Šesti po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Petak, 14. svibnja 2021., posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće. Posljednji službeni podaci APN-a govore da je od 29.03. do 06.05.2021. zaprimljeno 3.798 zahtjeva što pokazuje i dalje velik interes građana za ovu mjeru. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađen 1.788 zahtjev. Odobreno je 1.740 zahtjeva,  41 je na dopuni, 5 je odbijenih zahtjeva i 2 podnositelja su odustala. Prema dosad obrađenim podacima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 EUR, a prosječan rok otplate je 22 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 395 EUR/2986 kuna od toga mjesečna subvencija iznosi 130 EUR/985 kuna. Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, piše Dalmatinski portal.
 
Hrvatski telekom (HT) nastavlja s uvođenjem komercijalne 5G mreže diljem Hrvatske, a njegov 5G signal dostupan je od 28. travnja u novih 15 gradova i naselja diljem Hrvatske: u Puli, Crikvenici, Selcu, gradu Krku, Sisku, Petrinji, gradu Pagu, Vodicama, Kaštelima, Imotskom, Metkoviću, Pločama, Baškoj, Malinskoj i PODSTRANI. Time je 5G signalom pokriveno 45 gradova i 1,7 milijuna stanovnika diljem Hrvatske. 5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja.
HT svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021., bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, piše Mreža. Valjda će 5G signal uskoro stići i do naselja u našoj Općini...
 
Općina Dugi Rat odobrava privremeno proširenje lokacija za postavu ugostiteljskih terasa na površinama javne namjene, uz uvjet postojanja tehničkih mogućnosti, u razdoblju od 12. ožujka 2021. godine do isteka trajanja epidemioloških mjera, odnosno do najkasnije 15. svibnja 2021. godine, isključivo na zahtjev vlasnika/korisnika objekta, koji se podnosi Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat. Sastavni dio zahtjeva je i skica proširenja lokacije za postavu ugostiteljskih terasa. Odluku oko mogućnosti privremenog proširenja lokacija za postavu ugostiteljskih terasa donosi općinski načelnik. Za privremeno proširenje lokacija za postavu ugostiteljskih terasa neće se naplaćivati veća površina od ugovorene, te se neće sklapati dodatci zaključenim ugovorima o privremenom korištenju površine javne namjene za postavu ugostiteljske terase. Na privremeno proširenim lokacijama za postavu ugostiteljskih terasa na površinama javne namjene ugostitelj se obvezuje organizirati djelatnost sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Lijepo je pročitati da i naša općina u ovoj velepošasti nastoji konkretno pomoći našim ugostiteljima i olakšati im ovo breme neizvjesnosti, zabrane normalnog rada i naravno, olakšati plaćanje računa i punjenje proračuna.
 
ICT županija pokreće GrowIT – zanimljivi natječaj za financiranje razvoja projekata IT startupa, kao novu mjeru u nizu mjera za razvoj dalmatinskog IT startup ekosustava. Ukupni iznos natječaja je malo manje od 1M kn i provodi se kroz dvije mjere. Evo najvažnijih detalja mjera:
Mjera 1 - Sufinanciranje pripreme i provedbe razvojnih IT projekata u inicijalnoj fazi razvoja. Glavni cilj je poticanje izrade prototipa i cjelovitog tržišnog koncepta inovativnih IT proizvoda. Prijavitelji mogu biti obrt, jdoo, doo starosti do 2 godine sa sjedištem unutar SDŽ (može se i prebaciti sjedište). U procesu selekcije izdvojit će se 15 tvrki od kojih će najboljih 8 kroz finalni filtar podijeliti ukupno 420.000 kn (prvi 70k, ostali po 50k.
Mjera 2 - Sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja IT projekata. Glavni cilj je razvoj naprednih funkcija postojećih IT proizvoda i poticanje poduzetnika na rast i razvoj vlastitih IT poduzeća/obrta te plasman proizvoda i usluga na tržište. Prijavitelji mogu biti obrt, jdoo, doo starosti 2 do 5 godina sa sjedištem unutar SDŽ (može se i prebaciti sjedište). U procesu selekcije izdvojit će se 6 tvrki od kojih će najbolje 3 kroz finalni filtar podijeliti ukupno 550.000 kn (prvi 250k, drugi 200k, treći 100k).
Prjave idu kroz online obrazac. Natječaj je otvoren 21.04.2021 i traje 10 dana. Detalji natječaja s kriterijima bodovanja i linkom za prijavu se nalaze ovdje.
 
Prvi koraci u IT svijet su najteži, a kako bi čitav proces od ideje i osnivanja startupa do njegovog pozicioniranja na tržištu prošao što lakše i uz sve odgovore na niz pitanja koja se na tom putu nameću, ICT županija u ponedjeljak 26.  travnja 2021. godine s početkom u 17:00 sati, organizira predavanje Startup Administration 101 koje će svi zainteresirani građani moći pratiti i uključiti se sa svojim pitanjima online na poveznici.  Predavanje je dio GrowIT projekta poticanja IT poduzetništva na području Splitsko-dalmatinske županije. Nakon predavanja u trajanju od 45 minuta, slijedi diskusija kroz pitanja i umrežavanje sudionika. Predavanje će obuhvatiti sve ključne teme koje jedan startup osnivač treba znati pri osnivanju startup tima i pravne osobe, počevši od same odluke o poduzetničkom poduhvatu, pravnim oblicima poslovanja i troškovima,  planiranju financija, računovodstvenim i poreznim obvezama te pravima intelektualnog vlasništva. Predavanje će održati i međusobno se nadopunjavati kroz odgovore na pitanja: Mario Jakovina, izvršni direktor Purex d.o.o.; Filip Stipančić, partner Lean Startup Hrvatska; Goran Dautović, Government & Regulatory Affairs, Rimac Automobili d.o.o. i Fran Vukina, odvjetnik i partner, Vukina & Partneri d.o.o. Događanje će biti organizirano i uživo u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.
 

Kako ostati siguran u doba nepovjerenja?

Cyber napadači u online svijetu godinama vrlo uspješno igraju na kartu neznanja i nepripremljenosti. Na sreću, toga su sve svjesnije i pojedinci, a pogotovo tvrtke, pa kreću poduzimati različite mjere zaštite svojih informatičkih sustava. No, što ako ni to nije dovoljno? Pitanje sigurnosti nikada nije bilo aktualnije nego danas. Kako se bolje zaštititi u doba nepovjerenja?  Ako još niste upoznati sa temom informacijske sigurnosti i sigurnosti u online svijetu, može Vam pomoći webinar koji će se održati u utorak, 20. travnja, u organizaciji security stručnjaka hrvatske IT kompanije Combis. Na online predavanju će pokazati zašto klasični pristup obrane više nije dovoljan i koji je pristup danas potreban za zaštitu modernog poslovanja, kako dodatno zaštiti autentikaciju i kontrolirati pristup IT resursima, te saznati više o metodama i tehnikama napada na mehanizme autentikacije, sve to koristeći stvarne slučajeve iz prakse. Webinar će se održati putem Microsoft Teams platforme, a prijave su moguće do 19. travnja.
 
Načelnik Općine Dugi Rat objavio je javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru na području Općine Dugi Rat za 2021. godinu. Zahtjevi za davanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru na području Općine Dugi Rat za 2021. godinu podnose se zaključno s 20. travnja 2021. godine. Djelatnosti za koje se izdaju koncesijska odobrenja, sredstva, te visina naknade za odobrenje, određene su Planom i Jedinstvenim popisom djelatnosti na pomorskom dobru.
Zahtjev za davanje koncesijskih odobrenja podnosi se na propisanom obrascu Zahtjeva Vijeću za davanje koncesijskih odobrenja Općine Dugi Rat, putem Jedinstvenog upravnog odjela Općine Dugi Rat, na adresu: Općina Dugi Rat, Vijeće za davanje koncesijskih, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat, a sve sukladno Uredbi o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru i Planu. Tiskani obrazac zahtjeva može se preuzeti na protokolu Općine Dugi Rat. Podnositelju zahtjeva čiji zahtjev Vijeće ocijeni urednim, potpunim i usklađenim s Planom izdat će se koncesijsko odobrenje na vremenski rok od 1 godine (kalendarske). Sve detalje javnog poziva potražite ovdje.
 
Na temelju Programa javnih radova "Revitalizacija starih sela i održavanje putova i staza“, a u vezi s Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja koje se provodi preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, načelnik Općine Dugi Rat objavljuje javni poziv za prijavu kandidata za Program zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnim radovima na području Općine Dugi Rat. Opis poslova:
- radovi na zaštiti okoliša (ekologija) i zaštita spomenika kulture (npr. ručno uklanjanje otpada),
- radovi na čišćenju i uređenju tematskih staza i opreme na tim stazama,
- poslovi košnje i uređenja pješačkih i biciklističkih staza te nerazvrstanih cesta i protupožarnih putova,
- poslovi popravka i zamjene klupa, posuda za otpatke i ostale komunalne opreme,
- poslovi sakupljanja otpada po plažama i stazama Općine Dugi Rat,
- poslovi pomoći operativnim snagama CZ Općine Dugi Rat na pomoćnim poslovima svladavanja problema prouzrokovanih epidemijom virusa COVID-19.
Prijaviti se mogu nezaposlene osobe  koji ispunjavaju uvjete iz mjere javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prijave se podnose pisanim putem na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat s naznakom "ZA JAVNE RADOVA 2021. GODINE“ ili elektronskim putem na e-adresu: pavao.tomic @ dugirat.hr. Rok za prijavu: do 20.4.2021.  Uz prijavu (molbu) sa osobnim podacima i kontakt brojem telefona  ili mobitela potrebno je dostaviti: preslik osobne iskaznice, uvjerenje iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ostali detalji su ovdje.
 

'Moonlight' prvi isplovljava u sezonu

Nakon gadne covid godine koja je satrala industriju putovanja, odmora i turizma, nakon zimske stanke koja se pretvorila u novi lockdown u većini Europe, napokon nam stiže novo lito u kojem zahvaljujući ogromnom naporu i znanju znanstvenika imamo i novi adut za borbu protiv velepošasti i za nastavak življenja onako kako smo navikli. Riječ je o cijepivima protiv Covida-19, ali i sposobnosti prilagodbe naših djelatnika u turizmu i pratećim industrijama ovim novim i nezvjesnim uvjetima života i rada.
Lijepa vijest stiže nam iz Krila. Sutra prvi jesenički mali kruzer isplovljava u novu, nikad neizvjesniju sezonu. Brod “Moonlight” obitelji Rakuljić, jedan od novijih u Jeseničkoj floti, u ponedjeljak kreće po prve ovosezonske goste, skupinu (ma pun brod!) biciklista iz Austrije koji kreću na svoj proljetni "ciklo-vijađ". Ukrcaj je na otoku Krku, a slijedi im pedaliranje na 4 otoka u 7 dana. Obići će Cres, Lošinj, Dugi otok i Rab. Posada je spremna, a kapo Filip Rakuljić jedva čeka isploviti u novu sezonu.
Nadajmo se da će što prije za njim u sezonu isploviti i cjela Jesenička flota!
Valjalo bi potom napokon lipo uredit i porat, pare nisu problem kažu u županijskoj upravi za neuredne luke i divlje škverove, ali d(r)uuuga je to priča za koju se također nadamo da će naposljetku završiti dobro, uredno, čisto, legalno i na ponos 50-ak obitelji brodara i svih ostalih mještana Jesenica.

Evo i mladog kapa od brodara danas u novinama. Ante Rakuljić, predsjednik udruženja malih brodara Hrvatske pri HGK, u razgovoru za portal Dalmacija Danas rekao je da je optimist, ali da situacija i ove godine nije dobra, da korona još traje, mislilo se da će ova godina krenuti malo bolje, trebalo se biti već na moru, međutim većina brodova je još privezana u portu i očekuju se neke dobre vijesti u narednih nekoliko dana, tjedana. Jesenički brodari se nadaju da će što prije svi krenuti u sezonu.
 
Svi dalmatinski zaljubljenici u blockchain tehnologiju nadolazeći vikend će doći na svoje. Udruga UBIK (Udruga za blockchain i kriptovalute) i StoneBlock, u suradnji sa Split Tech Cityjem, organiziraju blockchain meetup i dovode zvučna imena industrije koja će svojim predavanjima i panel raspravom zainteresirati i one koji možda do sada nisu pretjerano dolazili u doticaj s blockchainom. Meetup će se održati u subotu, 17.04. u bašti splitske udruge Kvart, na adresi Papandopulova 3 (Trstenik) s početkom u 15 sati. Gost predavač je Jovica Popović, Developer Evangelist u firmi Ava Labs, koji će održati predavanje na temu "Uvod u Avalanche". Na panel raspravi koja je na rasporedu u 17 sati, uz Jovicu će još sudjelovati i Mislav Javor te Luka Sučić, a pričati će se o vrućoj temi - skaliranju blockchaina - izazovima i rješenjima. Prijave za meetup zaprimaju se na linku, a zbog poznatih ograničenja vezanih za okupljanja, dozvoljeno je samo 25 sudionika. No, iskoristit će se sve blagodati tehnologije i pokrenuti FB live stream za one koji budu željeli tim putem pratiti događaj. Požurite s prijavom za meetup jer je broj sudionika ograničen.
 

Infobip Shift

Infobip, vodeća IT kompanija u Hrvatskoj, objavio je kupovinu splitske IT konferencije Shift, najveće u ovom dijelu Europe, te najavio pomak u svom poslovanju stavljajući u fokus i developere, razvijatelje softvera. Osnivač i CEO ove tehnološke konferencije Ivan Burazin ujedno je imenovan članom Uprave za developersko iskustvo (Chief Developer Experience Officer) u Infobipu. Jedna od glavnih zadaća ovog novog odjela u InfoBipu biti će stvaranje najveće globalne developerske konferencije, i to u Hrvatskoj, što će našu zemlju dodatno pozicionirati na IT karti svijeta, piše Index. Iduća Infobip Shift najavljena je za rujan.
 
U današnjim uvjetima zbrke oko uvoza mesa i u konačnici nevjerice oko onoga što zapravo jedemo u Hrvatskoj postoji svijetli primjer tvrtke koja vlastitom proizvodnjom izaziva divljenje budući da kroz kontrolirani uzgoj bez GMO proizvoda, bez antibiotika i hormona na tržište plasiraju mesne proizvode koji se mogu konzumirati s punim povjerenjem.
Vlasnik Purexa, Omišanin Milivoj Dragošević po struci diplomirani inženjer strojarstva i projektant soženih klimazacijslih rješenja bio je u svom životu vođen željom da svojoj djeci pruži što zdraviju prehranu te je stoga odlučio pokrenuti proizvodnju uzgoja purana. Odrastao je u omiškoj zagori u malenom selu Smolonje te se tog djela svog djetinjstva rado sjeća a u početku u manjoj štalici hrabro smješta prvo jato purica koje prihranjuje. Već od samih početaka, iako na to gleda kao na hobi, budno prati stanje na tržištu te odabire samo najkvalitetniju pripravke za svoju perad, a hranu priprema potpuno samostalno. S vremenom uspješno rješava sve izazove na koje je nailazi, te je u skladu sa svojom inžinjerskom snalažljivošću i vođen željom za uspjehom, njegova proizvodnja sve više raste. Danas Milivojeva tvrtka ima 170 zaposlenih ljudi, a u Zagrebu i Splitu rade i trgovine pod brandom Purex. Od svojih skromnih početaka s purićima Purex širi svoj asortiman te kreće u proizvodnju pilića, a otišlo se i korak dalje te se proizvodnja proširila i na tradicionalne dalmatinske specijalitete od svinja. Ponosno ističe kako je njegova prvotna misija i nit vodilja o zdravoj hrani za svoju djecu živi i dalje te se posebno vodi briga o prehrani i kvaliteti mesa.
Slobodna Dalmacija prenosi lijepu poduzetničku priču o našem Omišaninu Milivoju Dragoševiću i njegovom dugogodišnjem poduzetničkom pothvatu koji je počeo iz hobija, da bi danas postao veliki i uspješni posao, jedinstven (po zdravom načinu prozivodnje mesa) u Hrvatskoj, a rijedak i u Europi. Nastao je "Purex" i uspješna obiteljska priča o proizvodnji iz Smolonja s proširila u Turjake kod Sinja, gdje je kupio farmu nekadašnjeg "Jadra peradarstva", unajmio te obnovio farme u Muću, Ugljanima, Dugopolju, Borovcim kod Metkovića i Hrvacama. Purex danas ima 27 trgovina u kojima prodaje vlastite proizvode te proizvode nekoliko proizvođača koji imaju sličan pristup proizvodnji.
 

Brodosplit napokon predao polarni kruzer

Splitski brodograditelji konačno su uspjeli naručitelju predati mali kruzer za polarne ekspedicije, brod “Ultramarine”, čije kašnjenje im je donijelo umanjene i prolongirane plaće za siječanj, te isplatu minimalca od 3.400 kuna za veljaču, piše Slobodna Dalmacija. Novogradnja 487, tehnološki vrlo zahtjevna, u petak je isporučena američkoj specijaliziranoj kompaniji “Quark Expeditions”. Ponovimo, brod je vrijedan više od 100 milijuna eura. Dug je 128 i širok 21,5 metara. Primat će do 200 putnika u 103 luksuzno uređene kabine, a o njima će se brinuti 140 članova posade. “Ultramarine” ne bi bilo moguće izgraditi da Vlada RH 2018. godine nije bila dala jamstvo za njegovo financiranje, a kredit za gradnju osigurao je HBOR. Iz škvera javljaju da je kupac, odmah po primopredaji broda, platio brod.
- Ovom smo isporukom vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje i mogućnosti “Brodosplita” koji izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera, rekao je Tomislav Debeljak, vlasnik splitskog brodogradilišta.
 

Radovi u vrtu ili polju u ožujku

Ožujak:
- priprema zemlje i sadnja krumpira
- sadnja kapule
- zagnjojavanje (zasipanje) loza
- čišćenje maslina
- čišćenje pašnjaka
- sređivanje podzida
- sadnja novih loza
- sadnja voćaka
Spiza:
- bob u mahuni s koromačem
- mladi fažol
- blitva na ulje s friškim jajima
- puži s ljutikom i jajima
- šparoge i bljušti s jajima
- salata od žutenice i kostrića
- soparnik
- pečena janjetina, mlada janjetina s kapulicom
- mladi sir s jajima
- jaja u tvrdo na salatu
Voće:
- zrdelije
- šljive
- rane trešnje, ranke
- jagode
 
Ministarstvo turizma i sporta je 9. ožujka 2021. objavilo poziv poduzetnicima za korištenje sredstava iz programa državnih potpora u sklopu mjera gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske. Cilj programa je osigurati financijsku podršku poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti u sektoru turizma i sporta te s njima povezanim djelatnostima. Potpore će se dodjeljivati preko posrednika, HAMAG BICRO i HBOR, kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, a prihvatljivi korisnici su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma i sporta na teritoriju Republike Hrvatske. Zahtjeve za kredite koji će biti osigurani ovim jamstvom poduzetnici mogu podnositi svim bankama u Republici Hrvatskoj i HBOR-u. Dodatna je pogodnost što će kamatna stopa za kredite osigurane ovim jamstvom biti snižena za najmanje 0,5 postotnih bodova u odnosu na kamatnu stopu uz koju bi kredit bio odobren bez korištenja jamstva.