Zadružni savez Dalmacije obavještava zainteresirane maslinare i uljare da će se 25. međunarodna manifestacija maslinara i uljara - Noćnjak 2023 - održati od 30.3. - 2.4.2023. u Bluesun hotelu Alga u Tučepima. Pozivnicu za Noćnjak 2023. možete prelistati ovdje, a program Noćnjaka na ovoj poveznici. Uručenje diploma i medalja za proizvođače koji su dostavili uzorke na ocjenjivanje, organizirat će se temeljem najave njihovog dolaska na svečanu dodjelu, na kojoj će biti pročitani i pozvani za osobno uručenje samo oni proizvođači koji potvrde svoj dolazak do 24.3,2023. putem maila info @ zsd.hr.
Dodjela za kategoriju OTVORENA maslinova ulja je u petak 31.3.2023. u 20 sati. Dodjela za kategoriju PAKOVINE maslinovog ulja i PROIZVODI OD MASLINE je u subotu 1.4.2023. u 20 sati.
Onima koji ne dođu na svečanu dodjelu bit će omogućeno preuzimanje nagrade u Zadružnom savezu Dalmacije ili u sjedištima suradnika diljem Hrvatske i susjednih zemalja iz kojih maslinari dostavljaju uzorke za ocjenjivanje.
Sajam maslinarstva i uljarstva jedan je od važnijih segmenata Noćnjaka, koji je za sve posjetitelje otvoren tijekom trodnevnog programa manifestacije. Na sajmu se predstavljaju tvrtke, proizvodi i usluge vezani za maslinarstvo i uljarstvo (mehanizacija, strojevi, oprema, tehnologije, zaštitna sredstva, ambalaža, projekti te drugi proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo). Iskoristite Noćnjak kao priliku za informiranje, razmjenu iskustava, te razgovore i nove poslovne kontakte.
 
Omiški Studenac, naš lokalni a vodeći maloprodajni lanac po broju prodavaonica u Hrvatskoj, u utorak 28. ožujka s početkom u 9 sati napokon će nakon preuređenja opet otvoriti svoj prodajni centar na Priku.
Prodajni centar, kažu, preuređenjem dobiva potpuno novi, suvremeni vizualni identitet te novim uslugama poput bistroa s gotovim kuhanim i pečenim jelima (jupi! napokon!), mesnice, vinoteke (živjeli!), ribarnice (njami!), pekare, slastičarnice Stari brend (mmmljac!) i dječjeg kutka čime će se iskustvo kupaca učiniti još boljim (valjda ne i skupljim), pogotovo ako više blagajni bude paralelno radilo, što do sada i nije bio baš slučaj. Studenac je povodom otvorenja preuređene prodavaonice pripremio niz zabavno-edukativnih aktivnosti za djecu, ali i slatke poklone iznenađenja te popuste za sve posjetitelje.
 
Naše komunalno poduzeće Peovica od 01. travnja 2023. počinje prikupljanje otpada iz žutih pojedinačnih spremnika s područja Općine Dugi Rat. Od 01. travnja 2023. dolazi do promjene u rasporedu prikupljanja otpada s navedenog područja, te će isti biti vidljiv na Web stranici  te na stražnjoj strani računa (račun za 03/23).
Podsjetimo, u žutu kantu/spremnik odlažemo sve vrste PLASTIKE, plastičnu ambalažu i boce, plastične tube, plastične vrećice i folije, šampone i deterdžente, čašice, metalne poklopce i čepove, limenke, konzerve, aluminijsku foliju.
Peovica najavljuje promjene i u redosljedu prikupljanja otpada. Od 01. travnja 2023. važeći raspored je sljedeći:
05.04.2023. - papir (svaka druga srijeda) – Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi Potok, Krilo, Bajnice, Staro selo Jesenice te Duboka.
06.04.2023. - ambalažni otpad (svaki drugi četvrtak, u sezoni svaki četvrtak) - Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi Potok, Krilo, Bajnice, Duboka te Staro selo Jesenice
12.04.2023. - papir (svaka druga srijeda) – Vukovarska, Put Vrila, Duće, Dugi Rat.
13.04.2023. - ambalažni otpad (svaki drugi četvrtak, u sezoni svaki četvrtak) - Vukovarska, Put Vrila, Duće, Dugi Rat.

Dakle, Papir/karton ide svako drugu srijedu, ambalažni otpad svako drugi četvrtak (u sezoni svaki četvrtak). Miješani komunalni otpad ide dva puta tjedno tijekom cijele godine. Vrijeme definiranja sezone će biti naknadno definirano. Zahtjeve za odvoz krupnog otpada po pozivu primaju do 01. lipnja 2023.
Molimo Vas da odgovorno postupate s otpadom te ga odlažete u skladu s propisanim pravilima!.
 

Wine EnoGASTRO VIP događaj u Splitu

Ovogodišnje izdanje ciklusa međunarodnih Wine EnoGASTRO VIP konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca je nastavilo svoj put u Dalmaciju, gdje je 15.ožujka 2023. godine u hotelu Amphora u Splitu održan 30.-ti po redu susret s još većim brojem izlagača i posjetitelja.
Riječ je o događaju u organizaciji agencije RICERCE MERCATO koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma. Za posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica. Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere kako na vlasnike tako i djelatnike objekata, te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam, koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj,učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, te ostvariti kontakte s drugim kolegama i potencijalnim klijentima.
S fokusom na kvalitetu, pri čemu se veliki naglasak daje malim lokalnim proizvođačima i promociji lokalne enogastronomije, ove godine su nastupili probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije poput redovito nagrađivanih maslinara, obiteljskih sirana, vinara, proizvođača ribljih delikatesa, piva, žestica i slastica, a prezentirana je i profesionalna ugostiteljska oprema za HoReCa sektor.
Organizator i njegov tim u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, svojim gostima su omogućili sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što je za pohvaliti.
 

Cetina!

(Zapisano na kamenu)

Nije to nikakvo čudo,
ali, pogledajte je:
potopljeno selo
i ljepše klisure
od bilo kojeg grada.
Brza je
i mirna je.
Pogledajte je,
kad se suton okupa:
tri ovce na otoku
i jedno magare.
I sve je potopljeno.
Samo jedan jablan
gleda svoj stas
u vodi...
Nije to zato
što Cetinu volim;
ali, ovakvog grada
još nisam vidio.
Bože moj, - Cetina!

Da, dok I.S.Suri ne napiše pjesmu o mostu, možda se ovom pjesmom neprežaljenog poljičkog pjesnika Josipa Pupačića može započeti članak o dobroj vijesti za sve žitelje ovog Poljičkog i omiškog kraja - spajanju dva kraja omiških nijemih klisura mostom Cetina, poviše ljepotice Cetine. Napokon!

"Malo kamena i puno snova", da parafraziramo još jednog Poljičkog pjesnika, valjda će nam uskoro dati ovaj most, ovaj graditeljski poduhvat naših.. Austrijanaca iz "Strabaga" ("jedino što valja gradilo se u doba Austrije" rekli bi naši pradidovi, a didovi bi garant i dodali "... i u doba Tite i mrskog nam socijalizma!"), pa da još za naših ovozemaljskih života doživimo taj filmski vjetrić u kosi i miris svježe pokošene trave, klora iz bazena i tužnih čevapa s grilla neznanog sous chefa, nečuvenog majstora filipinske kužine, dok jezdimo u petoj brzini pokraj visokih plantaža turističkih eura u Jesenicama, za bezbrižnog vijađa kroz naša konzervatorski krajobrazno zaštićena stara sela i naoko autentičan UNESCO friendly krajolik duž sva ta 21,5 kilometra fantomske brze ceste Omiš - Dugi Rat - Split, koji mora barenko naš nagrađivani sineast Ivan Perić ovjekovječit za sva oscarska vremena okom filmske kamere, jednog ljepog dana godine neke i neke, kada Hrvatske ceste evropskim novcem i austrijsko-kineskom inžinjerijom napokon dovrše naše projektno čedo čudno zvano "Multimodalna platforma splitske aglomeracije" i najzagušeniju cestu u hrvata "premoste" s modernom prometnicom poviše sve te donje, nesnosne, horor ljetne gužve, nepreglednih kilometarskih kolona u Podstrani, vještog, baš alenprostovskog umijeća obilaženja umonih "šezdesetki" i ostalih tužnih, proustovskih uspornika života ljeti u Dalmaciji, ali bez čajnog kolačića, bez čaja, vode, ma ičega što bi nas vratilo ili poslalo u neka bolja vremena bez čekanja na Godota u koloni pred Stobrečom...

Nakon Pelješkog mosta, primiče se kraju još jedan iznimno zahtjevan građevinski projekt u Hrvatskoj - most Cetina u kanjonu Cetine u Omišu. Most od 152 metra vidljive duljine te zajedno s dijelom u tunelima 224,45 metra duljine dio je 4 kilometra duge omiške obilaznice koja se uz stanke gradi dulje od desetljeća i vrijedna je ukupno oko 70 milijuna eura. Obilaznica će biti dio buduće, fantomske brze ceste Split - Dugi Rat Omiš, najavljivane još od 70-ih godina prošlog stoljeća, a kad će biti dovršena - ne zna se!
 

Tinel: Kako biti među prvima na Google-u?

Koliko ste puta nešto pretraživali na Google-u dalje od prve stranice? Razumijemo, ni mi ne idemo često dalje od iste. Upravo zbog toga svi bi se htjeli naći među prvih 5 rezultata pretraživanja. Da bi sto znali kako to ostvariti, trebat će nam pomoć nekoga tko poznaje nešto o ponašanju ljudi, nešto o prodaji te nešto o statistici i načinu prikupljanja podataka sa stranica – trebat će nam pomoć MarTech stručnjaka! A tko je on i što sve radi, čut ćemo u četvrtak, 09.03.2023. u 19 sati na 45. Tinelu po redu (Split, Lovački put 7), na koji dolazi najpoznatiji i najnagrađivaniji GCT (Google certified trainer) u hrvata – Miroslav Varga.
Tinel je besplatni community event u organizaciji splitske tvrtke Locastic i partnera ‘Digitalna Dalmacija’ koji svaki mjesec dovodi renomirane predavače s područja programiranja, dizajna ili marketinga u Split kako bi širili znanje u lokalnoj zajednici.  
Koje su mogućnosti digitalnog marketinga? Kako se ponašaju internet korisnici; što, kako i kada pretražuju? Kako izraditi i voditi Google Ads kampanju? Kako se oglašavati na različitim kanalima? – sve su to pitanja na koja će nam GCT "dida" Miro kroz besplatno predavanje dati odgovor.
Dan nakon Miroslav će kroz radionicu (ulaznica: 70E): "Savjeti i trikovi za vođenje uspješnih Google Ads kampanja", detaljnije objasniti kako teoriju uspješno primjeniti u praksi...
 

Evo samo što nije...

Političari su svoje rekli. Po njima, brza cesta Split - Omiš odavno je gotova. Oni nas njome vozaju još od 2006. godine, kad je znameniti premijer Ivo Sanader, kojega se tada štovalo kao božanstvo i čijem su oltaru mnogi novinarski obrazi prineseni, naredio Božidaru Kalmeti da otvori radove. Teško je zaboraviti te slavne dane. Zaboravljaju tek građani. Nisu zlopamtila. Pa na izborima zaokružuju uvijek istu stranku. Čiji ih čelnici već blizu dva desetljeća lažu o cesti kojoj tepaju kao ljubavnici, da im je jedina u mislima. No, nećemo danas o političarima. Jer, mogli bismo do sutra. Poglavito ovim lokalnima, što se kunu u Split, a koji desetljećima prstom nisu mrdnuli da Split dobije obilaznicu. Sve ih znate, ne treba ih imenovati. Niti jedan bljesak fotoaparata ti ne propuštaju. Dat ćemo, da skratimo, riječ struci. A struka kaže da je obilaznica Splita, a govorimo o spoju Solina s Omišom, najzagušenija prometnica u zemlji i da je Europska unija, hvala joj do neba, to prihvatila kao valjan argument da pomogne njezinu izgradnju. Projekt pod nazivom Multimodalna platforma splitske aglomeracije u naravi, kaže struka, predstavlja nastavak izgradnje obilaznice Splita, od Solina do Omiša. Realizacija projekta odvija se po dionicama. Ukupna duljina zahvata iznosi 21,5 kilometara i ne, neće biti gotova do kraja 2025. godine, kao što je to u više navrata kazao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Jedan iz plejade političara koji nema pojma o čemu govori kad o splitskoj obilaznici govori...
 

Ministre, manča nije grad u Kini

Ove će se godine regulirati porezni tretman napojnice. Valjda. Ministar financija Marko Primorac poručio je da predstoji razdoblje pravednije raspodjele poreznog tereta, prije svega "prevaljivanjem" opterećenja s rada na imovinu ali da to "zasad" ne znači uvođenje poreza na nekretnine. Najavio je i da će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica. Pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se "adekvatno porezno tretirati", rekao je. Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima, zaključio je.
 

Ne očekujte pristupačne električne aute

Paul Philpott, direktor korejskog proizvođača automobila KIA u Velikoj Britaniji, rekao je da je proizvođačima automobila "ekonomski vrlo teško" proizvesti pristupačna manja električna vozila zbog previsokih cijena baterija.
- Elektrifikacija malog auta je teška i neizvjesna, a masovno tržište pristupačnih električnih vozila neće se uskoro dogoditi zbog komercijalno neisplative osnove. Baterija je najskuplja komponenta električnog automobila. Što je auto manji, to je veći udio baterije u njegovoj proizvodnoj cijeni - rekao je Philpott.
Odoše moji snovi o malom Twingu na struju... ostajem na "ekonomski neisplativom" ruskom dizelu i trošarinskoj "milosti" naše AP vlade...
 

U katastar samo s odvjetnikom

Građani Hrvatske više ne mogu sami davati prijedloge za upis u zemljišne knjige, nego će to za njih morati odraditi javni bilježnici ili odvjetnici isključivo e-putem, piše Novi list. Ako žele upisati vlasništvo neke nekretnine, hipoteku ili prijedlog za brisanje hipoteke, za to će već danas morati angažirati odvjetnika ili javnog bilježnika, predviđeno je tako izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama koje su stupile na snagu u studenome. Zbog obaveze angažiranja odvjetnika ili bilježnika, prijedlog za upis svih podnesaka bit će deset eura skuplji.
 

Radmanove Mlinice: Hoće li biti "treća-sreća"?

Izletište Radmanove mlinice ponovno je u fokusu javnosti. Razlog je najavljeno poništenje natječaja za zakup popularnog ugostiteljsko-rekreacijskog prostora u kanjonu Cetine i njegovo ponovno raspisivanje radi prikupljanja pisanih ponuda i davanja tog reprezentativnog kompleksa u daljnji najam, o čemu će se odlučivati Omiški vijećnici, piše Slobodna Dalmacija.
Uzrok takve odluke je činjenica da se na zadnje nadmetanje, koje je krajem studenoga prošle godine otvorio Grad Omiš, kao vlasnik prostora javio samo jedan ponuditelj, tvrtka "Karnella" iz Tugara, ali ta prijava je odbačena, jer, kako je obrazloženo, "nije bila u skladu s natječajnim uvjetima" i "nije dostavila potpunu dokumentaciju o prihvaćanju obveza ulaganja". Ista se tvrtka javila i na prvi postupak koji je bio raspisan u kolovozu, a tadašnja ponuda je ocijenjena - neprihvatljivom.
U novom natječaju s rokom 20.02.2023. stoji da se izletište daje u zakup na rok od 15 godina, godišnja zakupnina je 95.000 EUR, te postotak od godišnjeg prihoda (od 3% do 7%, ovisno o godini zakupa), što po upućenima i jest uzrok problema, odnosno nejavljanja poduzetnika...
 

Noćnjak 2023. u Tučepima

Zadružni savez Dalmacije organizira jubilarnu 25. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara “Noćnjak 2023.”, koja će se održati od 30.03. do 02.04.2023. u Tučepima u Bluesun hotelu “Alga”. Propozicije i prijave za sudjelovanje u ocjenjivanju maslinova ulja i proizvoda od masline mogu se pronaći na web stranici Zadružnog saveza Dalmacije www.zsd.hr, gdje se redovito objavljuju i sve novosti vezane uz Noćnjak. Rok u kojem se mogu dostaviti uzorci maslinovih ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje je  20.01.2023.
Uzorci maslinova ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije, i to pakovine maslinova ulja i otvorena maslinova ulja, tj. ulja u rinfuzi, a za svaki dostavljeni uzorak maslinova ulja proizvođač dobiva certifikat s detaljnim rezultatima kemijske analize i senzorske ocjene. U kategoriji pakovina, osim ocjene kvalitete, posebno povjerenstvo ocjenjuje i izgled pakovine, odnosno boce i etikete, te bira najbolju. Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni na Noćnjaku.
 

Video: (opet) o brzoj cesti Split - Omiš

Sve što trebate znati o budućoj brzoj cesti Split - Omiš, a niste se usudili ili imali koga pitati, od njezine planirane trase, važnosti te ceste i plana izgradnje, hodogramu izgradnje dionica ceste, terminima (fleksibilnim, dakako) pogledaje i saznajte u jubito videu u nastavku članka ...
 
U tjednu kada Vlada najavljuje veliku akciju protiv trgovaca koji su u trenutku zamjene kuna za euro podigli cijene i, zapravo, devalvirali kunu u trenutku konverzije, dobili smo pismo od našeg telekom operatera u kojem se obavještavamo o skorom poskupljenju telekom usluga, koju udruženi članovi hrvatskih telekoma ("kartela"?) pravdaju "usklađenjem s stopom inflacije". I još pišu da za to imaju podršku HAKOM-a, regulatora telekom tržiša. Državne agencije! U tjednu kada Vlada najavljuje veliku akciju protiv trgovaca koji su neopravdano podigli cijene. Lijepo bome.
- Kako će Vladini pravnici u nekom mogućem budućem procesu objasniti sudu zašto je Vlada krenula protiv supermarketa i ugostitelja dok je TELEKOMIMA dopustila da cijene proizvoda kojim trguju vežu uz stopu inflacije? Hoće li netko doista zaključiti kako podizanje cijena telekomunikacijskih paketa ne utječe na rast cijena proizvoda i usluga koje su sve više i čvršće vezane za online prodaju? - pita se VIKTOR VRESNIK u svom komentaru na stranicama Jutarnjeg lista.
 
U idućih mjesec do dva u državni proračun slit će se više od 154,9 milijuna eura. Iznos je to početne vrijednosti radio-frekvencija za koje se pet telekom operatera - HT, A1, Telemach, Digicom i Markoja - počelo nadmetati pri telekom. regulatoru HAKOM-u. Na dražbi su frekvencije koje operateri već koriste za svoje 2G, 3G, 4G i druge mobilne i ine mreže koje nam (pre)skupo naplaćuju, a za koje im dozvole istječu 2024.
Ovog puta HT, Al i Telemach prijavili su HAKOM-u interes za zakup frekvencija od 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, dok su manji, regionalni operateri Digicom i Markoja zainteresirani za 3600 MHz-a. I dok je vrijednost prošle dražbe bila ispod 50 milijuna eura, vrijednost ove bit će najmanje tri puta veća.
Nije valjda da su nam za to već ispostavili obavjest o poskupljenju usluga? Ma, nije...