Iz Regije..

Ta-Dam! Dobitnici javnih priznanja i nagrada grada Omiša za 2018. su..

Grad Omiš objavio je popis laureata, dobitnika javnih priznanja i nagrada Grada Omiša za 2018, koji će u četvrtak, 16. svibnja 2019., u povodu proslave blagdana Svetog Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada na ušću Cetine i Dana Grada Omiša na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti više nego zaslužena priznanja.
Počasnim građaninom Grada Omiša proglašen je Ljubo Stipišić Delmata, melograf, aranžer, skladatelj, pjesnik, voditelj brojnih klapa i dirigent – posmrtno - za zasluge u osnivanju, razvoju i afirmaciji Festivala dalmatinskih klapa Omiš za koji je ostao vezan cijeli svoj život te za promicanje ugleda Festivala i grada Omiša kao Olimpa klapske pjesme.
I Ivan Perišić, hrvatski nogometni reprezentativac, proglašen je počasnim građaninom Grada Omiša za promicanje ugleda Republike Hrvatske u svijetu osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, čime je ostvaren povijesni uspjeh hrvatskog sporta koji je ujedinio Domovinu, pokazao snagu zajedništva i zadivio cijeli svijet.
Dobitnici nagrada za životno djelo su Miroslav Rogošić, zborovođa, kapelnik i glazbeni pedagog, za višedesetljetni rad u promicanju i razvoju crkvenog pjevanja Grada Omiša, za razvoj i vođenje Gradske glazbe Omiš; te Anđelko Kolovrat za darivanje krvi i doprinos razvoju Gradskog društva Crvenog križa Omiš te za višedesetljetni humanitarni i volonterski rad.
Osobne nagrade Grada Omiša za 2018. dobili su Ivana (Giove) Župa, dramska umjetnica, za uspjehe u radu u kulturi kojima doprinosi ugledu, izgradnji kulturnog života i promidžbi Omiša na kulturnoj sceni; te Mate Kalajžić, hrvatski košarkaški reprezentativac, za ostvarena sportska postignuća u 2018. godini i doprinose uspjehu hrvatske košarke, a posebno za osvajanje srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.
Skupne nagrade Grada Omiša dobili su Malonogometni klub Sveti Luka Trnbusi i  Dobrovoljno vatrogasno društvo Gata. Plakete Grada Omiša dobili su Dubravka Kovačić, Drago Dado Lelas, Ljiljana Tafra, CZK - Gradska glazba Omiš i Stjepan Čović.
Čestitamo laureatima! Više detalja o njima i njihovim uspjesima u radu možete pročitati u nastavku članka..

Omiš

DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA OMIŠA ZA 2018.

Počasnim građanima Grada Omiša proglašeni su:

- Ljubo Stipišić Delmata, melograf, aranžer, skladatelj, pjesnik, voditelj brojnih klapa i dirigent – posmrtno - za zasluge u osnivanju, razvoju i afirmaciji Festivala dalmatinskih klapa Omiš za koji je ostao vezan cijeli svoj život te za promicanje ugleda Festivala i grada Omiša kao Olimpa klapske pjesme, čime je Omiš učinio prepoznatljivim na glazbenoj karti i stvorio predispozicije da se klapska pjesma nađe na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine.

- Ivan Perišić, hrvatski nogometni reprezentativac - za promicanje ugleda Republike Hrvatske u svijetu osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, čime je ostvaren povijesni uspjeh hrvatskog sporta koji je ujedinio Domovinu, pokazao snagu zajedništva i zadivio cijeli svijet.Nagrade Grada Omiša za životno djelo dobili su:

- Miroslav Rogošić, zborovođa, kapelnik i glazbeni pedagog - za višedesetljetni rad u promicanju i razvoju crkvenog pjevanja Grada Omiša, za razvoj i vođenje Gradske glazbe Omiš, za obrazovanje mladih glazbenika te za poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu i kulturi Grada Omiša.

- Anđelko Kolovrat - za darivanje krvi i doprinos razvoju Gradskog društva Crvenog križa Omiš te za višedesetljetni humanitarni i volonterski rad.Osobne nagrade Grada Omiša dobili su:

- Ivana Župa, dramska umjetnica - za uspjehe u radu u kulturi kojima doprinosi ugledu, izgradnji kulturnog života i promidžbi Omiša na kulturnoj sceni.

- Mate Kalajžić, hrvatski košarkaški reprezentativac - za ostvarena sportska postignuća u 2018. godini i doprinose uspjehu hrvatske košarke, a posebno za osvajanje srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj (selekcija U20) na kojem je proglašen i članom najbolje petorke prvenstva.Skupne nagrade Grada Omiša dobili su:

- Malonogometni klub "Sveti Luka" Trnbusi - za volonterski rad usmjeren na poboljšanje uvjeta življenja u svome mjestu te očuvanje okoliša i razvijanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša, a posebno za održavanje groblja te niz kvalitetnih projekata i aktivnosti koje su inicirali i realizirali kao što su: obnova malonogometnog igrališta, zgrade stare škole, crkve i lustera u crkvi u Trnbusima.

- Dobrovoljno vatrogasno društvo Gata - za uspjehe i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine ugrožene požarom, za unapređenje zaštite od požara, za sudjelovanje u svim akcijama čišćenja i uređivanja okoliša na širem području Grada Omiša te za prijevoz vode domaćinstvima u zamosorskim selima koja još nemaju pitku vodu.Plakete Grada Omiša dobili su:

- Dubravka Kovačić - za izniman višegodišnji volonterski rad i doprinos u pružanju pomoći i podrške u radu s djecom sa teškoćama u razvoju i mladim osobama s intelektualnim teškoćama.

- Drago Dado Lelas, predsjednik Hrvatske mreže beskućnika i voditelj Prihvatilišta za beskućnike udruge „MoSt“ - za dugogodišnju skrb o beskućnicima i pomoć pri njihovu povratku u obitelji i društvo te za humanitarni rad i promicanje vrijednosti volonterskog djelovanja i solidarnosti.

- Ljiljana Tafra, predsjednica udruge „Prijatelj“ – Omiš - za osobito zalaganje u radu s osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta čime doprinosi poboljšanju kvalitete života, socijalne skrbi te društvenog položaja i zaštite djece i odraslih s posebnim potrebama.

- CZK - Gradska glazba Omiš - za promicanje glazbene kulture grada Omiša te kontinuirani volonterski rad i obrazovanje mladih glazbenika, kao i za mnogobrojne nastupe na gradskim događanjima, ali i na manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

- Stjepan Čović - za promicanje poljičke kulturne i povijesne baštine te za rad na prosperitetu Poljica i Društva Poljičana "Sveti Jure“ – Priko.

Čestitamo svim laureatima!

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online