Građanima prezentirani EU projekti Urbane aglomeracije Split

U utorak, 30.11.2021. je na splitskoj Rivi održana manifestacija Dani otvorenih vrata EU projekata Urbane aglomeracije Split za koju su građani pokazali izniman interes, a najviše su ih zanimale informacije o Urbanoj aglomeraciji Split, o projektima koji se trenutno realiziraju uz pomoć bespovratnih EU sredstava, te su davali su svoje prijedloge za buduće projekte, a najviše ih je interesirala mogućnost energetske obnove objekata naročito u staroj gradskoj jezgri. Uz predstavnike Gradova Splita, Omiša, Solina te Općina Lećevica, Podstrana, Klis i Dugopolje, svoje projekte su prezentirali i predstavnici Centra za cjeloživotno učenje Zlatna vrata i Udruge MI koji također provode ITU projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda namijenjene uglavnom ranjivim skupinama i mladima do 25 godina te starijima od 55 godina.
Do sada je ukupno dodijeljeno bespovratnih 332 mil kn iz ITU mehanizma za 44 projekta korisnicima s područja Urbane aglomeracije Split, od čega su 3 završena i to nabavka autobusa za Promet d.o.o. te pješačko biciklističke staze u Gradu Omišu i Općini Podstrana, Svi ostali projekti su u realizaciji i trebaju biti završeni do kraja 2023.g., a najznačajniji su Tehnološki park Dračevac, Dioklecijanova palača, uvođenje sustava eTicketing u Promet d.o.o., izgradnja Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split, Otvorene ljetne pozornice, brojni brownfield projekti kroz koje se uređuju i privode svrsi brojni infrastrukturni objekti na području Gradova i Općina Aglomeracije, te je i 10 ugovorenih projekata namijenjenih poduzetničkim potpornim institucijama koje educiraju, informiraju i mentoriraju poduzetnike, te projekt Biraj biciklu. Cjeloviti popis dosad odobrenih ITU projekata se nalazi ovdje.

Izvor: Grad Split

Održana manifestacija se provela u sklopu nacionalne kampanje „Dani otvorenih vrata EU projekata“ koju koordinira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a kao dio šire kampanje Europske komisije pod nazivom „EU in My Region“ koja ima svrhu potaknuti građane Europske unije da se informiraju o brojnim projektima sufinanciranim bespovratnim sredstvima iz raznih EU fondova koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, a koji podižu kvalitetu života i doprinose daljnjem razvoju njihove lokalne zajednice.

Grad Split kao grad nositelj Urbane aglomeracije Split i njegov Odsjek za provedbu ITU mehanizma unutar Službe za međunarodne  EU projekte koji je ujedno Posredničko tijelo za provedbu ITU mehanizma je organiziralo manifestaciju kako bi se građani i javnost upoznali s projektima koji se trenutno realiziraju i financiraju putem ITU mehanizma a doprinose povećanju kvalitete života svih stanovnika Urbane aglomeracije Split.

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and no members online