Knjige: 'Krvava Cetina' ispunila Alakarske dvore

PredavanjeU prepunoj velikoj dvorani Alkarskih dvora, u organizaciji sinjskog Ogranka Matice hrvatske, predstavljena je knjiga "Krvava Cetina" autora Ivana Kozlice. O knjizi i njezinu autoru te velikom uloženom trudu u to vrijedno djelo, govorili su fra Mirko Marić, Zvonimir Šeparović, mons. Mile Bogović, Anđelko Mijatović i Josip Jurčević ...

SINJ

PRED5TAVUENA KNJIGA IVANA KOZLIĆE

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


knjiga Krvava CetinaNa kraju se okupljenima prigodnim riječima obratio Ivan Kozlica koji je posebno pozdravio u dvorani nazočne Anu Šabić, rođenu Gilić, iz Krivodola, koja je 29. ožujka 1944., kao 12-godišnja djevojčica, teško ranjena ostala živa ispod mrtvih, i Andriju Pivčevića iz Gata koji je kao 10-godišnji dječak 1942. teško ranjen preživio četnički pokolj u svom selu.

Marić je naglasio da se o stradanjima koja je istražio Kozlića dugo nije smjelo govoriti ili se govorilo krivo.

Mijatović je pohvalio Kozličin rad u kojemu su obuhvaćene sve žrtve talijanskih, četničkih, njemačkih, partizanskih i savezničkih snaga od 1942. do kraja 1944. godine u cetinskom kraju i Poljicima.

Smrtno je stradalo 6315 osoba, ili 10 posto stanovništva.

Za Zvonimira Šeparovića, Kozličina knjiga je sinjski i poljički žrtvoslov. Kozlića, po ocjeni Josipa Jurčevića, piše o ratu svih protiv sviju u kojemu je stradao narod.

Biskup Bogović smatra da državna vlast nema dovoljno volje popisati sve žrtve, a za sadašnju je rekao da to ne želi, pa će to učiniti Crkva, iako to nije njezin posao.

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and no members online