju kulture mladih Splitski portal i od početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još uvijek nisu proslavili 30. rođendan. Izložba je s vremenom prerasla u pravi mali fotopokret. Količina i kvaliteta prijavljenih fotografija predstavili su ugodan izazov splitskom fotografu Vicku Vidanu koji je birao ovogodišnji postav izložbe.
 

Split format

Drugo izdanje festivala fotografije “Split Format” počinje u nedjelju, 3. studenoga. Tada će u Fotoklubu Split biti otvorena i izložba pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja "Mediteran”, raspisanog u okviru festivala. To su izraelski fotograf Aviram Bar–Akiva sa serijom ”Pogledajte ljude mora”, drugo mjesto pripalo je Milanu Šabiću za seriju “Mediteran su ljudi”, a treće Brigiti Ercegović za seriju “Mediteran”. Posebnu pohvalu žirija dobili su talijanski fotografi Matteo Scarpa i Tomasso Vaccarezza. Izložbu troje nagrađenih fotografa možete pogledati do 16. studenog u Galeriji fotografije Fotokluba Split. Festival se nastavlja danas u 16:30 radinonicom za djecu “Boje”, a zatim slijedi “Razgovor o Mediteranu” s Juricom Pavičićem i za kraj pregled portfolija koji će voditi Ante Verzotti, Vicko Vidan i naša Maja Prgomet.