Iz Regije..

Podstrana proslavila Dan Općine i blagdan sv. Ante

marija mamićU povodu blagdana Sv. Ante Padovanskog, zaštitnika općine Podstrana i Dana Općine Podstrana, u hotelu "Le Meridien Lav" održana je Svečana sjednica općinskog vijeća. Minutom šutnje nazočni su odali počast preminulom počasnom građaninu Podstrane maestru Ljubi Stipišiću Delmati i poginulim braniteljima. Nakon govora načelnika Miran Tomnasović ovogodišnjim leaureatima dodjeljena su zaslužna priznanja. Oni su: Marko Šiško, Slavko Čalić, Ivo Leko, Nenad Cambij, ženska klapa "Kurjože", župni zboru crkve u Siti, Ivo Vitaić, Vinko Karaman, Margareta Kelava, te nagradu za životno djelo Jugoslavu Bagatinu ...

PODSTRANA

Podstrana proslavila Dan Općine

Tekst i slike: Davor Grgat

Dan podstrane

U povodu blagdana Sv. Ante Padovanskog, zaštitnika općine Podstrana i Dana Općine Podstrana, u hotelu „Le Meridiem Lav“ održana je Svečana sjednica općinskog vijeća, kojoj su nazočili zamjenik  ministra Unutarnjih poslova Everiko Tonković, saborski zastupnik i predsjednik skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo, zamjenik Splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, zamjenica gradonačelnika Grada Splita Anđelka Visković, predsjednik Vijeća Grada Vukovara Tomislav Đandro, gradonačelnik Grada Kaštela Joško Berket, gradonačelnik Grada Solina Blaženko Boban, gradonačelnik grada Omiša Ivana Škaričića, načelnik opčine Šolta  Nikola Cecić-Karuzić, načelnik općine Zagvozd  Miroslav Gaće, predstavnici branitrelja  prijateljskog grada Vukovara, predstavnici braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici  političkih stranaka, predstavnik Društva Poljičana, Veliki knez Petar Rodić i dva Mala kneza; Ante Markičević i Luka  Marić-Banje, te predstavnici Crkve, prosvjete, kao i svi vijećnici Općine Podstrana.

Dan podstrane

Minutom šutnje nazočni su odali počast preminulom počasnom građaninu Podstrane maestru Ljubi Stipišiću Delmati i poginulim braniteljima .

U samom početku predsjednica općinskog vijeća Marija Mamić je kazala: "U Hrvatskom saboru prije 19 godina naši prethodnici su izborili svoju Općinu, kako bi sami  znali raditi i opleminjavati  ovaj raj na zemlji, našu Podstranu...“.

Načelnik Općine Miran Tomasović, u podužem izlaganju je istaknuo sljedeće:

“Naša općina prkosi svim negativnim trendovima u Hrvatskoj, a što kriza dulje traje to postaje sve vidljivije. Mi smo općina koja povećava proračun, kojoj komunalni  doprinos raste, kojoj broj djece raste, a škola je pretijesna i jedna od najopterećenijih u  Hrvatskoj.

podstrana

Broj stanovnika u odnosu na prošli popis porastao je oko 20 posto, i pored Solina najveći je rast u Splitsko-dalmatinslkoj županiji, a realno je još i veći. Po broju stanovnika najveća smo općina u Županiji, i jedna od najvećih u Hrvatskoj.

U turizmu bilježimo iznadprosječne rezultate. Broj nočenja porastao je  za 10 posto u odnosu na proteklu godinu, te je sada na razini 250.000. S obzirom na skoro otvaranje novog hotela s 4 zvjezdice, očekujemo daljni rast turističkog prometa uz napomenu da nam je smještaj sve kvalitetniji, kako u  hotelima, tako i u privatnom smještaju".

Načelnik općine govorio je i o brojnim projektima, vrijednih i više milijuna kn, koji će, kako se on pak nada, ovu općinu preporoditi i učiniti je konkurentnom na brojnim poljima, i uvrstiti je u red među najpoželjenijima kako za sam smještaj tako i za uspješniji razvoj turističke privrede.

Dan podstrane

Da je netko, kojim slučajem bio ovdje nazočan, koji ništa nezna o ovoj Općini, mislim da bi mu bilo dovoljno čuti, Luku Brčića, zamjenika Župana, te gosp. Anđelku Visković, zamjenicu splitskog gradonačelnika pa i naćelnika  Grada Vukovara Željka Sabu, ili Everiko Tonković, zamjenik ministra Unutarnjih poslova, koji su u svojim porukama jasno dali do znanja da je riječ o  dobro organiziranoj i ustrojenoj općini, koja bilježi vidan razvoj i kako se u ovoj sredini oni dobro osjećaju.

Ova sjednica Općinskog vijeća je bila prilika da se ovogodišnjim leaureatima dodjele  zaslužna priznanja, pa je sve ovogodišnje dobitnike predstavio dr. Dario Radović, inače predsjednik Matice Hrvatske Podstrana, a predsjednik Općinskog vijeća općine Podstrana Ante Šiško, zahvalnice je uručio laureatima - Marku Šišku, predstavniku Podstrana-portala, te  Slavku Čaliću, Ivi Leki i akademiku Nenadu  Cambiju.

Zamjenik načelnika općine Podstrana  Ljubo Božiković uručio je skupne nagrade i to:  Ženskoj klapi „Kurjože“ i Župnom zboru crkve u Siti. Načelnik općine Podstrana Miran Tomnasović, uručio je osobne nagrade i  to: nastavniku Ivi Vitaiću, za rad na školskom sportu, Vinku Karamanu, za doprimos u Društvu Poljičana „Sv. Jure – Priko“,  i dugogodišnjoj opčinskoj djelatnici Margareti Kelavi, kao poseban doprinos društvenih dostignuća.

podstrana

I na kraju, predsjednica Općinskog vijeća Marija Mamić, uručila je  nagradu za životno djelo  prof. dr. sc.  Jugoslavu Bagatinu, koji se na kraju zahvalio u ime svih nagrađenih.

Treba još istaknuti da su u zabavnom programu nastupili i Folklorna udruga Omiš, te mjesne klape, „Kurjože“, „Praske“ i „Ankora“, pobravši zaslužen aplauz.

Inaće na sam dan Sv. Ante, i Dan Općine Podstrana, jučer su članovi Općinskog vijeća, na mjesnom groblju Ban, položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu, a u Gornjoj Podstrani je održana  koncelebrirana sveta Misa sa dugom procesijom vjernika, koju je predvodio i nadahnutu propovijed o životu i djelu sv. Ante  održao don Petar Dukić.

gornja podstrana

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online