Hrvatski eko-proizvođači na mukama: priznanja puno, kupaca malo

eko sajamDomaće delicije uvijek su dobro došle na stolovima, posebice ako imaju oznaku da je riječ o ekološkim proizvodima. Iako će svi s ponosom govoriti o autohtonim proizvodima, mali je broj ljudi koji se odluče upustiti u takvu zdravu, ekološku proizvodnju jer naše tržište još uvijek nije spremno za takvu ponudu. Još uvijek nema ozbiljnijih planskih subvencija i poticajnih mjera agrarne politike koje bi pogodovale veći porast ekoproizvođača. Poduzetnici se žale da su troškovi ekološke proizvodnje visoki ne samo zbog više rada, nego i zbog ishođenja certifikata i ostale dokumentacije, tu su visoke carine ...


HRVATSKI EKO-PROIZVOĐAČI NA MUKAMA

Priznanja puno, kupaca malo

Iako svi dižu palac gore za ekološki uzgoj, zdravi proizvodi su nam skupi

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Niz je problema ekoproizvođača koji se snalaze kako znaju, a svoje proizvode uspijevaju ponuditi tek povremeno na tematskim sajmovima poput onog "Dalmacijo, sve ti cvitalo", održanog nedavno u Splitu, u organizaciji centra "Fabula".

Zadruge smanjuju troškove

Nas proizvođače bi spasilo udruživanje u svojevrsne zadruge. Tako bi lakše našli prodajni prostor jer živjeti od sajma do sajma nema smisla. I cijene bi nam tada bile umjerene, a naši troškovi bi se smanjili jer bi imali zajedničkog tehnologa, knjigovođu i druge kadrove koje sada plaćamo sami pojedinačno - predlaže Deana Miletić, nadajući se da će jednog dana ekološka proizvodnja ljudima postati više od hobija, nešto od čega će moći živjeti.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 435 guests and no members online