(VIDEO) Mještani Dugog Rata: Obolijevamo jer država nije u stanju sanirati tvornicu

Mještani Dugog Rata vjeruju da ih nerad državnih institucija i Ministarstva zaštite okoliša polako truje.  Nije to ni čudno kad više od deset godina žive s tonama potencijalno opasnog otpada nabacanog odmah uz more, između stambenih zgrada, terena za boćanje, autobusne stanice i automobilima zagušene Jadranske magistrale. Ostaci su to srušene tvornice ferolegura Dalmacija. Radi se o otpadu koji je davno trebao biti saniran, ali nije.
Ministarstvo zaštite okoliša obvezalo je tvrtku Projekt uvala u vlasništvu malteške firme Topaz Limited da saniraju to područje. Oni su otkupili parcele bivše tvornice i na njima najavili napraviti ogroman turistički kompleks uz obećanje da će površinu očistiti do 2019. godine po ovom sanacijskom programu.
Ali nisu. Kolike su uopće šanse da to učine, dovoljno govori podatak da je tvrtka Projekt uvala u međuvremenu završila u milijunskim gubicima i ispunila uvjete za stečaj. Sanacija otpada iziskivala bi, tvrde stručnjaci, milijunske troškove.
Nakon što tvrtka nije ispoštovala ugovor koji ju je obvezao na sanaciju do 2019. godine, Ministarstvo je trebalo uzeti stvari u svoje ruke i naći novu firmu, koja bi sanaciju obavila na trošak Projekt uvale. Od tad su prošle tri godine. Ako pitate Dugoraćane, nije se napravilo ama baš ništa. S prozora vide da je situacija ista.
Ministarstvu zaštite okoliša uputili smo upit namjeravaju li jednoga dana sanirati ostatke tvornice za koju građani vjeruju da ih truje, no iz Zageba još nema ni maila ni razglednice. Puno pitanja za ministra Tomislava Ćorića imaju mještani i Općina, koji su u četvrtak, 9.9. organizirali okrugli stol na ovu temu..., piše Andrea Topić na stranicama portala Index.hr. U nastavku članka pogledajte snimku okruglog stola s TvDR ...

Piše: Andrea Topić / Index.hr
Izvor: Index.hr
Video: Jakov Velić / Televizija Dugi Rat
Foto: Općina Dugi Rat


Ivana Katurić, stručnjakinja za EU fondove i održivi urbani razvoj, na okruglom stolu je kazala kako smatra da to što je država prodala parcele toj privatnoj firmi ne znači da institucije ne mogu same pristupiti saniranju otpada.
- "Privatno vlasništvo nad lokalitetom ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije. Općina može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove“ -  istaknula je Katurić.

Na događanju se čula i riječ ekoloških stručnjakinja iz udruge Sunce, pravnice Ivane Krstulović Baković i Hajdi Biuk te inženjerke kemije Blanke Rakuljić. Izvijestile su zabrinute građane da je od 2019. godine ovlaštenik sanacije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and no members online