Upisi djece u vrtić za 2020.

Upis djece u vrtić Dugi Rat odnosno jaslice za pedagošku godinu 2020./2021. počeo je 1. lipnja i trajati će do 12. lipnja 2020. Upisi će se vršiti ONLINE, a sve potrebne obavijesti i način prijave možete naći na web stranici Dječjeg vrtića Dugi Rat.
Roditelji/staratelji trebaju prikupiti i dostaviti pravu "šumu" dokumenata (cjelovit popis je u nastavku članka), a ako koji ne prilože u navedenom roku, prijava se neće uzeti na razmatranje, dakle, roditelji, nužan je oprez kod pripreme dokumenata za upis.
Rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama dječjih vrtića u roku od 15 dana od dana zaključivanja roka za podnošenje prijava.
Protiv Odluke Komisije za upis djece u dječji vrtić i jaslice, podnositelji zahtjeva imaju pravo na žalbe Upravnom vijeću Vrtića u roku od 15 dana od dana objave rezultata upisa.
Roditelji djeteta/djece koja budu upisana dužni su donijeti liječničko uvjerenje za dijete/djecu prvog dana dolaska u dječji vrtić-jaslice.
Zahtjeve za upis u vrtić-jaslice kao i ostale informacije možete pronaći na web stranici vrtića vrtic-dugi-rat.hr ...
 
Uvijek racionalni i štedljivi općinski načelnik Općine Dugi Rat, uzimajući u obzir izvanrednu situaciju vezano za Covid-19 virus, donio je odluku o samo djelomičnom oslobađanju od plaćanja usluga Dječjeg vrtića "Dugi Rat". Zbog zatvaranja za rad javne ustanove dječji vrtić "Dugi Rat", a sve u cilju suzbijanja corona virusa COVID-19, roditelj/staratelj - korisnik usluga odnosno programa dječjeg vrtića "Dugi Rat" za mjesec travanj 2020. godine sudjeluje u cijeni vrtića u visini 30% od pune cijene boravka koji koristi.
– Mi još uvijek imamo obavezu isplaćivati plaće tetama u vrtiću. Inače od naknade koju plaćaju roditelji 30% odlazi za plaće tetama, a ostatak plaća Općina Dugi Rat. Kako vrtić ne radi, neće se plaćati ostatak iznosa, ali ovo je obaveza jer ako treba zbrinuti bilo koje dijete u vrtiću, tete su u pripravnosti – rekao je načelnik Jerko Roglić novinarima portala Dalmacija Danas.

Dječji vrtić Dugi Rat u općinskom je vlasništvu i iz proračuna općine izdvajaju se nemala sredstva za njegovo funkcioniranje. Od 16. ožujka 2020. godine roditeljima je preopručeno da ne dovode djecu u vrtić iz sigurnosnih razloga. Za ožujak su roditelji platili cijelu naknadu, iako vrtić nije radio pola mjeseca. Došao je travanj i načelnik donosi odluku da roditelji opet plate, doduše 30% pune cijene, za nešto što njihova djeca neće moći koristiti. A to nije OK.
Nije OK u ovoj krizi jednim potpisom prebaciti dio financijskog tereta na leđa roditelja korisnika usluga, a prvo se ne pokušati dogovoriti s djelatnicima vrtića kako, npr. za tih 30% (ili barem za 10% jer nikome u ovoj K-krizi nije lako) smanjiti khmm.. "troškove hladnog pogona" Dječjeg vrtića, dok se sigurnosna situacija ne normalizira i vrtić ne nastavi normalno s radom. Naravno, tu su i nedavno oglašene vladine mjere za pomoć u ovoj krizi.. Je li se baš moralo odmah udariti po sve tanjim novčanicima roditelja?
Eh da, ovisno o razvoju daljnje situacije, po potrebi će se donijeti i nova odluka za mjesec svibanj 2020., kažu u Općini Dugi Rat. Nadamo se novoj odluci što prije i to već za travanj.
 

Obavijest za polaznike dječjeg vrtića Dugi Rat

Obavijest roditeljima, korisnicima usluga Dječjeg vrtića Dugi Rat! Preporuka je da od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine ne dovodite djecu u vrtić iz sigurnosnih razloga. O daljnjem postupanju bit ćete obaviješteni. Postupamo po uputama kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Uprava vrtića
 

Promocija znanstvene slikovnice Ivice Puljka u Splitu

Prof. Ivica Puljak izdao je svoju prvu dječju slikovnicu i to znanstvene tematike primjerene dječjem izrastu. Slikovnica "Ja sam zvijezda" objavila je izdavačka kuća je Harfa preko čije web stranice se slikovnica može i naručiti. Slikovnica ima 32 stranice, a za ilustracije je zaslužna Nataša Knežević. Predstavljanje znanstvene slikovnice "Ja sam zvijezda" na kojem će sudjelovati i sam autor slikovnice, poznati hrvatski znanstvenik, dr.sc. Ivica Puljak održati će se u četvrtak, 5.12. s početkom u 18 sati u knjižari "Hoću knjigu", u Joker centru u Splitu.
Već godinama, Ivica Puljak drži razna predavanja u školama, u javnosti i sl. Prije godinu i pol dana, na nagovor jedne gospođe, održao je predavanje u vrtiću - predavanje za koje se pripremao više nego za bilo koje. Takva predavanja, za djecu, drži i danas i na temelju njih nastala je slikovnica "Ja sam zvijezda". Nakon prolistavanja ove slikovnice i čitanja priče, morat ćete djecu tretirati kao zvijezde, jer će za to imati znanstveno utemeljene argumente. Doduše, vrijedi i obratno - oni će tako morati tretirati i vas, jer svi smo mi u biti zvijezde.
 

Ivica Puljak izdao znanstvenu dječju slikovnicu

Prof. Ivica Puljak izdao je svoju prvu dječju slikovnicu i to znanstvene tematike primjerene dječjem izrastu. Slikovnica "Ja sam zvijezda" objavila je izdavačka kuća je Harfa preko čije web stranice se slikovnica može i naručiti. Slikovnica ima 32 stranice, a za ilustracije je zaslužna Nataša Knežević. Portal Dalmacija Danas ima lijepu priču kako je došlo do izdanja ove slikovnice.
 
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je nadležnom Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv mlađeg punoljetnika za obijesnu vožnju te za niz prekršaja u prometu, te ujedno predložilo da se mladiću odredi zadržavanje u pritvoru zbog opravdane bojazni da će ponoviti istovjetne prekršaje, što je dežurni sudac i prihvatio. Također je predloženo da mu se izrekne zaštitna mjera zabrane upravljanja motociklom na rok od dvije godine te da mu se trajno oduzme motocikl Suzuki vrijedan 15 tisuća eura. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, određeno mu je 13 dana zadržavanja u zatvoru na Bilicama zbog većeg broja prekršaja u prometu počinjenih 7. studenog, a koji se uglavnom odnose na prekoračenje brzine i prolaske kroz crveno svjetlo.  Mladić, koji je do sad šest puta pravomoćno osuđivan zbog počinjenih prometnih prekršaja, pred sucem nije poricao ono za što ga terete. Tko zna, možda će ga hlađenje na Bilicama spriječiti da opet ne osvane na stranicama Crne kronike. Uživati u brzini i "vjetru u kosi" može se u prilično sigurnim uvjetima na riječkom Grobniku, a na u gužvi gradskih ulica, a brojna lokalna auto-moto društva mogu "brzog i žestokog" tatinog sina poučiti važnosti pravila ponašanja u prometu i naučiti sigurnoj i odgovornoj vožnji.
 

Kaštela: Predavanje o stresu kod djece

Učiteljica Dragana Pavičić, predsjednica Kluba učenja Education Lab iz Splita, ovog ponedjeljka, 4. studenog, s početkom u 18 sati, u tematsko - zabavnom parku Skriveno gnijezdo u Kaštel Gomilici, održat će predavanje o stresu kod djece, koje je namijenjeno roditeljima i odgojno – obrazovnim djelatnicima. - Stres je nažalost postao sastavnim dijelom djetetova života. Današnji stil života itekako utječe na djecu. Mentalno zdravlje djece je ugroženo više nego ikad. Na ovom predavanju moći ćete čuti koji je najveći izvor stresa kod djece, kako roditelji i škola mogu i trebaju utjecati na smanjenje stresa i kako djeci vratiti sretno i ispunjeno djetinjstvo – stoji u najavi predavanja. Dragana Pavičić radila je kao učiteljica u osnovnoj školi 14 godina. Prošlu godinu osnovala je Klub učenja Education Lab jer želi utjecati na osnaživanje i razvijanje, a ponajprije mijenjanja ustaljene učiteljske prakse kao i davanju potpore uz poštivanje želje i potrebe suvremenih roditelja na njihovom zahtjevnom i odgovornom putu roditeljstva.
 

Dugoratski izviđači vrše upis novih članova

Udruga izviđača "Dugi Rat" vrši upis novih članova svih dobnih skupina. Upis se vrši u prostorijama udruge, u prostorima dugoratskog Doma kulture (stara zgrada općine) subotom u vremenu od 15 do 17 sati. Djeco, upišite se u izviđače. Čeka Vas niz ljepih trenutaka, druženja s prijateljima u prirodi i avantura, učenja vještina i razvijanja sposobnosti koje će Vam biti od koristi cijeli život.
 

Izviđači iz cijele Europe na skupu u Splitu

U Splitu je u tijeku 16. Europska skautska konferencija (16. European Guide and Scout Conference) koja je okupila 621 predstavnika i voditelja nacionalnih izviđačkih organizacija iz 51 zemlje Europe i svijeta. Riječ je o zajedničkoj konferencija europskih regija dviju svjetskih organizacija WAGGGS-a i WOSM-a koja se od 24. do 28.08.2019.održava u Splitu na kojoj će se definirati strategija njihovog djelovanja na razini Europe za predstojeće trogodišnje razdoblje. Skup u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i Splitskog skautskog zbora svečano je otvoren u subotu na Tvrđavi Gripe. Čitavu organizaciju događaja nosi 120 volontera iz cijele Hrvatske i europskih zemalja, HGSS, Gradska organizacija Crvenog križa, Javna vatrogasna postrojba i Studentski centar. Konferencija će se održavati na studentskom Kampusu, piše Dalmatinski portal.
Povjerivši Hrvatskoj i Splitu domaćinstvo Konferencije, lideri svjetskog izviđačkog - skautskog pokreta žele osnažiti izviđače u Hrvatskoj i ukazati našoj široj javnosti na vrijednosti ovog pokreta za odgoj i obrazovanje djece i mladih. Inače, Split nije izabran za domaćina ni slučajno. Za domaćinstvo se tijekom proteklih nekoliko godina itekako trebalo izboriti među konkurentima, te u završnici 'pobijediti' glavnog protukandidata Maltu.
 
U Fužinama je prošlog tjedna završilo još jedno izviđačko druženje i logorovanje. Od 3. do 12. srpnja 2019. splitski, dugoratski i omiški izviđači odrađivali su svoje vještine u skautskom centru u Fužinama. Kroz radionice, pjesme, igre, skečeve i izlete, 110 mladih izviđača iz Skautskog kluba Marjan, Udruge izviđača iz Dugog Rata te Udruga izviđača iz Omiša proveli su nezaboravnih deset dana u splitskom skautskom centru "Rakov jarak" u Fužinama, piše Dalmacija Danas. Ni olujno nevrijeme praćeno tučom nije omelo naše mlade izviđače u provođenju njihovih svakodnevnih aktivnosti. Ljetnim logorovanjem naši izviđači, odnosno skauti, završavaju svoju izviđačku godinu, na kojoj polažu znanje i vještine za koje su se pripremali cijelu godinu. S pjesmom izviđači su se rastali i vratili u Dugi Rat, Omiš i Split, te nestrpljvi očekuju početak nove izviđačke godine, u kojoj ih ponovno očekuju nove avanture u prirodi i nova druženja.
 

Završna priredba djece iz dječjeg vrtića

Završna priredba djece iz Dječjeg vrtića "Dugi Rat" održati će se u petak, 7.lipnja 2019. s početkom u 19 sati na Poljičkom trgu u Dugom Ratu (trg ispred općine). Dođite i pogledajte program kojeg su nam naša mala djeca zajedno sa svojim odgojiteljicama priredila.
 
Tko kaže da nema posla u Dugom Ratu? Tko kaže da je i za posao odgojitelja/ice u dječjem vrtiću potrebna friško pečatirana partijska knjižica, višegodišnji staž u partijskoj mladeži i plavo-kuvertirana preporuka stranačkoj stareži, a da se edukacija, vještine, znanje i iskustvo ne cijene i ne vrednuju?
Općina Dugi Rat, osnivač Dječjeg vrtića Dugi Rat, raspisala je oglas za prijam 2 odgojitelja/ice na određeno vrijeme (zamjena, do povratka djelatnica s bolovanja) na puno radno vrijeme u službu u Dječji vrtić Dugi Rat. Uvjete za radno mjesto odgojitelja/ice kao i sve detalje oglašenog natječaja saznajte ovdje. Prijave treba dostaviti do 30.01.2019.
 

Omiš: grad prijatelj djece

Predstavnici Grada Omiša nedavno su sudjelovali na svečanosti proglašenja "Naj-akcija" i novih "Gradova i općina – prijatelja djece" u 2018. godini u organizaciji Središnjeg koordinacisjkog odbora akcije. Tom prigodom gradonačelnik Grada Omiša, Ivo Tomasović i dječja gradonačelnica Matea Ribičić primili su Odluku Središnjeg koordinacijskog odbora akcije kojom se Grad Omiš proglašava "Gradom prijateljem djece". Slavljeničko raspoloženje još više je uveličala Pohvala za uspješno provedenu naj-akciju u 2018., "Moje prvo ljetovanje", koju je proveo Centar za socijalnu skrb Omiš, na inicijativu ravnateljice Renate Jurčević. Naj-akcijom "Moje prvo ljetovanje" poboljšan je i uljepšan život djece jer je njena provedba omogućila besplatno ljetovanje obiteljima korisnicima sustava socijalne skrbi čija djecu nisu nikada bila na moru.
 

Predstava za mlade: Nedostajem sama sebi - samo reci ne!

Dvorana kina "Dalmacija" Dugi Rat, četvrtak, 29.11.2018.- u 18 sati. Ulaz slobodan.
U mjesecu borbe protiv ovisnosti i udruga "Tvornica" Dugi Rat daje svoj doprinos osvješćivanju javnosti, pogotovo mladih, o ovom velikom problemu. U četvrtak ćemo u dvorani kina Dalmacija ugostiti mladu ekipu iz dječjeg kazališta "Harlekin" iz Omiša koji će kroz kazališnu predstavu za mlade uprizoriti životnu priču tinejdžerice koja je mislila da je jaka i da može odoljeti svim izazovima...  te nas i educirati o opasnostima od droga i ostalih vrsta ovisnosti.. Vidimo se u kinu! Djeco, ovo je predstava za Vas. Dođite...
 
Odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima dodijeljena su sredstva Općini Dugi Rat za Dječji vrtić Dugi Rat u iznosu od 214.138 kn. Sredstva su namijenjena za obnovu fasade i izgradnju stubišta na područnom vrtiću u Sumpetru. Čestitamo našim općinarima i nadamo se da će u budućnosti porasti broj ovakvih sufinanciranih projekata u našoj zajednici, a koji će ujedno značiti i poboljšanje uvjeta za kvalitetan odgoj i bezbrižnu igru najmlađih među nama.