Jazz u veljači - Treći koncert je odgođen

NAJNOVIJE: Koncert Lane Janjanin Quarteta koji se trebao održati u petak, 23. veljače je odgođen.

Gradsko kazalište lutaka Split i ove godine, osmi put za redom, organizira ciklus koncerata pod nazivom "Jazz u veljači" koji će na daske splitskog lutkarskog kazališta dovesti poznate zvijezde, ali i neka nova imena jazz scene. U petak, 16. veljače poslušati ćemo Kuban Service. Ciklus "Jazz u veljači" zatvara Lana Janjanin Quartet u petak, 23. veljače. Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni Kazališta u Tončićevoj 1, a dio ulaznica i putem internetske stranice. Vidimo se petkom u veljači u GKL Split..

JAZZ U VELJAČI 2018.

Izvor: Gradsko kazalište lutaka Split


Petak, 9. veljače u 20 sati

More Love Ensemble: More Love to Tchaikovsky

Melita Lovričević, Petar Ćulibrk i Enos Kugler, članovi world music jazz sastava More Love Ensemble, svoju glazbu obogaćuju muzičkim „začinima i aromama“ iz tradicionalne, duhovne, klasične, jazz i glazbe cijelog svijeta.

Sastav More Love to Tchaikovsky djelom nastavlja dugu i lijepu tradiciju ispreplitanja i spajanja jazz i klasične glazbe, ovoga puta u vlastitoj interpretaciji nekih od odabranih i njima posebno značajnih kompozicija velikog Petra Iljiča Čajkovskog, jednog od najutjecajnijih skladatelja iz razdoblja romantizma, i općenito, iz svjetske glazbene povijesti.

U Splitu će nastupiti u pratnji gosta na violini, renomiranog glazbenika Marka Firsta, a predstavit će se programom nastalim u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba, u sklopu izložbe Orašar.

Koncert je namijenjen svim ljubiteljima bezvremenskih melodija Petra Iljiča Čajkovskog i specifičnog glazbenog izričaja More Love Ensemble-a, ali i svima koji će to tek postati!

U 9 kompozicija glazbenici na svoj jedinstven način interpretiraju odabrane glazbene teme iz bogatog opusa Petra Iljiča Čajkovskog, jednog od najomiljenijih ruskih skladatelja romantizma. Kako bi se i za samog Čajkovskog moglo reći da je svoju inspiraciju crpio iz različitih kultura, tako je njegovo maestralno glazbeno putovanje inspiriralo More Love Enseble da svojim aranžmanima i tekstovima nastave to započeto putovanje zvukom, onako kako ga oni osjećaju, čuju, u kontekstu današnjeg vremena i pogleda te mogućnosti u glazbenom izražavanju i istraživanju.

Tako se kroz koncert provlače besmrtne, općepoznate teme Arapskog, Kineskog i Ruskog plesa, Valcera cvijeća te Plesa šećerne vile iz Orašara, Valcera iz Labuđeg jezera, ali i manje poznatih melodija Nocturna za violončelo i klavir i orkestralnog Slavenskog marša. Zatim je tu i nekoliko jazz klasika inspiriranih upravo djelima Čajkovskog poput uspješnice iz Disneyjevog crtića Trnoružica u kojoj je obrađena tema valcera iz istoimenog baleta, a isto tako i Stingova pop uspješnica.

Kako bi obogatili cjelokupni dojam glazbenici su u More Love to Tchaikovsky uz maštovite aranžmane i puno improvizacije uključili tekstove ruskih pjesnika, vlastite tekstove i široki glazbeni instrumentarij od tibetanskih zdjela i lire do električne violine i elektronskog vokalizatora.

Poput glazbe P. I. Čajkovskog koju bi okarakterizirali kao profinjenu, istančanu, punu energije s povremenim dramatičnim probojima, tako i izričaj More Love Ensemble-a poprima upravo te epitete, a koncert kroz njihovu interpretaciju od početka do kraja priča priču o glazbi, životu, ljubavi, emocijama, jednostavnosti, komunikaciji, ljepoti i slobodi.


Srijeda 14. veljače u 20 sati

Sara & Jappa: My Jazzy Valentine

Sara Brodarić vokal / Željko Brodarić Jappa vokal, gitara

I ove je godine za Saru i Jappu rezerviran termin Dana zaljubljenih u kojem će omiljeni duet splitske jazz publike izvesti koncert prigodnog naziva i programa - My Jazzy Valentine.

Sara & Jappa nastupe temelji na intimnim akustičnim obradama jazz klasika iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća, koje su popularizirali broadwayski i hollywoodski mjuzikli i pjevači kao što su Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Frank Sinatra, Peggy Lee, Tony Bennett i mnogi drugi legendarni izvođači tog žanra. Za nastup na Valentinovo na repertoaru će se naći pjesme kao što su At Last, My Funny Valentine, L-O-V-E, Something Stupid, Body and Soul i druge.


Petak, 16. veljače u 20 sati

Sedam: Kuban Service

Jelena Galić vokal, kontrabas / Dajana Vladičić  vokal / Emili Dokić  francuski bajan / Mia Lasić Šurina udaraljke, vokal / Mario Penton Hernandez klavir, perkusije / Alis Budim gitara / Zvonimir Bajević  truba

Izrasli iz sastava Kuban Service, ovih sedam glazbenika u svojim autorskim skladbama spajaju ritam kubanskog sina, bolera i bachate sa hrvatskom svakodnevicom. Za koncert u Gradskom kazalištu lutaka namjeravaju obući i par dalmatinskih pjesama u novo ruho i time se još više približiti splitskog publici.

Svoj nastup najavljuju parafrazom omiljenog im stiha Mike Antića Ljudi se poštuju riječima, a vole ćutanjem, kazujući da će se na sceni GKL-a poštovati melodijama, a voljeti stankama.

Uopće ne sumnjamo da će međusobnim poštovanjem, ljubavlju i kubanskim ritmom zavesti i publiku.


Petak, 23. veljače u 20 sati

Lana Janjanin Quartet

Lana Janjanin klavir, vokal/ Tomaž Gajšt truba/ Marko Ferlan bas/ Lukas Fellner bubnjevi

Lana Janjanin, skladateljica, klaviristica i pjevačica, završila je studij klasične i medijske kompozicije na Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču, a danas živi i radi na relaciji Beč Zagreb. Izvodi uglavnom autorske skladbe i jazz standarde u svojim originalnim aranžmanima.

Sklada i aranžira glazbu za filmove, kazalište, radio, televiziju, kao i za klasične sastave (solo instrumente, komorne ansamble i orkestre). Često surađuje s različitim jazz sastavima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, a surađivala je s mnogim poznatim glazbenicima, uključujući i virtuoza na violini Robyja Lakatoša, te s orkestrima poput ORF Simfonijskog  orkestra i Big Band HRT-a.

U Splitu će nastupiti u pratnji Tomaža Gajšta (truba), Marka Ferlana (kontrabas) i Lukasa Fellnera (bubnjevi).

Povezani članci

Who's Online

We have 883 guests and no members online