Turizam nam se opet dogodio slučajno

turistiFinancijski rezultati dobra dijela domaćih hotelskih kuća za prošlu godinu popratili su rast fizičkih pokazatelja, broja gostiju i noćenja u 2011., koja je prozvana rekordnom turističkom godinom. Pomak u odnosu na prethodnu, doduše iznimno lošu turističku godinu, bilježe gotovo svi hoteli, od Istraturista i Plave lagune do Solarisa. Iznimka su oni u većinskom državnom vlasništvu, čije je poslovanje toliko devastirano da im ne može pomoći ni rekordna sezona. Neke vodeće turističke tvrtke iz gubitka u prethodnoj prošle su godine ušle u zonu dobiti, bilo zbog porasta prometa, rezanja troškova i(li) odgađanja investicija za bolje dane... Goste su nam doveli i neredi u afričkim zemljama te grčki kolaps, koji je devastirao i turizam te zemlje, koja je izgubila i svoje tradicionalne goste. Naposljetku, nevjerojatno povoljno vrijeme, koje je Jadran počastilo gotovo do studenoga, omogućilo nam je da vidimo kako bi to trebala izgledati produljena sezona o kojoj se tako dugo govori ...

TURIZAM, JOŠ JEDAN POGLED NA LANJSKU SEZONU

Turizam nam se opet dogodio slučajno

Ni na jednu od okolnosti koje su pridonijele dobru rezultatu znatna dijela domaćih hotela za 2011. nismo sami utjecali. Ciklona tako može dobit opet pretvoriti u gubitak...

Piše: Marija Crnjak / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Istraživanja analitičara pokazuju da je prihod po smještajnoj jedinici lani rastao čak osam posto, iako se cijene, opet u nedostatku investicija na razini cijeloga sektora, nisu znatno mijenjale. Nekoliko je okolnosti koje su, međusobno se poklopivši, dovele do navedenih rezultata.

Jedna je kriza u eurozoni, koja je Europljane privukla u Hrvatsku kao blisku automobilsku destinaciju, jeftiniju od europske konkurencije, pogotovo u kamping segmentu, na koji se odnosi trećina domaćih kapaciteta.

Goste su nam doveli i neredi u afričkim zemljama te grčki kolaps, koji je devastirao i turizam te zemlje, koja je izgubila i svoje tradicionalne goste. Dobro su se poklopili i praznici na emitivnim tržištima.

Naposljetku, nevjerojatno povoljno vrijeme, koje je Jadran počastilo gotovo do studenoga, omogućilo nam je da vidimo kako bi to trebala izgledati produljena sezona o kojoj se tako dugo govori. Pokazalo se da je najveće povećanje prihoda ostvareno u mjesecima predsezone i postsezone, travnju, lipnju, listopadu i studenome.

I evo kvake, ni na jednu od navedenih okolnosti nismo sami utjecali, sve nam je to servirano jer nas netko tamo gore voli. Turizam nam se opet dogodio slučajno, nama je tek preostalo iskoristiti gužvu.

To znači da nam izmijenjene okolnosti, a to može biti i nekoliko tjedana ciklone, već u ovoj godini mogu znatno pomrsiti račune, a dobit ponovno pretvoriti u gubitak.

Zbog toga s nestrpljenjem očekujemo turističku strategiju i njezinu provedbu, niže poreze, privatizaciju, investicije, koncesije za turistička zemljišta koje će financirati infrastrukturu...

Sve ono što nam se obećava jako dugo.

Povezani članci

Who's Online

We have 365 guests and no members online