Advent u Omišu

U nadi da omiška policija valjda neće opet sve s Trga rastjerati kad je atmosfera najbolja ...
 

Bonaca na ušću Cetine

Omiški proračun za 2022. godinu, vrijedan 93,33 milijuna kuna, jednoglasno je usvojen na sjednici Gradskog vijeća. To je bila večer političke sinergije svih omiških stranačkih predstavnika koji su u ovo predblagdansko vrijeme svojim sudjelovanjem i djelovanjem pokazali podudarnost i zajedništvo u cilju dobrobiti grada i njegovih stanovnika. Moglo se to čuti i vidjeti tijekom cijele sjednice, pogotovo kod drugog rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedloga financijskog plana za 2022. kada je Josip Banović (HDZ) dao do znanja svim prisutnima kako je stav stranke na čijem je čelu da se podrži novi proračun, a isto su napravili i s rebalansom. Za “protuuslugu” vladajuća većina usvojila je amandman HDZ-ove Tihane Barišić po kojem će se odvojiti dvadesetak tisuća kuna godišnje za angažman još jednog liječnika u omiškoj Hitnoj medicinskoj pomoći koji bi jedan tjedan mjesečno tijekom zime radio u pripravnosti. Omiški parlamentarci također kroz vijećnička pitanja dali su “prođu” HDZ-ovim planovima i po pitanju isplata božićnice i uskrsnice umirovljenicima u 2022., jer su protekle dvije godine bile zakinuti zbog pandemije i slabijeg priljeva novca u gradski proračun, piše Mladen Nejašmić na stranicama Slobodne Dalmacije..
 

Doček Ivana Perišića u srijedu u Omišu

Grad Omiš organizira doček hrvatskog nogometnog reprezentativca Ivana Perišića u Omišu u srijedu, 21. prosinca 2022. u vremenu od 16 do 17 sati na Gradskom stadionu Anđelko Marušić na Priku. Dočekajmo zajedno u što većem broju našeg Ivana!
 

Kako do mora na Ruskamenu?

Stotine mještana Ruskamena zabrinute su za svoju budućnost. Žive od turizma, a jedini put do mora kojim se koriste generacijama je zatvoren. Rampom. Česticu koja je u državnom vlasništvu Grad Omiš želi proglasiti javnom cestom. To na Visokom upravnom sudu osporava vlasnik hotela, koji je i postavio rampu, na jedini put do mora kojim se koriste generacijama, javlja Nova TV. Put je to koji vodi i do sportske lučice, koja ima uporabnu dozvolu. Služi i za pristajanje glisera hitne pomoći.
- "Ljudi sebi daju za pravo da nešto što je državno prisvoje, i to očito i uz blagoslov pojedinih institucija” - smatra mještanin Petar Knežević. I pokazuju dopis ministra državne imovine, koji traži reakciju državnog odvjetništva. “Molimo vas da se aktivno uključite u postupak pred Visokim upravnim sudom na strani podnositelja zahtjeva radi zaštite vrijedne imovine u vlasništvu Republike Hrvatske od protuzakonitog posezanja jedinice lokalne samouprave”, stoji u dopisu. U dodanom pojašnjenju iz Ministarstva su nam poručili kako po njihovu mišljenju nisu ispunjeni svi uvjeti za upis nerazvrstane ceste koju traži Grad Omiš, ali da će poštivati svaku odluku nadležnog suda.
Investitor je na poziv novinara poručio da će se očitovati po povratku iz inozemstva, piše Dalmacija Danas.
 
Dok ovih dana svi s velikim zanimanjem promatraju gradnju mosta preko Cetine, među klisurama kanjona, na 70 metara iznad rijeke, s ponosom se u Gradu Omišu osvrću na taj i još mnoge druge realizirane projekte ili one koji su u planu u idućem razdoblju. Obilježavanje Dana grada Omiša, odnosno blagdana njegova zaštitnika sv. Ivana Nepomuka upravo je prigoda da novinari Slobodne Dalmacije o njima porazgovaraju s gradonačelnikom grada na Cetini Ivom Tomasovićem.
– I na ovogodišnji Dan grada s ponosom gledamo ono što smo ostvarili u prethodnom razdoblju jer svjedočimo razvoju i napretku našega grada, unatoč svim izazovima pandemije koja je pogodila cijeli svijet.
Prošle dvije godine bile su izuzetno zahtjevne za sve, ali unatoč smanjenju proračunskih prihoda zbog koronavirusa, od gotovo 18 milijuna kuna u 2020. godini i 10 milijuna kuna u 2021., niti jedan važniji projekt u našem gradu nije zaustavljen – veli nam omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, ističući kako im je pažljivo gospodarenje i odgovorno upravljanje te privlačenje novca iz fondova Europske unije i drugih nepovratnih izvora financiranja omogućilo da se i u uvjetima korona-krize planiraju i realiziraju kapitalne investicije...
 
Nastavlja se gradnja omiške obilaznice. Već neko vrijeme zatvorena je cesta D70 pa se promet odvija brodicama. Danas je važan događaj, probija se tunel Komorjak i događaju će nazočiti ministar Oleg Butković, saznaje Dalmacija Danas. Proboj tunela Komorjak na kanjon rijeke Cetine je bio očekivan tek sredinom sljedećeg mjeseca što označava uspjeh izvođača koji su predviđene radove odradili i prije terminskog plana. Vrijednost radova iznosi 174,46 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je ugovorni završetak svih radova predviđen u rujnu 2022. godine. Nakon završetka radova na tunelu započet će radovi na izgradnji mosta Cetina kojim će se premostiti kanjon i spojiti tunel Komorjak s postojećim tunelom Omiš. Realizacija ovog projekta će u konačnici donijeti prometno rasterećenje gradske jezgre Omiša i smanjenje gužvi posebno za vrijeme turističke sezone. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jest činjenica da će mediji probijanje tunela pratiti s mjesta nasuprot tunelu Komorjak, točnije iz tunela poznatog kao tunela koji vodi iz ničega  ništa. Tunel je to koji godinama nema svrhu, a sada će napokon nečemu poslužiti.
 
Blagdan Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša, bogatim će i raynovrsnim programom biti obilježen na ušću Cetine. Program je počeo primanjem vatrogasaca povodom Dana vatrogasaca, Sv. Florijana s dodjelom priznanja najboljim vatrogascima. Cijeli popis i kalendar događanja kojeg su pripremili brojni omiški i poljički radnici u kulturi pronađite u nastavku članka.

21. 5. 2022. SUBOTA
FOŠAL - ispred Pošte, pokraj Turjuna i na PRIKU kod mesnice Simunić – od 8.00 do 11.00 sati
Manifestacija Kruh naš svagdašnji u organizaciji  Kluba žena liječenih na dojci „Omiš“ – Omiš
RADMANOVE MLINICE – od 11.00 do 17.00 sati
Tradicionalna manifestacija Narodnim običajima preko prepreka u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom „Agape“    
ILIRSKO SJEMENIŠTE – 19.00 sati
Pretpremijera baletne koncertne predstave Tri praščića CZK Omiške pahuljice, voditeljica: Branka Ćića Trumbić, Organizator: Centar za kulturu Omiš.
TRG DR. FRANJE TUĐMANA – 20.00 sati
Koncert ženskih klapa – Grlice moja mila u organizaciji klape Mirabela CZK Omiš, Grada Omiša i TZ Omiš, voditelj: Jure Šaban Stanić, prof.
 

Novo pristanište na lijevoj strani Cetine

Hrvatske ceste d.o.o. poslali su važnu obavijest za građane Poljica i Omiša. Od ponedjeljka 26. travnja 2021. godine brodice koje omogućuju pješačku komunikaciju između dviju obala rijeke Cetine neće više ploviti na istoj relaciji kao do sada.
- “Zbog skorog probijanja tunela i obaranja nestabilnih blokova, a zbog sigurnosti putnika i posada, brodice će na lijevoj obali Cetine pristajati na novom pristanu uz županijsku cestu ŽC6166, koji se nalazi preko puta postojećeg pristana na desnoj obali. Prijevoz od novog pristana do samog grada bit će u organizaciji Grada Omiša”, obavještavaju iz Hrvatskih cesta.