Preminuo Milorad Bibić Mosor

Milorad Bibić MosorNakon teške bolesti u zagrebačkoj bolnici preminuo je splitski sportski novinar i urednik Milorad Bibić Mosor, većinu karijere vezan uz Slobodnu Dalmaciju. Napisao je niz knjiga, među kojima o Dinu Rađi i Mirku Novoselu. Proglašen je 1997. sportskim novinarom godine, a 2003. i 2005. godine osvojio je godišnju nagradu za sportsku publicistiku. Redovito je pisao i humorističke priloge ...


PREMINUO MILORAD BIBIĆ - MOSOR

Živio je za novinu i novinarstvo

Izvor: Slobodna Dalmacija

Milorad Bibić rodio se u Splitu 25. srpnja 1952. godine, gdje je završio Osnovnu školu Bratstvo-jedinstvo, Gimnaziju Vladimir Nazor i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje stekavši zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Međutim, njegovo profesionalno opredjeljenje nikad nije bila elektrotehnika nego novinarstvo. Kao profesionalni novinar radio je u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u splitski dnevnik Slobodna Dalmacija. U obje redakcije bio je i urednik Sportske rubrike.

Milorad Bibić Mosor

Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža mu je specijalnost košarka o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama: SN Reviji, Sprintu, Magazinu Koš, Magazinu Košarka, reviji Gloss, specijaliziranome košarkaškome mjesečniku FIBA Basketball Monthly, a surađivao je i u zagrebačkim Sportskim novostima, riječkome Novom listu, ljubljanskim listovima Delo i Dnevnik, mariborskoj Večeri, sarajevskome Oslobođenju, skopskoj Večeri...

Kao sportski novinar pratio je brojna velika svjetska natjecanja, Olimpijske igre, Svjetska i Europska prvenstva, intervjuirao mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta. Nekoliko godina na splitskoj Televiziji Marjan bio je urednik i voditelj specijalizirane košarkaške emisije U koš, u koš.

Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi Moj galebe, knjigu o prvoligaškim godinama radničkoga nogometnoga kluba Split Split je Prva liga te zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem biografiju poznatog košarkaškoga trenera Mirka Novosela Zlatna košarka Mirka Novosela, monografiju o KK Spilt Od starog placa do vrha Europe, te knjiga o odrastanju u Splitu šezdesetih Zakon pjace.

Hrvatski zbor sportskih novinara proglasio ga je sportskim novinarom godine za 1997. godinu, a 2003. i 2005. godine Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige Split je Prva liga i Zlatna košarka Mirka Novosela.

Od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća redovito piše humorističke priloge za Pomet u Slobodnoj Dalmaciji, a surađivao je u humorističkim časopisima Berekin i Žulj. Osim sporta i humora, u Slobodnoj Dalmaciji piše tekstove za mnoge rubrike.

Milorad Bibć Mosor

Posljednjih godina najdraža su mu "putovanja u povijest", razgovori sa Splićankama i Splićanima poznatim i popularnim sredinom prošloga stoljeća... Napisao je i scenarij za filmove o dvojici velikana splitskog, dalmatinskog i hrvatskog nogometa Frani Matošiću i Vladimiru Beari.

Prošloga ljeta je objavio knjigu "Zadnja pošta Riva".

Povezani članci

Who's Online

We have 214 guests and no members online