Marijana Puljak: Znanje će nam dati bolju budućnost, a ne ideologija

Marijana PuljakDok se u Splitu posljednjih dana koplja oštre oko toga treba li gradu spomenik dr. Tuđmanu ili ne, postoje i oni koji smatraju da za bolji život ne treba ideologija, već znanje i pamet! Za naše prilike vrlo neuobičajen politički koncept predstavila je nedavno lista Marijane Puljak, predsjednice gradskog kotara Žnjan koja je već prepoznata po javnom djelovanju za boljitak građana tog splitskog kvarta. Ljudi s liste okupili su se u sklopu građanske inicijative "Za pametne ljude i Pametan grad". Radi se o grupi splitskih znanstvenika, profesora, poduzetnika, studenata i kreativaca na čelu s Puljak, kandidatkinjom za gradonačelnicu Splita. Puljak je poznata po borbi za izgradnju osnovne škole na Žnjanu te realizacije projekta brze ceste Trogir - Omiš. Voditeljica je znanstvenih tribina, a zaposlena je kao voditelj informatičke službe održavanja u jednoj banci ...

LOKALNI IZBORI

Marijana Puljak vodi splitsku listu za Pametan grad

Znanje će splitu dati bolju budućnost, a ne ideologija

Izvor: Index.hr

"Živimo u raspravama o prošlosti"

"Ovo su lokalni izbori i mi se nismo okupili oko ideologije, već s namjerom da Splićanima ponudimo svjetsku budućnost. Na splitskoj se izbornoj sceni već 30 godina uglavnom nude iste zamisli iz 1979. godine, nerealizirane ideje Mediteranskih igara.

Uz političko-ideološke poglede na pojedina rješenja, ovo su već treći izbori u kojima se glavna priča vodi oko petsto metara Rive, centralnoj, zapadnoj ili istočnoj obali. Živimo u raspravama i idejama prošlosti, a ni u svijetu nisu ekonomska vremena za žice i dizalice.

Marijana Puljak

Pametan grad je koncept koji je uvidio potrebe optimiziranja gradskih resursa, mogućnosti ušteda te prilike da novim tehnologijama ubrzamo uvođenje direktne demokracije, povećamo transparentnost rada Uprave i podignemo kvalitetu življenja, sve kroz uključenost i aktivno sudjelovanje svih građana", kaže Puljak.


Od milijunskog Beča do male Aguede - svi se furaju na pamet, zašto ne i Split?

Inicijativa je krenula brzo i aktivno, iskoristili su snagu društvenih mreža te istaknuli primjere razvoja raznih rješenja Pametnog grada u europskim gradovima, od milijunskog Beča do portugalske Aguede sa samo 15 tisuća stanovnika.

Inicijativa se zauzima za uvođenje eUprave, građanskih referenduma, potpunu reformu javnog prijevoza, iskorištavanje svih javnih površina za gradska događanja, decentralizaciju društvenog života prema kotarima, zapošljavanje reindustrijalizacijom Splita kroz kreativne industrije i start-up firme, prirezno i komunalno poticanje povrata obrta u Dioklecijanovu palaču, snažnu ulogu Sveučilišta u razvoju grada, aktiviranje svih međunarodno poznatih Splićana kao gospodarskih i turističkih ambasadora svog grada...

PROČITAJTE VIŠE...

 

Nezavisna lista Marijane Puljak

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online