U Fužinama je prošlog tjedna završilo još jedno izviđačko druženje i logorovanje. Od 3. do 12. srpnja 2019. splitski, dugoratski i omiški izviđači odrađivali su svoje vještine u skautskom centru u Fužinama. Kroz radionice, pjesme, igre, skečeve i izlete, 110 mladih izviđača iz Skautskog kluba Marjan, Udruge izviđača iz Dugog Rata te Udruga izviđača iz Omiša proveli su nezaboravnih deset dana u splitskom skautskom centru "Rakov jarak" u Fužinama, piše Dalmacija Danas. Ni olujno nevrijeme praćeno tučom nije omelo naše mlade izviđače u provođenju njihovih svakodnevnih aktivnosti. Ljetnim logorovanjem naši izviđači, odnosno skauti, završavaju svoju izviđačku godinu, na kojoj polažu znanje i vještine za koje su se pripremali cijelu godinu. S pjesmom izviđači su se rastali i vratili u Dugi Rat, Omiš i Split, te nestrpljvi očekuju početak nove izviđačke godine, u kojoj ih ponovno očekuju nove avanture u prirodi i nova druženja.
 

Završna priredba djece iz dječjeg vrtića

Završna priredba djece iz Dječjeg vrtića "Dugi Rat" održati će se u petak, 7.lipnja 2019. s početkom u 19 sati na Poljičkom trgu u Dugom Ratu (trg ispred općine). Dođite i pogledajte program kojeg su nam naša mala djeca zajedno sa svojim odgojiteljicama priredila.
 
Tko kaže da nema posla u Dugom Ratu? Tko kaže da je i za posao odgojitelja/ice u dječjem vrtiću potrebna friško pečatirana partijska knjižica, višegodišnji staž u partijskoj mladeži i plavo-kuvertirana preporuka stranačkoj stareži, a da se edukacija, vještine, znanje i iskustvo ne cijene i ne vrednuju?
Općina Dugi Rat, osnivač Dječjeg vrtića Dugi Rat, raspisala je oglas za prijam 2 odgojitelja/ice na određeno vrijeme (zamjena, do povratka djelatnica s bolovanja) na puno radno vrijeme u službu u Dječji vrtić Dugi Rat. Uvjete za radno mjesto odgojitelja/ice kao i sve detalje oglašenog natječaja saznajte ovdje. Prijave treba dostaviti do 30.01.2019.
 

Omiš: grad prijatelj djece

Predstavnici Grada Omiša nedavno su sudjelovali na svečanosti proglašenja "Naj-akcija" i novih "Gradova i općina – prijatelja djece" u 2018. godini u organizaciji Središnjeg koordinacisjkog odbora akcije. Tom prigodom gradonačelnik Grada Omiša, Ivo Tomasović i dječja gradonačelnica Matea Ribičić primili su Odluku Središnjeg koordinacijskog odbora akcije kojom se Grad Omiš proglašava "Gradom prijateljem djece". Slavljeničko raspoloženje još više je uveličala Pohvala za uspješno provedenu naj-akciju u 2018., "Moje prvo ljetovanje", koju je proveo Centar za socijalnu skrb Omiš, na inicijativu ravnateljice Renate Jurčević. Naj-akcijom "Moje prvo ljetovanje" poboljšan je i uljepšan život djece jer je njena provedba omogućila besplatno ljetovanje obiteljima korisnicima sustava socijalne skrbi čija djecu nisu nikada bila na moru.
 

Predstava za mlade: Nedostajem sama sebi - samo reci ne!

Dvorana kina "Dalmacija" Dugi Rat, četvrtak, 29.11.2018.- u 18 sati. Ulaz slobodan.
U mjesecu borbe protiv ovisnosti i udruga "Tvornica" Dugi Rat daje svoj doprinos osvješćivanju javnosti, pogotovo mladih, o ovom velikom problemu. U četvrtak ćemo u dvorani kina Dalmacija ugostiti mladu ekipu iz dječjeg kazališta "Harlekin" iz Omiša koji će kroz kazališnu predstavu za mlade uprizoriti životnu priču tinejdžerice koja je mislila da je jaka i da može odoljeti svim izazovima...  te nas i educirati o opasnostima od droga i ostalih vrsta ovisnosti.. Vidimo se u kinu! Djeco, ovo je predstava za Vas. Dođite...
 
Odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima dodijeljena su sredstva Općini Dugi Rat za Dječji vrtić Dugi Rat u iznosu od 214.138 kn. Sredstva su namijenjena za obnovu fasade i izgradnju stubišta na područnom vrtiću u Sumpetru. Čestitamo našim općinarima i nadamo se da će u budućnosti porasti broj ovakvih sufinanciranih projekata u našoj zajednici, a koji će ujedno značiti i poboljšanje uvjeta za kvalitetan odgoj i bezbrižnu igru najmlađih među nama.
 

Zašto udomiteljstvo?

Udruga udomitelja djece Tobolac poziva sve zainteresirane na tribinu ZAŠTO UDOMITELJSTVO? koja će se održati u petak 15. lipnja 2018. s početkom u 17 sati u prostorijama Udruge Tobolac u Splitu, Doverska 9. Na tribini će se izložiti razlozi zbog kojih je udomiteljstvo djece jako važan poziv kojim se spašava djetinjstvo djece iz ranjive skupine djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a isto tako će se objasniti i zakonske i ostale uvjete za dobivanje dozvole udomitelja. Nakon izložene prezentacije, Udruga Tobolac će s prisutnima podijeliti i osobno iskustvo udomitelja.
Nakon tribine, u 18.30 druženje će se nastaviti s kreativnom radionicom "Za okoliš eko, obala nije daleko", s ljetnom temom izrade ukrasnih predmeta od naplavnih dasaka, a na kojoj će uz sudionike tribine (opcionalno), sudjelovati i udomitelji djece i svi koje zanima sama tematska radionica. Broj mjesta je ograničen pa se moli sve zainteresirane za prethodnu najavu na e-mail adresu udruga.tobolac @ gmail.com ili na broj mobitela 098 134 50 75.
 

Završna priredba djece iz dugoratskog dječjeg vrtića

Završna priredba djece iz dječjeg vrtića "Dugi Rat" održat će se u petak, 8.6.2018. u Dugom Ratu na Poljičkom trgu s početkom u 19 sati. Dođite i pogledajte program kojeg su nam naša mala djeca zajedno sa svojim tetama pripremila.
 

U tijeku su upisi djece u vrtiće i jaslice 2018./2019.

Upis djece u Dječji vrtić Dugi Rat, odnosno jaslice, za pedagošku godinu 2018./2019., vršit će se od 23. travnja do 27.travnja 2018. godine u uredu stručne službe Dječjeg vrtića, Dugi Rat, Drage Ivaniševića 6, i to svaki radni dan od 9 do 18 h. Za upis je potrebno pribaviti nekad i mali pregršt dokumenata. Cjeloviti popis dokumenata potražite u nastavku članka.  Roditeljima-starateljima koji ne donesu traženu dokumentaciju u roku navedenom u oglasu, prijava se neće uzeti na razmatranje. Rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama dječjih vrtića (hmm.. smije li se to baš tako objaviti? krši li se tako GPDR?, op.urednika) u roku od 15 dana od dana zaključivanja roka za podnošenje prijava . Protiv Odluke Komisije za upis djece u dječji vrtić i jaslice, podnositelji zahtjeva imaju pravo na žalbe Upravnom vijeću Vrtića u roku 15 dana od dana objave rezultata upisa. Roditelji djeteta-djece koje-a bude-a upisan-a, dužni su donijeti liječničko uvjerenje za dijete-djecu prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice. Roditelji, preuzmite zahtjev za upis u vrtić, odnosno jaslice.
 

Susret Dječjih gradskih vijeća gradova Omiša i Solina

U petak 13. travnja 2018.g. s početkom u 10 sati upriličit će se susret Dječjih vijeća gradova Omiša i Solina u gradskoj upravi Grada Omiša. Ovim susretom dvaju dječjih vijeća dat će se glas djetetu. Omogućit će im se direktan i konkretan način komunikacije s osobama koje donose odluke za područje od interesa za djecu i mlade, a i razmijenit će se iskustva malih vijećnika o njihovom radu. Razmjena iskustava odradit će se i na projektu Grad prijatelj djece. Naime, Grad Solin je 2015. godine stekao ovu titulu dok je Grad Omiš u procesu stjecanja ove prestižne titule. Program susreta osim razmjene iskustava sadrži i zajednički obilazak stare jezgre Grada Omiša s posjetom tvrđavi Mirebella.
 

Službeno: Otvoren novi područni vrtić na Sumpetru

U petak, 6.4.2018. i službeno je u Sumpetru otvoren novi područni vrtić Dječjeg vrtića Dugi Rat. - "Uspjeli smo upisati svu djecu u vrtić, a lani ih je 70 ostalo neupisanih" - kazala je ponosno novinarima Biljana Brkan, ravnateljica dugoratskih vrtića. Roditelji su sretni, a o mališima ne treba ni govoriti. Područni vrtić u Sumpetru napokon pohađaju sva ona djeca koja su dosad morala ići u obližnje privatne vrtiće i ona koja su nažalost lani ostala neupisana. Preveliki broj takve djece ubrzao je postupak otvaranja novog dječjeg vrtića na čemu treba pohvaliti općinu Dugi Rat koja je krenula u pronalazak, prenamjenu, renoviranje i prilagodbu jednog od općinskih prostora u novi dječji vrtić. Puno je pomogla, pogotovo financijski, i naša županija s našim županom i našim županijskim vijećnikom, tako da sada u novi vrtić, koji radi u dvije smjene, svakog dana dolaze dvije vrtićne i jedna jaslična skupina naše djece. A djece u općini Dugi Rat, hvala Bogu (i roditeljima!), ne fali. Naša općina jedna od rijetkih općina koja ima pozitivan prirodni prirast tako da je bila velika potreba za novim vrtićem. Nažalost, situacija s prvašićima u obližnjoj OŠ Jesenice nije tako optimistična. Djece, rekosmo, ne fali, ali mnogo roditelja djece s područja Duća "bira" odlazak u omišku osnovnu školu, tako da je svake godine u našoj osnovnoj školi na Oriju sve manje i manje prvašića. No to je neka druga priča koja će se "popraviti" dok naši mališani iz novog dječjeg vrtića u Sumpetru ne krenu u školske klupe. I Slobodna Dalmacija u svom današnjem (subotnjem) izdanju donosi lijepu priču "o igranju, crtanju, i naravno, marendavanju" u dječjem vrtiću na Sumpetru. Sve iskrene pohvale našim općinarima na realizaciji ovog projekta. Bravo! Djeco, guštajte!
 

Edukacija protiv vršnjačkog nasilja

Djeca odrastaju i svakim danom sve više spoznaju širu okolinu. Tako se izmiču sigurnosti koju im pruža roditeljski dom na koji su naviknuli. Škola, igralište ili park mjesta su na kojima se djeca uče socijalizaciji i poštuju određena pravila, ali su to i mjesta na kojima može doći do raznih neugodnih situacija, bilo da je riječ o vršnjačkom nasilju ili o napadima odrasle osobe. Rješenje je dijete naučiti pravilnim reakcijama na moguće neugodne situacije pod sigurnim okriljem trenera, voditelja i odgojitelja. Naš "omiški" dugoraćanin Ivan Kujundžić, voditelj Krav Maga Centra Split, pokreće projekt edukacije protiv vršnjačkog nasilja koji će se provoditi u školama.
- Na ovom projekti sam radio dvije godine, istražujući kako krav maga sistem pa i druge borilačke vještine utječu na samopouzdanje djece koja su žrtve vršnjačkog nasilja (bullyng). U pripremi projekta služio sam se i materijalima Unicefa i proučavao ostale modele koje doprinose svjesnosti i stvaranju odgovornosti same djece prema žrtvama vršnjačkog nasilja. Stvoren je jedan projekt koji izrazito poučan za roditelje, nastavnike i djecu. Više o svemu možete pročitati na našoj krav maga web stranici. Projekt provodimo po školama i na samim treninzima Krav Mage za djecu i tinejdžere. Koga zanima više, na stranici možete skinuti "ebook" koji vam može pomoći kao roditelju bez obzira dali vaše dijete ide na Krav Maga treninge. Već smo krenuli sa treninzima po školama te imamo u planu educirati sve škole koje pokažu interes i senzibilnost prema teškoj temi poput ove - kaže Ivan Kujundžić.
 

Male tajne roditeljstva: Razvoj predčitačkih vještina

U ponedjeljak, 05.02.2018. u 18 na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice marka Marulića Split, Ulica slobode 2, održati će se predavanje iz serije "Male tajne roditeljstva" na temu "Razvoj predčitačkih vještina". Predavanje će održati mag. pedagogije Antonie Radeljak Gudelj. Ulaz je slobodan, no potrebni se prijaviti za prisustvovanje predavanju na e-mailadresu: maletajneroditeljstva @ gmail.com
 
Naš župan Blaženko Boban predstavio je potpore za novorođenu djecu u cijeloj županiji koje će se davati bebama rođenima već od prvog siječnja ove godine. Glavni ciljevi ovih demografskih mjera u kojima će svako dijete Splitsko-dalmatinske županije dobiti potporu, visina ovisi o području gdje žive, je zaustaviti depopulacijske trendove, demografski obnoviti ruralna područja i otoke, smanjiti migracije prema priobalnim gradovima, potaknuti mlade na zasnivanje obitelji, na rađanje djece. Osigurat će se sufinanciranje potreba djeteta u prvoj godini života, a u pojedinim mjestima čak i do treće godine života. Prema jasnim kriterijima, razlika broja stanovnika, rođenih i umrlih, broju rođene djece u pojedinoj općini ili gradu te poreznim prihodima po stanovniku, sve su gradove i općine podijeljeni u pet kategorija. Tako su i varirali iznosi sufinanciranja.
Općina Dugi Rat je u četvrtoj grupi. Novčane potpore počinju sa 700 kuna. Ukupno je osigurano 354,300 kuna te još 140 tisuća kuna za poklon pakete. Grad Omiš je u trećoj grupi i za djecu je osigurano 840 tisuća kuna novčane potpore plus 244 tisuće za poklon pakete. Novčani iznos potpore za prvo dijete iznosi 800 kuna te raste prema broju djece. Za ove mjere, koje se prvi put uvode, izdvojeno je 4,5 milijuna kuna u proračunu koji će uskoro pred županijske vijećnike, piše Dalmatinski portal. Roditelji svoje novorođenče mogu prijaviti internetom putem usluge e-građani te tko lakše doći do neophodnih dokumenata, počevši od upisa u matični ured pa nadalje.
 
Moralne norme bi trebale biti sastavni dio ličnosti zrele i odgovorne osobe, ali očito nije tako. Mnogi, koji su na vrlo odgovornim funkcijama u društvu, prečesto nas zbunjuju svojim odlukama koje su očito loše, ili pak propuštaju donijeti neophodne odluke. Primjera loših, neljudskih odluka nažalost ima napretek. Npr. invalidne osobe bilo koje kategorije trebale bi imati osigurane one vrste pomoći koji su im neophodne za koliko-toliko normalan život. Treba li hitno i adekvatno reagirati na vapaje žena da su maltretirane i ugrožene od svojih partnera, a ne čekati da se nađu u smrtnoj opasnosti ili čak i budu ubijene? Zašto se nasilnike najčešće pušta da se vrlo brzo vrate kućama i nastave svoje zločinačko ponašanje? Svakog dana slušamo o odlasku mladih ljudi iz Hrvatske. Je li to dezerterstvo, kako reče nadbiskup Košić, ili očajnički pokušaj tih mladih ljudi da žive od svog rada i da pokušaju osnovati obitelj koja neće biti gladna? A što reći o toleriranju ustaških simbola i ustaškog pozdrava? Zar nam doista treba vijeće nekih mudraca da bismo prihvatili davno poznatu istinu o ustašama? Treba li neke zakonodavce vratiti u dječji vrtić kako bi ponovili gradivo o dobrom i lošem postupanju? Nije li podučavanje đaka u stilu vjeroučitelja Bagarića, koji je osramotio svoju struku, ipak mnogo opasnije i razornije od podučavanja o spolnosti u okviru proskribiranog zdravstvenog odgoja? Hoće li se sada roditelji pobuniti zbog neprimjerenog sadržaja koji se nudi njihovoj djeci? Zašto se više bojimo kondoma i riječi rod, nego mržnje, isključivosti i nekontrolirane destruktivnosti. A škole su i nadalje i ODGOJNE institucije!