Prosvjednici optužuju općinare: Pogodujete lokalnom Dalmatincu

Drugi put je skupina građana općine Dugi Rata došli u općinu tražiti rješenje u svezi prometovanja javnog gradskog prijevoza, koje je za područje toga kraja obavljao “Promet”, piše Slobodna Dalmacija. No budući da je prijevoznička tvrtka iz Splita tražila od općine Dugi Rat čak 1,3 milijuna kuna godišnjeg poticaja, a do sada su sufinancirali prijevoz učenika i studenata, umirovljenika i nezaposlenih godišnje s 350.000 kn, članovi Općinskog vijeća odlučili su da taj novi ugovor od 1. prosinca ove godine neće potpisati, te prijevoz mještana prepustiti drugom prijevozniku.
Aktualni ugovor između Općine i ‘Prometa’, težak 350.000 kuna, ističe 30. studenoga, a onda slijedi ili obustava prometovanja ili novi dogovor. Problem s alternativom Prometu, koja postoji, je to što tvrtka ‘Dalmatinac’ iz Sumpetra nema toliko razgranatu prijevozničku mrežu po Splitu, pa bi se Dugoraćani gradom morali voziti i ‘Prometom’, što bi im povećalo troškove, stoga općina obećava sufinanciranje prve zone.
- Dogovoreno je da ćemo rješenje problema anulirati sufinanciranjem karata za prvu zonu našim građanima, odnosno učenicima i studentima, umirovljenicima i nezaposlenima - kazao je Lovre Bilić, donačelnik općine Dugi Rat.

Traži se rješenje za javni prigradski prijevoz

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Revoltirani građani, njih dvadesetak, organizirali su prosvjed pred općinskom upravom, no budući da su “općinari” radili smanjenim kapacitetom između minulih praznika, opet su u četvrtak (jučer) građani, njih desetak, došli u općinu, gdje ih je primio zamjenik načelnika Lovre Bilić (načelnik Roglić je na službenom putu u Makedoniji, op.ur.).

A početak ovog problema je taj što je splitski “Promet” krajem 2018. godine općinskoj upravi Dugog Rata prezentirao prijedlog “Ugovora o pružanju komunalne usluge i o naknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu na desetogodišnje razdoblje”, gdje prema njihovom izračunu, a prije uvođenja “ticketinga”, Općina Dugi Rat za 2019. treba platiti 1,315 milijuna kuna.

No Dugoraćani nisu htjeli prihvatiti ovaj ugovor, smatrajući da nisu u obvezi pokrivati financijski gubitak društva čiji nisu ni vlasnik ni suvlasnik, čime linija broj 60 više ne bi prometovala kroz Dugi Rat.

- “Prometovci” su ovaj zahtjev iznijeli općinskom parlamentu na 29. sjednici Općinskog vijeća U. travnja 2019., no sada je simulacija naših troškova na godišnjoj razini bila nešto manja, 1,254 milijuna kuna, te su tražili promptno potpisivanje ugovora - stoji nam u odgovoru prvog čovjeka Dugog Rata Jerka Roglića, koji dalje iznosi spornu situaciju:

Uoči održavanja sjednice 14. lipnja, direktor “Prometa” Miroslav Delić nam je na sastanku otkrio da se uopće ne radi o financiranju gubitka “Prometa”, što je prethodno rečeno, već da taj, za nas ogroman iznos, predstavlja sufinanciranje Općine u visini razlike stvarne cijene prijevoza putnika s našeg područja. No naši vijećnici su odbili dati suglasnost za to financiranje, pogotovo što se radi o ugovoru na deset godina.

Zašto bi vodili računa o stabilnosti te tvrtke, a ne stabilnosti naše općine? Zašto taj novac ne bi osigurah za našu djecu, a ne pokrivali tuđe gubitke? Kako sklopiti ugovor sa samo jednim prijevoznikom, kada imamo i drugog koji također obavlja javni prijevoz uz sve dozvole?

A upravo ovo pitanje načelnika Roglića izazvalo je revolt kod pojedinih građana, koji smatraju da je odluka Općinskog vijeća pogodovanje prijevozniku s područja općine Dugi Rat.

Radi se o tvrtki “Dalmatinac”, koja prometuje također na relaciji Omiš - Split, preko Dugog Rata, no ona nema razgranatu prijevozničku mrežu širom Splita, pa Dugoraćani kada stignu u grad ne mogu do udaljenih gradskih odredišta, a sve škole i ustanove ipak nisu u centru grada. Pa bi uz kartu za buseve “Dalmatinca” trebali kupiti i one za vožnju u “Prometovim” autobusima.

To će se sada izbjeći ako Općina provede ovaj dogovor o sufinanciranju vožnje i u prvoj, gradskoj zoni, piše Slobodna Dalmacija.

Povezani članci

Who's Online

We have 227 guests and no members online