U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u četvrtak su potpisani sporazumi vrijedni 80 milijuna kuna kojima će se izgraditi i sanirati ukupno 13 luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u sedam jadranskih županija. Potpisani Sporazumi i Ugovori o dodjeli proračunskih sredstava odnose se na 25 infrastrukturnih projekata, a od projekata u našoj županiji to su uređenje glavnog lukobrana luke Sutivan, proširenje obale na istočnoj strani luke Postira kao i rekonstrukcija i izgradnja luke Kaštel Stari. Ni traga ni glasa od projekta uređenja luke Krilo. Ah da, a kako je urediti kad to ni Kriljani baš ne žele, barenko oni koji žive od mora i luke. Luka za javni promet s trajektnim pristanom - no pasaran!
 
Projekt “Transparentno trošenje javnog novca - primjer Bjelovar”, koji je u ponedjeljak predstavio Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, primjer je koji bi trebale slijediti sve jedinice lokalne uprave i samouprave, od najmanje općine, preko gradova do županija i Grada Zagreba. Taj projekt je ustvari internet stranica proracun.bjelovar.hr koja daje uvid građanima u strukturu prihoda i rashoda Grada Bjelovara, tako da svatko može vidjeti koliko se troši - od plaća do socijalnih, kulturnih i investicijskih projekata. Logika je jasna - prosječni građanin se teško snalazi u šumi podataka gradskog proračuna, a čelnici Bjelovara su uz analitičko-softversku podršku tvrtke Oraclum to strukturirali i vizualizirali na način brzo razumljiv biračima, pa i onima mlađima od 18 godina.  Bjelovarski projekt šamar je državnoj proračunskoj netransparentnosti koja je najočitija na primjeru Uljanika, piše Frenki Laušić, naš dugoraćanin na "privremenom radu u metropoli", na stranicama Slobodne Dalmacije.
 

Pomorsko je dobro

Javnosti je predstavljen županijski projekt "Pomorsko je dobro" koji se odnosi na transparentno i učinkovito upravljanje te zaštitu pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o internet aplikaciji kojom svaki građanin može potražiti popis koncesijskih odobrenja izdanih na bilo kojoj lokaciji na našem području, te prijaviti svako devastiranje koje će, baš kao godinama prijavljivani slučajevi devastiranja obale na Bajnicama i Krilu, da spomenemo samo neke već "kronične" primjere devastacije pomorskog dobra, biti proslijeđeno "nadležnim" službama na postupanje. Građani će o svemu moći više informacija naći na stranicama https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr
- Projekt "Pomorsko je dobro“ prije svega je informativno edukativnog sadržaja sa ciljem uključivanja što većeg broja korisnika. Želja nam je olakšati komunikaciju sa građanima da na direktan, dostupan i transparentan način prijave svoje sumnje i nedoumice, kao i bilo kakve oblike devastacije na pomorskom dobru - pojasnila je Matea Dorčić, voditeljica pododsjeka u odjelu za pomorstvo i turizam.
 
U ponedjeljak, 25.02.2019. s početkom u 9 sati kod Škaričića, pardon, u dvorani Županije u Domu za starije i nemoćne osobe na Zetni, Ivana pl. Zajca 2, u Splitu, održat će se 19. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Jedna od zanimljivijih točaka sjednice je ona o koncesiji koju traži BLUE PEARL d.o.o., Poljička cesta Bajnice 120, 21314 Jesenice, odnosno o "Prijedlogu odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - marine na dijelu k.o. Jesenice, predio Bajnice, Općina Dugi Rat". Spomenuta tvrtka podnijela je inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma - marine. Ukupna površina koje se daje u koncesiju iznosi 32.242 m2, kopneni dio zauzima 12.951 m2, dok morski dio zauzima 19.291 m2. Koncesija se dodjeljuje na 20 godina, a cijena je godišnje 200.000 kn + 5% prihoda ostvarenom djelatnošću i pružanjem usluga.
Za stanovnike općine Dugi Rat, a posebno naselja Duće Glavica, zanimljiva je i 16. točka dnevnog reda, "Prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja ugostiteljskog objekta i plaže na dijelu k.o. Duće, predio Glavica, Općina Dugi Rat".
 
Naša županija objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko – dalmatinske županije za 2019. Riječ je o financiranju aktivnosti i projekata koji imaju utjecaj na povećanje broja smještajnih kapaciteta te podizanje kvalitete postojeće turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije kroz dvije mjere:
(1) povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, održivi razvoj, korištenje novih tehnologija, razvoj posebnih oblika turizma kroz sufinanciranje postojećih, registriranih smještajnih objekata u domaćinstvu,
(2) povećanje broja registriranih smještajnih objekata u domaćinstvu, vrsta objekta - Kuća za odmor, na području zaleđa Splitsko-dalmatinske županije.
Tko ima pravo na potporu, kako se i do kada prijaviti, saznajte ovdje, gdje se nalazi i cjeloviti tekst programa i popratna dokumentacija.
 
Naša županija objavila je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa sufinanciranja razvojnih projekata u turizmu na području SDŽ u 2019. Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije. Korisnik sredstava mogu dobiti bespovratnu potporu samo za jedan projekt.
Riječ je o sufinanciranje sljedećih razvojnih projekata:
- razvoj javne turističke infrastrukture
- turistička valorizacija kulturnih i povijesnih sadržaja te jedinstvene autohtone arhitekture i povećanje njihove turističke atraktivnosti
- razvoj nautičke infrastrukture;
- ostali razvojni projekti kojima se unaprjeđuje turistička infrastruktura i turistička resursna osnova, a doprinose razvoju konkurentnosti turizma županije
Bespovratna sredstva odobravat će se za sufinanciranje sljedećih aktivnosti u okviru projekta:
- izradu projektne dokumentacije
- izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju, uređenje i opremanje objekata javne turističke infrastrukture.
Cjeloviti tekst natječaja i popratna dokumentacija nalazi se ovdje.
 

Women in Tech: Osnove SEO optimizacije

Sljedeće splitsko druženje "Women in Tech" ekipe donosi nam jednu jako zanimljivu temu. Predavanje na temu "Osnove SEO optimizacije" održat će Lidija Nikolac Katić, marketing manager iz Megabookera. Meetup će se održati u srijedu, 27.2., od 18 sati, u PICS@FESB. Lidija je iskusan marketing menadžer, a posebnih se godina posebno bavi "content marketingom". Na predavanju će nam na praktičnim primjerima pokazati kako optimizirati web stranicu i postići veću posjećenost. Kako popraviti svoju poziciju u rezultatima pretrage na Google tražilici, te što je uopće SEO optimizacija i kako funkcioniraju Google algoritmi, samo su neka od pitanja na koja ćemo dobiti odgovor na novom "Women in Tech" meetupu. Predavanje je namijenjeno svima koje zanima SEO, a nikakvo predznanje nije potrebno.
 

Radovi u polju po mjesecima

Veljača:
- Rizanje loza
- Kupljenje šušnja
- Istravanje gnoja iz pojate
- Krčenje za nove loze
- Kopanje rupa za masline
- Čišćenje voćaka, maslina, i sl.
- Koćenje koza i ovaca
- Priprema zemlje za sadnju
Spiza:
- pašta fažol sa suhim mesom
- kiseli kupus sa sušenim mesom
- suho svinjsko meso
- raštika
- sarme
- jota, kiseli kupus i fažol zajedno
- pura i mliko
- pura s čvarcima
- kaštradina, ovčja i kozja
- kiseli kupus začinjen maslinovim uljem i lukom
- sočivo s maslinovim ujme
- krumpiri u prpli, začinjeni maslinovim uljem
Voće:
- suhe smokve
- suho grožđe, suvice
- orasi
- bajame
 
Programeri i svi koje zanima vrli ICT svijet, navratite u srijedu, 20. veljače u 18 h u Plan B pub na Gripama i poslušajte predavanje Ivice Munitića, arhitekta softvera iz samozatajnog splitskog Maurer Electronicsa (dio njemačke grupacije Bundesdruckerei) na temu kvalitete koda te prijedlozima i trikovima kako kod održati sažetim i organiziranim.
Mladi IT "guru" Ivica Munitić zainteresiranima će održati zanimljivo izlaganje još zanimljivijeg naziva "Trust me! I know what I’m doing - I can write Fortran in any language" u koje će sažeti 25 godina svog profesionalnog iskustva. Spomenimo samo neke teme o kojima će govoriti: "composition vs inheritance", "simple vs easy (slot machine paradigm)", "consistent naming",  "consistent formatting of code", "copy/paste vs early optimisation", "private methods are public interfaces",..
Predavanje je besplatno, a poslije njega slijedi i druženje. Vidimo se!
 
Sajam ASDA, odnosno Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija, održat će se od 10. do 12. travnja ove godine u Spaladium Areni. Split će ponovo biti centar srednje i jugoistočne Europe u prezentaciji novih dostignuća u industriji oružja i vojne opreme. Pokrovitelj manifestacije, koju u Spaladium Areni organizira američka tvrtka 'TNT Productions', je Vlada RH uz potporu Ministarstva obrane i Grada Splita. S ASDA-om Split se pridružio gradovima poput Pariza, Moskve, Londona i Abu Dhabija u kojima se redovno održavaju slične manifestacije. Sajam ASDA je vrlo važan za domaću namjensku industriju i prezentaciju njezinih proizvoda, ali i za dodatnu gospodarsku promociju Splita.
 
Udruga maslinara "Paićuša" iz Piska u subotu, 16.2.2019. organizirala je svoju tradicionalnu manifestaciju ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinova ulja i konzerviranja maslina na domaći način, POVENJAK 2019. Prošla godina je bila teška godina za maslinare što se zahvaljujući trudu i znanju našim maslinara nije vidjelo na kvaliteti uzoraka maslinovog ulja predanih na natjecanje. Povenjak se i ove godine održao u hotelu Brzet, a druženje naših maslinara sa svojim kolegama iz drugih krajeva Hrvatske, a najviše ih je bilo iz Istre, proteglo se na cijeli vikend. U nedjelju su istarski maslinari lijepo ispraćeni ručkom i druženjem sa svojim domaćinima. Službeni dio POVENJAKA 2019. počeo je u subotu u 18 sati degustacijom najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina na domaći način. Uz okuse šampionskih ulja posebno je dojmljiv bio edukativni komentar popularnog doktora, maslinara Ivice Vlatkovića iz Novigrada.
Potom se Nedjeljko Fistonić, predsjednik organizatora, udruge maslinara "Paićuša" iz Piska, kratkim pozdravnim govorom obratio prisutnim maslinarima i ljubiteljima maslina i maslinovog ulja, predstavio pokrovitelje skupa, Grad Omiš i TZ Omiš i njihove predstavnike, gradonačelnika Ivu Tomasovića i prvu turističku radnicu Omiša Petru Bartulović. Potom je usljedila dodijela priznanja maslinarima za kvalitetu i kakvoću maslinova ulja i konzerviranja maslina na osnovu provedene analize uzoraka i ocjena Zavoda za javno zdravstvo Split čija se predstavnica također obratila skupu i maslinarima podjelila niz korisnih savjeta i opservacija. Prvak POVENJAKA 2019., prvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Mario Buterin iz Benkovca. I jedan viceprvak dolazi iz Benkovca, to je Josip Čačić, a drugi viceprvak je OPG Joško Veža iz Brista kojeg su predstavljale dvije mlade krasotice iz obiteljske loze poznatog maslinara iz Brista. S lista najboljih 10 na Povenjaku izdvojimo domaće uzdanice, mladog dugoratskog maslinara Slavu Kadića i njegovu Anu, uzdanice OPG Konoba Kadić, te OPG Neven Kovačić iz Omiša, Željka Karamana iz Podstrane i Edu Majića iz Splita. Popis nagrađenih maslinara je u nastavku članka.
Nakon svečanog dijela večeri i dodijele nagrada, fešta maslinara nastavila se zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo u noć... Organizatori iz Paićuše imaju u planu organizacijske iskorake za iduće manifestacije. Lijepo bi bilo kad bi se dogodine dio događanja odvijao i na području općine Dugi Rat. Maslina imamo, nije sve izgorilo, maslinara, vina i konoba također, a ne fali nam ni odličnog lijeka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
 

Dani Hrvatske male brodogradnje u Marini Kaštela

Lani je u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani nautička manifestacija Dani Hrvatske male brodogradnje zaokružila 10 godina postojanja. Ovogodišnje 11. izdanje ove manifestacije organizirat će se u novom terminu od 4. do 7. travnja 2019., i na novoj lokaciji, u marini Kaštela, te po prvi put uz izlaganje plovila stranih proizvođača, uglavnom onih čije su dimenzije prilagođene potrebama domaćih ljudi. Stoga ne očekujete velike luksuzne jahte, već jedrilice, motornjake i gumenjake, koji su predmet interesa, stvarnih mogućnosti i potreba hrvatskog čovjeka, koji svoj život i svakodnevne potrebe vezuje uz naše more i otoke, poručuju organizatori. Uz malu brodogradnju već nekoliko godina pažnju posjetitelja pljeni i Sajam turističkih inovacija. Biti će tako i ove godine, ali ne u Podstrani (šmrc!) već u Kaštelima.
 

Povenjak 2019.

Tradicionalno ocjenjivanje kvalitete i kakvoće maslinovog ulja i konzerviranih maslina na domaći način u organizaciji udruga maslinara "Paićuša" iz Piska održati će se u hotelu "Brzet" u Omišu u subotu, 16. veljače 2019. Ocjenjivanje naših proizvoda, djevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih maslina i ove godine vršit će Zavod za javno zdravstvo Split. Za analizu jednog uzorka maslinovog ulja potrebno je 0.5l ulja pakirano u dvije boce od 0,25l i uplata od 200.00 kuna, a za analizu konzerviranih maslina na domaći način potrebna je jedna tegla od 0.33 l i uplata od 60.00 kuna. Uplatu možete izvršiti pri predaji uzoraka ili na žiro račun Udruge maslinara Paićuša, Pisak na broj HR81 2390001-110032-8389. Za svaki uzorak potrebno je popuniti prijavni list. Uzorak možete predati svaki dan osobno ili poslati poštom na donje adrese, od 2. siječnja do 16.siječnja 2019. i to: Nedjeljko Fistonić: Pisak Gornji Fistonići 3, 21310 Omiš, mob: 091163672 Senka Karaman: Cesta Mutogras 16, 21312 Podstrana, mob: 098805979.
 
Hrvatskim cestama ponovno je do daljnjega zaustavljen veliki projekt zahvaljujući žalbi jedne manje tvrtke potpuno nepoznate u građevinskim krugovima koji se bave velikim infrastrukturnim projektima, piše Jutarnji list. Naime, Hrvatske ceste posljednjih su dana prošle godine objavile natječaj za izgradnju dijela obilaznice Omiša. Riječ je o izgradnji dionice državne ceste 70, mosta Cetina do Omiša Istok. Procijenjena vrijednost radova iznosi 180 milijuna kuna. Sama dužina zahvata vrlo je kratka. Riječ je o trasi dugoj oko kilometar, no na njoj je potrebno izgraditi jedan tunel, a drugi dovršiti te izgraditi most preko Cetine i zaštitu od odrona. Dio je to velikog projekta gradnje obilaznice Omiša koji je po svojoj vrijednosti i zahtjevnosti jednak projektu izgradnje pelješkog mosta. No 10. siječnja na ovaj natječaj žalbu podnosi tvrtka Novi Val iz Zadra. Prema dostupnim informacijama, piše Jutarnji List, žalba je podnesena zbog kratkog roka za predaju dokumentacije i na troškovnik. Ovakva praksa u dva je navrata primijenjena i na projektu pelješkog mosta. Kao da je netko podnio žalbu kako bi namjerno na određeno vrijeme zaustavio projekt.
 

Nove tehnologije jednaka šansa za sve

Zanimanja IT-sektora tražena su svuda po svijetu. Dok mnogi odlaze iz Hrvatske, jedna splitska tvrtka dokaz je da se i ovdje može uspješno poslovati i zadržati pametne, radišne i mlade da ostanu raditi kod kuće.
- "Gledajući troškove života koji nisu u skladu s perspektivom lokalne zarade, društveno-političku klimu koja ubija svaki poduzetnički duh u samom začetku, te nerealno visoko oporezivanje, odlazak van je još logičniji izbor. Rekao bih čak i linija manjeg otpora. Međutim, ako netko ne pokuša mijenjati stvari na bolje, sasvim sigurno se neće ništa dogoditi. Mi smo stoga odlučili pokušati ostvariti svoje snove tu, u malom gradu na jugu Hrvatske u kojem samo turizam cvjeta, te pomoći drugima da ih ostvare s nama.." - kaže Mateo Perak, suosnivač IT tvrtke Profico iz Splita, u razgovoru s našom Omišankom, Nikolinom Tomasović Bock, za Deutsche Welle (DW). Pročitajte. Nije fake news.