Jesenice trekking 2019.

Godine kad je treking još uvijek bio romantičan sport su iza nas. Godine kada nisu postojali klubovi. Samo Poljičani, Omišani i pokoji Splićanin, koji su trenirali individualno, a u društvu se uvijek žalili kako nisu u formi. Na plavoj majici tada je pisalo ‘What’s stopping you? That’s right, nothing!’. Samo natjecanje je bilo organizirano u dvije kategorije. Natjecateljska sa 14 kontrolnih točaka. 13 ih je bilo složeno nekako u krug i jedna u sredini. Potok. Sa starta se kretalo se na istok i na zapad, ali nitko nije imao savršenu strategiju s koje točke sići na potok. Vrli organizatori su sjedili u Šele u Račniku i sa tarace uz soparnik i vino linčušu dalekozorom promatrali izbezumljene natjecatelje. Zabava za odabrane. Do zadnjeg trenutka se nije znalo iz kojeg smjera će stići pobjednik. Najvažniji dio utrke se odvijao u konobi Bajso nakon zalaza sunca. Plesalo se po klupama i stolovima. Svi jednoglasno su bili složni da im je to tad bila zabava života.
Fast forward i evo nas već u ožujku 2019. Priroda se budi, sve pupa, a trekeri trče kao sumanuti svuda uokolo. Takoreći svakog vikenda novo je kolo Dalamatinske treking lige. Bliži se jedan od njenih vrhunaca. 9. Jesenice Treking, jednu od najdugovječnijih i najzanimljivijih treking utrka u Dalmaciji i šire. 4. utrku Dalmatinske Trail Lige u 2019. Program utrke će se odvijati u starom selu Jesenice, a gdje drugdje?, koje se nalazi podno Poljičke planine niti 20 km od Splita. U drevnim Jesenicama, u okruženju seoske Blagajne, u subotu, 4. travnja 2019. biti će start, cilj i proglašenje pobjednika utrke koja će se održati u tri dužinske kategorije, 11 km, 22 km i 33 km sa 500, 1000 i 1500 m visinske razlike. Prijaviti se možete ovdje. Prilikom prijave izaberite veličinu majice ili maramu. Kontakt osoba je Damir Ivanišević koji se odaziva na 099/2563098. Vidimo se!
 

Imbertrek!

500 zaljubljenika u prirodu puni optimizma pojavili su se prošle subote u starom gradu u Omišu na 7. izdanju Imbertreka gdje su dobili ono što su i zaslužili - sunčan dan i odličnu zabavu. Trčalo se, taktiziralo, šetalo, puhalo uzbrdo i jurilo nizbrdo, a još više od svega družilo i guštalo u idiličnim vizurama s omiških obronaka odakle je sezao pogled daleko put mora, piše Slobodna Dalmacija. Tridesetak volontera iz organizacijske ekipe PD Imber potrudilo se da sudionicima Imbertreka ničeg ne nedostaje, a u pomoć su im priskočili i HGSS, vatrogasci koji su na koncu i skuhali kazane gulaša za brojnu svitu uz pomoć izviđača i ekipe iz Dijabetičkog društva Omiš. Ove godine natjecatelji su sudjelovati na Imbertreku u četiri kategorije. Šetači s malom djecom i razni rekreativci prošli su kružnu stazu od 5 kilometara gdje su najbrži bili Toma Kujundžić (PD Imber) i Petra Brkić (Marulianus). Deset kilometara Malog traila prvi su prošli Vera Mekinić (PD Imber) i Josip Feher (TK Split), a Srednji trail od 20 km Dobrila Dujišin (TTK Strka) i Jure Dugandžić (HPD Prenj). Za Ivanu Vrvilo (PD Imber) i Marka Kozula (HPD Prenj) 30 kilometara Velikog traila nije bio pretežak izazov iako se trebalo prijeći dugu dionicu od sela Slime preko Vruje i vrha Kula na Imberu, pa sve do velike plaže u Omišu. Kako bilo, svaki pojedinac nadmašio je sam sebe i zaslužio medalju koju je za ovu priliku izradio imberovac Josip Sebedeli. Oni koji su ostali kod kuće u strahu od kišice, zasigurno žale zbog krive procjene.
 

Škraping 2019: Golub opet doletio do pobjede

Jedinstvena utrka Škraping, po kojoj je otok Pašman postao nadaleko prepoznatljiv, uspješno je održana protekle subote četrnaesti put zaredom. Od gotovo 1500 prijavljenih, utrku je završilo 1165 škrapera iz 11 zemalja. Po peti put zaredom Ante Pešić Golub opet je najbrži trkač najzahtjevnije kategorije “Marathon“ s prolaznim vremenon od 6 sati, 1 minute i 30 sekundi. Vrijedi spomenuti i najstariju sudionicu Ljubu Kušteru, 81-godišnjakinju iz Kraja, koja je u društvu mlađe prijateljice Jozice (78) uspješno završila utrku. “Škraping“ je osim sportskog poprimio i turistički karakter; u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor. Posjetitelji i sportaši stigli su iz susjednih i drugih europskih država, a u sklopu utrke nudila im se razna domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti.
 

7. Imbertrek trail utrka u subotu u Omišu

IMBERTREK je Omiška sportsko-rekreativna cjelodnevna manifestacija koja okuplja široku skupinu ljudi od profesionalnih sportaša preko rekreativaca, planinara pa do obitelji od 7 do 77 godina. Cilj je privući što više lokalnog stanovništva u prirodu i upoznati ih sa ljepotama naše okolice npr. tvrđava Fortica, Mirabela, te podignuti ekološku svijest i potaknuti ljude na zdrav život! Organizator utrke je PD "IMBER" Omiš. Omiška utrka ImberTrek u subotu, 9. ožujka 2019 je i drugo kolo Dalmatinske Trail Lige. Liga je to koja ulazi u svoju treću godinu postojanja, prije se zvala Proljetni treking kup, a okuplja desetak utrka razasutih diljem Dalmacije i Dalmatinske zagore – na prostorima i područjima Mosora, Tisnog i Murtera, Kozjaka, Korčule, Lastova, Marjana, Sinjske krajine, Poljičke planine, Promine i Omiške Dinare. Trail kao najbrže rastuća trkačka, outdoor i adrenalinska disciplina je medij kojim natjecatelji upoznaju prirodne ljepote dalmatinske regije. A da to nije sve uvijek iznova se potrude organizatori te priušte dobru zabavu po završetku utrka..
 

19. Splitski polumaraton

Novo izdanje Splitskog polumaratona okupiti će u nedjelju, 24.2.2019. brojne trkače od 7 do 77 godina na polumaratonu (21 km) te na utrci na 5 km (dva puta od Rive do Banovine i natrag) i na humanitarnoj šetnji. Utrke počinju u 9 sati. Program manifestacije je ovdje. Za trkače koji dolaze izvan Splita, molimo Vas da planirate svoj dolazak u Split što prije, a najkasnije do nedjelje prije 7:00 h. Sav promet u centru grada i zapadnoj obali zatvara se za potrebe polumaratona i ostalih utrka od 08:45h do 11:00h. Za sve sudionike polumaratona osiguran je besplatan javni prijevoz na dan utrke. Dovoljno je predočiti startni broj.
 

Penjač Jernej i njegov Dugi Rat

U srijedu 30. siječnja 2019. u sklopu 11. planinarske večeri "Priroda i društvo" Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" Split organizira u splitskom klubu "Quasimodo" javno predavanje "Priča o najtežem sportsko-penjačkom smjeru u Hrvatskoj". Naime, zadnjeg dana 2018. g. slovenski reprezentativac i aktualni svjetski prvak u disciplini boulder Jernej Kruder popeo je najteži sportsko-penjački smjer u Hrvatskoj, "Dugi Rat" na Vruji ocijenjen ocjenom 9a+, a koji su opremili Jernej i naš Moco. Priču donosi član Sportsko-penjačkog odsjeka HPD Mosor Ivan Kuvačić Moco, a otkrit će kako se upoznao s Jernejom, zašto su odabrali upravo Vrulju, gdje su još u okolici Omiša napravili smjerove i kako se razvijala cijela priča od početka izrade smjera do uspješnog uspona. Ulaz je kao i uvijek slobodan za sve zainteresirane, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

Rekreacija za seniorke

 

Zumba fitness i u Dugom Ratu

Popularna zumba i u Dugom Ratu! Upis su u tijeku. Legendardne i domaće instruktorice.. što reći više, osim, rezervirajte svoje mjesto..
 

Enduro Perun: rekreativna brdsko-biciklistička utrka

Pridružite se u subotu, 3.11.2018. našim biciklistima iz tima Coast Riders u rekreativnoj brdsko-biciklističkoj utrci na brdu Perun u okolici Dugog Rata i Omiša. Cilj utrke je druženje, upoznavanje i zabava za sve biciklističke entuzijaste. Utrka je enduro formata s tri "stagea". Mjeri se vrijeme spusta, dok usponi i transferi između svakog "stagea" imaju vremenski limit (do početka mjerenja sljedećeg). Oni najbrži osvojiti će vrijedne nagrade pripremljene od strane Mufflon Bicycles Bikes & Travel. Vozači će se tijekom vožnje moći ovježiti u feed zoni pripremljenoj od strane trgovine zdrave hrane Refužo, dok će nakon utrke biti organiziran ručak za sve sudionike. Za sve željne osvježenja nakon utrke, Pivovara Barilo ponuditi će svoja izvrsna craft piva Milu i Malduka! zainteresirani, prijavite se ovdje. U nastavku saznajte više detalja o enduro utrci..
 

Zumba za djecu u Dugom Ratu