Adventski koncert gradskog zbora BRODOSPLIT u srijedu u Dugom Ratu

Dugi Rat, dvorana kina Dalmacija, srijeda, 12.12.2018., u 19:30 h
KONCERT GRADSKOG ZBORA "BRODOSPLIT"
Organizator: Udruga Tvornica Dugi Rat

Naši gosti, muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije,  kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te naslov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i Šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.). Na adventskom koncertu u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu otpjevati će nam sljedeći program:

01. J. Hatze: SPLITSKE SERENADE:
       - Ako spavaš vilo moja
       - Parsi tvoje žir pribili
       - O da bi mi rastvorila
02. I. Tijardović: SPLI’SKI AKVAREL
03. J. Gotovac: DOBRA VEČER UZORITA
04. LJ. Stipišić: DALMATINO POVIŠĆU PRITRUJENA
05. Pučki napjev – o. Murter, ar. V. Sunko: PREVELIKU RADOST NAVJEŠĆUJEM VAMA
06. N. Spiritual – ar. V. Sunko: MY LORD WHAT A MORNING
07. K. Davis, H. Onorati, H.Simeone – ar. V. Sunko: THE LITTLE DRUMER BOY
08. F. Biebl: AVE MARIA (ANGELUS DOMINI)
09. G. Bonner & A. Gordon - ar. Liz Garnett: HAPPY TOGETHER
10. W. Dawson: SOON AH WILL BE DONE
11. The Beach Boys, B.Wilson, ar. V. Sunko: I GET AROUND
12. J. Lennon - P. McCartney, ar. Brookshire and Sam, prir. D.Škorić: I FEEL FINE

Ovo se ne propušta!!
Dođite i uživajte. Ulaz je slobodan.
Vidimo se u srijedu od 19:15 h u dvorani kina Dalmacija u Dugom Ratu!

Dugi Rat, dvorana kina Dalmacija, 12.12.2018., u 19:30 h

KONCERT GRADSKOG ZBORA "BRODOSPLIT"

Izvor: Udruga "Tvornica" Dugi Rat


GRADSKI ZBOR BRODOSPLIT

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj.

Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te naslov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i Šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.).

Na Međunarodnom natjecanju muških zborova “Leevi Madetoja” u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto, kao prvi zbor u povijesti toga natjecanja koji nije s Baltika. Također na Međunarodnom natjecanju zborova “Lipanjski zvuci” u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova “Zlatna vila” u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike za cjelovitost umjetničkog doživljaja, te dva priznanja stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo starog majstora i za najbolje izvedeno domaće djelo.

GRADSKI ZBOR BRODOSPLIT

U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova “Canta al mar” zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova, a u Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann” zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna.

Predsjednik Republike Hrvatske 2013. godine dodijelio je Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge za kulturu koje je Gradski zbor “Brodosplit” imao kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, a povodom 40. obljetnice uspješnog djelovanja.

Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula.

Krajem 2016. godine GZ Brodosplit u tonskim studijima Radio Vatikana snimio je nosač zvuka i to kapitalno djelo maestra Ljube Stipišića, oratorij Uskrsnuće za muški zbor i soliste. Navedeni oratorij tako je postao i dio programa Radio Vatikana, što samo po sebi predstavlja izuzetan kompliment za naš zbor, a ujedno i vrhunsku promociju naše glazbene baštine. Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD kao i monografiju prigodom 30. obljetnice postojanja.


VLADO SUNKO

Vlado Sunko (Split, 1954.), glazbeni pedagog, dirigent i skladatelj. Studij glazbene teorije završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1979.). Od 1982. do 1992. radi kao profesor teorijskih predmeta i dirigent djevojačkog zbora na Srednjoj glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Utemeljitelj je i prvi voditelj Zbora dječaka (1991.). Redoviti je profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Vlado SunkoDirigent je mješovitog zbora Umjetničke akademije koji je više puta nagrađivan na Danima hrvatske duhovne glazbe Cro-patria. Sveučilište u Splitu dodijelilo mu je plaketu za doprinos razvoju splitskog sveučilišta u 2006. godini. Godine 1988. preuzima ravnanje Muškim pjevačkim zborom Brodosplit, danas Gradskim zborom Brodosplit, s kojim osvaja brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima.

Za uspješan stvaralački rad u 2000. i 2013. godini dodijeljena mu je nagrada grada Splita. Za svoj skladateljski rad stekao je brojna priznanja i nagrade na natjecanjima i festivalima. Od kompleksnijih radova treba izdvojiti kantatu za soliste, zbor i instrumentalni ansambl Zlato Gospine milosti 1996., simfonijsku poemu In memoriam 1998., Koncert za mandolinu i orkestar2001., Rapsodia rustica za komorni ansambl 2009., te Missa za soliste, muški zbor i orkestar 2012. Predsjednik Republike Hrvatske mu je svojom odlukom u lipnju 2013. godine dodijelio odlikovanje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, najveću nagradu za kulturu koja se dodjeljuje na državnoj razini, za osobite zasluge za kulturu posebice kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada kao dirigent, skladatelj i pedagog.

Kontinuirano vodi seminare u zemlji (Pula, Šibenik, Rovinj, Zagreb, Dubrovnik, Split) i inozemstvu (Čile, Madžarska, BiH). Njegove skladbe za mandolinski orkestar izvode se na međunarodnim festivalima mandolinske glazbe (Italija, Njemačka, Španjolska, Češka, Madžarska i Francuska). Član je ocjenjivačkih sudova brojnih natjecanja (festivali dalmatinskih klapa u Omišu, festivali mandolinista, županijska, državna i međunarodna natjecanja amaterskih zborova). Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja.

Povezani članci

Who's Online

We have 339 guests and one member online

  • admin