Školica za mamu i tatu

Udruga Kućica sretnog djetinjstva uz podršku Grada Kaštela ovog utorka, 3. svibnja, organizira predavanje / okrugli stol na temu "Kako uspješno odgajati dijete“, koje će se održati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 17 sati. Na predavanju će sudjelovati stručnjaci iz područja predškolskog odgoja i psihologije, koji će zainteresiranim roditeljima prenijeti znanja, metode i korisne alate koje mogu primijeniti u roditeljskom odgoju djece te im pomoći naći odgovor na pojedina pitanja o ponašanju djece. Na predavanju će tako sudjelovati stručnjakinja za Montessori odgoj Mirjana Alfirević Zec, psihologinja Dalma Luketin, odgojiteljica – savjetnica Rossana Bosnić i odgojiteljica u vjeri Ivana Batina. Sudjelovanje na predavanju je besplatno i nisu potrebne prijave, piše portal Kastela.org .
 

Logorovanje na Kreševo brdu

Udruga izviđača "Dugi Rat" organizira logorovanje, bivak od 24. do 26.veljače 2022. na Kreševo Brdu. Troškovi prijevoza i logorovanja su 150 kn po osobi. Polazak je sa kolodvora ispred tvornice u četvrtak, 24.02. u 10 sati, a povratak se planira za subotu, 26.02. u popodnevnim satima. Na bivak treba ponijeti sljedeće: Izviđačku majicu i maramu, ali ako netko ima košulju neka i nju ponese, Zdravstvenu knjižicu, kušinić, šugoman i pribor za osobnu higienu, vriću za spavanje, stariju robu, patike, trenerku, plastičnu čašu, lampadinu, poručuju dugoratskoj mladosti iz uprave udruge izviđača Dugi Rat.
 

Prijedlog Pravilnika o upisu djece u vrtić

Prijedlog Pravilnika o upisu djece u vrtić objavljen je na stranicama Dječjeg vrtića Dugi Rat. Po tom radnom prijedlogu pravilnika vršiti će se upis djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću, te se uređuje postupak upisa djece u Dječji vrtić, način organiziranja i ostvarivanja programa predškolskog odgoja, obrazovanja i socijalne skrbi djece predškolske dobi, te prava i obveze roditelja odnosno skrbnika djece - korisnika usluga u našem Dječjem vrtiću.
Molimo roditelje i sve zainteresirane da pročitaju prijedlog pravilnika te da na isti pošalju sve eventaualne primjedbe na službeni mail: djecjivrticdugirat @ gmail.com . Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću se nalazi ovdje.
 

Najvažniji posao na svijetu

Za najvažniji posao na svijetu - biti roditelj - kažu da nema škole ali da ima načina kako to naučiti i truditi se svakog dana biti što bolji u tome jer nema ništa važnije od naše djece. Moja prijateljica Natalia Tafra Bazina u ovo postbožićno jutro odlučila je podjeliti s nama neke svoje misli, a njihovom objavom na svom fejsbuk profilu poslala je i lijepu i korisnu poruku svim majkama i očevima. Pročitajte je u nastavku članka...

Nemaju svi tu mogućnost, a neki ni želju da postanu roditelji. Za neke bi možda bilo bolje da nikad nisu ni postali. Neki svoje roditeljstvo ostvare uz pomoć čuda medicine ili udomljavanjem ili posvojenjem i osobno prihvaćam i cijenim svaki pokušaj, a još više se veselim svakom uspjehu. I sasvim je nebitno, kako i s kim, na koji način i u kakvom obliku obitelji, roditeljstvo je po meni jedan od najdivnijih i najodgovornijih zadataka kojeg čovjek može imati. I zato ga ne bi trebalo shvaćati olako.
Roditelji, volite svoju djecu. Ta mala stvorenja nisu birala biti rođena, nisu mogla birati svoje roditelje, stvorena su vašom odlukom i vi ste odgovorni za njihovo odrastanje, za njihov razvoj i zdravo, neranjeno srce, za njihovo samopouzdanje i osjećaj voljenosti i pripadanja. Trsimo se svi pružiti im što više materijalnog, markiranu odjeću, raskošan dom, školovanje, najnovija čuda tehnologije, mobitele, automobile, a pri tome svemu često zaboravljamo da je sve to samo proziran celofan ako im srce nismo napunili ljubavlju, ako im nismo pružili sigurnost, podršku i osjećaj vrijednosti...
 

Nauči plesati u školi

U prostorima Osnovne škole "Jesenice" Orij Plesni klub Split je počeo održavati treninge plesa za djecu od 4 do 7 godina u terminima utorak i petak od 19:10 do 20:10. Voditeljica plesne škole za djecu je Andrea Rogošić Močić, licencirana učiteljica sportskog i rekreativnog plesa.
Roditelji, prijavite svoje razigrane mališane i zatražite daljnje informacije na kontakt telefon 091 566 9414.
Plesni klub Split je registriran kod Ureda za opću upravu Županije splitsko-dalmatinske, udružen je u Splitski Savez Sportova, Hrvatski sportski plesni savez, a time je i član Hrvatskog olimpijskog odbora kao i član međunarodnog udruženja World Dance Sport Federation.
 

Sv. Nikola posjetio Dječji vrtić Dugi Rat

Sveti Nikola razveselio je mališane svojim dolaskom 6.12. u Dječji vrtić Dugi Rat s punim košaricama slatkiša. Iako prepun obaveza rado je odgovarao na njihova mnogobrojna pitanja. Preoumoran nije stigao osobno posjetiti i djecu u popodnevnoj skupini već je dragim tetama ostavio košare s darovima za njih. No zato će odmoran i veseo stići u ponedjeljak 13.12. na blagdan svete Luce i razveseliti mališane i u popodnevnoj smjeni, javljaju iz Općine Dugi Rat.
 
Općine Dugi Rat krenula je u postupak jednostavne javne nabave i donijela odluku o odabiru najpovoljnije ponude za izradu glavnog projekta za uređenje dječjeg vrtića u prostoru zgrade stare škole na Krilu. Predmet nabave je usluga izrade izrada glavnog projekta za prilagođavanje postojećeg poslovnog prostora novoj namjeni – namjeni dječjeg vrtića te spajanje tri poslovna prostora u jedan sukladno projektnom zadatku, koji treba sadržavati i troškovnik radova i opreme, prilagođeni postupku javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi.
Odabrana je ponuda tvrtke Papair i Olovka j.d.o.o. za arhitektonsko projektiranje i prostorno uređenje iz Splita, koja je uz najnižu cijenu ispunila uvjete i zahtjeva iz poziva za dostavu ponude.
 

Upisi djece u dugoratske izviđače

 

Prvi dan vrtića

Prvog dana rujna započela je i nova pedagoška godina u dugoračkim vrtićima. Poželimo da bude što ugodnija i bolja svoj djeci i njihovim roditeljima, odnosno što manje stresna pri upisu djece u dječje vrtiće drugih općina i gradova, zbog dobro nam poznatog problema promjene (primjene) standarda i nedostatnih kapaciteta dugoratskih vrtića. Naša općina radi na trajnijem rješenju tog problema.
Prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice roditelji su dužni donijeti liječničko uvjerenje za dijete.
Naš sumještanin Karlo Lozić većinom glasova u anketi novi je izabrani predstavnik roditelja u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Dugi Rat.
Djeco, a i Karlo, sritno!
 

O smještaju neupisane djece u dječji vrtić Dugi Rat

Na službenim općinskim internet stranicama osvanulo je priopćenje Općinskog načelnika vezano za smještaj djece u dječji vrtić Dugi Rat. Prenosimo ga ispod u cjelosti.

Zbog smanjenja kapaciteta smještaja djece u sklopu dječjeg vrtića "Dugi Rat" radi prilagođavanja propisanim standardima veliki broj Vas se našao u teškoćama zbog neupisane djece u dječji vrtić i jaslice za pedagošku godinu 2021/2022. godinu. Točnije riječ je 53 neupisane djece, odnosno 30 neupisane jasličke djece (od toga njih 27 su djeca oba zaposlena roditelja) te 23 djece vrtićke dobi (od toga su njih 14 su djeca oba zaposlena roditelja). Općinski načelnik je odmah po primitku peticije nezadovoljnih roditelja održao sastanak s predstavnicima roditelja po tom pitanju.
S obzirom da za uređenje bilo kojeg trenutno raspoloživog prostora potrebno određeno vrijeme za izradu potrebne dokumentacije te pribavljanje svih potrebnih dozvola potrebno je da pronađemo privremeno rješenje za rješavanje Vašeg problema. Stoga će već na idućoj sjednici Općinskog vijeća, planiranoj početkom kolovoza, raspravljati se o prijedlogu odluke o sufinanciranju programa vrtićkog i jasličkog programa za pedagošku godinu 2021/2022. godinu..
 
Svjetski je dan djece. Obilježava se, a ponegdje i slavi, 20. studenoga. Upravo tog dana 1989. godine 196 država potpisalo je Konvenciju o pravima djece, čime su se obvezale svoj djeci jamčiti jednaka prava, štititi ih od diskriminacije i osigurati im pravo na razvoj i učenje. Naša se Općina Dugi Rat itekako brine za naše najmlađe. Dječji vrtić Dugi Rat s jaslicama, Osnovna škola "Jesenice", Narodna knjižnica Dugi Rat te brojne dugoratske uduge (Udruga izviđača, KUD Dalmacija, DVD Dalmacija, Udruga Tvornica,..) i brojni sportski klubovi i ostale inicijative koje okupljaju djecu i mlade, nositelji su širih društvenih nastojanja da ih usmjeravajmo u njihovom odgoju, obrazovanju i razvoju kako bi izrasli u zdrava, obrazovana, slobodna, misleća i sretna ljudska bića. Ulaganje u djecu i mlade dokazano je najbolje ulaganje u budućnost zajednice, naroda i svijeta. Naša Općina, a i šira okolica, jedne su od preostalih koji još uvijek imaju pozitivan prirodni prirast stanovništva, dakle još uvijek se u ovom bogom danom kraju rađa više djece nego što se umire. Lijepo je to znati u ovoj našoj Hrvatskoj koja iz godine u godinu gubi svoje stanovništvo, ne samo zbog sve starijeg stanovništva, već i  zbog novog vala ekonomskih migracija, jer jedan je život i mnoge mlade obitelji ne mogu čekati da čuvari pečata i statusa quo u HDZSDP-u konačno krenu u reforme i širom svima otvore prilike koje bi mogle rezultirati boljim životom i u Lijepoj našoj. U ovim teškim okolnostima lijepo je znati da naša sredina ipak natprosječno više od državnog prosjeka ulaže u djecu i mlade. Općina Dugi Rat veliki dio proračuna namjenila je financiranju odgoja najmlađih, uvijek je na usluzi našoj školi, knjižnici, ulaže u kulturu, sport i rekreaciju, a Grad Omiš se s pravom diči i s naslovom "Grad prijatelj djece", no i jedni i drugi mogu i moraju još i bolje. Za svoju djecu i mlade!
 
Udruga izviđača "Dugi Rat" organizira izlet i bivak na Kreševo brdu, dana 05. i 06.12.2020. Polazak je u subotu, 05.12. u 8 sati sa starog kolodvora u Dugom Ratu, a povratak izviđača se očekuje u nedjelju, 06.12. u popodnevnim satima. Prijavite se na bivak. Sve ostale informacije možete dobiti u ovu subotu u prostorijama izviđača, javljaju iz udruge izviđača "Dugi Rat".
 

Povodom Svjetskog dana djece

Danas je Svjetski dan djece. Ovim povodom prenosimo i ovdje neke od poruka koje splitski znanstvenik, nastavnik i popularizator znanosti Ivica Puljak često upućuje djeci na svojim brojnim predavanjima po školama i vrtićime diljem Hrvatske. Bio je Ivica prije par godina i gost naše Osnovne škole "Jesenice". Hmm.. možda je došlo vrijeme da ga opet pozovemo u goste... Ovih dana ove će njegove poruke djeci možda izgledati preoptimistične, ali gledajući iz šire perspektive dijelimo njegovom mišljenje da su ipak realne.

Draga djeco,
svako jutro kad se probudite imate mnogo razloga za optimizam.
Prvo se sjetite da vi pripadate rijetkim primjercima ljudskog roda koji su se uopće rodili. Vjerojatnost da će se oko 7 milijardi milijardi milijardi atoma od kojih se sastojite spojiti upravo u vas, a ne u nekog drugog, je tako malo vjerojatna, da ste vi najsretniji ljudi od svih potencijalnih ljudi koji su mogli postojati. Vi postojite, a oni nisu. Pored toga, vi živite u sadašnjosti, a svi ostali ili više nisu tu ili još nisu tu. Stoga uživajte u sadašnjosti!

Drugi razlog za vaš optimizam je činjenica da svaki dan idete u školu učiti nešto novo. Znam ja da najčešće niste baš oduševljeni odlaskom i boravkom u školi, ali razmislite o sljedećim argumentima. Tisućama godina milijuni ljudi su pokušali shvatiti razne stvari o prirodi i društvu. Neki od njih su cijeli život proveli pokušavajući shvatiti osnovne zakone prirode, kako izgleda naš planet, kako izgleda svemir, kako su nastale zvijezde, planeti, ljudi itd. Vi većinu tih stvari naučite za par sati predavanja i rada u školi ili kod kuće. Iz te perspektive vi nakon par godina škole znate više nego neki od najvećih znanstvenika u povijesti ljudskog roda. A iz dana u dan saznajete sve više...

Treći, možda i najvažniji razlog za optimizam je pogled u budućnost. Vi živite u najbolje doba u povijesti ljudskog roda. Nikad svijet nije bio bolji..
 

Mali gusar: na Priku se otvorio novi vrtić

U četvrtak, 15. listopada 2020.g. u 10.00 sati svečano će se na Priku otvoriti dječji vrtić "Mali gusar" koji se nalazi na adresi Put Ribnjaka 11. Jedanaesti je to prostor za smještaj predškolske djece na području Grada Omiša – šest ih je u samom gradu, dok ih je 5 u naseljima omiške zagore, piše portal Dalmacija Danas.
U vrtić “Mali gusar” je, s opremom, uloženo milijun kuna – uređeno je 185 kvadrata namijenjenih za rad s dvije skupine: 10-satni program za mališe, njih 20 i jaslični program za 14 mališana, a o djeci će skrbiti pet odgojiteljica i dvije pomoćnice. Bravo za Omiš, grad prijatelj djece!
 

Upisi djece u vrtić za 2020.

Upis djece u vrtić Dugi Rat odnosno jaslice za pedagošku godinu 2020./2021. počeo je 1. lipnja i trajati će do 12. lipnja 2020. Upisi će se vršiti ONLINE, a sve potrebne obavijesti i način prijave možete naći na web stranici Dječjeg vrtića Dugi Rat.
Roditelji/staratelji trebaju prikupiti i dostaviti pravu "šumu" dokumenata (cjelovit popis je u nastavku članka), a ako koji ne prilože u navedenom roku, prijava se neće uzeti na razmatranje, dakle, roditelji, nužan je oprez kod pripreme dokumenata za upis.
Rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama dječjih vrtića u roku od 15 dana od dana zaključivanja roka za podnošenje prijava.
Protiv Odluke Komisije za upis djece u dječji vrtić i jaslice, podnositelji zahtjeva imaju pravo na žalbe Upravnom vijeću Vrtića u roku od 15 dana od dana objave rezultata upisa.
Roditelji djeteta/djece koja budu upisana dužni su donijeti liječničko uvjerenje za dijete/djecu prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice.
Zahtjeve za upis u vrtić-jaslice kao i ostale informacije možete pronaći na web stranici vrtića vrtic-dugi-rat.hr ...