Naličje hrvatskog turizma

Turizam u Hrvatskoj postaje velika nepriznata tvornica invalida, jer radnici iznad pedesete godine u turizmu ne mogu podnijeti tempo koji im se nameće, upozoravaju predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SKID). U turizmu je ostalo ispod jedne trećine stalno zaposlenih u odnosu na '91. godinu, a vladaju moderni robovlasnički odnosi gdje oni s više razine tlače nižu kako bi se održali na pozicijama na kojima se trenutno nalaze. Prosječna netto plaća radnika u turističkoj djelatnosti zaostaje za 15 posto u odnosu na hrvatski prosjek i za 2013. godinu je iznosila 4.819 kuna. Međutim, u prosjek ulaze i menadžerske plaće koje iznose od 30 do čak 80 tisuća kuna, pa dobijemo da prosječna plaća radnika u turizmu iznosi tek 3.500 kuna, a taj prosjek sobarice rijetko vide - kaže Bruno Bulić, predsjednik SKID-a. Marina Cvitić, predsjednica Odbora za financije SKID-a, ističe kako ove godine povećanja plaća u turizmu gotovo da i nije bilo ni kada su poslodavcima osigurane brojne olakšice poput manje stope PDV-a i smanjenja doprinosa za zdravstvo, te upozorava na problem uvoza jeftine radne snage ...

BRUNO BULIĆ:

U hrvatskom turizmu vladaju robovlasnički odnosi

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


sobaricaSindikalisti upozoravaju kako će problema biti i kada počne uvoz još jeftinije radne snage iz drugih država.

- Kako će radnici iz tih zemalja promovirati kulturu i tradiciju Dalmacije 365 dana u godini? Čak i mi iz Istre ne znamo dovoljno o kulturi i tradiciji Dalmacije, a kako će to tek prezentirati netko iz BiH, Rumunjske, Bugarske ili čak Turske - kaže Cvitić.

Turizam je borba za prostor i jednom kada ga date više nije vaš. U Istri imamo deset kilometara obale kojoj se uopće ne može priči. Na ovu situaciju upozorila je i predstavnica Svjetske turističke organizacije na Danima hrvatskog turizma prije nekoliko godina u Rovinju.

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and one member online

  • admin