U Hrvatskoj samo najuporniji mogu posvojiti dijete

Svatko tko žarko želi dijete, a ne može ga dobiti normalnim putem, učinit će sve i pokušati nemoguće’. Ta je rečenica ispisana na jednom od mnogih blogova obitelji koje su se susrele s brojnim preprekama pri pokušaju posvajanja djeteta. Godišnje se u Hrvatskoj posvoji između 120 i 150 djece, što je u znatnom  nerazmjeru s brojem potencijalnih posvojitelja. Osim toga, zbog sporosti sudskog procesa i inertnosti odgovarajućih institucija, malo je djece koju je moguće posvojiti, koja su ‘pravno čista’, a kako postupak za posvajanje djeteta pokreće socijalna služba, vrlo je vjerojatno da će učinkovitost  procesa ovisiti upravo o djelatnicima socijalne službe i njihovoj individualnoj, odnosno subjektivnoj procjeni. Nedostatak informacija, neekspeditivnost socijalnih službi, administrativne prepreke, gubitak živaca i vremena, socijalna neosjetljivost... navedeni su kao ključni problemi obitelji ili osoba koje žele posvojiti dijete ...

Piše: Barbara Govorčin Vukoja / Metro
Izvor: Metro Portal (metro-portal.hr)
 
Hrvatski centri za socijalnu skrb naprosto nisu povezani, što otežava njihov rad, usporava postupak posvajanja i tako neminovno zadržava djecu u institucijama koje, unatoč materijalnom i stručnom kapacitetu, ne mogu nadomjestiti obitelj.
 
Osim toga, dugotrajnu proceduru dodatno je otežavala i stara, nedavno srećom izmijenjena odredba Obiteljskog zakona, prema kojoj su potencijalni posvojitelji morali biti unutar dobne granice od 21 do 35 godina.
 
Slijedom europske Konvencije o posvajanju ta je gornja dobna granica ukinuta. Time je stvorena mogućnost za veći broj posvojene djece, a izbjegnuti su i brojni apsurdi poput nemogućnosti posvajanja zbog toga što je posvojitelj, primjerice, za samo jedan dan premašivao gornju granicu ili bi posvajanje sudskim putem ostvario samo jedan od bračnih partnera.
 
Upravo zbog sporosti sustava, mučne i dugotrajne procedure, mnogi su parovi odustali od posvajanja djece, a to ni u kojem slučaju ne može biti dobro. Spomenuta izmjena Obiteljskog zakona samo je jedan korak naprijed, no morat ćemo ih učiniti puno više, a to uključuje mnoge napore na pravnom i socijalnom nivou.


 
U suprotnom, djeca su ta koja će ostati sankcionirana i obilježena za cijeli život. Prvo odbačena, a potom zakonom onemogućena i uskraćena za djetinjstvo...

PROČITAJTE VIŠE ...
http://www.metro-portal.hr/vijesti/metro-ekskluziv/u-hrvatskoj-samo-najuporniji-mogu-posvojiti-dijete

Povezani članci

Who's Online

We have 442 guests and no members online