Sanacija nije uvjet za nagodbu, a (eu)sanirati je, kažu, lako. Pitamo se kako?

U petak su na sjednici saborskog Odbora pored predstavnika Općine Dugi Rat i građanske inicijative "ZA Dugi Rat" bili i stručnjaci s pravnog, građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Ukazali su na niz nepravilnosti u dosadašnjim procesima. Predstavnici DORH-a su govorili o kompleksnosti stečajnog postupka i procesa prodaje Tvornice Dugi Rat te imovinsko pravnih zavrzlama. Naglasili su kako obaveza sanacije nije uvjet u trenutnim procesima i nagodbama, ali su istakli da će učiniti sve da do sanacije svakako dođe. Pitamo se kako? Trenutno je, po zakonu, obaveza sanacije prešla na državu jer je investitor nije obavio na vrijeme do kraja 2019.. Ali država ništa nije napravila već dvije godine i sigurno ćemo biti penalizirani od strane EU institucija. Tko će biti odgovoran?
Puno pitanja koje će predstavnici građanke inicijative na sljedećoj sjednici Odbora postaviti predstavnicima Ministarstava zaštite okoliša i državne imovine koji danas nisu bili na sastanku.

Država, odnosno DORH, pojurili su u sklapanje nagodbe s investitorom kad se pojavila mogućnost za sanaciju šljake putem EU fondova za Dugi Rat. Zašto, pitamo se...
Sljedeći tjedan bi trebalo doći do sudske nagodbe između države i investitora koji je stvorio po zdravlje opasan otpad na prostoru bivše tvornice...

SANACIJA OPASNE ŠLJAKE U DUGOM RATU BILA JE TEMA SJEDNICE SABORSKOG ODBORA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Izvor: FB Marijana Puljak

U sjeni afere o muljanju s EU fondovima, koje je otkrilo EU javno tužiteljstvo, događa se slična stvar!

Država, odnosno DORH, pojurili su u sklapanje nagodbe s investitorom kad se pojavila mogućnost za sanaciju šljake putem EU fondova za područje bivše tvornice Dalmacija u Dugom Ratu. Zašto, pitamo se...
   - Investitor koji je kupio prostor bivše Tvornice bez dozvole je eksploatirao vrijednu sirovinu,
   - Investitor je bio dužan napraviti sanaciju opasnog otpada, nije to učinio,
   - Obaveza sanacije prešla na državu, nisu to učinili,
   - Dok se država i investitor međusobno sude, građani desecima godina udišu opasnu prašinu.

Sljedeći tjedan bi trebalo doći do sudske nagodbe između države i investitora koji je stvorio po zdravlje opasan otpad na prostoru bivše tvornice.

Investitor je kupio nekadašnju Tvornicu ferolegura Dalmacija u Dugom Ratu i obećao izgradnju turistočkog kompleksa. Promjenio je prvo mišljenje po kojem nije trebao kopati staru neaktivnu trosku, iskopao je, prodao vrijednu sirovinu, zaradio milijune i za sobom ostavio 257.000 tona opasne troske koju nije sanirao u zadanom roku do kraja 2019.

Ovom nagodbom bi država omogućila investitoru da kupi državno zemljište i postao bi vlasnik cijelog prostora bivše Tvornice. Pri tom bi vjerojatno još jednom obećao da će sanirati opasnu šljaku koju je SAM stvorio nelegalnim aktivnostima, a koja već desetke godina truje sve stanovnike Dugog Rata.

Općina je tražila da joj država prepusti to zemljište kako bi se mogla prijaviti na EU fondove kojima bi sama sanirala prostor i uklonila opasni materijal jer je to jedini siguran način da se sanacija odmah pokrene.
 
Država i investitor su se međusobno tužili, država investitora jer je radio eksploataciju umjesto sanacije, investitor državu za vlasništvo nad zemljištem.

Procesi su stajali u mirovanju već godinama, a čim je Općina iskazala zanimanje i predložila saniranje putem EU fondova, brže bolje se proces otvorio i dogovorila nagodba.

Za nagradu što je stvorio otpad, pa ga 10 godina nije sanirao, investitor će dobiti priliku doći do vlasništva vrijednog prostora. A tko će sanirati opasni otpad?

Žele li se brzinskom nagodbom izbjeći EU procesi kako se ne bi detaljno provjerile sve okolnosti cijelog slučaja Tvornica? Možda je sve slučajno, no građani više ne vjeruju u slučajnosti u ovom dugogodišnjem problemu. Traže sanaciju odmah!Danas su na sjednici Odbora pored predstavnika Općine Dugi Rat i građanske inicijative  bili i stručnjaci s pravnog, građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Ukazali su na niz nepravilnosti u dosadašnjim procesima. Predstavnici DORH-a su govorili o kompleksnosti stečajnog postupka i procesa prodaje Tvornice Dugi Rat te imovinsko pravnih zavrzlama. Naglasili su kako obaveza sanacije nije uvjet u trenutnim procesima i nagodbama, ali su istakli da će učiniti sve da do sanacije svakako dođe. Pitamo se kako?

Trenutno je, po zakonu, obaveza sanacije prešla na državu jer je investitor nije obavio na vrijeme do kraja 2019.. Ali država ništa nije napravila već dvije godine i sigurno ćemo biti penalizirani od strane EU institucija. Tko će biti odgovoran?

Puno pitanja koje ćemo na sljedećoj sjednici Odbora postaviti predstavnicima Ministarstava zaštite okoliša i državne imovine koji danas nisu bili na sastanku.

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and no members online