Klapski prvaci na Gala koncertu u Split

U subotu 3. prosinca 2022. u 20 sati u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu održava se Gala koncert najuspješnijih klapa pobjednica 56. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2022. Na koncertu će nastupiti devet klapa koje su proteklog ljeta na najprestižnijem klapskom natjecanju u Omišu osvojile klapska odličja u kategorijama muških, ženskih, mješovitih i dječjih klapa. To su klape: Sfida (dj), Korčula - Zlatni omiški grdelin, I. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji dječjih klapa Dalmari (m), Maribor (Slovenija) - III. nagrada publike u kategoriji muških klapa Fjoret (ž), Tučepi - III. nagrada publike u kategoriji ženskih klapa Sagena (m), Zagreb - II. nagrada publike u kategoriji muških klapa Kampaneli (mj), Donja Kaštela - I. nagrada stručnog povjerenstva i I. nagrada publike u kategoriji mješovitih klapa Ventula (ž), Split - I. nagrada publike i II. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji ženskih klapa Krunik (m), Kučine - I. nagrada publike i III. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji muških klapa Oželanda (ž), Zagreb - I. nagrada stručnog povjerenstva i II. nagrada publike u kategoriji ženskih klapa Stine (m), Zagreb - I. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji muških klapa Voditeljica programa je neizostavna Edita Lučić Jelić, a orrganizatori Festival dalmatinskih klapa Omiš i Hrvatski dom Split.
Ulaznice se mogu kupiti putem on line servisa Adriticket te na dan izvedbe sat vremena prije početka koncerta na blagajni Hrvatskog doma Split.  
 

Ostinato - 5. International Chamber Music Festival Omiš

U sklopu 33. Omiškog kulturnog ljeta održat će se Ostinato - 5. International Chamber Music Festival Omiš. Riječ je o međunarodnom festivalu klasične glazbe u produkciji najnadarenijih mladih europskih glazbenika koji su školovani na prestižnijim glazbenim akademijama i danas djeluju uglavnom po europskim glazbenim centrima. U tri festivalske večeri - 28. kolovoza, 30. kolovoza i 1. rujna - u klaustru Franjevačkog samostana koncertima će se pokušati snažno oživjeti iznimno kvalitetna klasično-glazbena kulturna scena vezana uz prostor franjevačke sakralnosti, promičući glazbenu izvrsnost koja je vrlo rijetka i ovisna o produkcijskoj moći onih koji pokušavaju osmisliti događaje na visokoj razini dovodeći samo najbolje svjetske glazbene umjetnike - ističu organizatori, Petar Buljević (ravnatelj Centra za kulturu Omiš) i pijanist Lovre Marušić koji je ujedno umjetnički ravnatelj Ostinata.
S obzirom da se festival održava po 5.put i to za sam kraj 33 .Omiškog kulturnog ljeta, organizatori su odlučili svojoj vjernoj publici pokloniti slobodan ulaz tijekom sve tri festivalske večeri. Zato ne propustite ovu vrhunsku glazbenu poslasticu!!
 
Multimedijalni glazbeno-scenski performans The Stranger Within u lipnju je doživio nezapamćene ovacije publike splitskog HNK-a, a 13.8. predstavit će se i na Splitskom ljetu u 21 sat u Meštrovićevu Kaštilcu. Autor projekta i solist je mladi Dućanin Mirko Škarica, harmonikaš s diplomom Kraljevske glazbene akademije u Londonu, u suradnji s redateljicom Karlom Leko u projektu The Stranger Within spaja glazbu, ples, animacije, poeziju i filozofiju. Kroz ovaj se projekt kao zajednička nit provlači arhetip sjene psihologa Carla Gustava Junga – propitivanje tamne strane ljudske osobnosti. Poezija T. S. Eliota slušatelje uvlači o vječnu temu ljudske prolaznosti, a fascinantne skladbe skladatelja i orkestratora Predraga Radisavljevića u postmodernu, gotovo filmskom ruhu zaokupljuju publiku propitivanjem glazbenih žanrovskih granica. Eduardo Rosa i Jelena Prljević svojim animacijama prikazuju čovjeka kao izdvojeno biće, ali i kao dio svemira, jedinku u vječnom propitivanju vlastite pozicije u svijetu. Binarna opreka svjetla i mraka prikazuje se i intrigantnom plesnom koreografijom, a središte je projekta harmonika kao solistički instrument – i to ne „klasična“ harmonika kao predmet razgaljenih zabava, nego kao prostor iskušavanja zvuka, proširivanja obzora očekivanja, svrsishodna uznemirivanja mračnim pitanjima bitka, ali i prostor ljepote i ljudskog potencijala, piše Dalmacija Danas..
 

Koncert Petra Čulića na Splitskom ljetu

Od baroka do moderne naziv je solističkog recitala gitarista Petra Čulića, jednog od najboljih predstavnika mlađe hrvatske generacije gitarista, koji će se održati u Meštrovićevom Kašteletu u utorak 2. kolovoza s početkom u 21 sat, u okviru Splitskog ljeta.
Na programu su skladbe u vremenskom i stilskom razdoblju od Prva suita za violončelo Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.), Trice Gorana Listeša (1961. – 2020.), vlastita Čulićeva skladba Vjerovati, Asturias Isaaca Albéniza (1860. - 1909.), Le Rossininane Maura Giulianija (1781. 1829.) te Koyunbaba Carla Domeniconija.
Petar Čulić će održati solistički koncert u Dugom Ratu u četvrtak, 11.08.2022., u okviru Dugoratskog ljeta.
 
Zagrebačka klapa Stine osvojila je Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, najvrijednije priznanje na Završnoj večeri 56. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2022. Razlog za veselje imaju i članovi klape Krunik iz Kučina kojima je publika na Trgu sv. Mihovila dala najviše glasova i dodijelila Zlatni omiški leut. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: dr.sc. Ivana Tomić Ferić, prof. Mario Markovina, prof. Antonela Burić, prof. Ivo Lise, prof. Antonia Tomas, mo. Mojimir Čačija i klapski tenor Mirko Barišić klapu Krunik je nagradio brončanim štitom, trećom nagradom. Druga nagrada stručnog suda, srebrni štit pripala je klapi Pinguentum iz Buzeta, dok je publika drugu nagradu, srebrni leut dodijelila zagrebačkoj klapi Sagena. Brončani leut, treća nagrada publike otišla je u ruke slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora. Najuspješniji debitant ovogodišnjeg festivala je zagrebačka klapa Banderija. U Završnoj večeri muških klapa nastupile su klape: Podvorje – Kaštel Sućurac, Krijanca – Rab, Sagena – Zagreb, Banderija – Zagreb, Delmati – Solin, Žurnata – Sv. Filip i Jakov, Krunik – Kučine, Dalmari – Maribor (Slo), Stine – Zagreb i Pinguentum – Buzet.
 

Ibrica Jusić nastupa u subotu u Omišu

Legendarni dubrovački glazbenik Ibrica Jusić u subotu nastupa u Omišu, u sklopu Omiškog Kulturnog ljeta. Koncert će se održati na ljetnoj sceni CZK, na platou iza Gradske knjižnice s početkom u 21 sat.
Ne propustite se opustiti i provesti prekrasnu subotnju večer u društvu legendarnog Ibrice Jusića. Uživajte uz hitove "U svakom slučaju te volim" , "Ljubi sam vašu 'ćer", "Mačka" , "Nemoj poći sad".. Ulaznica za koncert je 80 kuna, a dostupne su u uredu CZK i 2h pred početak koncerta na ulazu, a možete ih i rezervirati preko WhatsUp-a, porukom na broj 095-824-5837. Mjesta nisu numerirana.
 
U petak 15. srpnja, na Trgu sv. Mihovila u Omišu uz izravan televizijski prijenos na nacionalnoj televiziji održana je Završna večer ženskih klapa 56. Festivala dalmatinskih klapa. Nastupalo je deset najuspješnijih ženskih sastava iz izbornih večeri, redoslijedom: Porto Re – Kraljevica, Zvizdan – Posušje, Mindula – Okrug Gornji, Puntape – Novi Vinodolski, Salona – Solin, Fjoret – Tučepi, Figurin – Zagreb, Ventula – Split, Teranke – Pula i Oželanda – Zagreb.Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda i najsjajnije odličje, zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, osvojila je ženska klapa OŽELANDA iz Zagreba. Publika je svoje glasove i najviše simpatija povjerila splitskoj klapi VENTULA kojoj je tako pripao Zlatni omiški leut.
 

Ultra u Splitu

Poslije dvije godine stanke zbog pandemije, Ultra Europe, jedan od najvećih festivala elektroničke glazbe vratio se jučer u splitski Park mladeži, a u gradu se, prema najavama, očekivao dolazak 160.000 partijanera. Mladi sa svih strana svijeta preplavili su Split - trgovine, kafići i restorani bili su prepuni, na ulicama se plesalo i družilo, a sa svakog kantuna odjekivali su zvukovi elektroničke plesne glazbe. Trodnevni spektakl Ultra Europe održava se 8., 9., i 10. srpnja, a potom će od 11. do 14. srpnja zaljubljenici u elektroničku plesnu glazbu nastaviti zabavu na Braču, Hvaru i Visu. Organizatori su i ove godine najavili da će, u produkcijskom smislu, ovo biti najveći festival do sada. Barem do dogodine.

Glavnu pozornicu večeras će otvoriti Adam De Great i Acraze, a potom stižu Steve Aoki i Above & Beyond. Vrhunac večeri svakako će biti nastupi Tiesta, Martina Garrixa te Hardwella, kojemu će ovo biti prvi veliki nastup u Europi, nakon povratka na glazbenu scenu. Na pozornici RESISTANCE večeras nastupaju Fidelak, Full Ferry, Pretty Pink te zvijezde večeri Anna, Joseph Capriati. Očekuje se i nastup Marca Carole, koji je jedan od najiščekivanijih.
 
Ovaj vikend drugog i trećeg srpnja na Trgu Stjepana Radića u Omišu, održane su dvije izborne večeri 56. Festivala dalmatinskih klapa. Nakon koncerata, koje je vodila Edita Lučić Jelić, doznali smo imena i redoslijed nastupa deset ženskih i deset muških klapa koje će se boriti za najsjajnija odličja u Završnim večerima ovogodišnjeg Festivala. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Mario Markovina, prof., Antonela Burić prof., Ivo Lise prof., Antonia Tomas, prof. i maestro Mojimir Čačija najviše ocjene u kategoriji ženskih klapa dodijelili su klapi Oželanda iz Zagreba, dok u kategoriji muških klapa najviše ocjene zavrijedila je klapa Pinguentum iz Buzeta.
Od ženskih klapa u završnici 15. srpnja nastupit će redolijedom klape: Porto Re – Kraljevica, Zvizdan – Posušje, Mindula – Okrug Gornji, Puntape – Novi Vinodolski, Salona – Solin, Fjoret – Tučepi, Figurin – Zagreb, Ventula – Split, Teranke – Pula i Oželanda – Zagreb
Od muških klapa u završnici 16. srpnja nastupit će redolijedom klape: Podvorje – Kaštel Sućurac, Krijanca – Rab, Sagena – Zagreb, Banderija – Zagreb, Delmati – Solin, Žurnata – Sv. Filip i Jakov, Krunik – Kučine, Dalmari – Maribor, Stine – Zagreb i Pinguentum – Buzet.
 
U nedjelju, 3. srpnja, drugog vikenda 56. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu održana je Druga izborna večer. Nastupilo je jedanaest ženskih i muških klapa. Među njima su i dvije debitantske klape koje prvi put dolaze u gradić na ušću rijeke Cetine. Redoslijedom određenim ždrijebom, nastupaju klape: Puntape (ž) debitantice iz Novog Vinodolskog, Delmati (m) iz Solina, Ventula (ž) iz Splita, Podvorje (m) iz Kaštel Sućurca, Mindula (ž) iz Okruga Gornjeg, Krunik (m) iz Kučina, Oželanda (ž) iz Zagreba, Banderija (m) debitanti iz Zagreba, Dalmari (m) iz Maribora u Sloveniji, Teranke (ž) iz Pule i Žurnata (m) iz Svetog Filipa i Jakova.
Prema ocjenama stručnog povjerenstva koje je radilo u sastavu: Mario Markovina, Antonela Burić, Ivo Lise, Antonia Tomas i mo. Mojimir Čačija najbolja je kod muških klapa bila slovenska klapa DALMARI iz Maribora, a kod ženskih klapa OŽELANDA iz Zagreba.