Split po mjeri investitora

Stambeni i komercijalni sadržaji se gomilaju u već skučenim prostorima grada Splita. Računica je jasna i neumoljiva: stanovi su najisplativiji i stoga se najviše grade. Split je pred kolapsom. Da se svrha izmjena i dopuna ni izbliza nije zadovoljavanje javnog interesa, slaže se i Draško Bižaca, umirovljeni urbanist koji je bio na čelu Zavoda za prostorno planiranje, i napominje da se nastavlja pogubna praksa širenja stanogradnje na račun puno važnijih gradskih ili javnih interesa kao što su zelene površine, rekreativni, turistički ili društveni sadržaji ...

Piše: Barbara Matejčić / Net.hr
Izvor: Net.hr
 
"Izmjene GUP-a, provedene zbog jednokratne novčane dobiti malog broja pojedinaca, izobličile bi neke od najprepoznatljivijih gradskih vizura, oduzele javni prostor građanima i dovele grad do potpunog prometnog kolapsa. S obzirom na način na koji tretira ukupni gradski prostor i građane, kao i tipa poslova i provođenja slobodnog vremena koje im se uopće pruža, smatram da se s pravom može reći da su 'izmjene i dopune' GUP-a, ali i sam GUP kakav je i prije bio, uvod u socijalnu patologiju koja će se na ovim prostorima ubuduće događati", kaže Mirko Petrić, predavač Odsjeka za sociologiju zadarskog Filozofskog fakulteta.
 
Branko Poljanić, član splitskog Poglavarstva zaduženog za urbanizam: Ništa se nije promijenilo u Gradskim prostornim prioritetima. Izmjene i dopune GUP-a omogućavaju veću učinkovitost, transparentnu proceduru i bržu realizaciju projekata od interesa za Grad.
 
"Izmjene i dopune GUP-a u većini slučajeva se odnose na gomilanje stambenih i komercijalnih sadržaja u već skučene prostore grada. Zanemaruje se činjenica da se rješavanju pojedinih dijelova treba pristupiti kao funkcionalnim cjelinama, vodeći računa o prometu u mirovanju i kretanju, zelenim površinama, igralištima za djecu te ostalim infrastrukturnim sadržajima toliko potrebnih gradu, a ne parcijalnim rješenjima prema zahtjevima investitora. Split oskudijeva zelenim površinama, igralištima, a o kroničnom nedostatku parkirnih mjesta ne treba posebno ni govoriti, no bez obzira na to grad se ne planira po mjeri čovjeka, već je uglavnom sve podređeno interesima investitora", kaže Srđan Marinić iz Građanske inicijative za Split.
 

PROČITAJTE VIŠE ...
http://www.net.hr/kultura/page/2008/01/28/0428006.html

Povezani članci

Who's Online

We have 257 guests and no members online