Što se uopće može očekivati od Vlade koja jedno obećava, a sprovodi sasvim nešto drugo?

potkopavanje temeljaO sebi je sadašnja Vlada rekla već sve kad je povisila PDV. Može li se vladi vjerovati u kojoj je najveća stranka zadržala sjevernokorejski model izbora predsjednika. Nema sumnje, riječ je zaista o demokraciji na komunistički način. S povišenjem troškova struje i plina koje će u buduće domaćinstva plaćati uz hrvatske plaće i mirovine, hrvatski su se birači mogli ponovno uvjeriti u svoju naivnost koja teži bezgraničnosti. Zar nas iz Vlade baš moraju ponovno uvjeravati o uspjesima svojih zaduživanja? Sa zaduživanjem se može preživljavati neko vrijeme na vlasti, ali se zasigurno gube izbori. No, s gubitkom političkih izbora uvjerili smo se kako najviše gube stanovnici Hrvatske. Ako u HDZ-u ne dođe do promjena koje mi želimo, ne piše nam se dobro. Jasno je da ova Vlada ne će dugo izdržati, pa nas može spasiti samo čudo na budućim izborima. Prema tome, tek kad birači na izborima pogriješe u svom izboru (što ne će biti lako s obzirom na uvjerenost nacije u svoju inteligenciju i sposobnost), Hrvatska će steći uvjete za oporavak. Hrvatske probleme mogu riješiti samo osobe koje su se u životu radom dokazale na temelju ostvarenih rezultata i ugleda kojeg uživaju u društvu, kako doma tako i u svijetu ...


KAKO VLADA VLADA

Uvođenje PDV-a je najveći dokaz kako ova Vlada ne mari za osnovne životne probleme svojih podanika

Piše: Ivica Tijardović / Hrvatski fokus
Izvor: Hrvatski fokus

Težnje čovjeka za promjenama na bolje su uvijek dobrodošle. To se najbolje može uočiti u tehničkim inovacijama koje su potpuno promijenile svijet kakvog smo poznavali prije pet stoljeća, prije sto godina ili prije svega dva desetljeća. Bez praćenja novih tehnoloških dostignuća nije moguće biti konkurentan u nijednoj gospodarskoj grani, pa tako ni u na primjer brodogradnji, tj. pomorstvu.

Sebe možete smatrati sposobnim, nadarenim, inteligentnim i tko zna što sve još, međutim bez vaše međunarodne reputacije koju je svijet prepoznao, i to na način da se vaše mišljenje u svijetu uvažava s riječju i djelom, mišljenja o sebi su neobjektivna i nemaju nikakvu težinu osim u vašoj mašti. Drugim riječima, zbog vaših autističkih karakteristika zarobljeni ste u svijetu kojeg nitko ne razumije, pa stoga niti cijeni.

Kad je čovjek zarobljen u takvom svijetu onda je to osobna tragedija, no kad je jedna gospodarska grana u sličnoj situaciji onda je to tragedija za cijelu državu.

Dakako, riječ je o brodogradnji koja je kod nas dosegla vrhunac u doba socijalizma, prvenstveno zbog jeftine radne snage, kad se u svijetu tek počela rađati južnokorejska brodogradnja, a o kineskoj nije bilo spomena, pa smo zbog tih činjenica mnogim brodarima bili interesantni.

S godinama su došle promjene, i to brže nego je to itko mogao očekivati. Buduće brodograđevne sile su nas prestigle u svakom pogledu, a mi smo zadržali radne navike i tehnologiju koja nije mogla biti više konkurentna na svjetskom tržištu.
 
Ovdje naglašavam radne navike, jer mi je dobro poznato kako se nekad radilo, pa ne čudi što se danas svi zgražaju nad nemilosrdnim kapitalizmom. Kad bi bilo moguće izmjeriti količinu raznog materijala koji je ilegalno iznesen kroz kapije hrvatskih škverova do 1990. saznalo bi se koliko smo brodova u ono vrijeme još mogli izraditi. U tome je svatko dao svoj doprinos na način kako je mogao.

Treba staviti ruku na srce i priznati da nijedan veliki sustav u to vrijeme nije radio drugačije. Bolovanja su se uzimala kad god je to trebalo, a pogotovo kad za to nisu postojali opravdani razlozi, osim kad bi produžili vikend ili dopust, iskoristili bolovanje za rješavanje svojih osobnih problema, gradnje kuće, adaptaciju stana, radova u polju itd.

U takvim su se uvjetima stvarale radne navike, pa je danas nezadovoljstvo našeg radiše naviknutog na redovita primanja osobnog dohotka, bez obzira radio ili ne radio, potpuno razumljivo.
 
Kad se zna da nam većina premijera do dana današnjeg nije imala tako reći dana konkretnog radnog iskustva, onda su posljedice s kojima se suočava hrvatsko društvo normalan slijed okolnosti.

Svakodnevno otpuštanje s posla ljudi, koji vjerojatno grcaju u kreditima na koje su ih primamile nekad naše banke (velika većina prodana u razdoblju od 2000 - 2003), vlastima ne predstavlja osobni problem, jer su oni svoje probleme riješili ulaskom u politiku.

Dok se naši vrhunski stručnjaci svakodnevno po svijetu moraju dokazivati u zraku ili na kopnu ili pod zemljom ili na moru ili pod morem za istu razinu mjesečnih osobnih primanja hrvatskih političara, ne znajući mnogo puta što im jutro donosi, tj. hoće li zbog zahtjevnosti posla sačuvati zdravlje, a ponekad i život, naši političari bezbrižno donose odluke za koje ne snose ama baš nikakve posljedice, jer gubitak vlasti je privilegija koja vam omogućava lagodan i bezbrižan život.
 
U sukobu interesa, gdje se moglo steći kapital poslovanjem na burzi na način za koji se u na primjer SAD-u odlazi na dugogodišnju robiju, mnogi naši političari ili gospodarstvenici ističu kako su sve pošteno zaradili, i da to mogu i dokazati. Njima mediji skloni objektivnom informiranju predstavljaju teret s kojim se oni ne znaju nositi, te nije čudo što je Vjesnik prestao izlaziti.

S plaćama političara koji su redom danas bogati ljudi, i čije obitelji ne znaju za nezaposlenost, nije moguće uvjeriti sve veći broj nezaposlenih i onih koji rade za minimalne plaće, kao i umirovljenike, da će u Hrvatskoj biti bolje.

Što se uopće može očekivati od Vlade koja jedno obećava, a sprovodi sasvim nešto drugo?
 
O sebi je sadašnja Vlada rekla već sve kad je povisila PDV. Može li se vladi vjerovati u kojoj je najveća stranka zadržala sjevernokorejski model izbora predsjednika. Nema sumnje, riječ je zaista o demokraciji na komunistički način.

 S povišenjem troškova struje i plina koje će u buduće domaćinstva plaćati uz hrvatske plaće i mirovine, hrvatski su se birači mogli ponovno uvjeriti u svoju naivnost koja teži bezgraničnosti. Zar nas iz Vlade baš moraju ponovno uvjeravati o uspjesima svojih zaduživanja?
 
političarSa zaduživanjem se može preživljavati neko vrijeme na vlasti, ali se zasigurno gube izbori. No, s gubitkom političkih izbora uvjerili smo se kako najviše gube stanovnici Hrvatske. Ako u HDZ-u ne dođe do promjena koje mi želimo, ne piše nam se dobro.

Jasno je da ova Vlada ne će dugo izdržati, pa nas može spasiti samo čudo na budućim izborima. Prema tome, tek kad birači na izborima pogriješe u svom izboru (što ne će biti lako s obzirom na uvjerenost nacije u svoju inteligenciju i sposobnost), Hrvatska će steći uvjete za oporavak.
 
Kako je velika brodogradnja vrlo složena gospodarska djelatnost, bez potpore države nije moguće ostvariti željene ciljeve. Upravo je izostanak kvalitetne potpore hrvatskih vlada doveo brodogradnju u položaj da se besperspektivno prodaje, što znači da brodogradnja u Hrvatskoj ne će uspjeti na način kako bi bilo najbolje bez jasne gospodarske strategije, jer se sve vlade natječu u prodaji svega što se prodati može, a ne u razvoju gospodarstva s ciljem prosperiteta države i društva.

U takvim obeshrabrujućim okolnostima brodograditelji su bespomoćni i prepušteni sudbini čovjeka u tunelu bez svjetla, za razliku od onih koji su ih doveli u taj mračni tunel, a koji su iz tunela davno izišli i danas blaguju u obilju svjetlosti.
 
Hrvatske probleme mogu riješiti samo osobe koje su se u životu radom dokazale na temelju ostvarenih rezultata i ugleda kojeg uživaju u društvu, kako doma tako i u svijetu, i za koje su plaće političara normalne, za razliku od sadašnjih političara kojima su plaće i blagostanje pomutile pamet, pa su mnogi 'demokrati' u sukobu interesa, tj. u osobnom biznisu multiplicirali svoje nepošteno zarađeno bogatstvo.
 
Čovjek zdravog razuma mora se upitati kako je moguće prihvatiti se na primjer ministarske funkcije ako za tu dužnost postoje na tisuće kvalificiranijih?

Upravo ta činjenica svjedoči o besperspektivnosti trenutačne Vlade Republike Hrvatske, koja dijeli hrvatski korpus kroz vraćanjem društva u nerazjašnjene teme Drugoga svjetskog rata i sa sirovom diskreditacijom Crkve, kao simbola Hrvata.

Povezani članci

Who's Online

We have 500 guests and no members online