Priča o jednoj usamljenoj kanti na velikoj Dućkoj plaži

"Zva san komunalnog redara, općinare i turističku zajednicu radi ovoga. Na nasutoj plaži u Dućama, ma tik ispod Filine kuće, na velikoj pješčanoj i ovog proljeća prihranjenoj plaži, koja je fala Bogu u sezoni svaki dan dupkom puna, nalazi se Ona - usamljena, tužna i do vrha puna kanta za smeće...".
Tako nekako počinje priča o usamljenoj i punoj kanti za smeće na velikoj Dućkoj plaži, onoj plaži s turističkih razglednica, onoj plaži iz one lijepe priče o "3 kilometra prekrasnih dućkih pješčanih plaža..".
Priča ima i predgovor. U njemu se može doznati da je plaža pred sezonu pripremljena od strane mještana, kojima je ona, uz čisto more i sunce nebesko najvrijedniji turistički resurs. Plažu, kažu mještani, nisu uredile "trupe" općinskih radnika zaposlenih svakog ljeta u sezoni na javnim radovima...
Ne znam tko svake godine zakasni, lijena država sa svojim prebirokratiziranim državnim aparatom ili neki naš prezaposleni općinar s krivim osjećajem za vrijeme, no naši općinski sezonci, u pravilu dugotrajno nezaposleni nesretnici iz mjesta, zaposleni tek u sezoni na javnim radovima u našoj općini, u pravilu počnu s svojim poslom tek u kolovozu.
Da, dobro ste pročitali. Sezona (pred)sezonskih radova u nas počinje tek u kolovozu! Eto, tek prije par dana i službeno su počeli sa radom! Njih 15. Ako ih je primilo sve..

PRIČA O JEDNOJ MALOJ USAMLJENOJ KANTI NA VELIKOJ DUĆKOJ PLAŽI

Piše: Mladen Banović

I lani se kasnilo, a kako je krenulo i dogodine će. Umjesto da se 1. svibnja, odmah poslije prazničkog ručka i janjetine ili pak fažola s tankim kobasicama naši sezonci nacrtaju na našim plažama, ulicama, poljskim putevima, našim starim selima,.. i krenu junački u novu predsezonu, oni čekaju i čekaju i čakaju da neki Godot u nekom ministarstvu neke tehničke i/ili niškorist Vlade smogne odlučnosti i snage staviti autogram i udriti pečat na par iz općine mu dostavljenih papira.

I čekaju junaci naših plaža na suglasnost tehničkog ministra, inače poznatog stranačkog jebivjetra i niškoristi (koji negdje tulumari po Lijepoj našoj na naš račun u predpredpredizbornoj kampanji), na odobrenje prvog pomoćnika direktora sektora za podršku udaljenim krajevima ministarstva gubljenja vremena i istraživanja ruda na području bivše tvornice Dalmacija, (kojeg tjednima nema u uredu jer je na studijskom putovanju s savjetnicom za unaprijeđenje razvoja nerazvijenih lokalnih samouprava, koja je u izvan službenog vremena njegova khmm.. priležnica), pa onda na verifikaciju kod lokalne županijske vlasti, gdje, pogađate, referenta zaduženog za poslove s našom lokalnom samoupravom mjesecima nema u uredu jer je na bolovanju jer ga boli kur.., a njegove kolege ne mogu preuzeti ovaj dugoratski predmet s 15 nervoznih dugotrajno nezaposlenih "djelatnika" na javnim radovima u sezoni 2016...

Dobro, dobro, možda se njihova sezonska tužna priča u par detalja i razlikuje od gore iznesenih detalja, no to za našu malu priču o o jednoj maloj usamljenoj i dupke punoj kanti za smeće na velikoj dućkoj plaži i nije toliko važno.

Ona je, kao i svaka kanta za smeće u sezoni, uostalom kao i mi te kao i svi kupači na velikoj dućkoj plaži, pa i na ostalim u našoj maloj općini, usamljena, posramljena, ostavljena.. a sad već prilično i ljuta!

Niti obližnji tuš nije veseliji u sezoni. Curio je tužan punih sedam dana, žalio se mještanima koji su zvali redom sve nadležne jer od njegovog tužnog kap-kap cvileža noćima nisu mogli spavati. I tek nakon sedam dana netko se udostojio doći i popraviti ga. I uštedjeti na troškovima vode koja je kapala i kapala danonoćno.. ali eto, imamo mi svog čovjeka u Vodovodu pa ćemo vidjeti može li on što "posušiti".

Ni oni preostali tamarisi na velikoj Dućkoj plaži nisu baš zadovoljni kako ih tretiraju naši sezonski komunalci. Nakon šišanja grančice su nemarno ostavljene na plaži kao da će se sami dematerijalizirati u stilu StarTreka.

A koncesije se na plaži, kažu nam mještani, uredno naplaćuju..

Ajde, dobro, valjda će od ovomjesečne rate općinari uspjeti nabaviti i postaviti još dvije kante za smeće za ovu plažu. I ne trebaju kante biti pametne mole nas mještani da i to napišemo. Neka budu obične, glupe. Važno je samo da im se netko pametan svakodnevno vraća i da ih svakodnevno prazni. Pa i dva puta dnevno, ako je to moguće.

Ne daj Bože da netko zabunom naruči i postavi ovdje one moderne, "solinske" pametne kante za smeće, pa da se kante svaka dva sata na mobitel ili emailom javljaju prestravljenim općinarima..

"Dragi djelatniče moje lokalne samouprave, ovdje kanta br. 3 s vrućeg pijeska plaže na Duće-Rogaču. Moj iskoristivi kapacitet je pri kraju i bojim se da uskoro više neću moći uredno zaprimati predmete za recikliranje od strane krajnih korinsika. Molimo Vas da što žurnije dođete i ispraznite me! Najljepše molim da otvorite aplikaciju MojDodo u svom pametnom mobitelu ili navigaciji vašeg komunalnog vozila. Naš navigacijski sutav navoditi će Vas i dovesto točno do mene. Molim za žurnost. Moji korisnici nestrpljivo Vas čekaju.. u plićaku."

Who's Online

We have 162 guests and no members online