Još jedna prilika za nadarene hrvatske projektante

nosač avionaSvaka zemlja koja ima dugu obalu dužna je radi sigurnosti svoje države i njenih građana nadzirati granice svojeg mora. Toga je svjesan i SAD čije obale oplakuju dva oceana, Atlantski i Tihi. Amerikanci će strategiju vojne dominacije i dalje temeljiti na ratnoj mornarici koja će pratiti izazove vremena u brojčanom i tehnološkom smislu. Stotinjak je američkih vojnih brodova stalno angažirano na prekomorskim zadacima i zbog brojnih okolnosti nisu uvijek najbolje održavani, te bi bilo u hrvatskom interesu, kao članici NATO-saveza, ponuditi im neke svoje škverske kapacitete radi redovita održavanja američkih vojnih brodova. To je još jedna prilika za nadarene hrvatske projektante ...


DA BAREM IMAMO NEKE KORISTI OD ULASKA U NATO

Ratna mornarica pred novim je izazovima

Piše: Ivica Tijardović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Onaj tko je imao priliku ploviti iz jednog kraja SAD-a na drugi, zna da se na tom putu nalaze ogromne morske površine i da putovanje traje nekoliko dana, ovisno o brzini broda.

Sasvim je moguće da se na tom putu sretnu američki vojni brodovi koji vrše razne vježbe, pa i one gađanja, patroliraju morem, plove prema obali nakon obavljenog zadatka ili pak plove prema nekoj, možda prekomorskom odredištu.

Moguće je da vas neki od tih vojnih brodova kontaktira pitajući vas za osnovne karakteristike vašeg broda, što prevozite, otkud dolazite i za koju luku plovite. Riječ je najčešće o rutinskoj provjeri koja neće omesti vaše putovanje.

To je prigoda američkim časnicima da se uvježbaju u komuniciranju sa stranim državljanima, jer će im to iskustvo pomoći ako budu jednog dana na dužnosti u, recimo, Indijskom oceanu ili nekom drugom kraju svijeta.

Kad su brodovi u području ratnih operacija, onda moraju identificirati brodove u blizini pa je moć komunikacije presudna u određivanju prijateljskog od potencijalnog neprijateljskog broda ili objekta.

Na neidentificirana plovila koja se približavaju vojnim brodovima najvjerojatnije će se zapucati, pa o tome treba voditi računa u prolazu ratnim područjem.

Graditi i održavati vojne brodove vrlo je skupo, a kako posljedice svjetske krize nisu zaobišle ni Amerikance, oni pokušavaju smanjiti troškove gdje god je to moguće, pa tako i u području koje je pod mjerodavnošću ratne mornarice.

nosač aviona

No vojna strategija SAD-a ne mijenja se svake godine ili nakon predsjedničkih izbora, jer treba znati da, na primjer, planovi i gradnja nosača zrakoplova koji će službovati sljedećih 50 godina traje između 10 i 20 godina.

Američki godišnji proračun za ratnu mornaricu u posljednjih je 10 godina porastao za oko 25 posto, tj. sa 118 na 147 milijardi dolara. Interesantno je to što je većina te velike svote otišla na održavanje sustava ratne mornarice, a ne na njeno tehnološko usavršavanje.

Tome su svakako doprinijeli ratovi u Afganistanu i Iraku gdje su ratni brodovi sigurna podrška američkim i savezničkim snagama na terenu. Zbog velikih ratnih izdataka danas si SAD može dopustiti kupnju svega desetak vojnih brodova godišnje, od toga su polovina manji borbeni i logistički. Zbog toga je danas američka ratna flota pala s 344 vojna broda iz 1998. na svega njih 286.

Stotinjak je američkih vojnih brodova stalno angažirano na prekomorskim zadacima i zbog brojnih okolnosti nisu uvijek najbolje održavani, te bi bilo u hrvatskom interesu, kao članici NATO-saveza, ponuditi im neke svoje škverske kapacitete radi redovita održavanja američkih vojnih brodova.

Amerikanci bi u nama mogli naći ozbiljnog poslovnog partnera, jer im je ipak isplativije uputiti nekoliko brodova godišnje radi održavanja u Jadran nego slati ih iz Sredozemlja preko oceana natrag u SAD.

Da je SAD osjetno smanjio svoju vojnu flotu, potvrđuje i podatak da su u posljednjih 13 godina smanjili broj vojnih brodova za čuvanje morskih granica SAD-a za čak 40, pa se neki s pravom pitaju je li dvadesetak brodova dovoljno za zaštitu obale SAD-a na dvama oceanima.

Vojnim je stratezima jasno da američka vojna mornarica neće biti sposobna izvršavati sve zadane joj zadaće ako ne bude dominantna, spremna i utjecajna kao što je to i dosad bila.

Naime, svaka veća vojna operacija ne može se izvesti bez dominacije ratne mornarice, jer brodovi su glavni oslonac trupama na kopnu. Isto tako, bez potpune spremnosti ratnih brodova izvršenje je svakog vojnog zadatka upitno.

nosač aviona

A kad je riječ o utjecaju, onda viđenje ratnih brodova svugdje izaziva pozornost i strahopoštovanje. Kad, recimo, najsuvremeniji nosač zrakoplova prođe punom brzinom na dvjestotinjak metara daleko od vas, impresija tog događaja prati vas cijeli život.

Upravo je nazočnost vojnih brodova jedno od jamstava stabilnosti politički nesigurnih područja. Na tim se brodovima mora nalaziti posada sposobna na dulje razdoblje živjeti u uvjetima pune spremnosti, a za to je potrebna dugogodišnja ozbiljna obuka svakog pojedinca. Svaki propust skupo se plaća, pa je SAD-u u interesu da ne štedi tamo gdje to nije korisno.

Nakon prestanka hladnog rata i beskorisnog a opasnog utrkivanje u naoružanju, situacija se u tom pogledu osjetno promjenila u svijetu. Američka se vojna moć na moru drastično smanjila od oko 1000 brodova tijekom korejskog rata na oko 500 brodova tijekom vijetnamskog rata. Reaganova administracija pokušala je parirati sovjetskoj te se broj američkih ratnih brodova u to doba stabilizirao na oko 570, a danas, kao što rekosmo, zbog nedovoljne vojne konkurencije manji je od 300.

Trenutačno jedina moguća buduća konkurencija SAD-u u vojnom pogledu mogla bi biti Kina koja uspješno konkurira SAD-u na gospodarskom planu, a ne toliko vidljivo i na političkom planu. Kada su u pitanju potencijalni neprijatelji SAD-a, onda se oni mogu nalaziti u svakoj državi koja podržava terorizam ili koja se bezuspješno u svojim granicama bori s njim.

Posebno je opasna eskalacija piratskih napada koja se može proširiti iz Afrike i na druge dijelove svijeta, što bi onda izazvalo novu ekonomsku krizu koju razvijene zemlje svakako ne žele. One ne žele ni izbjeglice koje bi, na primjer, iz sjeverne Afrike mogle doći do svake sredozemne zemlje, pa tako i do Hrvatske.

S izbjeglicama imamo bogato iskustvo, a danas su svi zaboravili koliko smo plemenitoga učinili da bi pomogli ljudima u nevolji. Da bi stvar bila još apsurdnija, zbog te naše plemenitosti neki nas politički čimbenici još uvijek kažnjavaju, čak i preko sudova.

Amerikanci nemaju mnogo izbora žele li kontrolirati svoje interese širom svijeta. Prema tome, svoju strategiju vojne dominacije morat će i dalje temeljiti na ratnoj mornarici koja će pratiti izazove vremena u brojčanom i tehnološkom smislu.

To je još jedna prilika za nadarene hrvatske projektante da i u tom segmentu brodogradnje daju svoj doprinos sad kad Hrvatska s ponosom može reći da je članica NATO-saveza.

održavanje ratne mornarice

Povezani članci

Who's Online

We have 150 guests and no members online