Opet na početku: Brza cesta Split-Dugi Rat-Omiš još uvijek samo na papiru

Projekt rasterećenja dionice Jadranske magistrale od Splita do Omiša, te izgradnje nove prometnice na tom potezu koja bi prolazila padinama iznad Podstrane, Jesenica i Dugog Rata, lijepo izgleda, ali još uvijek i tko zna do kada – samo na papiru. Predstavljanjem projekta podužeg naziva “Nova multimodalna platforma splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš” (PPT prezentacija, 19 MB), učinjen je prvi korak  u realizaciji posla vrijednog 2,1 milijardu kuna, čiji su nositelj Hrvatske ceste (HC). Cijeloj priči dodana je i dionica splitske zaobilaznice od čvora Mravince do TTTS-a, ali i nova trajektna luka u Krilu Jesenicama..., piše Slobodna Dalmacija ...

CESTA ZVANA ČEŽNJA

Gradnja ceste Split - Omiš trajat će sedam godina

Piše: Nikolina Lulić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prema novoj varijanti studije izvedivosti, cestovna dionica Stobreč – Omiš, prezentirana također u sjedištu Županije davne 2005., kada je Vladin prometni resor vodio ministar Božidar Kalmeta koji je obećao dovršenje do 2008.(!?), nije dokazala svoju opravdanost zbog loše kvalitete tla i ograničenih mogućnosti pristupa trasi na potezu od Dugog Rata do Omiša.

Brza cesta - čvor Dugi Rat

Zbog toga je procijenjena vrijednost radova na toj dionici porasla s 211 na 337 milijuna eura, pa je Europska investicijska banka zamrznula financiranje izgradnje, o čemu je “Slobodna” također pisala.


Za novi porat 290 milijuna

Hrvatske ceste su prije dvije godine počele “optimizaciju” projekta, čija cijena zajedno s dionicom Mravince – TTTS i novom lukom u Krilu Jesenicama iznosi 290 milijuna eura, odnosno više od dvije milijarde kuna.

– Predstudija izvodivosti bit će gotova za tri do četiri mjeseca, a to je preduvjet za prijavu fondovima EU-a. Međutim, osnovni preduvjeti koji se moraju ispuniti da bismo uopće krenuli u posao jesu izmjene prostornih planova gradova i općina na trasi buduće ceste. Kada počnemo s gradnjom, planiramo da bismo je završili za sedam godina – kazao je Nenad Maljković, potpredsjednik Uprave HC-a.

Brza cesta - čvor Dugi Rat


Magistralom sigurnije

  Na novinarsko pitanje kada će doista i početi radovi na prometnici koja bi vozače spasila od dugih, ne samo ljetnih kolona na potezu od Splita prema Omišu, ali i u suprotnom smjeru, predstavnici Hrvatskih cesta nisu znali konkretan odgovor.

Pkolone pred Omišemojasnili su tek da će “dinamika izgradnje ovisiti o lokalnoj samoupravi, odnosno brzini kojom će izmijeniti prostornoplansku dokumentaciju i potpisati partnerske sporazume”.

Izgradnjom nove zaobilaznice postojeća dionica Magistrale od Stobreča do Omiša postala bi jedna vrsta gradske prometnice na kojoj bi se poboljšala sigurnost pješaka. Tako bi se, gdje god je to moguće, napravile pješačke staze, ograde za pješake, prikladna ugibališta za autobuse, novi semafori i pješački prijelazi.

Zanimljivo je napomenuti kako postojeći projekt ipak obuhvaća famozni tunel pokraj Omiša o kojem smo pisali da ne vodi nigdje, jer još nije izgrađen most preko Cetine koji bi spajao tunel s dijelom ceste u klisurama na desnoj obali rijeke, a vrlo je upitno kada će se to i dogoditi.

Kako je pojasnio Hrvoje Majić iz HC-a, još uvijek neizgrađeni most dio je cjelokupnog projekta, ali problem je što radovi iznad zapadnog dijela Omiša, ustvrdio je, koštaju čak 72 milijuna eura i iznimno su zahtjevni zbog nepovoljnog terena na kojem bi trebali niknuti tuneli i vijadukti.

Brza cesta - čvor Dugi Omiš

Sam most je u toj priči, dodao je Majić, najmanji problem, no ostaje činjenica da je na dosadašnje radove iznad Omiša potrošen znatan novac, a cesta će tko zna kada biti “umrežena” u planirani projekt.


Solin - Klis do Božića, a bageri u Kaštelima za desetak dana

Maljković je nakon prezentacije, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako bi zapadni trak brze ceste Solin – Klis trebao biti pušten u promet do Božića, te da se “na gradilištu poštuju rokovi”.

Što se tiče proširenja Magistrale kroz Kaštela, radovi bi trebali početi za 10-ak dana. Riješene su, ustvrdio je čelnik HC-a, sve žalbe, a odabran je i izvođač radova.

inicijativa za brzu cestu split - omiš

Za most do Čiova otvorene su ponude, tako da bi odluku o odabiru građevinara mogli možda imati i ovog tjedna.


Ževrnja: Potrudimo se

cestaŽupan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je riječ o projektu koji je od posebnog značenja za našu županiju, jer bi se novom zaobilaznicom brže i kvalitetnije prometno povezao Split i Omiš.

– Dionica Magistrale na tom dijelu je iznimno opterećena. Čvor Stobreč je, primjerice, jedan od najopterećenijih u Hrvatskoj jer njime dnevno prođe između 49 tisuća i 60 tisuća vozila. Znamo da za izgradnju zaobilaznice nema novca u državnom proračunu, zato se svi moramo potruditi kako bismo uspješno aplicirali europskim fondovima – istaknuo je Ževrnja.

Povezani članci

Who's Online

We have 196 guests and no members online