Turizam: Radnici postaju stalni sezonci

Značajan dio od oko 40 tisuća stalno zaposlenih radnika u ugostiteljstvu i turizmu Hrvatske ovih dana strepi od toga kakvu će im odluku donijeti vlasnici u vezi s reguliranjem njihova radnog statusa. Iako se ništa nije promijenilo u odnosu na prijašnje tržišne uvjete i najave, kriza je, čini se, dobro došla dijelu vlasnika u hrvatskom turizmu da se riješi viška zaposlenih. Tako je sve više stalno zaposlenih u hotelima kojima se nudi otkazivanje ugovora o radu na način da nisu proglašeni tehnološkim viškom, nego ih se pretvara u stalne sezonce ...

VLASNICI HOTELA ISKORISTILI SVJETSKU FINANCIJSKU KRIZU DA SE RIJEŠE VIŠKA ZAPOSLENIH
 
Radnici postaju stalni sezonci

 
Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Značajan dio od oko 40 tisuća stalno zaposlenih radnika u ugostiteljstvu i turizmu Hrvatske ovih dana strepi od toga kakvu će im odluku donijeti vlasnici u vezi s reguliranjem njihova radnog statusa.
 
Sve je više stalno zaposlenih u hotelima kojima se nudi otkazivanje ugovora o radu na način da nisu proglašeni tehnološkim viškom, nego ih se pretvara u stalne sezonce.
 
Takve poteze već je, prema informacijama iz Sindikata turizma i usluga, povukla uprava hotela u sklopu "Lukšić grupe"; Jelšani strahuju od takvih najava mađarskih vlasnika hotelsko-turističkog poduzeća; Štrokovi "Jadranski luksuzni hoteli" nisu produžili sezonske ugovore radnicima; slične prijedloge realizira i "Sunčani Hvar"; plaće su smanjene radnicima "Apartmana Medena", a "Istraturist" u Umagu već je potpisao ugovore o stalnom sezonskom radu s 54 zaposlena.
 
Tako se stalno zaposleni pretvaraju u stalne sezonce koji imaju redovitu plaću u mjesecima u kojima rade u hotelima, ali sve nakon njihova zatvaranja za stalne sezonce znači da im se uplaćuje mirovinsko osiguranje, ali nemaju plaću.
 
Pri tome je problem što stalni sezonci ne smiju raditi na drugome mjestu dok su u tom statusu jer im se inače ugovor raskida.

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and no members online