Otvoreno prvenstvo Hrvatske za neolimpijske klase

U omiškom akvatoriju od 25.-28. 10. u organizaciji HJS i JK Omiša, a pod pokroviteljstvom grada Omiša i turističke zajednice grada Omiš i uz veliku pomoć SNRD Omiš, omiških izviđača i mnogo drugih volontera održat će otvoreno prvenstvo Hrvatske za neolimpijske klase.
 

Regata sv.Ivana

Protekla dva dana u omiškom akvatoriju bilo je puno smijeha, veselja i dobrih vibracija, ali na žalost jako malo vjetra. Ipak uz sve vremenske (ne)prilike JK Omiš uspio je održati regatu svetog Ivana u klasi optimist za djecu do 12 godina. Na regati Svetog Ivana je ukupno sudjelovalo tridesetak mladih jedriličara i jedriličarki iz 11 klubova. Omiš se opet pokazao kao neosvojiv grad jer je Josip Tafra bio prvi, Roko Čepić Zokić drugi, Pjero Pirović šesti, dok Rita još uvijek skuplja malo hrabrosti za svoju prvu regatu. Kopneni dio regate održan je u prostorima SNRD Omiš.  Nagrade najboljim mladim jedriličarima dodjelio je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. JK Omiš se zahvaljuje svim roditeljima i volonterima koji su pomogli u organizaciji, te svim klubovima koji su došli u grad na ušžu Cetine, a ponaviše treneru kluba!
 

Mrduja za dušu i tilo

Fešta od mora i brodova, manifestacija podno jedara - tradicionalna Mrdujska regata po 86. put će se održati u subotu 7. listopada sa startom u 11 sati. Jedri se od startne linije podno splitskog Sustipana, pa prema Splitskim vratima oko otočića Mrduja, između Brača i Šolte, u dužini 11 nautičkih milja i nazad do cilja podno Labudove đige, kluba organizatora ove regate ukupne dužine 22 nautičke milje. Ovo je najmasovnija i najdugovječnija regata na ovoj strani Jadrana, preko tristo brodova sa minimalno deset članova posade, "skupi" se preko tri tisuće sudionika, na svim tipova krstaša i onih jurilica, i onih regatnih do onih obiteljskih krstaša. No uvijek se vodi jednom idejom – jedriti se mora!
 
Mali istarski grad Rabac bio je domaćin otvorenog prvenstva Hrvatske u jedrenju za klasu optimist za djecu do 12 godina. Na natjecanju je sudjelovalo 110 djece iz jedirličarskih klubova diljem Lijepe naše. Boje jedriličarskog kluba Omiš predstavljala su tri mlada mušketira, Roko Čepić Zokić, Pjero Pirović i Josip Tafra. Dugoratski jedriličari iz JK Orišac imaju malu pauzu do 16.09., nakon koje opet kreću s treninzima pod paskom starog-novog trenera Hrvoja Žilića. Drugu polovicu bratskog jedriličarskog tanedama, trenera Joška Žilića, novi poslovni izazovi odveli su na neko vrijeme iz Dugog Rata u hladne nordijske vode..
Dakle, u malom istarskom gradiču Rapcu mladi omišanin Josip Tafra, dječak od 10 godina, iz kluba JK Omiš starog tek tri godine, postao je prvak Hrvatske u jedrenju u klasi optimist do 12 godina za 2017. godinu! Čestitamo Josipu i trenerima kluba te našem Roku Čepiću Zokiću koji je na prvenstvu bio 29 i Pjeru Piroviću koji je bio 60.
 

Josip osvojio Regatu Sv. Josipa

Drugog dana Regate Svetog Josipa u Dugom Ratu činilo se da neće biti ništa od jedrenja. Nedjeljno jutro osvanulo je bez bave, bez vitra, ostavivši jedrilice naših mladih optimista na šljunku dugoratske plaže. Činilo se da će dan regatavanja propasti, a onda nam je iz Postira "priko mora" doplovio Mate Škarić i za sobom donio levanat po kojem su naši Laseri uspjeli odjedriti tri, a Optimisti dva nova plova. Regatu za Optimiste osvojio je mladi Josip Tafra iz JK Omiš, ove godine ponajbolji mladi jedriličar u svojem uzrastu, a kod Lasera 4,7 Ivan Jurić iz Marine Kaštela. Ubrzo nakon završetka regate kompjuter je izbacio i ukupni poredak regate na kojoj je sudjelovalo 55 mladih jedriličara u klasi optimist i 10-ak laseraša, a koju je uspješno kao i svake godine organizirala mala ali iznimno vrijedna i poduzetna ekipa iz JK Orišac Dugi Rat. Potom je Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, uz asistenciju Joška i Hrvoja Žilića iz JK Orišac podijelio pehare i nagrade najboljim jedriličarima dugoratske regate.
 

Regata Sv.Josipa: Čeka se zeru bave za novi plov

Jučer, prvog dana regate Sv.Josipa vitra ka u priči, jutros - ni za lijek. Mladi jedriličari optimistično se igraju na plaži čekajući na zeru bave koja bi napunila jidra i orisnula ih na pučinu u novi plov..
 

Savršen dan.. i za jedrenje

Nekad je cijeli travanj bio mjesec sporta i rekreacije u općini Dugi Rat, a danas se to svelo (samo) na dan sporta, no nema veze.. Jutros su ispred Blagajne u starom selu Jesenice stotine trkača i šetača po planinama krenula u sedmu trekking utrku Jesenice trekking, malo poslije na Dugoratskoj plaži skoro stotinjak mladih jedriličara isplovilo je na regatno polje u akvatoriju ispred Dugog Rata natjecati se na Regati Svetog Josipa u organizaciji JK Orišac Dugi Rat, u klasama optimist i laser 4,7. Evo čak je i Hajduk dobio Dinamo nasred Maksimira! Kažem Vam, savršen sportski dan.. No to nije sve! Večeras je finale Omiš Guitar Festa. Čeka nas još pregršt, doduše glazbenih, uzbuđenja, interesantan koncert mladih Amera i zabava do kasno uz noć u Gusarskoj konobi uz blues sa delte Cetine.. Novi plov regate Svetog Josipa je u nedjelju u 11 sati. Vidimo se na dugoratskoj plaži na kavi s pogledom na našu s(p)retnu jedriličarsku mladost..
 

Regata Sv.Josipa 2017.

Jedriličarski klub ORIŠAC Dugi Rat četvrtu godinu za redom organizira Regatu Svetog Josipa za mlade jedriličare u klasama Optimist i Laser 4,7. Regata će se održati 22. i 23. travnja 2017. godine u akvatoriju ispred Dugog Rata. Lanjska regata okupila je 100-tinjak najmlađih jedriličara iz Splitsko Dalmatinske i Šibenske županije, a na sljedećoj regati očekujemo još pokojeg mladog jedriličara/ku. Tko kaže da travanj nije mjesec sporta i rekreacije u općini Dugi Rat?
 
Sad kad su se svijetla reflektora ugasila, kad su se svi mali optimisti vratili svojim klubovima, nadamo se da im je boravak u Omišu ostao u lijepoj uspomeni. Unatoč  izostanku dobrog vjetra, i sa ovo malo što smo od prirode dobili postignuti su dobri rezultati, ostvarena mnoga prijateljstva te stečeno puno novog korisnog iskustva. Omiš, njegovi građani i gosti imali su po prvi put u povijesti priliku ugostiti na jednom mjestu 107 malih jedriličara i njihovih timova, čija su jedra uljepšavala omiške vizure tijekom ta tri dana i rijetko je tko ostao ravnodušan pogledom na njih. Iako su radi truda svi zaslužili da ih se pohvali, izdvojimo ipak samo one koji su kući otišli s nagradama..
 

Šuma jedara podno Mirabele

U Omišu se ovog vikenda održava Prvenstvo Hrvatske u jedrenju klase optimist za mlađe kadete do dvanaest godina. 110 natjecatelja iz 31 jedriličarskog kluba u subotu su izašli na more, na svoj prvi plov. Najavljivalo je bonacu, ali diglo se malo vitra, pa jugo.. zadovoljni su organizatori, marljivi članovi Jedriličarskog kluba “Omiš”. - Ovo je za nas važan događaj, prvi put da se u Omišu organizira jedno ovako veliko natjecanje, prvenstvo Hrvatske. Mi smo mladi klub, utemeljeni smo prije dvije godine i zasad imamo desetak članova koji vježbaju, oscilira to ovisno je li zima ili ljeto. Klub je osnovala skupina volontera, koji su se “po stare dane” zaljubili u jedrenje, osvojilo nas je priko noći i želimo da ovo potraje još dugo godina, da se naš klub razvija - kazao je novinarima na omiškoj plaži i uz novu lijepu šetnicu Viktor Pirović, predsjednik Jedriličarskog kluba “Omiš” i jedan od osnivača kluba čija se četvorica mladih članova natječe na prvenstvu. Naravno, na regati su i dugoraćani, članovi JK Orišac, koji su na regatno polje došli, kao već pravi i iskusni jedriličari, morem.