OkoloKole - izložba fotografija Vlade Zemunika

U četvrtak, 27.06.2019., uoči svečanog otvorenja 53. po redu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2019., u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Omiš sa početkom u 21 sat otvorit će se izložba fotografija službenog fotografa Festivala Vlade Zemunika po nazivom “OkoloKole“.
Riječ je o seriji fotografija nastalih u različitim neformalnim zgodama i nezgodama okolo omiškog festivala, tijekom posljednjih tridesetak godina.
Izložba će se moći pogledati do zatvaranja festivala 20. srpnja 2019., a na samom njenom otvorenju zapjevati će omiške vile iz ženske klapa Mirabela CZK Omiš, sudionice ovogodišnjeg festivala.
 
Gdje stigne monografija "Od kolijevke do Hajduka" priređuje joj se zanimljivo predstavljanje. Na svom putu prema ljubiteljima dobre knjige ovog ponedjeljka, 13. svibnja 2019. zaustavila se u Dugom Ratu. Njezini predstavljači Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, Renata Dobrić, književnica, novinarka i ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, te Stanko Karaman, autor u ovom lijepom Poljičkom mjestu su doživjeli lijepe trenutke za pamćenje, stekli nove prijatelje...  Za sve je "kriva" Ana Brničević i udruga "Tvornica" Dugi Rat, organizator predstavljanja monografije s kojom se Dugoraćanima pružila prilika pobliže upoznati s ovim ukoričenom svjedokom prohujalog vremena.
Nakon pozdravne besjede simpatične Ane, i lijepe klapske pjesme u izvedbi klape Pokornik, predstavljači Saša i Renata te sam autor, znalački su uz niz anagdota opisali svih sedam poglavlja monografije. Čitavo vrijeme na platnu se izmjenjivalo čak 460 fotografija sadržanih u monografiji što je prisutnima, koji se nažalost nisu okupili u velikom broju, dočaralo svu sadržajnost ovog vrijednog djela. Stoga i ne čudi što su s velikim zadovoljstvom oni prisutni pohrlili i po svoj primjerak koji će se trajno nalaziti na njihovom kantunalu.
Organizacijom i ovog kulturnog događaja u svom lijepom mjestu udruga "Tvornica" Dugi Rat, kojoj su udareni temelji prije 11 godina, opravdava svoje postojanje kao jedina udruga "opće prakse" u kulturi , jer u mjestu se kao na pokretnoj traci redaju veoma zanimljiva i raznovrsna kulturna događanja. Stoga, dragi moji Dugoraćani, vidimo se uskoro kad vam dođem u posjet sa mojom izložbom "U sjećanje mi došla Dalmacija".
 
Monografija "Od kolijevke do Hajduka" u ponedjeljak 13. svibnja stiže u Dugi Rat. U organizaciji agilne udruge "Tvornica" u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" s početkom u 19:30 sati prirediti će se predstavljanje ovog svjedoka prohujalog vremena. Očekuje se puna dvorana, takoreći "i staro i mlado", jer u monografiji Stanka Karamana je sedam poglavlja: od Dalmacije, poznatih osoba, "malih" ljudi, košarkaša Jugoplastike do Domovinskog rata i Hajdukove "Zlatne generacije". Garancija dobre zabave je nastup klape Pokornik i živa riječ novinara i urednika Slobodne Dalmacije Saše Ljubičića, književnice, novinarke i ravnateljice Gradske knjižnice Kaštela Renate Dobrić, te samog autora Stanka Karamana. Što drugo reći nego: Vidimo se, bit će zabavno!
 

IV. Biennale hrvatske mlade fotografije

U ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5 otvorit će se izložba IV. Biennale hrvatske mlade fotografije. Četvrto izdanje Biennalea hrvatske mlade fotografije bavi se temom Refleksije koja nudi široku paletu interpretacije što je vizualno čitljivo iz ovogodišnjeg postava. Mladi autori i autorice apstrahirali su pojam refleksije u gradiranim odnosima između društva i pojedinca, asocirali ju s autorefleksijom te interpretirali sjećanja kao refleksije na prošla zbivanja. Od ukupno 78 prijavljenih autora i autorica, stručni žiri je odabrao 45 fotografija 16 autora koji su ušli u postav izložbe koju možete rezgledati do 14. travnja 2019.
 
U Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je izložba “Didi s Kamešnice” nagrađivanog splitskog fotoreportera Milana Šabića, piše Dalmacija Danas. Otvaranje su uveličali članovi udruge “Didi s Kamešnice” koji su pohvalili Šabićeve uratke koji na najbolji način dočaravaju njihovu dugogodišnju tradiciju maškaravanja na padinama Kamešnice, običaj star više od 150 godina. Počeo je kao obredni ritual, a s vremenom se pretvorio u zabavnu manifestaciju. Vrijednost ovog događaja prepoznali su brojni ljubitelji izučavanja tradicije Dalmatinske zagore, a postali su i svojevrsna turistička atrakcija.
 
Fotoklub Split organizira “Osnovni tečaj digitalne fotografije” pod vodstvom stručnog predavača Vicka Vidana. Program tečaja obuhvaća uvod u fotografsku teoriju, povijesni pregled razvoja fotografske djelatnosti, upoznavanje funkcija i postavki DSLR fotoaparata, osnove digitalne obrade fotografije, razumijevanje objektiva, senzora i ostalih tehničkih značajki fotografskog procesa, upoznavanje i razlikovanje prirodnog i umjetnog svjetla, korištenje boja u fotografiji, te pregled poznatih fotografskih radova i publikacija. Uz teorijski dio, velik dio znanja prenosit će se kroz praktični rad. Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati. Cijena tečaja iznosi 800 kn za zaposlene, odnosno 600 kn za nezaposlene / studente / umirovljenike. Prijave se vrše emailom na info@fotoklubsplit ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split, Marmontova 5. Prvo predavanje održat će se  u srijedu, 20. veljače u 20 h u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.
 

Splitska tiramola 2018

U Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je 13. izložba mladih fotografa "Splitska.tiramola". Organizator izložbe je Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal", a žiri u sastavu Maja Prgomet (predstavnica udruge Splitski portal), Diana Junaković Jerković (predstavnica Fotokluba Split) i Đordana Barbarić (predstavnica udruge MoSt koja ove godine obilježava 20. obljetnicu djelovanja) odabrao je 100 fotografija 57 autora/ica. "Splitska.tiramola" i ovog puta ima humanitarni karakter, jer sve fotografije koje su odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavale su se na humanitarnom buvljaku "A di si ti?" udruge "MoSt", ispred HNK-a. Izložbu možete pogledati do 30. prosinca 2018.
 

Split Format

Split Format je nova kulturno-turistička manifestacija posvećena fotografskoj teoriji i praksi koju organizira Fotoklub Split, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita I Grada Splita a trajat će od 2. do 18. studenog 2018. Festival će biti otvoren 2. studenog izložbom znamenitog hrvatskog fotografa Borisa Cvjetanovića u Galeriji fotografije fotokluba Split, a tijekom 16 dana donosi 27 raznovrsnih i zanimljivih događanja. Festival se sastoji od niza izložbenih, edukativnih i promotivnih aktivnosti na kojima će posjetitelji moći poslušati brojna predavanja specijaliziranih stručnjaka iz raznih područja fotografije, upoznati se s najnovijom fotografskom opremom na prezentacijama vodećih svjetskih proizvođača, te sudjelovati nanekoliko fotografskih radionica. Detaljan program nalazi se na službenoj stranici festivala www.splitformat.com, a za sve novosti vezane za festival posjetitelji mogu pratiti putem službenih društvenih kanala www.facebook.com/SplitFormat i www.instagram.com/splitformat.
 

Izložba: Split fotomaraton 2018

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna. Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja. Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to. Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.
 

Izložba fotografija: Sjećanje na Dalmatinku

Ovoga ponedjeljka u 20 sati u galeriji splitskog kluba “Kocka” otvara se izložba fotografija Nade Maleš: “Dalmatinka”. Priču o tvornici i ulozi koju je imala u modernizaciji, izgradnji i generalnoj proliferaciji Sinja nije potrebno posebno predstavljati. U svjetlu recentnih zbivanja koja su dovela u pitanje opstojanje ove legendarne tvornice, treba naglasiti da je ovo zdanje još uvijek indikativno po pitanju grada Sinja na ekonomskoj i društvenoj razini. Iako možda posljednji dokument koji bilježi autentično stanje, fotografije Nade Maleš nisu isključivo direktan izvještaj o suvremenoj situaciji - stanju nesigurnosti, nedorečenosti, svojevrsni reality check - nego posjeduju određeni emocionalni naboj i uspostavljaju dijalog s kategorijama sjećanja, navodi kustosica Jozefina Ćurković. Izložba će se moći razgledati idućih 10 dana svakim radnim danom od 20 do 22 sata.