Divovski promašaj

brodosplitBez obzira na to što se hrvatska vlada maksimalno služi osebujnim trikom zamjene teza, valja primijetiti činjenicu da je samoborski proizvođač vijčane robe Div izabran za budućeg vlasnika Brodosplita isključivo zato što je u posljednjem krugu natječaja ostao jedinim kandidatom. Država uporno nije željela prepustiti brodogradilišta na upravljanje osobama koje bi se nametnule stručnošću i osvjedočenim zalaganjem za javni interes, nego je tamo namještala stranačke pomazanike. Tako je postupala – i to svaka vlast kroz dva protekla desetljeća – i s drugim državnim i javnim poduzećima. U svima njima, osim Uljanika kao izuzetka, korupcija je nesmetano cvala do enormnih razmjera, a privatni kooperanti su iznosili sav mogući profit i državi ostavljali gubitke i dugove... pišu Igor Lasić i Nikola Bajto na stranicama Novosti ...

ŠKVER BLUES

Divovski promašaj

Piše: Igor Lasić, Nikola Bajto / Novosti
Izvor: Novosti

brodosplitNa dičnoj hrvatskoj brodogradnji, baš kao i na cestogradnji, recimo, obogatio se mnogi dotadašnji mali obrtnik. I sad, uvjeravaju nas, ništa logičnije se ne da smisliti doli prepuštanja brodogradnje takvim nekim brižnim privatnicima, jer je država, vele, više nego očito – najgori gazda.

Na jednako logično pitanje, zašto se ne bi makar sad škverovi povjerili struci, odnosno samim njihovim radnicima, zagovornici privatizacije unisono odgovaraju kako država više nema prostora za novo zaduživanje i novi poslovni rizik. Za radnike ne, za privatnog kupca da.

Ipak, premijer Zoran Milanović najavio je novu turu pregovora s Europskom unijom, koja inzistira na svršetku ove priče, kako bi se iznašlo neko rješenje za 3. maj te Brodotrogir.

brodosplitŠkverovi su, govori on, ugrađivali previše uvoznih dijelova. Baš kao da su škverovi krivi za temeljito uništenje gotovo kompletnog ostatka hrvatske industrije i svega onog što se ugrađuje u brod, od metala, plastike, drva, gume i tekstila. Tako zatvaramo krug i dolazimo do temeljne zamjene teza u hrvatskoj ekonomskoj politici.

Nema što više Milanović pregovarati s Europskom unijom, dok i on i ona poriču odgovornost elite za uništavanje proizvodnje i samim tim radničkih pozicija, u korist globaliziranog krupnog kapitala te financijaškog i trgovačkog biznisa.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online