Omiš se najesen pretvara u veliko gradilište

Omiš se najesen, i to ove godine, pretvara u veliko gradilište. Nakon energetske obnove Omiške osnovne škole, kreće izgradnje nove Srednje škole na Priku, dugo najavljivanog novog mosta preko Cetine, tunela Komorjak i početak izgradnje gradske luke..

- Izuzetno mi je drago da je župan, a na to smo puno vremena potrošili na ishođene građevinske dozvole, najavio izgradnju srednje škole u Omišu. Omiška osnovna škola je energetski obnovljena, a na redu je izgradnja nove srednje škole čijom će se izgradnjom poboljšati uvjeti i omiških osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Škola će se graditi na Priku. Na jesen bi nakon objavljenog natječaja trebali početi radovi jer je dio sredstava već osiguran. Vjerujem da će iduće godine u Županiji biti osigurana sredstva za njen nastavak izgradnje. Omiš će uskoro postati veliko gradilište. Gradit će se most, tunel, gradska luka.. Pred nama su zaista veliki projekti. U tijeku je natječaj za most Cetina i tunel Komorjak. Očekujemo da će izvođač biti odabran najkasnije do početka travnja. Pripreme za radove očekujem tijekom ljeta, a radovi će početi na jesen. Već se dugo povlači pitanje izgradnje gradske luke. Bila je napravljena greška u proceduri, ali je ispravljena. Natječajna dokumentacija je trebala ići na provjeru, ta provjera je završena i ostalo je nekoliko tehničkih detalja za obraditi oko natječajne dokumentacije. Kroz 20-ak dana očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju omiške luke. Izgradnjom luke, među ostalim, uspostavit će se linija Omiš – Postira tako da će i to biti velika novost. Upravo je ta linija bila uvjet da se povuku sredstva EU za izgradnju luke. Mislim da ne treba strahovati za brzu cestu do Omiša jer će se obnoviti postojeća županijska prometnica (preko Tugara), a sami nastavak gradnje brze ceste ide zacrtanim smjerom. To znači da brza cesta ide dalje prema Dugom Ratu, Podstrani, južnim padinama Peruna. Brza cesta je strateški projekt RH i ne vjerujem da će se odraditi samo u nekoj fazi i poslije zaustaviti. Stvarno vjerujem da će projekt biti odrađen  - sve to je rekao Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša u razgovoru s Radom Popadićem, urednikom portala Dalmacija Danas.
 

Omiška božićna bajka

Turistička zajednica Grada Omiša i Centar za kulturu Omiš pod pokroviteljstvom Grada Omiša u razdoblju od 14.12. - 01.01. organiziraju Omišku božićnu bajku! Već od samog početka prosinca u Omišu će biti veselo! Detaljan program događanja za prosinac 2018. možete naći ovdje (PDF).

Ponedjeljak 31.12.
11:00 Trg Stjepana Radića
Dječji doček Nove Godine:  Klaun Šarenko i vesela ekipa  
 
Pozivaju se građani i pravne osobe za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Omiša za 2018.g. Prijedloge za javna priznanja Grada Omiša mogu podnijeti građani i njihove udruge, poduzeća, strukovna udruženja, ustanove i druge pravne osobe. Prijedlozi se dostavljaju do 1. ožujka 2019.g.  Cjeloviti tekst natječaja nalazi se ovdje.
 

Novi obalni ophodni brod HRM-a nosit će ime 'Omiš'

Svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice održat će se u petak u Lori u vojarni 'Admiral flote Sveto Letica - Barba'. Nakon svečanosti, koja počinje u 11 sati, planirana je kratka plovidba Kaštelanskim zaljevom. Prototip obalnog ophodnog broda nosit će ime 'Omiš', a u svojstvu počasnog kuma ime broda otkrit će Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.
 

OOB-31 Omiš u posjetu Omišanima

U petak i subotu, 8. i 9. veljače 2019. planirano je predstavljanje obalnog ophodnog broda "Omiš OOB-31 Hrvatske ratne mornarice građanima grada Omiša u Gradskoj luci Omiš. U petak, 8. 2. 2019. brod je otvoren za posjet građanstva u vremenu od 14.00 do 17.00 sati, a u subotu, 9. 2. 2019. u vremenu od 09.00 do 13.00 sati.
Povodom dolaska obalnog ophodnog broda "OMIŠ“ OOB-31 u grad Omiš i njegovog predstavljanja građanima Omiša, gradonačelnik Ivo Tomasović primio je komodora Damira Dojkića, zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice i načelnika stožera zapovjedništva HRM-a, komodora Milana Blaževića, zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske i poručnika bojnog broda Antu Silića, zapovjednika obalnog ophodnog broda OOB-31, "OMIŠ".
 

UPU za muku: Autobusni kolodvor guraju u kamp Ribnjak

Sada je sasvim izvjesno - Gradska uprava nakanila je ostaviti Omiš bez autobusnog kolodvora. To jasno proizlazi iz Prijedloga izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja (UPU) Ribnjak (VII), koji je još na javnoj raspravi, a prema kojemu se mijenja namjena čestice na kojoj je novi kolodvor trebao biti izgrađen neposredno uz sadašnji, koji je prije dvije i pol godine prodan na javnoj dražbi. Autobusni kolodvor, prema novom planu, bio bi ucrtan na samom ulazu u Omiš, u kampu “Galeb". Bio bi najmanje kilometar udaljen od centra grada. Praktično, to znači da se Gradska uprava odriče kolodvora u turističkom gradu koji usto ima i 30-ak mjesnih odbora u svom zaleđu. Naime, kolodvor se predviđa u kampu koji je u zakupu još punih pet godina pa, u najboljem slučaju, gradnja nije niti moguća u roku manjem od 6-7 godina. Namjera je apsurdna iz barem još dva razloga. Prvo, kolodvor bi. ako se ikad izgradi, devastirao kamp kao najvažniji resurs grada Omiša, i drugo, prisiljavao bi putnike na dugotrajno pješačenje do kraja (ili početka) grada. Ideja se već jednom pokušala progurati, ali se nakon prosvjeda mjesnih odbora od nje odustalo, piše Slobodna Dalmacija..
 
Privatnim iznajmljivačima s područja Omiša povećat će se paušal poreza na dohodak za djelatnost iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, no samo 45 kuna više po krevetu, što je porast za prvu, najskuplju zonu. Pa će u utorak, 29.1. na 15. sjednici Gradskog vijeća, vijećnici glasati jesu li za ovo povećanje poreza, koje se određuje po zonama te vrsti smještaja, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije. Tako će Omišani koji iznajmljuju sobu, apartman ili kuću za odmor u gradu, dosadašnjih 300 kuna paušala po krevetu ubuduće plaćati 345 kuna. Oni u drugoj zoni (Čelina, Lokva Rogoznica, Marušići, Mimice, Pisak, Stanići i Zakučac) plaćati će 241,5 kn umjesto dosadašnjih 210 kn, dok će oni u trećoj zoni (Blato na Cetini, Borak, Čišla, Donji Dolac, Dubrava, Gata, Gornji Dolac, Kostanje, Kučiće, Naklice, Nova Sela, Ostrvica, Podašpilje, Podgrađe, Putišići, Seoca, Slime, Smolonje, Srijane, Svinišće, Trnbusi, Tugare i Zvečanje) za svoje krevete imati novi trošak od 172,50 kn, a do sada su plaćali 150 kuna.
 

Omiš: Počela nastava, a škola još pod skelama

Omiški roditelji su nezadovoljni što se usporedo s nastavom u Osnovnoj školi "Josip Pupačić" izvode radovi na školskoj zgradi, a skele okružuju čitav objekt koji se "usklađuje" s energetskim standardima ovog stoljeća.  I tako dok traju radovi na energetskoj obnovi "ovojnice" školske zgrade i njenoj rekonstrukciji, roditeljima učenika omiške osnovne škole nije baš svejedno. Boje se za sigurnost svoje djece jer će radovi, koje sufinancira EU iz fonda za regionalni razvoj, potrajati sve do 30.11.2018.