Iz Regije..

Ivan Kovačić: Dokazat ću da politika i poštenje mogu zajedno

Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić sve je samo ne tipičan političar. Uvijek dostupan, pristupačan i prisutan na gradskim ulicama, Kovačića ćete rijetko vidjeti u odjelu. Tako i na intervju s Marinom Katušićem, novinarom Slobodne Dalmacije, stiže neformalno odjeven, a odmah po dolasku novinaru se pohvalio kako mu je od 600-injak poruka podrške ostalo za odgovoriti na njih tek četrdeset. Ovakvim pristupom, Kovačić je u samo godinu i pol dana napravio nezapamćen preokret na lokalnoj političkoj sceni. Od potpunog politčkog anonimca postao je jedan od kandidata za političku figuru godine, a mnogim ljudima vratio je nadu da politika i poštenje u Hrvata ipak mogu zajedno. U čemu je tajna njegova uspjeha i kakvi su mu planovi za budućnost, Kovačić otkriva na stranicama Slobodne Dalmacije ...

GRADONAČELNIK OMIŠA

Ivan Kovačić: Dokazat ću da politika i poštenje mogu zajedno

Piše: Marin Katušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U državne tvrtke potrebno je uvesti način rada koji vlada u privatnom sektoru, no to velikim strankama ne odgovara. Vi danas, na žalost, imate situaciju da jedan direktor upropasti neko poduzeće i ne osjeća nikakvu odgovornost jer zna da će ga stranka uhljebiti na nekoj drugoj poziciji. Na političkim funkcijama nitko ne očekuje rezultate, čak vas za neuspjeh nagrađuju nekom drugom funkcijom. Slična je stvar i s raznim gradonačelnicima i načelnicima u Hrvatskoj.

Njihov rad se evaluira svake četiri godine. Ako netko donosi glasove, stranka ga nagradi novom kandidaturom i tako unedogled. To što grad nazaduje ili je njihov kandidat opterećen aferama, stranku nije pretjerano briga, bitno da vladaju.

Ali kad ste nezavisni, nemate takvo zaleđe. Ako ja nešto zeznem na poziciji gradonačelnika Omiša, moja politička karijera je gotova. Sigurno mi nitko neće srediti posao ravnatelja staračkog doma. To je velika razlika između nas i njih. Ja itekako osjećam osobnu odgovornost za sve što činim...

PROČITAJTE VIŠE...


Biseri iz HDZ-ova mandata

Živo se sjećam dana kad sam prvi put došao u ured gradonačelnika. sjeo za kompjuter i nekoliko ga puta bezuspješno pokušao upaliti. Onda vidim ispod stola uredno složene kablove, sve u originalnom pakiranju, nikad otvorene! A kompjuter je bio relativno star. sigurno je par godina čamio tako u uredu, bez operativnog sustava, niti spojen u struju, kamoli na Internet...

I danas se šokiram kad se sjetim da smo u uredu našli paket zakona Republike Hrvatske na CD-ovima koji su uredno plaćeni nekoliko tisuća kuna. Zakoni na CD-ovima za kompjuter koji nije niti spojen u struju? Da ne govorim da su svi zakoni besplatno dostupni na internetu.

Sjećam se i još jedne scene kojoj je svjedočio moj dogradonačelnik Ivo Tomasović. Bilo je to u petom ili šestom mjesecu našeg mandata. Lagano smo se uhodali u posao, ostvarivali sve bolju suradnju sa zaposlenicima koji su u početku bili sumnjičavi, a onda je jednog dana Ivi zazvonio mobitel.

Na liniji je bio jedan zaposlenik Grada koji je u mobitelu kao “dogradonačelnika“ još uvijek imao memoriranog bivšeg HDZ-ovog dogradonačelnika Miju Mimicu, ne znajući da taj broj sada koristi Ivo. Bilo je to neposredno prije prvog pokušaja rušenja proračuna, Ivo nije stigao niti reći “Halo“, a s druge strane linije je već čuo glas svog zaposlenika koji sav ozaren govori:

Mijo, gotovi su, pada proračun, vraćamo se!“.

Povezani članci

Who's Online

We have 257 guests and no members online