Dugoratsko ljeto: predstava "Ja sam dama“

Ponedjeljak, 29.08.2022. u 20 sati, Dugi Rat, Ljetna scena u parku u lučici
Gostovanje Kazališta Mali Princ Omiš s komedijom
"JA SAM DAMA“
u izvođenju akademske glumice Ivane Župa
Organizator: Udruga Tvornica Dugi Rat

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)
Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se iz drugog pokušaja vratila u Dugi Rat. Ne propustite! Nema treće sreće..
 
Utorak, 23.08.2022., 20:30 sati, Staro selo Jesenice, Blagajna
Promocija knjige autora Vlade Zemunika "Tin je bio prvi" uz prikazivanje dokumentarnog filma o nastanku oklopnjaka
Organizator: Udruga Tvornica

11.srpnja ratne 1991., prvi hrvatski oklopni transporter "TIN" izašao je kruga naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i predan je 4. brigadi Zbora Narodne Garde.
- "Veličanstvena je bila primopredaja TIN-a, i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika ne može se najtočnije opisati riječju, delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici.. Došlo je do erupcije snage i morala naroda... "Tinovo" je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak Tek iza morala dolaze fizička, tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu..." - napisao je počasni građanin Dugog Rata, prerano preminuli general Ivo Jelić i prvi zapovjednik 4.GBR u svojoj knjizi "Čovjek i rat 1990–92."
Radnici uz podršku vodstva naše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, u ono teško vrijeme pubune i barikada, iza koje je stajala jedna od najjačih vojski tadašnje Europe, kada je razoružan i goloruk Hrvatski narod pod međunarodnim embargom krenuo u borbu za goli opstanak države, odlučili su napraviti oklopni transporter i od idejnog projekta, njegove razrade pa sve do konačne izrade, te bez obzira na sve opasnosti uspjeli su izvesti pravi podvig, pogotovo jer tvornica nije imala nikakva iskustva s vozilima te vrste, a niti sredstava i materijala za vojnu proizvodnju, no ipak je u samo nekoliko mjeseci iz tvorničkih hala izašao prvi "pravi" i potpuno funkcionalni hrvatski oklopni transporter. Nazvan je "TIN" i predan 4. brigadi.
Pored "TIN"-a u tvornici "Dalmacija" Dugi Rat izrađena su još dva transportera, "HOT 011" i "HOT 111" koji su predani na korištenje hrvatskim snagama u kolovozu, odnosno listopadu 1991. godine.
31 godinu poslije u Jesenicama se večeras promovira monografija "Tin je bio prvi" autora Vlade Zemunika. Dođite! Vidimo se...
 
Subota, 20.08.2022., 20:30 sati, Dugi Rat, park u lučici
Kazalište Moruzgva, predstava "Vla Vla Vlajland cabaret“
Organizator: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat

U subotu u parku u lučici u Dugom Ratu s početkom u 20:30 sati održati će se vrsna komedija “Vla-Vla-Vlajland cabaret” u izvedbi popularne Ecije Ojdanić – kazališta Moruzgva. U slučaju nevremena ista će se održati u kino dvorani u Dugom Ratu. Vidimo se!  
 
Petak, 19.08.2022., 20:00 sati, Dugi Rat, park u lučici
20. Dječji festival „Glas Poljica"
Organizator: Udruga Vjernost Dugi Rat  
 
Subota, 13.08.2022., od 2 h, Dugi Rat, "Hyde" park u lučici
Večer folklora KUD Dalmacija
Organizator: KUD Dalmacija Dugi Rat

Jesenska kiša pada u sred kolovoza, munje se igraju u oblacima, a i more se polako penje,.. pa lipu folklornu subotnju večer u dugoračkom "Hyde! parku moramo ODGODITI zbog lošeg vremena.
(Eh da, sad je vakat,.. prodajem ulje i popravljam kišobrane!)
 

Dugoratsko ljeto: večer u Bajnicama

Petak, 12.08.2022., od 18 sati, Bajnice, plaža
Večer u Bajnicama
Organizator: Udruga za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Krug olitiga Romeo Tomaš
 
Četvrtak, 11.08.2022., od 20:30 h, Dugi Rat, park kraj lučice
Koncert klasične glazbe, Petar Čulić
Organizator: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat

Petar Čulić  je Magistrirao je gitaru 2008. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, te školovanje nastavio u Njemačkoj i Engleskoj. Dobitnik je niza nagrada na domaćim i međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Solistički, kao i član komornih sastava, nastupa diljem Hrvatske i u svijetu. Izdao je 3 nosača zvuka. Bio je hrvatski član žirija na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika svih instrumenata – Virtuosos V4+. Čulić je službeni predstavnik D’Addario žica, Accord Casea te svira na gitari Leonarda de Gregoria.
 

Dugoratsko ljeto: večer domoljubne poezije

Jesenice, Zemunika dvori, subota, 06.08.2022., od 20:30 sati
Večer domoljubne poezije
Organizator: Udruga Jesenice
 

More & Beer Craft Festival Dugi Rat

Vikend nakon soparnika slijedi nam Festival domaćih craft proizvođača piva i dimljene hrane uz vrhunsku muziku. Prvi je to craft beer festival Udruge dalmatinskih pivara u Dugom Ratu! Pivovare Barilo Dugi Rat, Familia, Mandrill i TapB vam donose svoje najbolje proizvode, uz vrhunsku muziku DJ Paje, Vox Boxa (petak) i Čuvara svirala (subota). Barbarossa Barbecue je zadužen za dimljene specijalitete. Što još reći?! Svi i ovaj vikend u Dugi Rat, uokolo lučice i parka te duž rive... Vidimo se!
 
Duće, Petak, 05.08.2022., od u 18:30 sati, Pješačka staza u Dućama od istoka prema zapadu
Gradska limena glazba Omiš, Izvedba domoljubnih i vjerskih pjesama
Organizator: Udruga pod guvnom Duće