VIDEO Obilježavanje Dana civilne zaštite u petak u Općini Dugi Rat

Dan civilne zaštite u RH obilježava se u nedjelju, 1. ožujka, na isti datum kada se obilježava i međunarodni dan civilne zaštite. Općina Dugi Rat i Područni ured Civilne zaštite Split organiziraju svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite koja će se održati u petak, 28. veljače 2020. u Općini Dugi Rat.
Prigoda je to da korz vježbu provjerimo koliko usklađeno djeluju i surađuju sve sastavnice civilne zaštite te za pokazne vježbe kao i kvalitetnu, te sve prisutniju javnu prezentaciju rada svih žurnih službi i informiranje javnosti. Zlu ne trebalo. Jer ništa nas ne smije iznenaditi. Pa ni ova nova gripa, novi korona virus COVID-19 koji je došao u Europu i Hrvatsku.

VIDEO

Obilježavanje Dana civilne zaštite u petak u Općini Dugi Rat

Informacije u medijima iz svijeta i Republike Hrvatske o ljudskim žrtvama, razorenim materijalnim dobrima i štetama po okoliš od prirodnih nepogoda i/ili tehničko-tehnoloških nesreća, ili sad aktualne epidemije novog koronavirusa, sve su učestalije. Nesreće i u svezi s njima potreba provođenja cjelovite skrbi o njihovim posljedicama i žrtvama, povod su za utemeljivanje i djelovanje sustava civilne zaštite.

Stoga je sustav civilne zaštite od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a Vlada RH je odgovorna za upravljanje i učinkovito funkcioniranje sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao središnje administrativno tijelo, nadležna je za predlaganje propisa, nadzor njihove primjene te za ustrojavanje, planiranje i usklađivanje djelovanja sustava u fazi preventive kao i za reagiranje u slučaju velikih nesreća katastrofa.

Operativna odgovornost za reagiranje u nadležnosti je lokalnih zajednica. Nesrećom pogođene lokalne zajednice prve su dužne angažirati sve raspoložive ljudske i materijalne resurse pa tek potom, na načelu solidarnosti, tražiti pomoć šire zajednice. U praksi to znači kako su za ustrojavanje, financiranje, zapovijedanje, rukovođenje i usklađivanje djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite odgovorni čelnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dan civilne zaštite u RH obilježava se u 1. ožujka (nedjelja), na isti datum kada se obilježava i međunarodni dan civilne zaštite. Općina Dugi Rat i Područni ured Civilne zaštite Split organiziraju svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite koja će se održati u petak, 28. veljače 2020. u Općini Dugi Rat.

Prigoda je to za isticanje uzorne suradnje i usklađenog djelovanja svih sastavnica civilne zaštite te za pokazne vježbe kao i kvalitetnu, te sve prisutniju javnu prezentaciju rada svih žurnih službi, uspješnu koordinaciju i informiranje javnosti. Zlu ne trebalo. Jer ništa nas ne smije iznenaditi.

Evo detalja programa obilježavanja Dana civilne zaštite u našoj Općini:

09:00 – 11:00, OŠ Jesenice, Oriji i Dječji vrtić Dugi Rat:
Edukacija djece u području zaštite i spašavanja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Općini Dugi Rat 
09:30 h, Dugi Rat, spomenik poginulima za Hrvatsku, Trg sv. Josipa:
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, pripadnike CZ i vatrogastva, te sve preminule osobe u akcijama zaštite i spašavanja
09:45 – 10:15, Dugi Rat, Općinska vijećnica:
Svečana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Dugi Rat
10:00 – 12:00, Orij, igralište OŠ Jesenice, šator GDCK Omiš: 
Akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa
11:00 – 11:30, Orij, zgrada OŠ Jesenice:
Pokazna vježba civilne zaštite "DUGI RAT 2020.“
11:35 – 11:50, Orij, igralište OŠ Jesenice:
Smotra operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Dugi Rat i drugih sudionika
11:30 – 12:30, Orij, igralište OŠ Jesenice:
Prikaz tehnologija, materijalnih sredstava i tehničke opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite
12:00 – 13:30, Orij, igralište OŠ Jesenice, šator GDCK Omiš:
Zajednički ručak za sve sudionike vježbe.

Povezani članci

Who's Online

We have 83 guests and no members online