Djeca aktivni sudionici lokalne zajednice

Dječje vijeće grada OmišaObilježavajući Dan djeteta, spomen na dan kad je donesena Konvencija UN o pravima djeteta, Omiško društvo "Naša djeca" u suradnji s Gradom Omišem izabralo je za dječje vijećnike grada Omiša, te dječjeg gradonačelnika grada na ušću Cetine. Kandidati za Dječje gradsko vijeće bili su učenici od 5. do 7. razreda osnovnih škola sa područja grada Omiša i njegovog zaleđa, Poljica, koji su bili i njihovi birači. Izborima su djeca pristupili izuzetno odgovorno, zainteresirano i s mnoštvom konkretnih ideja koje su poslužile u oblikovanju Prijedloga programa rada, a biralo se djećje vijećnike na 19 izbornih mjesta. Oni su u petak izabrali i dječjeg gradonačelnika. Budući da su Marija Pavlić i Mateo Jurčević imali po isti broj glasova, odlučeno je da u prvoj godini mandata Omiš ima dječju gradonačelnicu, a u drugoj dječjeg gradonačelnika ...


OMIŠ

Konstituirano novo Dječje Gradsko vijeće

Piše: Davor Grgat

UNICEF kao specijalizirana služba UN namijenjena djeci trajno ističe važnost i potrebu aktivne participacije djece u sveukupnom životu i napretku na svim kontinentima što je ujedno bio i poticaj osnivanju i radu Dječjeg vijeća Grada Omiša.

Tako je iz Društva "Naša djeca" krenula ideja, a u suradnji s Gradom pokrenut je projekt Dječje gradsko vijeće grada Omiša.
Voditeljice DGV-a, profesorice Ivana Vlahović i Helanda Čović istaknule su da se pozitivnim odnosom prema djeci, razvijanjem njihove humanosti, volonterskog rada, mirnim rješavanjem sukoba, zaustavljanjem vršnjačkog nasija stvara svijet u kojem djeca sretnije odrastaju i postaju odgovorniji sudionici društva.

Dječje vijeće grada Omiša Izbori za dječje vijećnike proveli su se  u OŠ "Josip Pupačić" (12) i PŠ Kučiće (3), OŠ "1. listopada 1942." Čišla (3), PŠ Kostanje (3), OŠ "Gornja Poljica" Srijane (3), ali i u tri škole koje ne pripadaju gradu Omišu, ali djeca s područja našega grada pohađaju te škole.

Riječ je o OŠ Šestanovac gdje je izabran 1 vijećnik iz Blata na Cetini, te o OŠ Žrnovnica i Srinjine za djecu s područja Dubrave, Tugara i Naklica gdje je također izabran 1 vijećnik, te je i Društvo "Prijatelj" (društvo djece s posebnim potrebama) dalo jednog predstavnika. Na taj način smo dobili 27 dječjih vijećnika.

Kandidati za Dječje gradsko vijeće bili su učenici od 5. do 7. razreda kao i njihovi birači. Izborima su pristupili izuzetno odgovorno, zainteresirano i s mnoštvom konkretnih ideja koje su poslužile u oblikovanju Prijedloga programa rada.

Na području grada Omiša ima oko 1500 učenika koji pohađaju osnovnu školu. Izbori su se održali na 19 izbornih mjesta.

Dječji vijećnici izabrali su i dječjeg gradonačelnika. Budući da su kandidati Marija Pavlić i Mateo Jurčević imali po isti broj glasova, odlučeno je da u prvoj godini mandata imamo dječju gradonačelnicu, a u drugoj dječjeg gradonačelnika.

Predsjedavajuća DGV-a Ivana Vlahović istaknula je da djeca trebaju odrastati i živjeti u zdravom, sigurnom i ugodnom okruženju, te da su njoj i kolegici Helandi Čović u radu ovoga Prijedloga najviše pomogle kandidature dječjih vijećnika koje su bile poticajne i konkretne.  

Cilj ovoga Prijedloga rada je da djeca najprije nauče svoja prava, ali odmah zatim da nauče preuzeti odgovornost kroz izvođenje malih zadataka, učenje životnih vještina kroz stalno pozitivno ponašanje i međusobno poštovanje djece i odraslih.

Dječje vijeće grada Omiša

Dječja klapa "Bepo" OŠ "Josip Pupačić" uveličala je pjesmom konstituirajuću sjednicu, nakon čega je Ivana Vlahović dala riječ Ani Pezo, savjetnici iz Ureda dječje pravobraniteljice.

Savjetnica je izrazila svoje veliko zadovoljstvo dosadašnjim radom Dječjeg vijeća i odala priznanje odraslima koji su prepoznali značaj jednog ovakvog tijela i priznali djecu kao aktivne sudionike lokalne zajednice.

OmišDjeca će najiskrenije i najbolje pomoći odraslima da vide i osjete što im je doista potrebno da bismo svi zajedno živjeli u boljem društvu. Ana Pezo je također pozvala Dječje gradsko vijeće u posjet u svoj ured u Split.

Ovoj svečanoj sjednici nazočili su i Mijo Mimica, dogradonačelnik, dr. Zvonko Močić, predsjednik Poglavarstva Grada Omiša, ravnateljica OŠ "Josip Pupačić" Davorka Deur, ravnatelj OŠ "Gornja Poljica" Mladen Mikas, roditelji novoizabranih dječjih vijećnika.

Povezani članci

Who's Online

We have 282 guests and no members online