Otkazano Dugoratsko ljeto 2020.

Zbog svima bolne i dobro poznate situacije s pandemijom korona virusa Covid-19 u Hrvatskoj i svijetu koja je rezultirala "zaključavanjem" našeg dosadašnjeg načina života, brojne osobe ostavila i bez redovnih primanja usljed donesenih strogih protumjera, te uz državni poharala i proračune jedinica lokalne samouprave, otkazuje se i Dugoratsko ljeto 2020.
Ove se godine tako zbog trenutne situacije neće održati ni naša tradicionalna ljetna kulturna manifestacija "Dugoratsko ljeto", koja je ove godine trebala doživjeti svoje skoro pa jubilarno 19. izdanje. Natječaj za organizaciju Dugoratskog kulturnog ljeta neće se raspisivati, saznajemo od načelnika Općine, a organizatorima manifestacija koje su se pripremale, dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama poručuje se da otkažu sve dogovore oko manifestacija vezanih za ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto.
Hoće li se netko o svom trošku domisliti oko "alternativnog dugoratskog ljeta" i ponuditi mještanim i njihovim gostima (ne bojte se, doći će barem neki naši stalni gosti ako granice budu otvorene) kulturne događaje u skladu s ovom nevremenom, vrijeme će pokazati...  

Samo da Stožer ne otkaže i ovo dugo, toplo ljeto koje nam sigurno dolazi i odmah ne propiše strogu hladnu jesen bez faćkanja i ikakvog fizičkog i socijalnog kontakta..
 
Na svetu nedjelju, prvu u rujnu, 1.9.2019., na dugoratskoj plaži ispred popularnog kafića "Rivica" u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat od 20:30 sati pa do kada izdrže, očekuje nas posljednji događaj ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, dugoočekivani koncert jakih dugoratskih gitarističkih snaga, koncert Rade Šolaje i Vedrana Roguljića (akustična gitara, glas). O Radi Šolaji i ptice selice već sve znaju, a Vedran Roguljić, za one koji ga još ne poznaju, akademski je glazbenik, klasični gitarist koji se također uspješno bavi i zabavnom glazbom. Tko zna, jer krhko je danas u zemlji hrvata znanje, možda se Radi i Vedranu na sceni pridruži i još koji dragi gost ili gošća, a ako dođe Ivana moglo bi biti i poezije.
"Tvorničari" Vas pozivaju da na vrijeme uhvatite slobodno mjesto jer za ovaj koncert vlada izniman interes dugoratskih ljubitelja dobre glazbe, koji su već hametice razgrabili puna tri kontigenta karata na Ticket Croatiji, a posljednjih 200-tinjak karata moglo bi planuti i prije kraja mjeseca ili doseći neslućenu cijenu.
Vidimo se mi i u nedjelju navečer na plaži. Ne virujte onima koji šire glasine da je kraj lita..
 
Prvo mjesto po ocjeni publike na 18. dječjem festivalu "Glas Poljica" osvojila je Paola Jurkić svojom interpretacijom legendarne pjesme "Pismo ćali" Zdenka Runjića (glazba) i Tomislava Zuppe (stihovi) a koju je svojom izvedbom proslavio bard dalmatinske pisme Vice Vukov. Prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija na u petak u Dugom Ratu održanom i izvrsno posjećenom dječjem festivalu osvojila je Sara Stričević s pjesmom "Neka mi ne svane" (Petar Grašo, Stjepan Kalogjera, Remi Kazinotti) s kojom je Danijela Martinović nastupila na Eurosongu 1998. Čestitamo našim mladim i raspjevanim sumještankama! Bravo! Bravo i Goranu Mladinu i svim njegovim "vjernima" na izvrsnoj organizaciji i ovog festivala.
18. Dječji festival "Glas Poljica 2019." jedan je od vrhunaca ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, koje je pomalo na izmaku. Preostali događaj s kojim ćemo zaključiti ovogodišnje kulturno ljeto je nadolazeći koncert Rade Šolaje i Vedrana Roguljića u na dugoratskoj plaži. Vidimo se i na plaži!
 

Dugoratsko ljeto: 18. dječji festival 'Glas Poljica'

Petak, 23.08.2019., Dugi Rat, Poljički trg, od 20 sati
18. dječji festival "Glas Poljica"
Organizator: Udruga "Vjernost"

Osamnaesti dječji festival "Glas Poljica" održat će se u petak, 23.8.2019. na Poljičkom trgu u Dugome Ratu. Dođite i uživajte u još jednoj poslastici Dugoratskog ljeta.
 

Osvrt na Dugoračku Olimpijadu

U subotu, 17.08. na duigoratskoj plaži i u moru, put Orija, održana je Dugoračka Olimpijada, tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti.. I ovo su godine Rake, Greta, Ana, Čara, Jale Brat, Ivana, Josipa, Tončica, Slavo, Vice.. osigurale izvrsnu zabavu za naše male natjecatelje na WiBit mornarskom poligonu spretnosti (hvala obitelji Tomić na velikoj pomoći u održavanju ove igre!) i ludo zabavnim igrama "Idemo na plažu", "Kanaderi vodonosci" i "Baloni". U off dijelu programa i tijekom natjecanja glazbom nas je popratio DJ Zvone, sve je izvrsno vodila majstorica o' ceremonije Ivana, a nakon završetka natjecanja i prije gašenja "Olimpijske vatre" usljedila je dodjela nagrada najboljim natjecateljima i grupama te mala okrjepa.
 

Dugoratsko ljeto: Dugoračka Olimpijada

U subotu, 17.08.2019, u 18 sati počinje Dugoračka Olimpijada, Jadranski susreti "Tvorničara", tradicionalna sportsko-zabavna dugoratska ljetna manifestacija, igre mladih "feroleguraša"..  ma kako je nazvali to je tradicionalna manifestacija Dugoratskog ljeta koju nestrpljivo iščekuju svi mladi i svi koji se tako osjećaju, a koju priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti..
I ovog će se lita Dugoračka Olimpijada održati na dugoratskoj rivi, put Orija, kod "Wibit" morskog poligona obitelji Tomić, gdje će se i ove godine održati većina natjecanja. Naravno, i ove godine za osmišljavanje zabavno-rekreativnih igara i morskih (i kopnenih) ludorija osmišljava tim "ludih" Tvorničara, naša Rake, Stijepko, Ruža, Jale Brat, Tončica, Ana, Ivana, Čara, Josipa, Vice, Slavo, Tomo, a možda svrati dat ruke i Toni.. i ostala vesela ekipa jedine dugoratske udruge "opće prakse". 
Bit će tu svega čega se isti domisle, a lani su to bile disciplina "Morski poligon" za pojedince i mješane timove, atraktivna timska igra "Idemo na plažu" u kojoj je cilj obući na sebe sve moguće plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti: peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, flamingose, male,.. pa tako "obučen" i za plažu spreman svladati poligon, te svući sve plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. Djeca su i lani najviše iščekivala igru "Kanaderi vodonosci" za koji prijave obično planu već dan prije!
U off i revijalnom dijelu programa i ove godine zaplesati ćemo s Zumba djevojkama. U glazbenom programu tijekom natjecanja zabavljati će nas popularni DJ Zvone, program će voditi meštrica od ceremonije Ivana Giove Župa, a nakon završetka natjecanja i gašenja Olimpijske vatre slijedi after party u popularnom "Pino" baru na plaži uz DJ Mad Froe i vesele bongose ili saksofon. Spomenimo još da će i ove godine "montažne tribine" za gledatelje Dugoračke Olimpijade biti sam rub dugoratske rive, "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg "Pina" u čijoj će se "mix-zoni" moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati žedni navijači, članovi timova, novinari svih viđenijih medijskih kuća, VIP posjetitelji ovog spektakla (dolazi i Višnja) i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz više od 77 zemalja svijeta..
Vidimo se u subotu na Dugoračkoj Olimpijadi!
 
Srijeda, 14.08.2019, Dugi Rat, crkva Svetog Josipa, 20 h
Projekcija znanstveno-obrazovnog filma "Lička majka od utjehe"
Autor i scenarist: Hrvojka Mihanović-Salopek

Ped blagdan Velike Gospe u Dugom Ratu će se u tamnošnjoj župnoj crkvi Svetog Josipa u srijedu, 14.8.2019. u 20 sati održati predstavljanje i projekcija znanstveno-obrazovnog filma "Lička Majka od Utjehe" koji prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji te predstavlja svojevrstan kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina malo poznata marijanska svetišta, među kojima i ona u Oštarijama i Trošmariji..
 

Djeco, prijavite se na festival Glas Poljica 2019.

Djeco, mlade pjevačice i pjevači, prijavite se na 18. Dječji festival Glas Poljica 2019. i to pozivom na mobitel organizatora festivala, Gorana Mladina, 098 749-788. Festival će se održati, kao i svake godine, na Poljičkom trgu u petak, 23.8.2019.
Raspjevana djeco, osnovci i srednjoškolci, odaberite jednu ili dvije pjesme koje bi željeli pjevati i što prije nazovite Gorana Mladina radi selekcije i proba. Čeka Vas još jedno prekrasno iskustvo, uz pregršt zabave, veselja i nagrada! Javite se...
 

Dugoratsko ljeto: Večer u Bajnicama

Ponedjeljak, 12.08.2019., Bajnice, plaža, od 20 sati
Večer u Bajnicama
Organizator: Udruga za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga

U ponedjeljak nas na Bajnicama čeka lijepa i zabavna večer puna šušura, kazališta, lipote, glazbe.. i sve to na "rubu vala", na plaži i rivici na Bajnicama. Meštar od ceremonije Romeo Tomaš i njegovi udrugari iz udruge za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga pripremili su za Vas zanimljiv i raznovrstan program: kazališnu predstavu "Bračno savjetovanje" u režiji Marijana Grbavca Mirića koju će odigrati Dramska udruga Proložac, zanimljivo natjecanje odabir za Mister Nogala, mistera najljepših muških nogu, pa izbor koji se (pre)dugo čekao, izbor za Miss turizma Općine Dugi Rat. U glazbenom dijelu bogatog programa nastupiti će popularni Miro posljednji Boem., a biti će i dobre spize i osvježavajućih pića, kaže Romeo. Dođite u ponedjeljak na Bajnice i lipo se zabavite!
 
Četvrtak, 08.08.2019., Dugi Rat, Galerija PLU Krug (stara općina, prizemlje), 21:00 sat
Izložba radova 9. likovne kolonije Krug
Organizator: PLU Krug

"Ovogodišnje izdanje Likovne kolonije "Krug" završeno je kišnog proljetnog nedjeljnog jutra. Tridesetak slikara iz Dalmacije i cijele regije, od Zagreba, Šibenika, preko Dubrovnika, Hercegovine, Sarajeva, pa sve do Novog Sada, slikalo je po kiši, ali u zatvorenom, natkrivenom prostoru OPG Konoba Kadić u Dugom Ratu. Radovi su izvrsni, imati će te ih priliku razgledati na ljetnoj izložbi PLU Krug u Dugom Ratu.
Domaćini, vodstvo Poljičke udruge KRUG, bilo je zaista na visini zadatka, izvrsni, profesionalni, brižni i na usluzi umjetnicima u svakom trenutku. A tek popratni program i druženje uz dalmatinsku spizu i odličnu kapljicu u popularnoj dugoratskoj konobi. Čista petica!"
- zapisala je krajem svibnja 2019. Jagoda Kecman, Poljička pjesnikinja i slikarica iz Tugara te voditeljica likovnih radionica i književnih programa Umjetničke likovno-književne unije "Vlaho Bukovac", u svom osvrtu na ovogodišnje izdanje 9. Likovne kolonije "Krug".
Radove s ove kolonije moći ćete pogledati na izložbi koja se u okviru Dugoratskog ljeta otvara u četvrtak, 08.08.2019., u Galeriji Krug u Dugom Ratu, u prizemlju stare općine, s početkom u 21 sat.
Bravo Dijana, Joško i Ivo! I moji Kadići, naravno!