Hrvatske ceste: Očekuje se ugovaranje izgradnje mosta i dijela trase prema Dugom Ratu

obilaznica Omiš- Radovi na obilaznici Omiš odvijaju se sukladno zahtjevima i dinamici projekta, ali i financijskim i tehničkim mogućnostima, a u narednom periodu, u skladu planova građenja i financijskih mogućnosti, Hrvatske ceste će ugovoriti izgradnju mosta i dijela trase buduće brze ceste prema Dugom Ratu - rečeno je na današnjem razgovoru predstavnika Hrvatskih cesta s novinarima u Omišu, a vezano uz aktualnu situaciju oko obilaznice Omiš i nedavni članak Vinka Vukovića, novinara Slobodne Dalmacije, u kojem se najavljuje obustava gradnje brze ceste Split-Omiš, koju je novinaru potvrdio i omiški gradonačelnik Ivan Škaričić. U nastavku možete pročitati u cjelosti objavu za medije Hrvatskih cesta s sastanka održanog danas u Omišu ...

HRVATSKE CESTE

Radovi na obilaznici Omiš odvijaju se sukladno zahtjevima i dinamici projekta, ali i financijskim i tehničkim mogućnostima 

Očekuje se ugovaranje izgradnje mosta i dijela trase prema Dugom Ratu

Izvor: Hrvatske ceste

obilaznica OmišHrvatske ceste, kao investitor, u skladu Programa građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2005. do 2008. godine i razdoblje od 2008. do 2012. godine za trasu na državnoj cesti D8, dionica br. 3 Dugi Rat - Omiš, do sada su izradile svu zakonski uvjetovanu opsežnu tehničku dokumentaciju (idejna rješenja, studiju utjecaja na okoliš, lokacijske dozvole, terenske istražne radove, glavne projekte, građevinske dozvole po pojedinim dionicama).

Radovi na ovoj poddionici obuhvaćaju izgradnju dvotračnog kolnika brze ceste s dva tunela, tri vijadukta u jednom čvoru, uključivši radove na odvodnji, izgradnju potpornih zidova i zaštitu pokosa. Ukupna duljina tunela je 1.697 m (tunel Omiš, 1.471 m i tunel Brzet,226 m).

Čvor „Omiš“ imat će 3 vijadukta ukupne duljine 489,69 m: Vijadukt „Omiš1“, L= 167,60 m; Vijadukt „ Omiš 2“ , L= 194,09 m; Vijadukt „Omiš 3“,  L= 128,00 m.

cesta Najsloženiji i najdelikatniji dio trase svakako je poddionica obilaznice Omiša koju sačinjava istočni dio trase do kanjona Cetine, most preko Cetine i tunel na desnoj obali Cetine kojim trasa ide prema Dugom Ratu, odnosno Splitu.

Upravo ovaj, izuzetno kompleksni dio trase nije moguće raditi istovremeno zbog tehničkih i trenutnih financijskih razloga, a pri tome je logičan trenutni cilj projekta da se ostvare uvjeti za izgradnju mosta preko Cetine.

Baš za prvi korak Hrvatske ceste, kao investitor, izradile su svu projektnu dokumentaciju, ishodile građevinsku dozvolu (čvor Omiš - tunel Brzet - tunel Omiš do kanjona Cetine, L=2,8 km), proveden je međunarodni natječaj za ustupanje radova i odabran je izvođač radova, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 326.174.166,11 kuna.

Radovi se dakle odvijaju u skladu s financijskim i tehničkim mogućnostima i do sada su izvedena dva vijadukta na čvoru,  probijen je tunel Brzet, L=226 m' i 600 m' tunela Omiš, L=1471 m' u geološko - geotehnički vrlo složenim uvjetima (lapor, iskop sistemom pipe roof).

Posebna pažnja pri izvođenju radova posvećena je zaštiti od odronjavanja nestabilnih kamenih blokova s pokosa brda koji su stalan problem grada Omiša.

Za potrebe sigurnosti pri izvođenju ugovorenih radova, a ujedno kao i trajna zaštita od odronjavanja kamenih blokova, izvršeni su radovi uklanjanja, sidrenja kamenih blokova geotehničkim sidrima, postavljanje zaštitnih mreža i trajnih geotehničkih barijera na utjecajnom području tunela Brzet. U tijeku su radovi na zaštiti od odronjavanja kamenih blokova na utjecajnom području tunela Omiš.

U narednom periodu, u skladu planova građenja i financijskih mogućnosti, Hrvatske ceste će ugovoriti izgradnju mosta i dijela trase prema Dugom Ratu.

Povezani članci

Who's Online

We have 96 guests and no members online