Iz Regije..

Drugi krug kao referendum: Na vlasti 18 godina, je li došlo vrijeme da profesor ode u povijest?

... sakrij babi osobnu.. i daj nam novog gradonačelnika

Gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, nastavnik povijesti, HDZ-ovac koji upravlja ovim gradom punih 18 godina (nakon što je početkom devedesetih sjeo u fotelju na pola mandata na izborima je pobjeđivao čak četiri puta), iznenađujuće nije osvojio vlast već u prvom krugu nedjeljnih izbora. Škaričić je u nedjelju navečer već bio otvorio šampanjac, no potom su počeli pristizati glasovi iz centra grada i njegov postotak naglo je pao sa 56 na 43 posto. U drugom krugu borit će se protiv nezavisnog Ivana Kovačića, mladog profesora na splitskom Medicinskom fakultetu, koji je osvojio 16 posto glasova ...

NA VLASTI 18 GODINA

Žive pored rijeke, nemaju tekuću vodu, ali glasaju za 'Castra' iz Omiša

Piše: Damir Petranović / tportal
Izvor: tportal


Ivan ŠkaričićNo protiv 'omiškog Fidela Castra' ujedinila se kompletna oporba: od SDP-a i Laburista do HSP-a, HČSP-a i nekoliko drugih nezavisnih kandidata. Svi pozivaju na izbore i konačnu Škaričićevu smjenu, iako će njegov HDZ u Općinskom vijeću ubuduće ipak imati apsolutnu većinu - osvojio je devet od 17 mandata.

Opozicija u gradu koji rijetko dospijeva u medije već je imala jednu dosta zapaženu akciju: kad je Škaričić dva dana uoči izbora zakupio čak četiri stranice u Slobodnoj Dalmaciji i i gradskim novcem (25 tisuća kuna) platio vlastiti promotivni prilog, zajedno su pokupovali svu nakladu tog lista u Omišu i okolici, izbacili prilog i potom besplatno podijelili novine građanima.

'Punih 18 godina slušamo o uvijek istim projektima u gradu, Škaričić vječito nudi iste programe, samo u skladu s vremenom mijenja slike. Grad je nesređen i zapušten, čak je i glavna ulica u neredu, a njegov glavni projekt koji je ostvario je ograda oko terena za balote', objašnjava izazivač Kovačić.

Po službenim informacijama, kako tvrdi, Omiš je kraj prošle godine dočekao s minusom od 30 milijuna, što otprilike predstavlja cijeli jedan gradski proračun, a enigma je na što su potrošeni milijuni od prodaje vrijedne gradske imovine.

voda iz čatrnjeInače, gradonačelnik Škaričić uživa veliku podršku u selima u omiškom zaleđu usprkos bizarnom podatku: većina njih nalazi se u blizini hidroelektrane, no već desetljećima nemaju tekuću vodu! Gradonačelnik im uoči izbora obično uredi kakav teren za balote pa zauzvrat dobije oko 95 posto glasova. U samom gradu Omišu situacija je nešto drukčija, što svjedoči nezavisni kandidat Ivan Barišić, inače bivši specijalac.

'Čak i predizborna kampanja pokazala je kako se upravlja gradom: meni osobno napisane su čak tri prijave i pokušalo me se ušutkati zbog mojih plakata na kojima je bila napisana samo istina', kazao je Barišić.

Na jednome od plakata stajao je natpis 'Nemamo ni svjetlo na semaforu, a kamoli na kraju tunela!', čime se građane podsjeća da se u centru grada već punih sedam godina ne može ni normalno prijeći ulica.

Sam gradonačelnik Omiša Škaričić priznaje da se neugodno iznenadio činjenicom da nije prošao već u prvom krugu, no za to krivi velik broj kandidata. 'Da, oporba se ujedinila, ali oni imaju probleme s vlastitim članstvom. Pobjeđujem u prvom krugu, sigurno', uvjeren je.

Tvrdi da su građani 'prepoznali njegov rad' i još jednom najavljuje izgradnju sportske dvorane u Omišu: imat će, kaže, 1.100 sjedećih mjesta i u njoj će se moći odigravati čak i svjetska i europska prvenstva u košarci.

'Da, imamo problema s proračunom, ali nismo u minusu 30 milijuna. Možda pola od tog iznosa... A što će oporba govoriti nego o problemima, neka govore što god hoće. Ja pobjeđujem', samouvjeren je omiški 'vječni gradonačelnik'.

Omiška kala

Povezani članci

Who's Online

We have 74 guests and no members online