Novi sport, nova zanimacija dugoratske mladosti, dugoračkih ikona, dobiva i svoj prvi turnir. Riječ je o nogotenisu, zanimljivoj i atraktivnoj kombinaciji nogometa i tenisa, koja se nažalost ne igra na pijesku Duća, već na crnom asfaltu popularne Streljane u Dugom Ratu, no fešta je isto zagarantirana, a i zanimljive nagrade. Turnir je humanitarnog karaktera, sav prihod ide Humanitarnoj udruzi "Talaja" Dugi Rat.
 
Konjička udruga Dalmacija Equino 27. i 28.06.2020. predstavlja novu i jedinu stazu, poligon za terensko jahanje u Dalmaciji. U suradnji s Sokolarskim savezom hrvatske organizirat će i prvi seminar sokolarstva u Dalmaciji. Seminar će se održati na lokaciji kluba na plato ex kamenoloma Lavčević na putu za Žrnovnicu. Prijave se zaprimaju na mob. 097/7146180.
 

Duće Open 2020

More je hladno, gošća još nema, pa se valjaju balote po dućkom friško uređenom zjogu na Golubinki. Valja Jure, bombizaje Mate, a blagovati će svi nakon finala na jednom dućkom kominu. A možda i na sva (velika) četiri... Valjaj Toni, i ne krati.. tri su sigurna, fali četvrti..
 

20. Split maraton

U organizaciji Maraton kluba Marjan, najvećeg maraton kluba u Dalmaciji i jednog od najvećih u Hrvatskoj, od 21. do 23. veljače 2020. Split će ponovno biti jedna od vodećih europskih trkačkih destinacija koja iz godine u godinu privlači i sve veći broj trkača, volontera, novinara i drugih gostiju - 20. Split maraton.
Događanja manifestacije 20. SPLIT MARATON obuhvaćaju i
– sajam "ST Sport EXPO" (od 21.02. do 23.02. u SC Gripe)
– utrku "dm dječje milje" (22.02. za djecu uzrasta od 6 do 15 god.)
– "Trofej Slobodne Dalmacije" –  utrka na 5 km (22.02.)
utrke maratona, štafetnog maratona i polumaratona (23.02.)
– dodjele medalja i završne zabave (23.02.).
Split maraton obiluje i popratnim događanjima namijenjenima ne samo sudionicima manifestacije, nego i svim građanima Splita i Dalmacije te prijateljima sporta.
 

Počela Dalmatinska trail liga

U subotu je u Dugopolju održana prva ovogodišnja utrka Dalmatinske trail lige Marjan Trail u gostima – Dugopolje edition - zbog sanacije Marjana, a trkači su se natjecali u dvije dužinske kategorije: Gibajmo se (cca 12 km) i Jače manijače (cca 24 km). Usporedno je održana utrka s psima canicross (cca 9 km). Organizator utrke je Trail i treking klub Strka, na njoj je nastupilo i niz trkača iz Dugog Rata, Jesenica, Omiša, a Jadranka Žilić bila je majbrža  utrci na 12 km. Čestitamo!
 

Kako postati speleolog?

Mislite da vas privlače špilje i jame? Čitajte dalje.. 8.Speleološka škola u organizaciji SO PD Imber počinje u utorak, 3.3.2020. u 19.30 h. Program škole predviđa teorijska predavanja koja će se održavati utorkom u večernjim satima, praktičan rad na suhoj stijeni i u speleološkim objektima u okolici Omiša i Biokova. Teorijska nastava obuhvaća sve aspekte speleologije: upoznavanje sa speleološkim objektima, opremu, tehnike istraživanja, opasnostima u podzemlju... Praktična nastava na suhoj stijeni podrazumijeva upoznavanje s opremom i uvježbavanje tehnika kretanja po užetu, što je uvjet za nastavak nastave u speleološkim objektima gdje se uvježbavaju tehnike istraživanja podzemlja. Program obuhvaća 6 tjedana teorijske i praktične nastave. Teorija se održava jednom tjedno u večernjim satima u prostorijama društva, a praksa na terenu. Kontakt informacije: Nikolina Marić – instruktor speleologije HPS-a voditelj škole, Mob: 098 9141505; Željko Marunčić Bospor, 098 9971939.
 
Ako ste se sinoć u Pino baru, osokoljeni pobjedom "vatrenih kauboja", okušali i u latino-američkim plesovima, možda će Vas zanimati informacija da će se u Kaštelima u rukometašima dobro poznatoj dvorani na Sokolani 1.veljače održati Prvenstvo Hrvatske u standardnim plesovima. Na državnom prvenstvu nastupiti će 100-njak najboljih plesnih parova koji će se boriti za titulu državnih prvaka u osam starosnih kategorija. Osim za naslov državnih prvaka, sportski plesni parovi bore se i za plasman na europsko i svjetsko prvenstvo. Vrhunskom sportskom i plesnom izvedbom te ugodnom glazbom, natjecanja u sportskom plesu izniman su umjetnički doživljaj pa se iz Plesnog kluba Lolita i Hrvatskog sportskog plesnog saveza nadaju da će zainteresirane građanke i građani svojim dolaskom uveličati ovaj lijepi događaj.
 
Četvrto izdanje pustolovne utrke Dalmacija Ultra Trail, koje je završeno u nedjelju u Omišu, privuklo je 700 trkača iz tridesetak zemalja svijeta. Trasa utrka obuhvatila je dalmatinske planine Kozjak, Perun, Mosor, Omišku Dinaru i Biokovo te impresivan kanjon rijeke Cetine. Osim na 118 km dugoj dionici Mountain DUT-a, trkači su mogli nastupiti i u 54 km dugoj kategoriji Sea DUT sa startom u Makarskoj i 18 km dugom Ethno DUT-u sa startom u Dugom Ratu. Pobjednici najduže, Mountain DUT kategorije od 118 km ove su godine Francuz Gilles Klipfel (14:43:43 sati) u muškoj konkurenciji i Njemica Juliane Ilgert (19:08:46) u ženskoj.
 

Dalmacija Ultra Trail 2019.

Idealan period za aktivni odmor u Dalmaciji je mjesec listopad, a idealan način za obilazak najzanimljivijih lokacija je sudjelovanje na Dalmacija Ultra Trailu. Pet planina; Biokovo, Mosor, Omiška Dinara, Primorska kosa, Kozjak, tri rijeke; Cetina, Žrnovnica, Jadro, te poznate povijesne i kulturne lokacije, poput Fortice, Kliške tvrđave, Antičke Salone u jednom dahu povezati će utrka koja se ove godine održava od 18. do 20.10.2019.
Ove godine organizatori su uključili ljepote dalmatinskog kraja u tri jako lijepe, a ujedno jako izazovne kategorije. Iz Salone, u petak, 18. listopada, u 22 sata starta najduža utrka 'Mountain dut' koja nakon 118 kilometara završava na popularnoj omiškoj plaži. 'Sea dut', 54 kilometra duga utrka koja većim djelom prati morsku liniju, starta u subotu u 9 sati iz Makarske. Najkraća utrka, savršen početak za nove trkače, utrka 'Ethno dut' s 18 kilometara dužine kreće iz Dugog Rata, 19. listopada u 13 sati. Na zadnjim kilometrima silaska u Omiš nagradit će trkače pogledom na spoj rijeke, mora i stijena. Utrka završava u subotu u Omišu dok u nedjelju na omiškoj plaži će se i ove godine na radost svih mališana u 12 sati održati već omiljena dječja utrka duga kilometar. U nedjelju u podne proglasit će se pobjednici sviju utrka.
 
CRO Race će i ove godine u svom petom izdanju od 1. do 6. listopada okupiti 20 profesionalnih ekipa i ponajbolje svjetske bicikliste koji će se u šest etapa boriti za pobjedu. Treća etapa na dan 3.10. u cijelosti će se voziti Splitsko-dalmatinskom županijom i to sa startom u Okrugu Gornjem u 12:45 sati i ciljem na rivi u Makarskoj u 16:40 sati. Biciklistička karavana proći će u četvrtak područjem Poljica i grada Omiša. Ovu etapu karakterizira prekrasan krajolik i mnoštvo pitoresknih mjesta kojima će projuriti biciklisti. Trasa je izuzetno dinamična te iziskuje maksimalnu koncentraciju natjecatelja i organizatora, a mnoštvo uspona od samog početka na otoku Čiovu pa od Omiša uz Cetinu prema Šestanovcu i Zagvozdu te kasnije kroz mjesta Makarske Rivijere, Brela, Bašku Vodu, Makarsku, Tučepe, Podgoru te do ulaza u Park prirode Biokovo pa do samog cilja na makarskoj rivi iscrpiti će bicikliste te će pobijediti zasigurno najspremniji biciklist. Vjerujemo da će gledateljstvo pred TV ekranima u više od 150 zemalja uživati u sportskom i putopisnom dijelu ovog događanja koje će se odvijati i u našoj županiji.