Škver blues: Protiv svih 254 radnika bit će proveden disciplinski postupak

Većina suspendiranih radnika "Brodosplita" puštena je nazad na posao, i to nakon što su se pismeno očitovali o prošlotjednim prosvjedima protiv vlasnika Tomislava Debeljaka. U brodogradilište, međutim, još uvijek ne može pedesetak škverana koji uporno odbijaju potpisati da su bili u nezakonitom štrajku, kako to, naime, tvrdi uprava ...

ŠKVER BLUES

Uprava: 'Protiv svih 254 radnika bit će proveden disciplinski postupak'

Izvor: Slobodna Dalmacija

Osim njih, vrata škvera ostala su do daljnjega zatvorena i za 15-ak radnika koji su se očitovali o obustavi rada, no kojima iz nepoznatog razloga još nije odobren povratak na radno mjesto.

Iz uprave tvrde da će, bez obzira jesu li potpisali izjave ili ne, protiv svih 254 suspendirana radnika biti proveden disciplinski postupak.

U međuvremenu su predstavnici suspendiranih u pratnji sindikalista dali izjave inspekciji rada, od koje očekuju hitan odgovor te se nadaju da će svi radnici biti vraćeni na posao bez sankcija.

Tomislav Debeljak ni danas nije bio raspoložen za novinarska pitanja.

- Činjenica da su radnici pušteni na posao ne znači da je protiv njih obustavljen disciplinski postupak. Ovo je, naime, znak dobre volje uprave "Brodosplita", a o tome tko se može vratiti na posao odlučuje komisija - poručio je umjesto njega Frenki Laušić, glasnogovornik škvera, no on nam  nije znao reći tko sjedi u toj komisiji.

Laušić je demantirao i glasine da je Debeljak poslao SMS poruku "Pobijedili smo!" odanim radnicima i poslovođama koji su ignorirali kažnjene kolege.


Sindikati: 'Svih 250 suspendiranih radnika vratit će se na posao'

Joško Franić, čelnik Sindikata metalaca, najavio je kako će radnicima, bez obzira  jesu li već potpisali očitovanje o sudjelovanju u prposvjedu, u srijedu ponuditi da potpišu pisanu obranu koju su sastavile pravne službe sindikata.

- Pozivamo sve radnike protiv kojih se vodi disciplinski postupak da potpišu ovaj papir koji će zaštititi njihova radna mjesta. Radnici će dobiti besplatnu pravnu pomoć sindikata, no vjerujemo kako će svi ipak biti vraćeni na posao jer je riječ o nezakonitoj suspenziji - poručio je sindikalist Franić.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević prozvao je Vladu koja je prodala splitski škver da više uopće ne kontrolira izvršavaju li se sve obveze iz kupoprodajnog ugovora.

- Država je kao prodavatelj dionica dužna kontrolirati Debeljaka pet godina. Zbog tog propusta podignut ćemo kaznenu prijavu - najavio je Matijašević.

Povezani članci

Who's Online

We have 403 guests and no members online