Iz Regije..

Bivši omiški gradonačelnik ostavio 31 milijun kuna duga

OmišGrad Omiš grca u dugovima. Na današnoj sjednici Gradskoga vijeća, prvoj tematskoj otkako je vlast u lipnju preuzeo Ivan Kovačić, javnosti će biti predočeno katastrofalno stanje u gradskoj blagajni. Brojku po brojku novi će gradonačelnik objasniti kako je njegov prethodnik Ivan Škaričić trošio novac i kako je ostavio minus veći od 31 milijun kuna. Na dan 30. lipnja 2013. ukupne neplaćene obveze Grada Omiša iznoje 31.030.422 kune. Uključujući bankovnu pozajmicu od pet milijuna kuna čije vraćanje, zanimljivo, nije planirano proračunom, ali će zato vijećnici i građani saznati kako Grad pozajmicu treba vratiti do kraja godine. U suprotnom... U suprotnom nitko točno ne zna što će se dogoditi. Valjda će Ivan Škaričić, jer i on je gradski vijećnik, smisliti neko objašnjenje ...

OSTAVIO 31 MILIJUN KUNA DUGA U BLAGAJNI

Škaričić potrošio novac namijenjen zaštiti od odrona

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Vrhunac Škaričićeve nekontrolirane rabote bilo je kupovanje glasova uoči svibanjskih izbora. Iz financijskoga izvješća jasno je, naime, kako je Škaričić, kao gradonačelnik kojemu zakon - blagoslovljeni bili zakonodavci - to dopušta, u travnju donio iznenadnu odluku da ravno milijim kuna (ajde, dobro, 1.021.100 kuna) iz jedne stavke, kao da se igra vrećama žala, prebaci u drugu.

Pa je skoro pola od tog milijuna potrošio na, citiramo, male komunalne usluge. U prijevodu, mjesec dana prije prvoga kruga lokalnih izbora plaćao je dugove lokalnim obrtnicima koji su za Grad obavljali “male” poslove. Poruka je bila jasna: glasujte za mene, pa će biti još malih komunalnih poslova.


Iz vreće u vreću

I bio je, ako ćemo pošteno, u pravu, jer će vijećnici na današnjoj sjednici donijeti odluku prema kojoj će radnici iz Vlastitoga pogona, dakle radnici koji su ionako na gradskoj sisi, ubuduće raditi sve one “male” poslove za koje je Grad do sada plaćao privatnicima.

Dogodit će se, ukratko, isto što i s dostavom vođe žednim zamosorskim selima: cisterne od ovoga ljeta besplatno dovoze vatrogasci, a na masnu zaradu navikli privatnici uokolo jauču.

A kad smo već kod vode, što mislite odakle je Škaričić prebacio 450.000 kuna za “male komunalne poslove”? Ne pada vam na pamet? Pa, iz fonda za vodoopskrbu naselja uz srednji tok rijeke Cetine!

A to vam je onih nekoliko sela koja još uvijek, premda smo debelo zagazili u 21. stoljeće i premda doslovno leže na Cetini, nisu spojena na vodovodnu mrežu. Onih nekoliko sela o kojima je, bih smo mu svjedoci, Škaričić na predizbornim skupovima govorio kao o najmilijima.

Vodovod u zamosorskim selima bio mu je, naime, glavni predizborni adut, puna su mu usta bila neflaširane vode, a prava je istina da je iznevjerio birače i da im je ukrao san o vodi.

Kupovina glasova nije, međutim, na tome stala. Škaričić je usred proljeća i božićnice isplatio. Potrošio je tako 134.000 kuna na, da vidimo kako se to točno zove, pomoć u novcu pojedincima i obiteljima, a 86.000 kuna na pomoć u naravi pojedincima i obiteljima.

Taj novac, a još mu je nešto i ostalo, uzeo je iz fonda za sanaciju stijena. Čuli ste za ona kamenja što svako malo padaju s okolnih brda pa se kotrljaju po gradskim ulicama, upadaju u stanove i razbijaju omiške glave.

E, pa za njihovu sanaciju je Vlada RH odobrila nekakav novac, a Škaričić je, kao dijete koje nutellu žlicom jede, krišom otkinuo 350.000 kuna. Problem je samo što taj novac, pa tako ni tih 350.000 kuna, iz Zagreba Još nije stigao, pa je Škaričić, poput zaigrane domaćice, ispeglao sredstva (i to namjenska!) koja nije ni imao.

To što mu je sanacija stijena bila jedan od predizbornih aduta nije, naravno, nikakav problem.


Ništa od dvorane

Uzeo je Škaričić i 271.100 kuna i iz fonda za gradnju sportske dvorane, no to je, zapravo, najmanja muka, jer danas će vijećnici i građani čuti kako dvorana, ajmo biti blagi, do daljnjega neće ni biti gotova. Novca naprosto nema, a fali, da pogledamo, točno 8.306.004 kune.

Dvorana će se, stoji u financijskom izvješću, graditi sve dok tvrtka “Josa nekretnine” bude uplaćivala rate kao kupac male dvorane i prizemnih poslovnih prostora, a kad taj izvor presuši, radovi će - živio Škaričiću - stati.

Zatvaranje financijske konstrukcije dovršetka gradnje sportske dvorane planiralo se najvećim dijelom iz sredstava komunalnog doprinosa, no izostanak planirane naplate - od legalizacije je bivša vlast planirala dobiti 11,5 milijuna kuna, a dogodio se epski podbačaj s 1.857.716 uprihodovanih kuna - samo je otkrio količinu dugova u kojima se Grad Omiš - ima li koga da mu pruži ruku - davi.

 


Sjednica gradskog vijeća


Dug Omiša mogao bi se popeti preko 40 milijuna kuna

Piše: Živana Šušak Živković / Dalmacija News
Izvor: Dalmacija News


Na prvoj tematskoj sjednici omiškog Gradskog vijeća javno je prezentiran dug koje je naslijedila nova vlast. Radi se o iznosu od 31 milijun 300 tisuća i 422 kune, a bojazan je, prema riječima  gradonačelnika Ivana Kovačića da će taj dug biti i veći kada konačno bude gotovo usklađivanje svih potraživanja i dugova omiške gradske uprave. U iznosu je uračunato i pet milijuna kuna bankovne pozajmice iz veljače, a koja se treba vratiti do kraja ove godine.

Prema izvješću Meri Smajlagić iz Odjela za financije,  proračun se ne puni predviđenom dinamikom u prvih šest mjeseci, nedostaje malo više od milijun kuna. Ipak, za izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci na koncu od svih 17 prisutnih vijećnika, glasalo je devet iz redova HDZ-a što je bilo dovoljno da se usvoji.

- Izvjesno je da će biti potreban rebalans proračuna i to što prije, mislim već u rujnu. Čekamo završne rezultate usklađivanja dugovanja i potraživanja - kazao je gradonačelnik Kovačić.

Prema projekcijama Nevena Lelasa, savjetnika Kovačića i vijećnika, dug bi se mogao popeti i preko 40 milijuna kuna.

Vijećnici HDZ-a su zdušno branili izvršenje proračuna, a bivši gradonačelnik, sada u ulozi predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a, Ivan Škaričić poručio je novom čelniku Omiša da je pitanje punjenja proračuna stvar sposobnosti, te da će, kazao je,valjda to shvatiti do konca godine.

Kolega mu Medić je pitao Kovačića što je s vodoopskrbom Gornjih  Poljica, na što je gradonačelnik odgovorio da je pitanje zašto to pitanje nije  postavljano prethodnih godina.

- U dogovoru s vatrogascima, i dalje će svako kućanstvo dobiti po jednu cisternu vode. Ako je to malo, riješit ćemo i dvije cisterne u tri mjeseca. Meni je žao što je angažiranjem privatnika za 700 tisuća kuna Grad oštećen svih ovih godina. Za taj se novac mogla kupiti cisterna! - ustvrdio je Kovačić.

Dok je Škaričić poručio novinaru Vinku Vukoviću koji je pisao o poslovanju prethodne vlasti da se služi gebelsovim metodama pisanja, Kovačić je rekao da se slaže s natpisima. Brojke sa sjednice su, uostalom, to i potvrdile.

Iz izvršenja proračuna vidljivo je da su u travnju uoči lokalnih izbora, plaćene tzv.male komunalne usluge, te isplate božićnica u svibnju, pokrivanja troškova udžbenika za školsku godinu koja je počela osam mjeseci prije..za što je izdvojeno oko milijun kuna. Taj novac prebačen je iz sredstava koja su planirana za rješavanje vodoopskrbe i sanacije stijena.

- Proračun je zacrtan tako, nismo mi uzimali novce iz škafetina. Bilo je jasno u travnju da u ovoj godini nema projekta sanacija stijena, dao bog da vam nedostaju baš ova sredstva za realizaciju projekta - pravdao je Škaričić maksimalnu preraspodjelu u iznosu od pet posto koja je zakonom dopuštena.

Vijećnik Lelas podsjetio je Škaričića da je prije 18 godina preuzeo Grad u plusu, a da ga je ostavio u minusu jednogodišnjeg proračuna.

- Bio je u plusu tada, sad je u minusu. Proračun se puni - kazao je Škaričić.

  Kovačić mu je rekao da je u minusu milijun kuna.

- Puni se, ali je u minusu - zaključio je Škaričić.

sportska dvorana omišUteg oko vrata Omiša je i gradnja sportske dvorane.

- Split ima Spaladium arenu, pokazala se kao problem održavanja. Tako me i strah što će biti s omiškom sportskom dvoranom. Gradnja nije upitna zbog ugovora, ali dajte mi vremena da osmislim rješenje - kazao je Kovačić medijima.

Spomenimo da je agilni Škaričić pitao Kovačića što je s gradnjom parkirališta oko Ribnjaka koje je počelo u svibnju, uoči lokalnih izbora.

- Radovi su počeli bez dozvola i naravno da smo ih obustavili da ne bi Grad još plaćao kazne. Kad riješimo projektnu dokumentaciju, nastavit ćemo - odgovorio je Kovačić.

- U redu ako vas je strah inspekcije, ali nemate razloga za brigu. Ne bi bilo ono čega se bojite-  replicirao je Škaričić.

Osim o izvršenju proračuna, vijećnici su bili suglasni u odlukama o kulturi, socojalnoj skrbi, te o obavljanju tzv.malih djelatnosti koje će ubuduće obavljati radnici koji su na gradskom proračunu, umjesto angažiranja lokalnih obrtnika. Formalno je osnovana komunalna firma Vlastiti pogon.

Prevedeno, prerasporedit će se komunalni djelatnici koji su bili zaduženi za naplatu parkirališta da obavljaju i druge radnje, poput brige o tvrđavi Mirabeli, uređenju gradskih ulica...koje je mahom obavljala tvrtka Peovica. Neslužbeno doznajemo da će i o pazaru i peškariji ubuduće brinuti na "vlastiti pogon".

- Kad bi svi dugovi došli na naplatu, ne bi bilo izlaza, ali ne radi se tako. Istina, postoji dug, situacija je teška, ali se može plivati - komentirao je na koncu sjednicu Škaričić.

Povezani članci

Who's Online

We have 82 guests and no members online